Οι active μαγνητες οπως οι emg, εχουν ενσωματωμενο προενισχυτη που ενισχυει και διαμορφωνει το σημα πριν το στειλει εκτος κιθαρας. Αυτος ο προενισχυτης εχει και "καλα" και "κακα":
Τα καλα ειναι οτι ο μαγνητης λογω της υπαρξης του προενισχυτη, μπορει να ειναι πολυ μικρης αντιστασης με αποτελεσμα τελικα, να παιρνεις πολυ καθαρο και δυνατο σημα που δεν επηρεαζεται ευκολα απο ηλεκτρομαγνητικα κυματα και ετσι εχεις σημα χωρις θορυβο (το γνωστο φυσημα που ειναι ιδιατερα αντιληπτο στους μονους μαγνητες και λιγοτερο στους διπλους).
Το κακο ειναι οτι εξαιτιας της υπαρξης του προενισχυτη, το τελικο σημα επηρεαζεται πολυ απο αυτον και ετσι τεινει να εχει εναν generic ηχο, ασχετα με το σε ποια κιθαρα χρησιμοποιειται ο μαγνητης.
Αυτο γενικοτερα σημαινει οτι σαν μαγνητες ενω εχουν πολυ καλη λειτουργια και ειναι πολυ χρησιμοι (ειδικα σε live καταστασεις που παιζουν πολλες πηγες ηλεκτρομαγνητισμου και αρα θορυβου) για εναν μουσικο, μιας και μπορουν να εχουν πολυ καθαρο και δυνατο σημα απο εναν μαγνητη, χωρις ταυτοχρονα να εχουν μεγαλο μαγνητικο πεδιο απο τους μαγνητες, αλλα απο την αλλη ο φυσικος ηχος του οργανου "πνιγεται" απο τον προενισχυτη που τεινει να δινει το ιδιο ηχητικο αποτελεσμα ασχετως ξυλων.
Βεβαια ηχητικες μικροδιαφορες σιγουρα υπαρχουν απο κιθαρα σε κιθαρα (και οχι μονο λογω ξυλων, αλλα και πολλων αλλων λογων, οπως το scale της κιθαρας, η γεφυρα κτλ) ακομα και με τους ιδιους μαγνητες (ειτε active, ειτε passive), αλλα γενικοτερα, τα ξυλα δεν παιζουν τοσο μεγαλο ρολο στον ηχο μιας ηλεκτρικης κιθαρας, οχι τοσο ωστε να κανουν μια κιθαρα να ακουγεται τελειως διαφορετικα απο μια αλλη με ιδιους μαγνητες αλλα με διαφορετικα ξυλα.
Οταν δε, χρησιμοποιουνται active μαγνητες, η υπαρξη των προενισχυτων που λεγαμε πιο πριν, κανει αυτες τις διαφορες ακομα μικροτερες.
Γενικοτερα δηλαδη οι passive (καλοι) μαγνητες ειναι πιο "διαφανεις" και αφηνουν να "ακουστει" πιο πολυ το ξυλο της κιθαρας σε σχεση με το τι θα αφηνε να "ακουστει" ενας active μαγνητης.
Αρα, για να απαντησω στο ερωτημα σου, γενικοτερα θα ελεγα οτι δεν εχει σημασια σε ποιο ξυλο θα βαλεις εναν emg μαγνητη. Το αποτελεσμα θα ειναι πανω κατω το ιδιο.
Η διαφορα ομως ειναι στο πιο μοντελο emg θα χρησιμοποιησεις για την εκαστοτε κιθαρα.
Οι 81 που ειναι και οι πιο δημοφιλεις μαγνητες, εχουν γενικοτερα ηχο που εχει πολλα μεσαια, υψηλομεσαια και πριμα. "Κοβουν" καλα σε μια μιξη (λογω των εντονων μεσαιων) και ειδικα σε περιπτωσεις metal κτλ βοηθουν στο να εχεις τον ζητουμενο ηχο και αισθηση. Οι 85 απο την αλλη εχουν πιο ισσοροπημενο ηχο, με πιο γλυκα πριμα, πιο μαζεμενα υψηλομεσαια και περισσοτερα μπασσα, ενω ο 89 ειναι κατι αναμεσα σε 85 (οταν χρησιμοποιουνται σαν διπλοι) και σε SA (οταν χρησιμοποιουνται σαν μονοι).
Αρα, το ερωτημα που πρεπει ουσιαστικα εσυ να κανεις στον ευατο σου, ειναι στο τι ηχο θες να πετυχεις και σε ποια κιθαρα θες να μπουν οι μαγνητες.
Ξεροντας πχ οτι μια κιθαρα με μαονι σωμα θα εχει απο φυσικου της αρκετα χαμηλομεσαια και μπασσα και πιο συγκρατημενα πριμα, η επιλογη ενος 81 θα ηταν μια καλη λυση...
Αν απο την αλλη η κιθαρα εχει σωμα απο swamp ash που ειναι πολυ ελαφρυ ξυλο με εμφαση στα υψηλομεσαια, πριμα και μπασσα και με cut στα μεσαια, ενας 85 φανταζει σαν καλυτερη λυση.
Βεβαια ολα αυτα, ειναι πολυ σχετικα, μιας και οπως ειπα οι active μαγνητες ειναι πολυ λιγοτερο transparent απο passive και γενικοτερα και σε passive και σε active μαγνητες, οσο πιο μεγαλο ειναι το output ενος μαγνητη, τοσο λιγοτερο transparent ειναι....
Αρα, αν εχεις μια αρκετα αξιολογη και ακριβη κιθαρα και θες να ακουγεταιο σαν να "αναπνεει" περισσοτερο το οργανο οταν παιζει, να ακουγεται δηλαδη περισσοτερο το ιδιο το οργανο σε σχεση με τους μαγνητες, τοτε ισως ειναι καλυτερα να χρησιμοποιησεις passive μαγνητες, μεσαιου output.
Αν θες το transparency αλλα μεγαλυτερο Output, πηγαινε καλυτερα για μια λυση σε High output passive μαγνητη, ενω αν σε ενδιαφερει κυριως το να φτιαχνεις τον ηχο σου με αρκετρη παραμορφωση, πολλα εφφε κτλ, τοτε προτιμησε μια λυση απο active μαγνητες με το output που χρειαζεσαι και τα τονικα χαρακτηριστικα που θες.
Εχε υποψην σου παντως, οτι γενικοτερα οι κατασκευαστες χρησιμοποιουν στις ακριβοτερες κιθαρες συνηθως passive μαγνητες, εκτος απο καποια signature μοντελα και ειδικα στον χωρο του metal που οι emg ειναι κατι το ψιλο standard, ακριβως για τους λογους που αναφεραμε πιο πανω.
Προσωπικα εχω χρησιμοποιησει πολλες φορες emg και μαλιστα μια κιθαρα μου (fender strat 70's) εχει πανω σετακι EMG με μονους μαγνητες. Πολυ καλοι μαγνητες, πολυ ησυχοι, βολικοι, αλλα κατ'εμε, ειτε οι διπλοι, ειτε οι μονοι active μαγνητες, αφαιρουν κατι απο την "ψυχη" του οργανου και της επαφης που εχεις εσυ με αυτο...
Βεβαια αυτη ειναι τελειως υποκειμενικη αποψη, αλλος μπορει να νιωθει εντελως το αναποδο, απλα λεω την γνωμη μου.
Αυτα, ελπιζω να βοηθησα.