Είναι μια ακουστική και οπτική απόλαυση!
Μ'αρέσει να σε ακούω/βλέπω να παίζεις, και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεις διάφορα είδη μουσικής...
Πόσο "ποσοστό" είναι αυτοσχεδιασμός της στιγμής και πόσο μελετημένο solo;
Φίλε Βραζίλη καλημέρα κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δεν είναι καθόλου αυτοσχεδιασμός της στιγμής. Με αυτό εννοώ ότι τα licks, οι μουσικές φράσεις που χρησιμοποιώ, είτε είναι δικές μου είτε άλλων, έχουν μελετηθεί στο παρελθόν και τις έχω κάνει transpose σε διαφορετικές κλίμακες και θέσεις, έτσι ώστε να έχω αποκτήσει ένα, ας πούμε, "μουσικό λεξιλόγιο". Με αυτή την έννοια, καθημερινά μελετάω φράσεις τις οποίες περνάω μέσα στον αυτοσχεδιασμό μου κι ακόμα κι όταν φτιάχνω φράσεις σε ένα live για παράδειγμα ή σε ένα jamm session με άλλους φίλους μουσικούς, δεν απέχουν πάρα πολύ από κάποιες γενικές ιδέες-φόρμες που έχω στο μυαλό μου.
Την ημέρα που έφτιαξα το βίντεο π.χ., άκουγα κλασική μουσική και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να "εισάγω" λίγο Bach στο "λεξιλόγιο". Έτσι πρώτα έβγαλα στην κιθάρα μια φράση από το Toccata & Fugue in Dm. Μετά σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να φτιάξω ένα videaκι σχετικό με το thread του minor swing κι έτσι έκανα τρανσπόρτο τη φράση σε Am. Άκουσα το backing track, μέτρησα πόσα choruses έχει και ασχολήθηκα λίγο με το να οργανώσω τί θα παίξω σε κάθε chorus. Κριτήριο ήταν να βάλω όσο μπορώ περισσότερες "αγαπημένες" φράσεις μέσα, licks, ώστε κάποιος που θα μελετήσει το κομμάτι, να ξεσηκώσει με ευκολία κάτι που μπορεί να του αρέσει. Μετά έκανα 10-11 takes και κράτησα το καλύτερο.