Απλά, θέλω να πω πως όταν σκεφτόμαστε αντί-Δημοκρατικά γιατί κατα τη δική μας κρίση, αυτή η Δημοκρατία δε λειτουργεί, την ίδια ακριβώς σκέψη μπορεί να κάνει και κάποιος άλλος ο οποίος μπορεί να μη συμμερίζεται τη δική μας ιδεολογία. Και όσο έχουμε εμείς "ηθικό δικαίωμα" να στραφούμε εναντίον της Δημοκρατίας, άλλο τόσο έχει και "ο άλλος"! Πχ. να ξαναχακαριστούν κρατικές ιστοσελίδες αλλά αυτή τη φορά απο Νεοναζιστικές ομάδες με τα "ανάλογα" videos.. Ελπίζω να έγινα σαφής και δε νομίζω πως χρειάζεται να πω περισσότερα για να μη χαρακτηριστώ ως "προβοκάτορας"!
Κοινώς... προσέξτε τι εύχεστε
Καταρχάς δεν εύχομαι τίποτα. Και επειδή, φυσικά, δεν ισχύει ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, όχι, θα προσπαθήσω να εμποδίσω με κάθε τρόπο την οιαδήποτε φασιστική άνοδο.
Αλλά όταν γίνονται αντιφασιστικές κινήσεις, πορείες, ενημερώσεις κτλ κτλ, κάτι τύποι σαν και σένα φωνάζουν ότι ασχολούμαστε με ασόβαρα πράγματα. Τώρα που έχουν φανεί τα σκούρα μόλις βλέπουμε αντίδραση "ναι αλλά προσέξτε μην είναι φασίστες". Αλλά έτσι πάει, όταν βλέπεις συνέχεια τα πράγματα από τον καναπέ σου, κρίνεις από την τηλεόραση σου και εκφράζεσαι με την υποτιθέμενη "αντικειμενική ασφάλεια" τότε τίπτοα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Και αυτό πάει γενικότερα. Αν ανατρέξει κανείς σε παλιότερες συζητήσεις στο kithara μπορεί να δει πως παλιότερα φωνάζανε αρκετοί για τις πορείες και τους αλήτες που τα σπάνε και για τις παράνομες πορείες που εμποδίζουν τον κόσμο να πάει στη δουλειά του. Τώρα που είναι τα δύσκολα να γίνονται πορείες, όλοι στο δρόμο, να κλείσουμε τα διόδια, αλλά όταν hackάρουν μια ιστοσελίδα, κάτι που είναι έξω από τα νερά μας τότε "τα δικαιώματα μας", αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με SOPA/PIPA/ACTA να δει για τα δικαιώματα του στο ίντερνετ.
Εντάξει.. μάλλον έχουμε λίγο διαφορετική άποψη περι του "τι είναι φασισμός". Εγώ ας πούμε θεωρώ πως το να χακάρονται κρατικές ιστοσελίδες είναι μια κίνηση "φασιστική" ΑΠΟ ΟΠΟΥ και αν προέρχεται. Εσύ προφανώς θεωρείς πως η ίδια αυτή κίνηση χαρακτηρίζεται απο αυτόν που την κάνει. Αν γίνεται απο ανθρώπους κοντά στο ΔΙΚΟ ΣΟΥ ιδεολογικό χώρο, είναι μια πράξη αναγκαία, επαναστατική, προς όφελος της κοινωνίας και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι! Αν η ίδια ακριβώς κίνηση γίνεται απο ΤΟΝ ΑΛΛΟ ιδεολογικό χώρο, είναι μια πράξη καταφανώς "φασιστική", εναντίον της κοινωνίας και πρέπει να την καταδικάσουμε επίσης όλοι!! Κοινώς, ό'τι κάνεις εσύ (ως ιδεολογικός χώρος) είναι κάτι εξ'ορισμού "καλό" ενώ, ό'τι κάνουν οι άλλοι είναι εξ'ορισμού "κακό"! Κάνω λάθος; Δικαίωμά σου αναφαίρετο βέβαια να το πιστεύεις αυτό, απλά δε γίνεται με αυτή την επιχειρηματολογία να πείσεις κάποιον που δεν ανήκει στο δικό σου ιδεολογικό χώρο ή κάποιον που λόγω ηλικίας έχει μια δική του κατασταλλαγμένη (κατα το δυνατόν) άποψη.
Τώρα, όσον αφορά στο "τι κάνουν τύποι σαν κι εμένα", το εκλαμβάνω ως προσπάθεια να με προκαλέσεις και μάλιστα ολίγον "ερασιτεχνική" θα έλεγα... Οι απόψεις μου είναι γνωστές και δε βρίσκω το λόγο να προσπαθήσω να αποδείξω για άλλη μια φορά ποιός είμαι και τι πιστεύω μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Μόνο σου λέω αυτό: Προσωπικά, τίποτα δε θεωρώ ως "ασόβαρο". Απλά έχω σοβαρές ενστάσεις περι του "αγαθού" των προθέσεων, της αποτελεσματικότητας, και του "μη- κινδύνου" για το κοινωνικό σύνολο κάποιων δράσεων, πάλι ΑΠΟ ΟΠΟΥ και αν προέρχονται..
Τώρα, όσον αφορά στα γενικά, τουλάχιστον εγώ εξακολουθώ να μη συντάσσομαι με κινήματα του τύπου "Δεν Πληρώνω", "Όλοι Στους Δρόμους" κλπ. ακόμη και τώρα, στα δύσκολα που η τσέπη μου πλήγεται βάναυσα. Τους λόγους τους περιέγραψα πολύ γενικά πιο πάνω, συν του οτι πιστεύω πως μια συντεταγμένη κοινωνία έστω και προβληματική είναι καλύτερη απο μια άναρχη κοινωνία, ακόμα και αν τα ηθικά ερείσματά της είναι ισχυρά στην παρούσα φάση. Προφανώς δε συμφωνούμε σε αυτή μου την άποψη, αλλα τουλάχιστον, ελπίζω να καταλαβαίνεις πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι
Και τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες SOPA/PIPA/ACTA, ας ήμασταν εμείς (ως χρήστες του διαδικτύου) λιγάκι πιο προσεκτικοί όταν καταπατούσαμε τα δικαιώματα άλλων (πχ. τα πνευματικά δικαιώματα αυτών που κατεβάσαμε την πνευματική τους εργασία απο πχ. torrent) και τότε, κανείς δε θα είχε το πρόσχημα να εφαρμόσει τέτοιου είδους συνθήκες. Και αν το έκανε, θα είχαμε κάθε λόγο να εναντιωθούμε. Τώρα όμως που είμαστε ΟΛΟΙ μας "συνένοχοι" στο "μπάχαλο" του internet, βρίσκουν και "αυτοί" το κατάλληλο "πάτημα".
Και μην ξεχνάς.. το διαδίκτυο δεν ήλθε απο τον ουρανό. Το ίδιο το σύστημα που πολεμάς με λύσσα σου το έδωσε! Άρα μπορεί και να το χειριστεί όπως αυτό επιθυμεί. Σου έδωσε μια "δήθεν" ελευθερία και τώρα σου την παίρνει πίσω. That's the way it is my friend!! Δε μπορείς να απαιτείς απο τον εχθρό σου να σου φέρεται καλά και δίκαια. Μπορείς όμως να αρνηθείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο που σου έδωσε, ή να το χρησιμοποιείς με μέτρο και μόνο για πράγματα που απαιτούν χρήση internet (πχ. να αντλήσεις πληροφορίες για μια εργασία σου). Σε όλα τα υπόλοιπα, μάλλον θα πρέπει να ακολουθήσεις τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι άνθρωποι 20-30-50 χρόνια πριν που δεν υπήρχε internet. Και αυτοί, δεν πέτυχαν και λίγα, εστώ και χωρίς Firefox!!