Klaus, για να πηγαίνει 6 χρόνια η κόρη σου κλασσική σημαίνει ότι το ¨έχει¨ και μάλιστα στην κλασσική παίζει σχετικά γρήγορα. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί λες, ότι αλλιώς είναι οι κλίμακες στην κλασσική αλλιώς στην ηλεκτρική. Ίδιες είναι. Μάλιστα με το ίδιο κούρδισμα και στα 2 όργανα είναι ίδιες ακριβώς θέσεις. Επειδή επίσης είμαι αρχάριος, αλλά διαχρονικός αρχάριος λόγω από τη μία όχι σταθερής ενασχόλησης αλλά και έλλειψης καθηγητή μουσικής, θα σου πω απλά τις εμπειρίες μου. Πρώτα από όλα, αυτές τις ασκήσεις που λες, μάλιστα ένα μεγάλο φάσμα ασκήσεων και όχι απλά 1-2-3-4, πρέπει να τις παίζεις με σταθερότητα, καθαρότητα, σιγουριά σε ολόκληρη τη ταστιέρα και σε όλες τις χορδές. Αφού αποκτήσεις αυτό το πρώτο, τότε πολύ απλά όπως έχουνε πει και άλλοι στο Kithara, αυξάνεις σιγά σιγά τη ταχύτητα και με βοήθεια μετρονόμου, για να ξέρεις πόσο αυξάνεις και να σε κρατάει μέσα σε όρια. Τρίτον δεν ξέρω τι εξάσκηση κάνεις, ή προθέρμανση για να παίξεις ένα τραγούδι, αλλά αφου ακόμη είσαι στην αρχή, να ξέρεις ότι χρειάζεσαι 2 και 3 ώρες να κάνεις ασκήσεις, αν θες να έχει ζεσταθεί το χέρι, να έχει σταθερότητα και το σημαντικότερο ταχύτητα. Μάλιστα αυτή η ριμάδα η ταχύτητα βγαίνει μετά από πολλούς μήνες πολύωρων ασκήσεων και προσπάθειας παιηξίματος τραγουδιών. Αν μάλιστα είσαι εντελώς αρχάριος, δίχως να θέλω να σε απογοητεύσω, αν είσαι και λίγο απαιτητικός, περίμενε να περάσει κάνας χρόνος εντατικής μελέτης και μετά θα δεις αποτελέσματα.
Μάλιστα θέλω να σου τονίσω κάτι ακόμη. Επειδή είμαι αρχάριος και σε μπουζούκι - μπαγλαμά. Είναι άλλο πράγμα να είσαι γρήγορος και καθαρός παίχτης, άλλο πράγμα να έχεις δεξιοτεχνικό παίξιμο. Τι εννοώ με αυτό. Υπάρχουν πολλά λαϊκά τραγούδια, που έχουν μια δυσκολία λόγω ταχύτητας. Αυτά όμως βγαίνουνε με αρκετή καταπόνηση πάνω στο όργανο. Για να βγάλεις όμως ηλεκτρικά σόλο δε θέλει απλά ταχύτητα. Τα ηλεκτρικά σόλο χρειάζονται δεξιοτεχνία σε πολλές τεχνικές, για να τα παίξεις έτσι όπως τα παίζουν τα αγαπημένα σου συγκροτήματα. Μάλιστα αυτοί που έχουν γράψει και παίξει τα τραγούδια, συνήθως δεν ήτανε ένας λαουτζίκος και η κιθάρα όχι ένα απλό λαϊκό όργανο. Θέλω να σου πω απλά ότι πρόκειται για δύσκολες συνθέσεις και εκτελέσεις, που χρειάζονται κάτι πολύ παραπάνω από ταχύτητα και αυτό σημαίνει πολύ δουλειά μπροστά σου.
Όλο αυτό βέβαια δεν είναι για να απελπίζεσαι, Ίσα ίσα είναι κάτι ευτυχές. Διότι θα αγαπάς να παιδεύεσαι, όσο θα αγαπάς να ανταμοίβεσαι από το κόπο σου.Πρέπει να συμβαίνουν και τα 2 για να αγαπάς τη κιθάρα και τη μουσική.
Έαν έχεις χρόνο στη διάθεση σου, προσπάθησε για 2 βδομάδες συνεχόμενα να παίζεις 4-5 ώρες τη μέρα και πες μας την 3 εβδομάδα, αν είδες κάποια αλλαγή στο παίξιμό σου. Τις πρώτες 2-3ώρες ασκήσεις και τις επόμενες 1-2ώρες τραγούδια.