Παιδιά καλησπέρα,
Γενικότερα, στον ήχο μου χρησιμοποιώ chorus και delay, τα οποία τα παίρνω από την BOSS ME-50. Δεν χρησιμοποιώ τίποτα περίεργο, λίιιιγο chorus και analog delay (προσομοίωση) για να 'γεμίσω' τον ήχο, τόσο στο καθαρό όσο και στο βρώμικο. Overdrive, gain boost καθώς και volume boost τα παίρνω από τον ενισχυτή πλέον.
Με απασχολεί όμως το εξής...
Αρχικά με ενοχλεί η εικόνα της πεταλιέρας και γενικότερα η παρουσία της για την χρήση μόνο δύο εφέ. Τα έχω μόνιμα σε συγκεκριμένη θέση καθώς αν σώσω presets και θέλω να τ'αλλάξω 'on the fly', υπάρχει ένα μικρό latency το οποίο με ενοχλεί. Παραπέρα, ενώ wah έπαιρνα από την πεταλιέρα μέχρι τώρα, πλέον την έχω συνδέσει στο fx loop του ενισχυτή, λόγω των εφέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρέχει και το Wah στο FX loop με αποτέλεσμα όχι τόσο ικανοποιητικό για το overdrive channel.
Προτίστως λοιπόν χρειάζομαι Wah, αλλά το προσπερνάμε για αρχή.
Η αρχική σκέψη είναι να καταφύγω σε ξεχωριστά πετάλια. Αν πάρω όμως ένα πεταλάκι π.χ analog delay, τότε αν θέλω να αλλάξω ρύθμιση για κάποιο τραγούδι θα πρέπει να το κάνω χειροκίνητα. Δηλαδή να έχω στο μυαλό μου ή σε ένα χαρτάκι γραμμένες τις ρυθμίσεις.
Η επόμενη λύση είναι ένα delay με τρεις settings (έχω δει μερικά, που διαθέτουν 3 delays σε ένα καθώς και tap tempo) αλλά είνια λίγο τσιμπημένα σε τιμή (300Ε χοντρικά), π.χ
http://www.thomann.de/gr/tc_electronic_triple_delay.htmΤέλος, υπάρχει η λύση καινούριας πεταλιέρας στο fx loop με την μέθοδο 4c.
Οι ερωτήσεις μου λοιπόν, συνοπτικά.
1. Τί κάνετε όσοι χρησιμοποιείτε delay, αλλά όχι σε μία ρύθμιση? Όσοι πειραματίζεστε δηλαδή? Ένα delay όπως αυτό που παραθέτω παραπάνω ή αλλάζετε ρυθμίσεις ανάλογα της περίστασης, χειροκίνητα?
2. Κατά την σύνδεση μίας πεταλιέρας (τύπου gt100 ή hd500x) με την μέθοδο 4c, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξει κανείς το Wah να τρέχει μπροστά από τον ενισχυτή ενώ τα εφέ στο loop?
3. Η πεταλιέρα συνδεδεμένη με 4C, θα μου επηρεάσει τον 'αναλογικό' ήχο?
Δεν πιέζομαι γι' άμεση αγορά, απλά ψάχνομαι και θέλω να δω προς τα πού να κινηθώ. Είναι κι αυτός ο Johnny marr που έχει την gt100 καρφί στον ενισχυτή (μόνο για τα εφέ) και σκέφτομαι 'αν αυτός μπορεί έτσι, γιατί να μην το κάνω κι εγώ?'. Φυσικά, ο σκοπός είναι να γλυτώσω χρήματα, αν μπορώ. Επομένως,
4. Θυσιάζεις κάτι με αγορά πεταλιέρας (4c) σε σχέση με τα πετάλια? Μιλάμε πάντα για τα εφέ, κυρίως delay, λίγο modulation και φυσικά το Wah.
Όπως καταλαβαίνετε, ο σκοπός μου δεν είναι ν'αντικαταστήσω απλά την BOSS ME-50 αλλά να πειραματιστώ και λίγο με τα εφέ.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Παναγιώτης
P.S Δεν συγκρίνομαι με τον Johnny Marr. Δανείζομαι ιδέες απλά