Καλημέρα στους συμφορουμίτες!
Εχω ένα προβληματακι σχετικό με το buzzing κυρίως στις 3 μπασες χορδες και στα τάστα 2-4.
Η ιστορια εχει ως εξης:
Οταν πρωτοπηρα την κιθαρα (Larivee) - απο τον πατέρα μου, είχε αρκετά ψηλό action, ήταν δυσκολόπαιχτη, απο ήχο μέτρια και ορισμένα τάστα της ήταν λίγο φαγωμένα (φυσικη φθορά)...
Απο buzzing είχε κάτι ψιλοπράγματα κυρίως στη μπάσα ΜΙ χορδή, αφού τη ζόριζες αρκετά όμως....
Μου ειπε πως την είχε ψηλά λόγω προβλήματος που του έκαναν οι χορδές καθώς τις χτυπούσε ... "τσίγκλιζαν" !!!! (buzzing)!
Την πήγα για ένα γενικό σετάρισμα, αλλαγή χορδών (11αρες φορουσε- 11αρες εβαλα), φάγωμα στα τάστα....
Την πήρα με αρκετά χαμηλό action (ήταν σουπερ η αίσθηση, μαλακή σαν βαμβάκι) και ήχο γλυκό...
Με δακτυλισμούς ή με απαλό άρπισμα, κελαϊδούσε, αν όμως έπαιρνες πένα και άρχιζες τα πιο έντονα χτυπήματα, έτριζαν σχεδόν όλες οι χορδές....
Μίλησα με το παιδί απο το setup και μου είπε να ρυθμίσω λίγο την βέργα (να την ξεσφίξω, να κάνει λίγο τόξο παραπάνω).
Το έκανα σταδιακά μέχρι περίπου το 1/2 της στροφής, δοκιμάζοντας παράλληλα τον ήχο.
Την έχω αφησει εκεί τώρα.
Το buzzing ομως εχει παραμείνει (εχει μειωθεί βέβαια). Το παρατηρώ πλέον μόνο στην μπάσα ΜΙ χορδή (τάστα 2-3) και στην ΡΕ (ανοιχτή ή στα 2-4). Ειδικά η μπάσα ΜΙ δεν λέει να στρώσει με τίποτα....
Αρχισα να κοιτω και να διαβάζω περι σεταρίσματος στο νετ κι έκανα κάποιες μετρήσεις (σύμφωνα με τα λεγομενα στο νετ). Την μέτρησα και την βρίσκω σχεδόν εντάξει - θα μπορούσα να μειώσω το τόξο και λίγο (να σφίξω δηλ τη βέργα).
Αφου κάνατε τον κόπο και διαβάσατε όλο αυτο το κατεβατό (!) για πειτε καμμια γνώμη τώρα....
Είναι πιθανό το buzzing να προέρχεται μόνο απο κάποια τάστα που δεν φαγώθηκαν σωστά??
Μήπως θέλει γενικότερα να σηκωθούν λίγο οι χορδές στη θέση του καβαλάρη (αλλαγή καβαλάρη δηλ)??
Σημειωτέον πως ο πατέρας μου παραπονιόταν πως απο όταν πρωτοπήρε την κιθάρα (οταν ήταν καινουργια, δηλ.) έκανε buzzing, οποτε είναι πιθανό να φταίει κάτι απο κατασκευαστική άποψη???
Συμπαθάτε με αν σας κούρασα...