Έχετε δίκιο… δεν έχω διατυπώσει καν ερώτηση…
Αυτό που εννοώ είναι πως μπορεί κάποιος, να έχει ευδιάκριτο ήχο στο μπάσο ο οποίος θα παραμένει ευδιάκριτος ακόμα και όταν το μουσικό κομμάτι υπόκειται σε συμπίεση τύπου mp3. Γνωρίζω πως υπάρχει ηχητικός συμβιβασμός όταν κόβεις δεδομένα, όταν συμπιέζεις, αλλά τουλάχιστον τα υπόλοιπα όργανα παραμένουν εκεί, ενώ το μπάσο (λόγο συχνοτήτων;) εξαφανίζεται…
Κατανοώ επίσης πως η ηχογράφηση (στο συγκεκριμένο παράδειγμα) γίνεται ομαδικά και πως η περαιτέρω επεξεργασία του κομματιού δεν ξεπερνά τις δύο ώρες (δεν περιμένω κρυστάλλινο ήχο που να στέκεται δίπλα σε επαγγελματικά δείγματα) αλλά αναμένω κάτι το οποίο θα γίνεται αντιληπτό όταν πχ το ακούω στο mp3 player μου, μέσα από τα ακουστικά που χρησιμοποιώ (τα οποία είναι εμπορίου αξίας 25€).
Πέρα από τα συνήθη … (παίξε με πένα, βάλε περισσότερα mids) τί άλλο μπορώ να κάνω; Δεν θέλω να είμαι ο εκνευριστικός τύπος ο οποίος είναι πάνω απο την κονσόλα και έχει απαίτηση για premium service με 10€ την ώρα, αλλά από την άλλη, θέλω το μπάσο μου να είναι εκεί… (σε όλα τα audio formats) και να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που ακούω την ώρα που ηχογραφώ…
Επίσης αυτό που κάνουμε (ως τώρα) είναι να ηχογραφούμε μια όσο το δυνατόν καλή εκτέλεση του κομματιού (όλοι μαζί) και στην συνέχεια ο ηχολήπτης να πειράζει τις εντάσεις και κάποιες άλλες παραμέτρους των οργάνων. Τώρα δεν είμαι ηχολήπτης ούτε ξέρω από mastering, engineering, mixing και τα σχετικά και σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι κακό δεδομένου του κόστους, αλλά είναι γεγονός πως το μπάσο (συχνότικα) χάνεται κάπου στο σύνολο των λοιπών οργάνων… και ναι θα το πω (έχοντας επίγνωση του ποιοτικού χάσματος) έχοντας ακούσει early demos των GnR ή των Maiden ή των Sabbath (όταν ήταν Εarth ακόμα) το μπάσο είναι εκεί… και ειλικρινά πιστεύω πως ακόμα και η average τεχνολογία του σήμερα μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από demos του 70-κατι…
και ΌΧΙ σε καμια περίπτωση δεν τραβώ γραμμές μεταξύ εμού και τεράτων όπως ο Duff, Steve και Geezer...
…και για να είμαι πιο συγκεκριμένος με ενδιαφέρουν προτάσεις οι οποίες μπορεί να αφορούν πράγματα που πρώτα απ`όλα μπορώ να κάνω
εγώ, για να κάνω τον ήχο μου ποιο φιλικό στην ηχογράφηση … και στην συνέχεια πράγματα που μπορώ να διευκρινίσω σε ηχολήπτη και λοιπά μέλη της μπάντας χωρίς να γίνομαι “
that guy”

κάνοντας έτσι το τελικό δείγμα πιο καλό στα αυτιά μου, πιο ωφέλιμο στο σύνολο του εκάστοτε κομματιού που γράφουμε και χωρίς προστριβές και όλα τα δράματα που αφορούν τα ύστερα της ηχογράφησης (βλέπε mixing of live evil (sabbs) και σχεδόν όποιου δίσκου έχει περιλάβει licks του μέγιστου Ritchie

).