Λοιπον.
Το μπασονι ειναι ετοιμο ΚΟΜΠΛΕ.
Τεταρτη πηγα στην Θεσσαλονικη να κατσω 3 μερουλες και το πηρα μαζι μου να το παω σε εναν τεχνικο για το τελικο σεταρισμα.
Πηγα στον Φανη (
http://musicrepair.weebly.com/ ) και το αφησα.Του ζητησα αν γινετε να ειμαι μπροστα στο σεταρισμα και δεχτικε με μεγαλη προθημια.Ο σκοπος μου δεν ηταν να δω ουτε τι θα κανει,ουτε πως θα το κανει,ουτε αν θα το κανει σωστα.Ηθελα να γνωριστω καλυτερα με το παλικαρι και να τον βοηθησω να μπει στην ολη φαση του συγκεκριμενου οργανου χωρις να ψαχνετε ασκοπα.
Βεβαια το να σεταρεις torzal ειναι μεγαλη προκληση,και υπαρχουν τεχνικοι που σιγουρα θα μου ελεγαν "φιλαρακι δεν μπορω/εχω χρονο" κτλ
Τον Φανη μου τον συστησε ο
@sfanfan και του ειχα παει πριν 2 χρονια νομιζω το πρεσιζιο και το ειχε κανει μπιμπελο.
Ετσι και τωρα εκανε καταπληκτηκη δουλεια,βεβαια το οργανο εχει κατι κουσουρια στην κατασκευη που δεν επετρεπαν να χαμηλοσουμε πολυ το action ομως χωρις αυτο να σημαινει οτι το μπασο δεν παιζει.Παιζει,και μαλυστα εχει πολυ διαυγη ηχο (λογο scalke/gauge) μονο πρεπει να βαλω μια γηωση στην γεφυρα τωρα,αλλα ευκολακι,ουτε χορδες θα βγαλω,ουτε γεφυρα,ουτε τιποτα.
Καποια στηγμη θα ανεβασω κατι samplακια.
Τες πα.Τεταρτη το πηγα,το επιασε πεμπτη,εκανε ολα τα ηλεκτρικα,ηθελα τους μαγνητες σε σειρα,αλλα βγαζαν θοριβο και τους εβαλε παραληλα,εβαλε tone/vol,πηγα εμτα απο εκει,αρχησαμε να περναμε χορδες και να ρυθμιζει ιντονεσχιο κτλ,βραδιασε,φυγαμε,την επομενη σηνεχησε να επεμβαινει και να διορθωνει λαθη μου,leveling (χωρις τορζαλ τακο,γιατι που να τον βρει ο ανθρωπος,λογικο)ετριψε ταστα κτλ και πηγα παρασκευη απογευμα και ηταν ετοιμο.Επιτοπου δοκημη σε ενισχυτη να δουμε οτι ειναι κομπλε,μου εξηγησε τι εργασιες εκανε,πως του φανηκε σαν οργανο,και τι σηκωνει βελτιωση για να αποδωσει 100%
ωριστε καποιες φωτο

Eκανα και καποιες μετρησεις,ετσι να δω και να συγκρινω την συμπεριφορα των χορδων.
Ολες οι μετρησεις ειναι με τον ιδιο εξοπλησμο,αλλα σιγουρα,δεν μπορουμε παντα να χτυπαμε ακρινως με την ιδια δυναμη μια χορδη,και παιζει να υπαρχουν και διαφορες στα επιπεδα εντασης,γιατι δεν ξερω να τα σκαλιζω αυτα ωστε να τα εξισοροπισω.
Εχουμε:
μπλε= 47"αυτο το τορζαλ
κοκκινο= 40" πρεσιζγιο
πρασινο=34" vig cobra