Πληροφοριακά, μπορείς να υπολογίσεις πόσο χρόνο το μελετούσες; Για σένα το πρόβλημα ήταν μόνο να μάθεις/απομνημονεύσεις τις μελωδίες ή και να πιάσεις αυτήν την ταχύτητα;
Μου πηρε γυρω στις 20-25 ωρες μελετη, οργανωμενα και με συγκεκριμενη μεθοδο.
Δεδομενου οτι το κομματι το ειχα ξαναπαιξει, αλλα οχι τελεια.
Βεβαια, η μεταβαση απο το "προχειρα" στο "τέλεια", μπορει να απαιτησει και το δεκαπλασιο χρονο μελετης που χρειαστηκε για το "προχειρα".
Η απομνημονευση συμπεριλαμβανεται στη μεθοδο μου.
Το κομματι μπορουν να το παιξουν ολοι.
Ειναι θεμα χρονου.
Και εξηγω.
Αρχικα να πω οτι καποιος που ειναι αρχαριος και δεν κατεχει καλα καποιες τεχνικες που χρειαζονται (legato, bends, slides, muting strings κλπ), θα καθυστερησει περισσοτερο, αλλα το σιγουρο ειναι οτι στο τελος, θα τις μαθει με τη μελετη του κομματιου, και θα μπορει να τις χρησιμοποιει για παντα.
Αυτο που πρεπει να γινει κατανοητο, ειναι οτι το ζητουμενο δεν ειναι να το παιξουμε εξ αρχης στο 100% της ταχυτητας, αλλα να το παιξουμε με σωστο τροπο (δαχτυλοθεσια για το αριστερο, πενες για το δεξι, με σωστο ηχο και "καθαρες" νοτες).
Η ταχυτητα θα ανεβει, αναλογα το χρονο που θα διαθεσει ο καθενας.
Παραδειγμα οτι κι εγω οταν αρχισα τη συστηματικη μελετη του (ξαναλεω οτι το επαιζα και παλιοτερα το κομματι, "βρωμικα" ομως) για να μπορω να το παιξω εντελως καθαρα, το ξεκιναγα στο 60-65% και σε καποια σημεια και στο 50%.
Σε καποιους μαθητες μου το βαζω και στο 15-20%. Και μαλιστα στην αρχη δεν χρειαζεται καν η τηρηση του χρονου (με μετρονομο).
Να επιστησω την προσοχη σε ενα θεμα μονο.
Οταν καποιος ξεκιναει να μελεταει σε χαμηλη ταχυτητα ενα οποιοδηποτε κομματι, πρεπει να ξερει ακριβως τι δαχτυλοθεσια και πενες θα χρησιμοποιησει, αλλιως θα κανει κακο παρα καλο στην εκμαθηση.
Αν χρησιμοποιησει λαθος τροπο θα χρειαστει περισσοτερο χρονο, γιατι θα πρεπει και να ξε-μαθει τον λαθος τροπο.
Σε περιπτωσεις που δεν εχουμε οδηγιες, οπως ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ tabs (το τονιζω γιατι εκτος απο τις σωστες νοτες, πρεπει να περιεχουν και δαχτυλοθεσια και πενες - κατι σπανιο να το βρεις), ή οπως σωστη διδασκαλια, τοτε πρεπει να ξεκιναει τη μελετη με αλλο τροπο, που θελει μεγαλη αναλυση κι αυτος.