Το Στέκι των Κιθαρωδών

Διάφορα => Περί παντός => Λοιπά => Μήνυμα ξεκίνησε από: freemind στις 25/01/07, 11:29

Τίτλος: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 11:29
Παρακαλω να διαβασετε το κειμενο προσεκτικα. Αφορα την καταντια των βιβλιων ιστοριας της ΣΤ ταξης του Δημοτικου, οπου χαριν "φιλιας" με τους Τουρκους, εχουμε παραλλαξει ολη την ιστορια:

http://www.antibaro.gr/society/korkobelos_istoria.php
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: stavros75 στις 25/01/07, 13:39
Αυτούς ικανούς τους έχω να μας πουν οτι κακώς επαναστατήσαμε το 1821... και οτι οι Τούρκοι κατακτητές δεν ήταν εχθροί μας, αλλά οι σωτήρες μας  :P
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 13:42
Και ομως φιλε Black sheep, ενω υπαρχουν αντιδρασεις πολλων δασκαλων για την ποιοτητα και την αληθοφανεια των βιβλιων, οι καθηγητες πανεπιστημιου που εγραψαν το βιβλιο, σε συνεντευξη τους στον ραδιοτηλεοπτικο σταθμο ΣΚΑΙ, ανεφεραν πως "εμεις γραφουμε την πραγματικη ιστορια, και ας λενε ο,τι θελουν οι δασκαλοι".
Και απορω, με ποιο θρασος μπορουν να καταργουν τους παλαιοτερους καθηγητες που ειχαν γραψει τα παλια βιβλια της Ιστοριας! Μηπως βγηκαν απο αλλη σχολη και δεν το πηραμε ειδηση?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 13:48
Ενδεικτινα ανφερω 2-3 σημεια
Το βιβλιο πρεπει να διδαξει στα παιδια τις εννοιες της υποδουλωσης και της καταπιεσης. Αντι αυτου:
Παράθεση
Το νέο βιβλίο, παρά τις ρητές υποδείξεις του ΑΠΣ, δε γράφει τίποτα για το καθεστώς σκλαβιάς υπό το οποίο έζησαν οι υπόδουλοι Έλληνες την περίοδο της τουρκοκρατίας και δεν κάνει καμία αναφορά στους περιορισμούς, τις καταπιέσεις και τις ταπεινώσεις που υφίσταντο. Η έλλειψη αυτή έχει δυσμενέστατες συνέπειες, διότι τούτες οι έννοιες  αφορούν την εξεταζόμενη ιστορική περίοδο σε όλες της τις εκφάνσεις και, συνεπώς. αλλοιώνεται σοβαρά ολόκληρο το ιστορικό της περιεχόμενο.

Τι εχουν να μας πουν για το παιδομαζωμα?
Παράθεση
Οι συγγραφείς του βιβλίου ισχυρίζονται ότι το παιδομάζωμα δεν ήταν παρά απλή στρατολόγηση των παιδιών των χριστιανών. Αποκρύπτουν έτσι πως τα παιδιά τα έπαιρναν δια της βίας, συχνά από πολύ μικρή ηλικία, κι ότι τα εξισλάμιζαν και τα έκαναν γενίτσαρους κ.α. Διαστρέφεται, έτσι η έννοια του παιδομαζώματος, πλήττεται η στοχοθεσία του ΑΠΣ και οι μαθητές μας γίνονται θύματα παραπληροφόρησης.

Οσο για τις μαχες των Ελληνων κατα των Τουρκων?
Παράθεση
Ø     Στο μάθημα 4: «Πολεμικές επιχειρήσεις:1821-1824» (σελ. 44) το μόνο πολεμικό γεγονός που αναφέρεται – κι αυτό σε δύο σειρές - είναι η απόκρουση των στρατευμάτων του Δράμαλη από τον Κολοκοτρώνη. Η άλωση της Τρίπολης, οι μάχες στο Βαλτέτσι, στο Πέτα, στην Αλαμάνα, στο χάνι της Γραβιάς, στο Καρπενήσι, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, οι σφαγές στη Χίο, τα Ψαρά και την Κάσο παρασιωπούνται ολοσχερώς. Εξοβελίστηκαν απ’ το κείμενο. Έγιναν σημάδια επάνω σ’ ένα μικροσκοπικό χάρτη της Ελλάδας (που δεν περιλαμβάνει τη Μακεδονία) και δείκτες σε μια απλή ιστοριογραμμή. Κάποια από τα γεγονότα αυτά υποβιβάστηκαν σε σκηνές πινάκων ζωγραφικής στη σελίδα  μαθητεία στην ιστορία.

Μην πουμε για την εξοδο του Μεσολογγιου
Παράθεση
  Το βιβλίο αποσιωπά ότι η Έξοδος κατέληξε σε τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς κι αιχμαλώτους. Συμβάντα, σαν αυτό με το Χρήστο Καψάλη, ρίχνονται οριστικά στη  λήθη.

Και το κερασακι στην τουρτα, αφορα το κατα ποσο η Μακεδονια ειναι ελληνικη:
Παράθεση
Διαπιστώνουμε ότι το βιβλίο δεν κάνει λόγο για απελευθέρωση - ή έστω ενσωμάτωση - των ελληνικών εδαφών που βρίσκονταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή, αλλά για προσάρτηση εδαφών που απλώς οι Έλληνες  τα θεωρούν ελληνικά. Με άλλα λόγια το βιβλίο τηρεί ουδέτερη ή και αρνητική στάση  στο ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας, στερώντας από το μακεδονικό αγώνα την εθνική και ηθική του διάσταση και δικαίωση!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 13:53
Για την Μικρασιαστικη καταστροφη ειναι ακομα καλυτερα τα πραγματα:
Παράθεση
Το νέο βιβλίο στο κεφάλαιο: «Μικρασία: εκστρατεία και καταστροφή» γράφει  για τα δραματικά εκείνα γεγονότα τα εξής:

«Το καλοκαίρι του 1921 ο ελληνικός στρατός επιτίθεται με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας. Η πορεία του όμως ανακόπτεται στο Σαγγάριο ποταμό, χωρίς να πετύχει το στόχο του. Ένα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις,, με ηγέτη τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.»

Δηλαδη
Παράθεση
Οι συγγραφείς μιλούν για το συνωστισμό του πλήθους στο λιμάνι, για να αποσιωπήσουν προκλητικά τις σφαγές, τις δηώσεις και τον ξεριζωμό που υπέστησαν χιλιάδες άμαχοι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού!


Και μια γενικη "suma":
Παράθεση
Η σημειολογία του είναι έντεχνα και κεκαλυμμένα προκλητική:

    * Το χρώμα της Οθωμανικής κατοχής στους χάρτες είναι ουδέτερο (σαν να μην πρόκειται για κατοχή) αντίθετα με το έντονο των Λατινοκρατουμένων περιοχών ( σελ. 16).
    * Μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (σελ. 20) αναφέρεται ότι τα ελληνικά πλοία κινούνται «με περισσότερη άνεση» γενικώς και αορίστως ξεχνώντας ότι η «άνεση» οφείλεται στην ήττα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    * Η δράση των κλεφτών «θεωρείται» και δεν «είναι» μορφή αντίστασης ( σελ. 32).
    * Οι Έλληνες «διεκδικούν» εδάφη της Οθ. Αυτοκρατορίας, και τελικά απλώς «καταλαμβάνουν εδάφη της Μακεδονίας και της Ηπείρου», και λίγο αργότερα επίσης «καταλαμβάνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» («κατάληψη» αντί «απελευθέρωση»). Οι «διεκδικήσεις» των Ελλήνων και Βουλγάρων έναντι της Μακεδονίας εμφανίζονται ως ισότιμες, απαλείφοντας την ελληνικότητα της περιοχής ( σελ. 94).
    * Η ιστορία του αυτοκινήτου, του ποδοσφαίρου, της τηλεόρασης, του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου κατά τον 20ο αι. κατέχουν έκταση διπλάσια από την περιγραφή των Βαλκανικών Πολέμων, του Έπους του 1940 και των Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων Πολέμων μαζί!
    * Η αναφορά στο έπος του 1940 (σελ. 109) περιορίζεται στην εξής φράση: «Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Οι Έλληνες, το 1940-41, απομακρύνουν τα ιταλικά στρατεύματα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα σημειώνοντας σημαντικές νίκες». Με αυτόν τον τρόπο η συγγραφέας αναφέρεται στο "ΟΧΙ", που μετά το "Μολών λαβέ" του Λεωνίδα και το «το δε την Πόλιν σοι δούναι ούτ' εμόν εστίν ... και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» του Παλαιολόγου, ήταν το ΟΧΙ που ανύψωσε τους Έλληνες στο πλάι των αρχαίων και βυζαντινών προγόνων. Τέλος, οι Έλληνες δεν "απομάκρυναν", απλώς, τους Ιταλούς από τα "ελληνοαλβανικά σύνορα", αλλά απελευθέρωσαν την Ελληνική Βόρειο Ήπειρο (για τρίτη φορά). Οι Ελληνικές σημαίες υποδέχονταν τον Στρατό μας, βγαλμένες από τα μπαούλα μετά από δεκαετίες


ΑΠΣ=Αναλυτικο Προγραμμα Σπουδων, που καθοριζει τα περιεχομενα καθε βιβλιου καθως και τις προεκτασεις που πρεπει να λαβει το καθε θεμα.

Για οποιον ενδιαφερεται να υπογραψει ενα κειμενο διαμαρτυριας πανεπιστημιακων, δασκαλων και γονεων, μπορει να το κανει εδω:
http://www.antibaro.gr/upografes.php
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 25/01/07, 16:09
Εγω οσο εχω ασχοληθει με το θεμα κυριως διαμαρτυρονται η εκκλησια και ακροδεξιοι λεγοντας οτι αποσιωπα την συνεισφορα της εκκλησιας στην επανασταση. Το εχω το βιβλιο απο τον αδερφο μου και θα κατσω να το διαβασω καποια στιγμη αν και απο οσα αρθρα εχω διαβασει μεχρι στιγμης τασομαι υπερ των πανεπιστημιακων.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 18:13
Μαλιστα...Δηλαδη οι Τουρκοι ηταν οι καλυτεροι αφεντες που ειχαμε ποτε και τα εδαφη της Μακεδονιας τα καταλαβαμε και δεν τα απελευθερωσαμε! Αν συμφωνεις με αυτα, τοτε να βαλουμε τους Σκοπιανους και τους Τουρκους να παρουν την Μακεδονια και την Θρακη αντιστοιχα, γιατι δεν ειμαστε αξιοι να τα κρατησουμε πλεον σαν λαος.
Διαβασες τις παραθεσεις μου, ή απλα εκανες την δικη σου τοποθετηση χωρις να εχεις εμβαθυνει μεσα στο κειμενο?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 25/01/07, 19:38
Ο Καρατζαφέρης το έγραψε το κείμενο; :P


Αν και η σχέση μου με την ιστορία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνει όσα μας μάθαιναν παλιότερα (κρυφά σχολιά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλες αηδίες) πιο έγκυρα από αυτά που λένε τα νέα βιβλία. Μήπως η αλήθεια πονάει; Λέω μήπως. :-X
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 19:47
Δηλαδη οι Ελληνες δεν ηταν υποδουλοι των Τουρκων? Ουτε οι Σουλτανοι εσφαζαν ( οχι οι ιδιοι, αλλα με τον στρατο τους ) ή δεν επεβαλλαν φορολογια στους Ελληνες?
Επισης τη Μακεδονια, την "καταλαβαμε" γιατι ειμασταν οι κακοι Ελληνες που την πηραν απο τους Βουλγαρους και τους Σκοπιανους?
Ουτε το Μεσολογγι συνεβη ποτε?

Να σημειωσω πως το βιβλιο της συγκεκριμενης ταξης, δεν κανει καμια ουσιαστικη αναφορα για τον αγωνα της αντιστασης στο καιρο του Β Παγκοσμιου! Πληρης απουσια το ονομα του Γλεζου ή ακομα χειροτερα, επικροτει τη βοηθεια των Αγγλων κατα την διαρκεια του Εμφυλιου!

Αν ολα αυτα ειναι η αληθεια, τοτε ή εγω κατοικω σε αλλη χωρα, ή οι προγονοι Ελληνες μας εκαναν λαθος και δεν εβλεπαν την κατασταση με τη σωστη σκοπια!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Blue Wizard στις 25/01/07, 19:55
 ;D Χαχαχα! Οι Έλληνες τελικά είναι ή του βάθους ή του ύψους!

Ε, εντάξει, δεν λέω οτι έτσι δεν χάνονται σοβαρές πλευρές των θεμάτων,
αλλά ίσως να θέλουν να αποφύγουν τον φανατισμό (καθώς ένα τόσο μικρό παιδί
εύκολα μπορεί να επηρεαστεί). Όχι οτι οι έλληνες ήταν όλοι άγιοι, αλλά αφού
-πολύ λογικά- δεν μπορούν να δείξουν και τις σκληρότητες απο πλευράς ελλήνων,
ίσως να είναι καλύτερο να τονίζουν αυτές τις πλευρές σε μεγαλύτερες τάξεις...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 25/01/07, 20:05
Φυσικά, και έσφαξαν και φορολογίες επέβαλαν. Κατακτητές ήταν! Απλώς φαίνεται να υπάρχη μία υπερβολή από την πλευρά της διδασκαλίας της ιστορίας. Απ' ότι θυμάμαι στο δημοτικό μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επί 400 χρόνια είχαμε μια κατοχή παρόμοια με των Γερμανών, κάτι που ασφαλώς και δεν υσχύει! Όσο για τη Μακεδονία, απ' ό,τι ξέρω επί τουρκοκρατίας στα Βαλκάνια δεν υπήρχαν σύνορα, οπότε, αφού αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η Ελλάδα αποσχίστηκε απ' αυτό, το κατέλαβε.

Δεν έχω σκοπό να υποστηρίξω το βιβλίο, μιας και δεν το έχω διαβάσει κιόλας. Απλά διακρίνεται συνεχώς μια δραματοποίηση της όλης κατάστασης - και καλύτερα να είμαστε πιο καχύποπτοι σχετικά με το ποιος "παραλάσσει την ιστορία".
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 22:15
Πριν λιγο trooper ειπες πως δεν εχεις επαφη με την ιστορια, αλλα ξαφνικα θυμασαι πως σου φανηκε η ιστορια στο Δημοτικο. Λυπαμαι, αλλα αυτες οι αντιφασεις εμενα μου προκαλουν σκεψεις για το κατα ποσο θυμασαι οντως αν αυτο ηταν στο δημοτικο ή στο Γυμνασιο.
Οταν λες, "επι 400 χρονια ειχαμε την ιδια κατοχη με τους Γερμανους", τι εννοεις ακριβως? Οσον αφορα την σκληροτητα, μπορουμε να συγκρινουμε 2 ασχετες εποχες, με διαφορετικους τροπους επιβολης της αυτοκρατοριας?
Λυπαμαι, αλλα διαφωνω για την Μακεδονια. Αποτελουσε μερος της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας και αγωνιστηκαν αρκετα μετα την πτωση της Κωσταντινουπολης να την διατηρησουν μεσα στην Αυτοκρατορια. Οποτε φιλε Trooper, συμφωνεις να δωσουμε την Μακεδονια στους Σκοπιανους, που στο κατω κατω την θελουν με τοση αγαπη!?
Blue Wizard, το βιβλιο ξεχναει εξισου να αναφερει τη σφαγη της Τριπολιτσας απο τους Ελληνες. Και το ξεχναει γιατι δεν αναφερει καθολου τα σχεδια του Κολοκοτρωνη ή του Καραϊσκακη, ή τους μπουρλουτιεριδες. Ξαφνικα, ολοι αυτοι που παλεψαν για την ελευθερια, εγιναν "μαυρα προβατα"?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 25/01/07, 22:56
Δεν έχω επαφή με την ιστορία=δε γνωρίζω πολλά πράγματα εκτός από αυτά που διδάχθηκα στο σχολείο. Και οι εντυπώσεις που ανέφερα μου είχαν δημιουργηθεί ως μαθητή του δημοτικού, οπού δεν είχα τη δυνατότητα να αξιολογήσω όσα μου διδάσκονταν. Γι' αυτό και πιστεύω ότι καλώς διατηρείται μία πιο ουδέτερη στάση στα γεγονότα ώστε να μην καλλιεργείται στους μαθητές κάποιο είδος εθνικιστικού/φανατικού συναισθήματος, όπως είπε ο Blue Wizard.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 23:00
Δεν διαφωνω με την ουδετερη σταση, ομως οταν γινεται υποχωρητικη ειναι ανησυχητικη. Αμφισβητει κανεις πως στην Μικρα Ασια καναμε εναν πολεμο κατακτητικο? Οχι! Αμφισβητει ομως πως και οι Τουρκοι, εκαναν μια ολοκληρη γενοκτονια ενος λαου ( αρμενιοι ) ενω οι μεγαλες δυναμεις δεν βοηθησαν καθολου? Οχι επισης! Γιατι λοιπον στην ιστορια να αναφερεται το πρωτο ( κατακτητικος πολεμος των Ελληνων ), και οταν παμε στην σφαγη της Μικρασιας, να μιλαμε για "συνωστισμο των Ελληνων στα λιμανια"!!! Εσενα σου φαινεται ουδετερη σταση αυτη?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 25/01/07, 23:09
Δεν διαφωνω με την ουδετερη σταση, ομως οταν γινεται υποχωρητικη ειναι ανησυχητικη. Αμφισβητει κανεις πως στην Μικρα Ασια καναμε εναν πολεμο κατακτητικο? Οχι! Αμφισβητει ομως πως και οι Τουρκοι, εκαναν μια ολοκληρη γενοκτονια ενος λαου ( αρμενιοι ) ενω οι μεγαλες δυναμεις δεν βοηθησαν καθολου? Οχι επισης! Γιατι λοιπον στην ιστορια να αναφερεται το πρωτο ( κατακτητικος πολεμος των Ελληνων ), και οταν παμε στην σφαγη της Μικρασιας, να μιλαμε για "συνωστισμο των Ελληνων στα λιμανια"!!! Εσενα σου φαινεται ουδετερη σταση αυτη?

Έτσι όπως το θέτεις, σίγουρα όχι. Πάντως πολύ θα ήθελα να ξέρω τι γράφουν τα βιβλία ιστορίας της Τουρκίας για το θέμα...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 25/01/07, 23:13
Παιδιά όπως και να το κάνεις, το θέμα είναι ότι δεν μπορείς σε ένα παιδί 12 χρονών να του διδάσκεις ότι η χώρα του σε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της πορείας της έπαιζε το ρόλο του κακού και πάντα οι άλλοι ήταν τα θύματα. Αυτά τα παιδιά άμα μεγαλώσουν με τέτοια ιστορική συνείδηση, με τι πατριωτισμό θα πάνε να πολεμήσουν,χτύπα ξύλο, αν χρειαστεί αύριο-μεθαύριο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους;;;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 25/01/07, 23:14
Αχμ...επρεπε να ακουσεις την εκπομπη του Πρωτοσαλτε στον ΣΚΑΙ γι'αυτο το θεμα. Δεν ειναι και τοσο "ευγενικοι" και "καλοι" με την ιστορια οι Τουρκοι. Αλλα δεν ειναι αναγκη να κοιταμε τους γειτονες μας. Αυτοι κανουν την δικη τους πολιτικη και καλα κανουν.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 25/01/07, 23:20
Αυτά τα παιδιά άμα μεγαλώσουν με τέτοια ιστορική συνείδηση, με τι πατριωτισμό θα πάνε να πολεμήσουν,χτύπα ξύλο, αν χρειαστεί αύριο-μεθαύριο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους;;;

Ανύπαρκτο, αν όλα πάνε καλά. ;D Αλλά ας μην αρχίσουμε ξανά αυτή τη συζήτηση περί στρατού και πατριωτισμού γιατί θα μιλάμε μέχρι να φτάσω σε ηλικία να στρατευτώ... :P
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: stavros75 στις 26/01/07, 00:46
Τα βιβλία ιστορίας θα πρέπει να είναι βιβλία ιστορίας και θα πρέπει να αναφέρουν αληθινά περιστατικά, θα πρέπει να αναφέρονται όλα τα γεγονότα και όχι τα μισά κι όλα αυτά αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς, αποφεύγοντας κλίμα καλλιέργειας εθνικισμού. Έτσι όπως παρουσιάστηκε το θέμα, πίστεψα οτι υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας σε αυτά τα βιβλία.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 26/01/07, 00:51
Τελικα ειναι καλυτερη η παραποιηση απο την αποκρυψη? Πουθενα πχ δεν αναφερει πως γινοταν πραγματικα το παιδομαζωμα. Επισης, δεν αναφερει καθολου την Φιλικη Εταιρια, ή αποσιωπα την μικρασιατικη καταστροφη με εναν απλο "συνωστιμο των ελληνων στα παραλια της Μικρας Ασιας". Αυτο δεν ειναι αποκρυψη, αλλα παραποιηση των ιστορικων στοιχειων! Και αναλογα, δεν ανφερει πουθενα τις σφαγες των κατοικων της Τριπολιτσας απο τους Ελληνδες, οπως αντιστοιχα δεν αναφερει το θανατο των Ελληνων στο Σουλι. Δηλαδη μιλαμε για βιβλια που γραφτηκαν στο ποδι ( βασικα ολα τα νεα βιβλια του δημοτικου ειναι απαραδεκτα ) και δημιουργουν την αισθηση πως η Ελλαδα απλα περασε ωραιες εποχες!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 26/01/07, 01:59
Και αντί να βγούμε να φωνάξουμε που η ιστορία που διδάσκεται πλέον στα σχολεία είναι παραποιημένη, μας ενοχλούν οι κάμερες!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: PAN.84 στις 26/01/07, 02:38
Freemind θα συμφωνήσω στα περισσότερα από όσα λες και θα συμπληρώσω πως ναί μεν τα καινούρια βιβλία είναι επιεικώς απαράδεκτα,αλλά και τα παλιώτερα δεν ήταν τα καλύτερα βιβλία ιστορίας ;).Κυρίως αναφέρομαι στο γεγονώς ότι τα προηγούμενα βιβλία σε αρκρετές περιπτώσεις παρουσίαζαν τα γεγονότα από μια πλευρά μόνο.
Έτσι δεν παραποιούσαν τα γεγονότα,ούτε τα απέκρυπταν,αλλά παρουσίαζαν ουσιαστικά μια υποκειμενική άποψη που σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινή.
Ναί μεν ο ιστορικός δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς το υποκειμενικό στοιχείο στα γραφόμενά του,αλλά η ''δουλειά'' του είναι να καταγράφει αντικειμενικά ιστορικά γεγονότα.
Από αυτά που διάβασα από τις παραθέσεις σου(δεν έχω διαβάσει από αλλού τα νέα βιβλία)καταλαβαίνω ότι ούτε αυτή τη φορά έχει γίνει σωστή δουλειά και είναι πραγματικά κρίμα...
Δηλαδή πρέπει κανείς να πάει στο πανεπιστημίο για να μάθει δύο σωστά πράγματα για την ιστορία της χώρας του και αν τα μάθει;;...Απαράδεκτο νομίζω...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 26/01/07, 10:12
Κυρίως αναφέρομαι στο γεγονώς ότι τα προηγούμενα βιβλία σε αρκρετές περιπτώσεις παρουσίαζαν τα γεγονότα από μια πλευρά μόνο.
Συμφωνω απολυτα με αυτο! Ισα ισα που θεωρουνταν αρκετα "πατριωτικα" με δοσεις εθνικιστικων αποψεων. Τωρα "πεσαμε" στο αλλο ακρο. Απουσια καθε εθνικου γεγονοτος! Νομιζω πως σε αυτη τη χωρα δεν μπορουμε να βρουμε μια μεση!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 26/01/07, 20:35
Και αντί να βγούμε να φωνάξουμε που η ιστορία που διδάσκεται πλέον στα σχολεία είναι παραποιημένη, μας ενοχλούν οι κάμερες!

Συγχαρητήρια, κερδίζεις το βραβείο για το πιο άσχετο post της χρονιάς! 8)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 26/01/07, 23:16
τα εγχειριδια τα βρισκω μια χαρα.η αληθεια φυσικα ειναι μια αλλα εχει πολλες οπτικες γωνιες...γιατι να διαλεξουμε την οπτικη γωνια του μισους και της μισαλλοδοξιας?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 26/01/07, 23:22
Και αντί να βγούμε να φωνάξουμε που η ιστορία που διδάσκεται πλέον στα σχολεία είναι παραποιημένη, μας ενοχλούν οι κάμερες!

Συγχαρητήρια, κερδίζεις το βραβείο για το πιο άσχετο post της χρονιάς! 8)
+1
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 27/01/07, 00:15
Και αντί να βγούμε να φωνάξουμε που η ιστορία που διδάσκεται πλέον στα σχολεία είναι παραποιημένη, μας ενοχλούν οι κάμερες!

Συγχαρητήρια, κερδίζεις το βραβείο για το πιο άσχετο post της χρονιάς! 8)
+1


Έκοβα το κεφάλι μου ότι θα έπαιρνα μια τέτοια απάντηση.. ;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 00:26
τα εγχειριδια τα βρισκω μια χαρα.η αληθεια φυσικα ειναι μια αλλα εχει πολλες οπτικες γωνιες...γιατι να διαλεξουμε την οπτικη γωνια του μισους και της μισαλλοδοξιας?
Γιατι τοτε να διαλεξουμε της υποχωρησης και οχι της ουδετεροτητας? Δεν μιλαμε για μια απλη "παραλειψη"! Μιλαμε για μια σειρα "αποσιωπησεων". Και αν θελαμε να κρατησουμε την ουδετεροτητα, ας λεγαμε την αληθεια
"Ξερετε παιδια, οι Ελληνες στα αρχαια χρονια εκαναν επεκτατικους πολεμους, καταπατωντας ελευθεριες αλλων λαων. Το ιδιο ομως εκαναν και οι Περσες, οι Τουρκοι, και οι Γερμανοι. Επισης, στην Μικρα Ασια, καναμε παλι επεκτατικο πολεμο, ομως μετα απο καποιο σημειο χασαμε και μπηκαν οι Τουρκοι στην Σμυρνη, οπου εσφαξαν μεγαλο μερος του πληθυσμου ή τους μετεφεραν στα Αμελε Ταμπουρου."
Μια αναφορα των γεγονοτων θα ηταν κακη? Δεν νομιζω!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 00:35
Και επιτελους, ξυπνησανε:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=773484&lngDtrID=244
Βεβαια, να σημειωσω πως δεν αντιτιθεται μονο η Εκκλησια στο βιβλιο, οπως σωστα εν μερη αναφερει το in.gr, αλλα και η διδασκαλικη ομοσπονδοια ( οπως για αδιευκρινιστο λογο εχει ξεχασει να αναφερει ).
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: PAN.84 στις 27/01/07, 02:05
Και επιτελους, ξυπνησανε:
[url]http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=773484&lngDtrID=244[/url]
Βεβαια, να σημειωσω πως δεν αντιτιθεται μονο η Εκκλησια στο βιβλιο, οπως σωστα εν μερη αναφερει το in.gr, αλλα και η διδασκαλικη ομοσπονδοια ( οπως για αδιευκρινιστο λογο εχει ξεχασει να αναφερει ).


Καλό είναι να περιμένουμε τις διορθώσεις λοιπόν!Εύχομαι μόνο να είναι ουσιαστικές και όχι προχειροδουλειές... ;)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 02:06
Απο το στομα σου και στης συγγραφεας το αυτι ( μην πω στου Θεου και θεωρηθω γραφικος εθνικιστης :P )
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/01/07, 19:12
τα εγχειριδια τα βρισκω μια χαρα.η αληθεια φυσικα ειναι μια αλλα εχει πολλες οπτικες γωνιες...γιατι να διαλεξουμε την οπτικη γωνια του μισους και της μισαλλοδοξιας?
Γιατι τοτε να διαλεξουμε της υποχωρησης και οχι της ουδετεροτητας? Δεν μιλαμε για μια απλη "παραλειψη"! Μιλαμε για μια σειρα "αποσιωπησεων". Και αν θελαμε να κρατησουμε την ουδετεροτητα, ας λεγαμε την αληθεια
"Ξερετε παιδια, οι Ελληνες στα αρχαια χρονια εκαναν επεκτατικους πολεμους, καταπατωντας ελευθεριες αλλων λαων. Το ιδιο ομως εκαναν και οι Περσες, οι Τουρκοι, και οι Γερμανοι. Επισης, στην Μικρα Ασια, καναμε παλι επεκτατικο πολεμο, ομως μετα απο καποιο σημειο χασαμε και μπηκαν οι Τουρκοι στην Σμυρνη, οπου εσφαξαν μεγαλο μερος του πληθυσμου ή τους μετεφεραν στα Αμελε Ταμπουρου."
Μια αναφορα των γεγονοτων θα ηταν κακη? Δεν νομιζω!
επειδη σε βλεπω οτι το χεις παρει ζεστα το θεμα,μπορεις να μ πεις τι συμφερον φανταζεσαι οτι εχουν οι πανεπιστημιακοι?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 19:18
Καταρχας, μια ειναι η συγγραφεας του βιβλιου. Εκτος απο το οικονομικο συμφερον;
Το βιβλιο γραφτηκε μεσα σε ενα καλοκαιρι σχεδον και ειχε ως στοχο να προλαβει την περιφημη ανανεωση των βιβλιων. Ομως γραφτηκε τοσο προχειρα, που το Παιδαγωγικο Ινστιτουτο, παρολο που ειχε ορισει τα κεφαλαια και τι επρεπε να περιεχουν δεν το ελεγξε.
Το προβλημα λοιπον ηταν πως οταν οι δασκαλοι το πηραν στα χερια τους παρατηρησαν οχι μονο μια ουδετεροτητα σε ιστορικα γεγονοτα, αλλα και μια απουσια σημαντικων γεγονοτων που σηματοδοτησαν την ελληνικη ιστορια.

Φιλε leystone, αμφισβητεις πως τα γεγονοτα που δεν αναφερθηκαν ( μικρασιατικη καταστροφη, καταπιεση των Ελληνων κατα την Τουρκοκρατια, παιδομαζωμα, Γενιτσαροι, φιλικη εταιρια, εξοδος του Μεσολογγιου, το Σουλι, απελευθερωση της Μακεδονιας ) δεν αφορουν γεγονοτα που χαρακτηρισαν την Ελλαδα απο το 1800 και μετα και δεν πρεπει σαν λαος να τα μαθαινουμε?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/01/07, 20:00
δεν το χω παρει το βιβλιο στα χερια μ να σ πω αν  συμφωνω η οχι με το περιεχομενο του.βεβαια αν δεν αναφερει αυτα που λες στην παρενθεση τοτε η θα αναφερει αλλα που τα θεωρει η συγραφεας πιο σημαντικα η λογικα θα προκειται για ενα βιβλιο περιληψη...

για το τελευταιο που με ρωτησες ειχα ανοιξει τοπικ και εμμεσα το εθιγα.ο μηχανισμος του κρατους που λεγεται εθνος λειτουργει κατα βασιν μεσα απο το σχολειο,οποτε ναι αν η ελλαδα θελει να αναπτυξει το εθνικο της φρονημα καλο θα ηταν να τα περιλαμβανει ( μικρασιατικη καταστροφη, καταπιεση των Ελληνων κατα την Τουρκοκρατια, παιδομαζωμα, Γενιτσαροι, φιλικη εταιρια, εξοδος του Μεσολογγιου, το Σουλι, απελευθερωση της Μακεδονιας )


ασχετα που εγω ανηκω ιδεολογικα αλλου και δε συμφωνω με αυτο
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 20:17
Το βιβλιο μπορεις να το προμηθευτεις απο οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο με πολυ μικρο κοστος ( περι τα 3-5Ε ) και ετσι να σχηματισεις την δικη σου αποψη.

Εθνικο φρονημα ειναι οι νεκροι στην Μικρα Ασια?! Δηλαδη ιστορικα γεγονοτα που εχουν καταγραφει οχι μονο απο Ελληνες ιστορικους, αλλα και ξενες πηγες ειναι απλα "εθνικο φρονημα"? Και καλο ειναι, κατα τη γνωμη σου, να μην υπαρχουν μεσα στα σχολικα βιβλια?
Δηλαδη η Γαλλικη Επανασταση που εμαθα και θελανε να με πεισουν πως "ενεπνευσε" τον ελληνικο λαο για να αποτιναξει τον Οθωμανικο ζυγο, τι ειναι?
Και τι να αναφερουμε στην ελληνικη ιστορια? Αυτος δεν ειναι ο σκοπος του μαθηματος?

Και ναι, η ιδια η συγγραφεας παραδεχτηκε στο ΣΚΑΙ πως η δουλεια εγινε πολυ γρηγορα, και οταν ο δημοσιογραφος την ρωτησε "πως ειναι δυνατον η ιστορια των τεχνων στην Ευρωπη να ειναι περισσοτερες σελιδες απο τις σελιδες της επαναστασης του 21", εκανε την ανηξερη..Μαλλον επειδη ειναι των θεωρητικων επιστημων, δεν εμαθε να μετραει!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/01/07, 21:14
soy apanthsa kai me ksanarwtas...θες να μαθεις ιδεολογικα τι πιστευω για το μαθημα της ιστοριας?γιατι κατα τα αλλα συμφωνησα μαζι σου οτι οπως τα λες πρεπει να γινουν τα πραγματα για τη διατηρηση εθνικου φρονηματος..ακου και τη προσωπικη μ αποψη γιατο μαθημα της ιστοριας που αποκλειεται να εφαρμοστει:το μαθημα πρεπει να περιλαμβανει μονο βασικα γεγονοτα και οχι εμβαθυνση σε λεπτομερεις και εθνικιστικα μπαρμπου**αλα(δεν παει στην ελληνικη ιστορια,αλλα σε ολες τις εθνικες ιστοριες).ενα παιδι δημοτικου αλλα και γυμνασιου δεν ειναι ικανο να αξιολογησει ιστορικα στοιχεια και ουτε ειναι ετοιμο να δεχτει ιστορικες αληθειες η αν θες καλυτερα,ταυτιζεται με αυτα που διαβαζει χωρις να τα κατανοει,τα καταπινει χωρις να τα σκεφτεται.ειναι ακριβως το ιδιο που γινεται με τη θρησκεια.κατέμε για τετοια θεματα η ενασχοληση του ανθρωπου πρεπει να γινεται οταν εχει ωριμασει.

το ξερω οτι διαφωνεις μαζι μου αλλα αυτη ειναι η αποψη μου και στην εγραψα μονο και μονο επειδη με ρωτησες
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 21:17
Μα δεν διαφωνω καθολου. Εξαλλου ζητησα ενα οσο το δυνατον αντικειμενικο και ΟΥΔΕΤΕΡΟ βιβλιο, χωρις εθνικες συγκινησεις και βαρυγδουπες εκφρασεις. Οι παρελασεις δεν εχουν να κανουν με το μαθημα της ιστοριας! Ουτε και οι εθνικες εορτες ( αλλιως θα ονομαζονταν ιστορικες εορτες ).
Το βιβλιο ομως αυτο, δεν ανεφερε σημαντικα γεγονοτα της ελληνικης ιστοριας! Αν εχεις πλεονασμα μηνος, πηγαινε να το προμηθευτεις και θα καταλαβεις τι εννοω.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/01/07, 21:42
Το προβλημα λοιπον ηταν πως οταν οι δασκαλοι το πηραν στα χερια τους παρατηρησαν οχι μονο μια ουδετεροτητα σε ιστορικα γεγονοτα, αλλα και μια απουσια σημαντικων γεγονοτων που σηματοδοτησαν την ελληνικη ιστορια.
Μα δεν διαφωνω καθολου. Εξαλλου ζητησα ενα οσο το δυνατον αντικειμενικο και ΟΥΔΕΤΕΡΟ βιβλιο,

Φριμάιντ, τελικά η ουδετερότητα είναι πρόβλημα ή δεν είναι?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/01/07, 21:44
Οχι βεβαια! Το βιβλιο δεν ειναι ουδετερο, αλλα λειψο! Του λειπουν καποια γεγονοτα ( αφηστε που αμα το δειτε, ολο μπρος πισω πηγαινει χρονολογικα, αλλα απο τοτε πουμε θυμαμαι μαθητη, ολα τα βιβλια ιστοριας, ετσι ηταν ). Εγω αναζητω την ουδεροτητα, γι'αυτο συμφωνω με τον leystone οταν λεει πως τα βιβλια ιστοριας πρεπει να ειναι απαλλαγμενα απο "εθνικιστικες" τασεις. Ενα απλο βιβλιο ιστοριας ζηταμε ντε..οχι περιληψη, οχι εθνικο εγχειριδιο του καλου πατριωτη!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Ιανός στις 29/01/07, 22:51
Η ιστορία είναι συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας.
Τα έθνη υφίστανται, εφόσον τα μέλη τους συνδέονται άρρηκτα με κοινή εθνική συνείδηση, που σημαίνει πως αντιλαμβάνονται κοινό ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και καταβολές.
Η γλώσσα, τα κοινά ήθη κι έθιμα, καθώς και η συλλογική απόφαση για ένα κοινό μέλλον, αποτελούν, επίσης, συστατικά στοιχεία διαμόρφωσης μιάς εθνικής συνείδησης.
Τα έθνη, όπως και οι πατρίδες, είναι, κατά βάση, ψυχονοηματικές κατασκευές. Υφίστανται όσο υπάρχουν διαμορφωμένα στις εθνικές συνειδήσεις των λαών που τα συναπαρτίζουν.
Η παιδεία είναι ένας κατ' εξοχήν εθνικός θεσμός. Ο τρόπος της διδασκαλίας ορισμένων επιστημών, όπως της ιστορίας, της φιλολογίας, της αρχαιολογίας, αλλά και ορισμένοι θεσμοί, όπως τα πανεπιστήμια, οι ακαδημίες κλπ, αποτελούν λειτουργικά, αλλά και οργανικά στοιχεία, μιας εθνικής κουλτούρας.
Επιπροσθέτως, η συγχρονη επιστημολογική προσέγγιση της ιστορίας αποδέχεται πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως "αντικειμενική" ιστοριογραφία. Η ανάγνωση κι η πρόσληψη της ιστορίας, καθώς και η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, επικαθορίζεται από στοιχεία υποκειμενικά, όπως η προσωπική κουλτούρα, ο ιδεολογικός προσανατολισμός, τα βιώματα κι οι εμπειρίες, το οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, η ατομική ψυχοσύνθεση, οι κοινωνικές καταβολές κι ένα σωρό άλλες παραμέτρους, που επικαθορίζουν την προσωπικότητα, αλλά και την αντίληψη, εκείνου που προσεγγίζει επιστημονικά την ιστορία αλλά και του απλού αναγνώστη.
Επιπλέον, ένα σωρό αλλές κοινωνικές και οικονομικοπολιτικές παράμετροι επικαθορίζουν την ιστορική προσέγγιση σε συλλογικό επίπεδο: το συνολικό πολιτισμικό επίπεδο κάθε λαού, η θρησκευτικότητα, η επικρατούσα ηθική κλπ.
Κάθε διδακτικό βιβλίο αντικατοπτρίζει το επίπεδο της κουλτούρας κάθε λαού, καθώς και την ιστορική προοπτική του. Οι μαθητές, κατά τη γνώμη μου, οφείλουν να μάθουν και να εμπεδώσουν, με λεπτομέρειες, την ιστορία του λαού τους.
Μέσα από την ιστορία οι λαοί καλούνται να αντλήσουν πρότυπα, παραδείγματα, αλλά και διδάγματα για το μέλλον.
Θα πρέπει να κατανοήσουν πως διαμορφώθηκε το έθνος τους, ποιά υπήρξαν τα ιστορικά επιτεύγματα, αλλά και τα ιστορικά λάθη του έθνους τους, ποιοί ήσαν οι ήρωές του, ποιοί οι προδότες του και γιατί.
Ειδικά για ιστορικά έθνη, όπως το δικό μας (ο όρος δεν είναι "εθνικιστικός", τον είχαν υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, τόσο ο Ένγκελς όσο και η Λούξεμπουργκ), η ενδελεχής μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού μας είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη. Τα έθνη, ακόμη υπό την μαρξιστική θεώρηση, δεν νοούνται πλέον ως "φαινόμενα", αλλά ως υπαρκτές και ζώσες πολιτικές πραγματικότητες. Επομένως, η ανάγνωση της ιστορίας, ακόμη και κάτω από την μαρξιστική οπτική, δεν μπορεί παρά να περνά και μέσα από την ιστορία των εθνών.
Ειδικά σε μια εποχή, όπου η επιχειρούμενη "απεθνοποίηση", η λαίλαπα του παγκοσμιοποίημένου χυλού της νέας τάξης, λειτουργεί σαν όπλο, αλλά και ιδεολογική προπαγάνδα, ενός καινοφανούς ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού αυτοκρατορισμού.
Δεν υπάρχουν "απλά" βιβλία ιστορίας. Ούτε και "απλές" ιστορικές αλήθειες νοούνται.
Η ιστορία είναι, ίσως, το σημαντικότερο επιστητό, που μπορεί ένας άνθρωπος να μελετήσει.
Γιατί, μαθαίνοντας για το παρελθόν του, επικαθορίζει και το μέλλον του.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 11/02/07, 14:21
διαβασα χθες σε περιοδικο στον ταχυδρομο νομιζω συνεντευξη της υπευθυνης για το βιβλιο και μια χαρα βρηκα αυτα που ελεγε,ατομο με προοδευτικες αποψεις και ανοιχτομυαλη..τωρα αλλα να ελεγε στη συνεντευξη και αλλα να γραφει το βιβλιο?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 11/02/07, 14:42
Με 5Ε και μια παραγγελια ( γιατι συνηθως αυτη την εποχη τα βιβλια του ΟΕΔΒ εχουν πωληθει ), θα μπορεις να αποκτησεις τη δικη σου αποψη για τα βιβλια. "Ανοιχτομυαλη" μπορει να φαινεται για σενα, αλλα για καποιους αλλους ( συμπεριλμβανουμενου και μενα ) μου φαινεται πως εχει παρει ζεστα το θεμα διατηρησης του βιβλιου οπως εχει.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 26/09/07, 16:01
Τελικά αποσύρθηκε το βέβηλο εγχειρίδιο.

ΛΑΟΣ (o τόνος στο αλφα) και εκκλησία, για μια ακόμη φορά έσωσαν την ιδιοπροσωπεία του γένους.

Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ηρώων, διασφάλισε την απρόσκοπτη συνέχισή της.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 26/09/07, 16:49
Νομιζω πως το βιβλιο ηταν εξαρχης μια απατη.
Και το κομμα λεγεται ΛΑΟΣ με τον τονο στο "ο".
Δηλαδη geosim για σενα το βιβλιο ηταν τελειο,ετσι;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Anaximandros στις 26/09/07, 17:30
Σε κανένα βιβλίο ιστορίας δε λέει για το ιδιώνυμο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ψιλοαπάτη μου φαίνεται αυτό.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 26/09/07, 18:03

Και το κομμα λεγεται ΛΑΟΣ με τον τονο στο "ο".

Τι λες τωρα.................. Ουτε αυτοι πια δεν το λενε ετσι......
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Anaximandros στις 26/09/07, 18:10
Τι λες τωρα.................. Ουτε αυτοι πια δεν το λενε ετσι......

Μάλλον ο Freemind μιλάει για το κόμμα αυτό το οποίο απαρτίζει ο κανονικός Λαός, το μοναδικό κόμμα που θα ήθελα να κυβερνάει. Κρίμα που δεν κατέβηκε στις εκλογές.
Εκτός πια αν όντως είναι το γνωστό κόμμα με παραλογή του λαού :P
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pNd στις 26/09/07, 18:19
οχι, το κομμα εννοει
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 26/09/07, 19:24
Νομιζω πως το βιβλιο ηταν εξαρχης μια απατη.
Και το κομμα λεγεται ΛΑΟΣ με τον τονο στο "ο".
Δηλαδη geosim για σενα το βιβλιο ηταν τελειο,ετσι;

Δεν υπάρχει τέλειο βιβλίο ιστορίας.
Υπάρχουν προσεγγίσεις σε αυτήν. Υπάρχουν και ύφοι γραφής.

Αφού ρωτάς για την προσωπική μου άποψη, θα σου πώ ότι το βρήκα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από το αντίστοιχο που διδάχτηκα εγώ κάπου στα 80s.

Δεν δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω λεκτικές αστοχίες (που επικεντρώθηκε η σφοδρή πολεμική), αλλά αυτό θα μπορούσε να ισχύει για κάθε βιβλίο αν εξεταζόταν λεπτομερώς με τέτοια προβολή και σε τέτοιο κλίμα.

Και μια μικρή λεπτομέρεια. Απευθυνόταν σε 12χρονα παιδιά, άρα και τα κριτήριά μας, θα έπρεπε να είναι διαφορετικά.

Συνεπώς, η δικιά μου νοητική συγκρότηση δυσκολεύεται να ανακαλύψει την απάτη που διέκρινες
 

Όσο για το ΛΑΟΣ. Προφανώς, εσκεμμένα τονίζω το άλφα, για να δοκιμάσω τα αντανακλαστικά και τις ευαισθησίες των οπαδών του στο θέμα "Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί όποιο όνομα θέλει?" :P 
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 08:40
Ομολογω πως δεν καταλαβα το ειρωνικο του τονισμου :D Ομως συμφωνω απολυτα ( αν και δεν ηταν μονο απο το ΛΑΟΣ ή την Εκκλησια οι αντιφρονουντες.. )
Οσο για το βιβλιο, εχω διατυπωσει τις θεσεις μου πιο πανω.
Δεν μπορει η κυρια Ρεπουση να μιλαει για ιστορικη σφαγη, οταν η ιδια και η ομαδα της ξεχασαν αλλες ιστορικες σφαγες ( Μικρασιατικη Καταστροφη, Οθωμανικη κατοχη, κλπ ). Δεν με ενοχλει η απουσια του εργου της Εκκλησιας μεσα στην ιστορια, οσο η "ελαφρυνση" ορισμενων γεγονοτων που σημαδεψαν γενιες Ελληνων.
Επισης η κυρια Ρεπουση δεν μπορει να αμφισβητει την Ακαδημια Αθηνων. Οπως και να το κανουμε μεσα σε αυτην δεν βρισκεται ουτε το ΛΑΟΣ, ουτε η Εκκλησια, ουτε κανενα εθνικιστικο στοιχειο. Βρισκονται ανθρωποι με πολλα "κιλα" πτυχιων και γνωσης, που αν μη τι αλλο ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να μιλανε για ιστορικα θεματα.
Τελος, η κυρια Ρεπουση μπορει να ζηταει εναγωνιως το βιβλιο να κριθει απο την εκπαιδευτικη κοινοτητα πρωτα, ομως και η ιδια θελει να ξεχασει την αντιδραση του διδασκαλικου κοσμου για το βιβλιο ( εως και μη χρησιμοποιηση του ).

Επομενως, εαν τα βαλουμε ολα αυτα κατω και εαν ολοι ειχαμε διαβασει το βιβλιο, πιστευω πως θα συμφωνουσαμε για τις ελλειψεις ( τωρα εαν ειναι εσκεμμενες δεν ξερω...εγω θεωρω πως ειναι ) σε ιστορικες αληθειες...
Δεν ειναι γλωσσικη αστοχια, ουτε λαθος το να λες πως "οι Ελληνες συνωστιζονταν στο λιμανι της Σμυρνης"....Εκτος εαν παραδεχεστε πως δωσαμε τη συγγραφη του βιβλιου σε μια ομαδα που δεν ξερει να μιλαει ελληνικα...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 11:25
Δεν υπάρχει βιβλίο ιστορίας που δεν αμφισβητείται.  Ένα το κρατούμενο.

Οι ελλείψεις σε ιστορικές αλήθειες είναι κάτι πολύ σχετικό. Παράδειγμα. Στο βιβλίο που διδάχτηκα εγώ, δεν έκανε καμιά αναφορά στην στάση της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821. Στάση που δεν την τιμά καθόλου. Την αποσιώπησε. Κι όμως υπάρχουν αναμφισβήτητες ιστορικές πηγές. Δεν είδα όμως καμιά αντίδραση από τους «ιστορικά ευαίσθητους» για αυτό.
Συνεπώς δεν με πείθουν οι πολέμιοι του πρόσφατου βιβλίου ότι δρουν από αγάπη και ευαισθησία για την ιστορική αλήθεια.

Για την ακαδημία Αθηνών, δεν γνωρίζω πολλά, παρά, ότι είναι αναρμόδια να κρίνει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Το αρμόδιο όργανο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του οποίου τα ίδια μέλη το ενέκριναν την πρώτη φορά και το απέρριψαν αργότερα. Γιατί άραγε? Και σε κάθε περίπτωση δεν την θεωρώ (την ακαδημία) και κανένα πατριαρχείο ιστορικής αλήθειας.

Επίσης η επιμονή στον «συνωστισμό» και η μη ικανοποίηση για την παραδοχή της λεκτικής αστοχίας, είναι κραυγαλέα ένδειξη ότι αυτό που ενόχλησε, ήταν το γενικότερο ύφος του βιβλίου που δεν αγιογραφεί (όπως είχαμε μάθει) τα κατορθώματα του γένους μας.

Για τους οπαδούς του Λάος. Είναι ευαίσθητοι στις ονομασίες γενικώς. Αλλάζω τον τόνο, για να δουν πως είναι να μην σε φωνάζουν με το όνομά σου. Περιπαιχτικά πάντα.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 11:38
Δεν υπάρχει βιβλίο ιστορίας που δεν αμφισβητείται.  Ένα το κρατούμενο.
Σιγουρα..Ομως υπαρχει βιβλιο το οποιο γινεται πιο δεκτο απο αλλο, ετσι δεν ειναι;

Στο βιβλίο που διδάχτηκα εγώ, δεν έκανε καμιά αναφορά στην στάση της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821. Στάση που δεν την τιμά καθόλου. Την αποσιώπησε. Κι όμως υπάρχουν αναμφισβήτητες ιστορικές πηγές. Δεν είδα όμως καμιά αντίδραση από τους «ιστορικά ευαίσθητους» για αυτό.
Συνεπώς δεν με πείθουν οι πολέμιοι του πρόσφατου βιβλίου ότι δρουν από αγάπη και ευαισθησία για την ιστορική αλήθεια.
Επαναλαμβανω πως η ιστορικη αληθεια της Εκκλησιας, οπως οριζεται απο πηγες και ιστορικους, δεν αποτελει για μενα το πιο ουσιωδες προβλημα σε ενα βιβλιο ιστοριας. Εξαλλου αν μιλαμε για το 1821, ο αγωνιστης αγροτης ηταν ισαξιος με τον αγωνιστη ιερεα. Και βεβαια η επισημη Εκκλησια και τοτε, αλλα και τωρα, παντα πηγαινει οπου καθεται καλυτερα ο ποπος της.
Παει αυτο...

Για την ακαδημία Αθηνών, δεν γνωρίζω πολλά, παρά, ότι είναι αναρμόδια να κρίνει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Το αρμόδιο όργανο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του οποίου τα ίδια μέλη το ενέκριναν την πρώτη φορά και το απέρριψαν αργότερα. Γιατί άραγε? Και σε κάθε περίπτωση δεν την θεωρώ (την ακαδημία) και κανένα πατριαρχείο ιστορικής αλήθειας.
Δεν γνωριζεις πολλα, ομως κρινεις την Ακαδημια και τους ανθρωπους της. Η κριση σε οσους διαβαζουν τις αποψεις σου.
Δυστυχως για τους συμμαχους του βιβλιου, η Ακαδημια Αθηνων πηρε την ΕΝΤΟΛΗ του Παιδαγωγικου να ΚΡΙΝΕΙ και να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ διορθωσεις στο βιβλιο.
Αρα, το Παιδαγωγικο ( δηλαδη αυτο που εσυ οριζεις ως το αμεσα υπευθυνο ) ΕΚΡΙΝΕ πως η Ακαδημια εχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μιλησει για το βιβλιο...Η κυρια Ρεπουση δεν εχει ομως το δικαιωμα να κρινει την Ακαδημια...
Εκτος εαν η Ρεπουση εχει τις γνωσεις, την εμπειρια και την ιστορια του πιο μικρου μελους της Ακαδημιας, οποτε μπορει να λεει ο,τι θελει.
Εσυ τι λες γι'αυτο geosim?
Το βιβλιο κριθηκε ή δεν κριθηκε απο το συνολο των δασκαλων; Ή και οι δασκαλοι δεν εχουν δικαιωμα να μιλησουν για τα βιβλια που διδασκουν;



Επίσης η επιμονή στον «συνωστισμό» και η μη ικανοποίηση για την παραδοχή της λεκτικής αστοχίας, είναι κραυγαλέα ένδειξη ότι αυτό που ενόχλησε, ήταν το γενικότερο ύφος του βιβλίου που δεν αγιογραφεί (όπως είχαμε μάθει) τα κατορθώματα του γένους μας.



Επιμενεις πως ειναι λεκτικη αστοχια;
Τοτε να σου θυμισω πως ακομα και οταν εγινε η επισημανση, η κυρια Ρεπουση βγηκε και ειπε πως ετσι ειναι καλυτερο για την εκμαθηση της ιστοριας στην ΣΤ Δημοτικου;
Μηπως δεν ηταν τοσο...λεκτικη αστοχια;
Και επαναλαμβανω...Εαν ηταν λεκτικη αστοχια, μηπως η κυρια Ρεπουση και η ομαδα της δεν εχει τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ να μιλαει Ελληνικα; Αυτο εσενα δεν σου κανει εντυπωση; Ή μονο ο,τι μας συμφερει σκεφτομαστε;

Δηλαδη το να αναφερθουμε στον Β Παγκοσμιο σε παραπανω απο 3 σελιδες, ή να μιλησουμε για τη σφαγη στη Μικρα Ασια ειναι κατορθωμα του γενους;
Οχι φιλε geosim..Εγω το λεω ΙΣΤΟΡΙΚΗ αληθεια
Και δεν αναφερομαι ουτε στα κρυφα σχολεια, ουτε στις ιστοριες των ηρωων οπως διαδοθηκαν με λαϊκους μυθους.
Αναφερομαι στον ελαχιστο σεβασμο που πρεπει να δωσουμε στην ιστορια μας και στις καταστροφες μας..
Διαφωνεις;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: MACMISIAS στις 27/09/07, 12:32
Το σκεφτηκα πολυ για το αν ηθελα να μπω σ'αυτη τη κουβεντα , αλλα τυγχανει να αγαπαω πολυ την ιστορια και γι'αυτο με τρωνε τα χερια μου.Η ιστορια των σχολικων βιβλιων στην Ελλαδα, αλλα πιστευω και στο εξωτερικο,εχει ως βασικη προτεραιοτητα , να προαγει την επικρατουσα ιδεολογια.Αυτο ειναι απο πολυ δυσκολο εως αδυνατο να αλλαξει.Το βιβλιο φτιαχτηκε οπως φτιαχτηκε για να προαγει την Ελληνοτουρκικη φιλια (τρομαρα του),μονοπλευρα οπως παντα (μιας και στη Τουρκια το βιβλιο τους ειναι μαλλον εθνικιστικο).Ανεκαθεν τα παιδια (εγω ημουν μαθητης στα 80's),μαθαιναν αυτο που το επισημο κρατος ηθελε να μαθουν .Απο αυτη την αποψη και λυπαμαι που το λεω ,η οποια δικη μας αποψη,ειναι μονο η προσωπικη μας μαχη με τους ανεμομυλους...Επισης θελω να πω οτι ζητηματα του τυπου ''Σταση της Εκκλησιας","Σταση των Προοδευτικων δυναμεων"κλπ, ειναι δυσκολο να τα πληροφορηθεις αντικειμενικα, γιατι και αυτα εξαρτωνται απο τις ιδεολογικες προτιμησεις του ιστορικου.Τελος για το ζητημα του ΛΑΟΣ και το που μπαινει ο τονος , θελω να δωσω συγχαρητηρια στον Καρατζαφερη ,που βλεπει το κομμα του και τη πολιτικη γενικοτερα σαν εμπορικο προιον,φτιαχνοντας αυτο το διαφημιστικο κολπο για την ονομασια του κομματος του.Αλλωστε τα λογοπαιγνια ειναι αγαπημενο του παιχνιδι. Εν κατακλειδι φιλοι μου , στο σχολειο μαθαινεις αυτο που θελουν οι εξουσιες να μαθεις . Το ζητημα ειναι να αποκτησεις την παιδεια να διαβαζεις και μετα το σχολειο και να ψαχνεις μονος σου την αληθεια , μεσα παντα απο το ματι του εκαστοτε "αντικειμενικου" συγγραφεα.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 12:41
Δεν υπάρχει βιβλίο ιστορίας που δεν αμφισβητείται.  Ένα το κρατούμενο.
Σιγουρα..Ομως υπαρχει βιβλιο το οποιο γινεται πιο δεκτο απο αλλο, ετσι δεν ειναι


το έγραψα πριν για τις διαφορετικές προσεγγίσεις.Είναι σαφές ότι έχεις διαφορετική

Στο βιβλίο που διδάχτηκα εγώ, δεν έκανε καμιά αναφορά στην στάση της επίσημης Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821. Στάση που δεν την τιμά καθόλου. Την αποσιώπησε. Κι όμως υπάρχουν αναμφισβήτητες ιστορικές πηγές. Δεν είδα όμως καμιά αντίδραση από τους «ιστορικά ευαίσθητους» για αυτό.
Συνεπώς δεν με πείθουν οι πολέμιοι του πρόσφατου βιβλίου ότι δρουν από αγάπη και ευαισθησία για την ιστορική αλήθεια.
Επαναλαμβανω πως η ιστορικη αληθεια της Εκκλησιας, οπως οριζεται απο πηγες και ιστορικους, δεν αποτελει για μενα το πιο ουσιωδες προβλημα σε ενα βιβλιο ιστοριας. Εξαλλου αν μιλαμε για το 1821, ο αγωνιστης αγροτης ηταν ισαξιος με τον αγωνιστη ιερεα. Και βεβαια η επισημη Εκκλησια και τοτε, αλλα και τωρα, παντα πηγαινει οπου καθεται καλυτερα ο ποπος της.
Παει αυτο...

Πάει και δεν ξαναγυρνάει? Τέτοια ευαισθησία για μια λέξη και για το ιστορικό έκλημα της αποσιώπησης της στασης της εκκλησίας μούγκα? Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε καμήλες? Τι είναι οι ιστορικές αλήθειες? Εμπόριο και αγοράζω σε καλή τιμή? Όποια με συμφέρει? Υπάρχει και μια λέξη που λέγεται αμετροέπεια.
Εγκληματικό επίσης λάθος να αγνοεί κάποιος τις πηγές και να θέλει να βλέπει κριτικά την ιστορία.

Για την ακαδημία Αθηνών, δεν γνωρίζω πολλά, παρά, ότι είναι αναρμόδια να κρίνει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο. Το αρμόδιο όργανο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του οποίου τα ίδια μέλη το ενέκριναν την πρώτη φορά και το απέρριψαν αργότερα. Γιατί άραγε? Και σε κάθε περίπτωση δεν την θεωρώ (την ακαδημία) και κανένα πατριαρχείο ιστορικής αλήθειας.
Δεν γνωριζεις πολλα, ομως κρινεις την Ακαδημια και τους ανθρωπους της.

Μην αρχίσουμε τα τσάμικα τώρα με τα προσωπικά. Τους "ανθρώπους της" το πρόσθεσες εσύ. Δεν την θεωρώ πατριαρχείο ιστορικής αλήθειας έγραψα και στο ξαναγράφω. Και όχι μόνο αυτήν. Ακόμη και την "αγαπημένη" σου Ρεπούση δεν την θεωρώ τέτοια. Παρά μόνο τις πηγές που εσύ θέλεις να αγνοείς.



Επίσης η επιμονή στον «συνωστισμό» και η μη ικανοποίηση για την παραδοχή της λεκτικής αστοχίας, είναι κραυγαλέα ένδειξη ότι αυτό που ενόχλησε, ήταν το γενικότερο ύφος του βιβλίου που δεν αγιογραφεί (όπως είχαμε μάθει) τα κατορθώματα του γένους μας.



Επιμενεις πως ειναι λεκτικη αστοχια; Τοτε να σου θυμισω πως ακομα και οταν εγινε η επισημανση, η κυρια Ρεπουση βγηκε και ειπε πως ετσι ειναι καλυτερο για την εκμαθηση της ιστοριας στην ΣΤ Δημοτικου;
Μηπως δεν ηταν τοσο...λεκτικη αστοχια;


Στην χειρότερη περίπτωση είναι άστοχη διατύπωση. Στην καλύτερη θα συμφωνήσω με την Ρεπούση ότι δεν είναι ανάγκη να τα πνίξουμε στο αίμα τα παιδάκια για να νιώσουν τι θα πεί Έλληνας. Αλλά θα σκανδάλιζα για αυτό δεν το έγραψα ;)

Αναφερομαι στον ελαχιστο σεβασμο που πρεπει να δωσουμε στην ιστορια μας και στις καταστροφες μας..
Διαφωνεις;

Εθνικό είναι μόνο το αληθές θα σου απαντούσα, επαναλαμβάνοντας τον Σολωμό
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 12:45
Εν κατακλειδι φιλοι μου , στο σχολειο μαθαινεις αυτο που θελουν οι εξουσιες να μαθεις . Το ζητημα ειναι να αποκτησεις την παιδεια να διαβαζεις και μετα το σχολειο και να ψαχνεις μονος σου την αληθεια , μεσα παντα απο το ματι του εκαστοτε "αντικειμενικου" συγγραφεα.

Ακόμη και με τα σημεία στίξης θα συμφωνήσω με το παραπάνω :D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 12:46
Geosim η απαντηση σου με τις παραθεσεις μου πετσοκομμενες αποδεικνυει πως κοιτας μονο ο,τι θελεις για να απαντησεις. Αρνουμαι να συμμετασχω σε μια συζητηση οπου ο ο ομιλητης κρυβει προτασεις του συνομιλητη του, μονο και μονο γι ανα δημιουργησει εντυπωσεις. Εαν θελεις να απαντας ΠΛΗΡΩΣ σε ο,τι εχω πει και οχι μονο σε ο,τι σε συμφερει..Αλλα βλεπω πως δεν ειναι δυνατον να γινει κατι τετοιο, οποτε αποσυρομαι.
Σημασια εχει πως το βιβλιο αποσυρθηκε. Εγω θεωρω καλο το γεγονος, εσυ κακο. Τι να κανουμε, δεν ειναι δυνατον να εχουμε την ιδια αποψη ολοι. Τουλαχιστον εγω δικαιωθηκα γι'αυτα που ειπα απο τους υπευθυνους... Οσο και να φωναξεις και να σκυλιασεις τωρα, το πραγμα δεν αλλαζει.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 13:43
Έλα ρε φριμάιντ που με εγκαλεις και για λογοκρισία τώρα...
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεμιτό σε ένα φόρουμ να κάνω παραθέσεις στα σημεία που θέλω να δώσω έμφαση. Δεν ακυρώνει αυτό, όλα όσα προηγουμένως έχουν γραφτεί. Ίσα ίσα που διευκολύνει για το που ακριβώς στοχεύω, έτσι ώστε αν υπάρξει παρεξήγηση να λυθεί. Γιατί να εκτεθώ παραποιώντας τον άλλον τόσο απροκάλυπτα? Άλλωστε τα γραπτά μένουν, δεν σβήνω τίποτα.
 
Άσε που μου καταλόγισες ότι εγώ όρισα υπευθυνο το παιδαγωγικό ινστιτούτο ως αρμόδιο για τα εκπαιδευτικά βιβλία και το παρέβλεψα για να μην αναλωθούμε σε σάχλες.

Και στην τελική, "αποσύρθηκες" αλλά φρόντισες να πετάξεις την γλύκα σου  "Οσο και να φωναξεις και να σκυλιασεις τωρα, το πραγμα δεν αλλαζει".
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 13:59
Ακριβως..Ο,τι και να πουμε εμεις, το θεμα εχει ληξει. Η δικη μου αποψη βρεθηκε σωστη απο το υπουργειο και τωρα πλεον οδευουμε προς νεο βιβλιο.

Εαν μπορουσες να κανεις παραθεσεις ολοκληρες σε ο,τι ειπα και οχι μονο σε ο,τι σε συνεφερε για να απαντησεις, θα ειχες δυσκολευτει να επιχειρηματολογησεις.
Πχ, "ξεχασες" να απαντησεις σε αυτο το ερωτημα:
Και επαναλαμβανω...Εαν ηταν λεκτικη αστοχια, μηπως η κυρια Ρεπουση και η ομαδα της δεν εχει τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ να μιλαει Ελληνικα; Αυτο εσενα δεν σου κανει εντυπωση; Ή μονο ο,τι μας συμφερει σκεφτομαστε;
Βλεπεις πως στο δικο σου post, "επαιξες" εξυπνα με τις λεξεις, εξαφανισες αυτη την ερωτηση και voila...αποκτησες επιχειρηματα...
Απλες αποδειξεις για απλες κατηγοριες...

Άσε που μου καταλόγισες ότι εγώ όρισα υπευθυνο το παιδαγωγικό ινστιτούτο ως αρμόδιο για τα εκπαιδευτικά βιβλία και το παρέβλεψα για να μην αναλωθούμε σε σάχλες.
Εγω απλα ειπα ο,τι ειπες εσυ:
Το αρμόδιο όργανο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του οποίου τα ίδια μέλη το ενέκριναν την πρώτη φορά και το απέρριψαν αργότερα.
Και μη μου πεις πως κατονομαζοντας το Παιδαγωγικο ως ΑΡΜΟΔΙΟ, δεν το καθιστας υπευθυνο για το βιβλιο;

Ας ασχοληθουμε λοιπον με σαχλες....ετσι?  ;D

Λοιπον,το βιβλιο παει και η συζητηση δεν εχει καμια ουσια...Χαιρομαι που εξαφανιστηκε απο τα σχολεια, οπως χαιρονται και παρα πολλοι δασκαλοι.

Μια ερωτηση...Το διαβασες καθολου το επιχαμο βιβλιο geosim? Και σε περιπτωση οπου δεν ετυχε, σε πληροφορω πως μπορουσες να το προμηθευτεις πολυ ευκολα απο οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο ( οπως και ολα τα σχολικα βιβλια )

Τελος, ξεχασες να μου εξηγησεις, γιατι για σενα η Ακαδημια δεν ειναι αρμοδια...Ιδιαιτερα τη στιγμη που το ιδιο το Παιδαγωγκο Ινστιτουτο ( το οποιο με τα δικα σου λογια ειναι αρμοδιο για το βιβλιο ) εδωσε στην Ακαδημια το δικαιωμα να μιλησει και να κρινει το βιβλιο..

Αρα, την επομενη φορα που θα παραποιηθει ο λογος καποιου συνομιλητη σου ( ή θα γινει υπεκφυγη με ελλειπτικες παραθεσεις ) να εισαι σιγουρος πως δεν ειναι μανιωδης "κυνηγος" ασαφειων  ;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 27/09/07, 14:24
Δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται με τους Τούρκους. Θέλουν να σβήσουμε μέρος της ιστορίας μας, για να γίνουμε "φιλαράκια" μαζί τους? Να βγάλουμε το Βυζάντιο τότε, να βγάλουμε τον ξεριζωμό, να βγάλουμε τα 500 χρόνια σκλαβιάς, να βγάλουμε έξω τις γενοκτονίες των ποντίων, των αρμενίων, των κούρδων, την εισβολή του 74, τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας, το μισος που νοιώθουν οι Τουρκοι για μας, και...έτσι ναι, να τα ξεχάσουμε όλα, και να γίνουμε φιλαράκια ωραία και καλά.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 14:27
Οπως ειπα και σε προηγουμενο post σε αυτο το topic...Και εμεις δεν ειμασταν "καλα" παιδια ολα αυτα τα χρονια. Και δεν ειμαι κατα μιας ελληνοτουρκικης φιλιας ( εξαλλου ανθρωποι ειναι και ο δικος τους λαος, ανθρωποι και ο δικος μας ). Ομως οταν κανουμε μια κινηση συμφιλιωσης, πρεπει να ειναι αμφιδρομη και εξισου ιση. Κατι τετοιο ομως δεν γινεται..Και ιστορικα γεγονοτα δεν μπορουν να ξεχαστουν μονο απο ενα βιβλιο, μεσα απο τη συνειδηση του λαου.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pNd στις 27/09/07, 14:46
Δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται με τους Τούρκους. Θέλουν να σβήσουμε μέρος της ιστορίας μας, για να γίνουμε "φιλαράκια" μαζί τους?

Γιατι αν η ιστορια δεν σβηστει, δεν θα μπορεις να γινεις ''φιλαρακι'' με εναν τουρκο? Πρωτα βλεπεις την ιστορια απο οπου καταγεται ενας ανθρωπος και μετα αποφασιζεις αν θα γινει ''φιλος'' σου ή οχι?

να βγάλουμε τα 500 χρόνια σκλαβιάς

400
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 27/09/07, 15:01
Δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται με τους Τούρκους. Θέλουν να σβήσουμε μέρος της ιστορίας μας, για να γίνουμε "φιλαράκια" μαζί τους?

Γιατι αν η ιστορια δεν σβηστει, δεν θα μπορεις να γινεις ''φιλαρακι'' με εναν τουρκο? Πρωτα βλεπεις την ιστορια απο οπου καταγεται ενας ανθρωπος και μετα αποφασιζεις αν θα γινει ''φιλος'' σου ή οχι?

να βγάλουμε τα 500 χρόνια σκλαβιάς

400

Δεν αναφέρομαι άμεσα στους τούρκους πολίτες, αλλά στην τουρκική ηγεσία, για τους λόγους που ανέφερα. Κατ εμε υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: papous στις 27/09/07, 15:02
 Vampovarotor, χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάποιος νέος άνθρωπος θεωρεί το Βυζάντιο ως καταγωγή του. Αλλά δεν νομίζεις ότι ήρθε ο καιρός εκτός από τις γεννοκτονίες που έχουν κάνει οι άλλοι σ' εμάς να μιλήσουμε και για τις γεννοκτονίες που έχουμε κάνει εμείς στους άλλους?

να βγάλουμε τα 500 χρόνια σκλαβιάς
400

pNd, για σένα δεν θα έπρεπε να είναι 400 τα χρόνια της σκλαβιάς, αλλά 2.459! Από την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας!

Να ξέρουμε και τι λέμε και τι πρεσβεύουμε!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 27/09/07, 15:05
Vampovarotor, χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάποιος νέος άνθρωπος θεωρεί το Βυζάντιο ως καταγωγή του. Αλλά δεν νομίζεις ότι ήρθε ο καιρός εκτός από τις γεννοκτονίες που έχουν κάνει οι άλλοι σ' εμάς να μιλήσουμε και για τις γεννοκτονίες που έχουμε κάνει εμείς στους άλλους?
Για ποιές γεννοκτονίες μιλας ?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: King Lui στις 27/09/07, 15:12
Όταν τις κάνουμε εμείς δεν λέγονται ποτέ γενοκτονίες.. λέγονται "Εθνικές Εκκαθαρίσεις"
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: s.s. στις 27/09/07, 15:34
ρε παιδια να κανω μια αφελη ερωτηση???οταν το 20 κοντεψαμε να φτασουμε μεχρι την αγκυρα πριν μας αποκρουσει ο κεμαλ πώς νομιζατε οτι περναγαμε απο τα τουρκικα χωρια?μοιραζοντας λουλουδακια και φιλια?στην αλωση της τριπολιτσας τι εγινε?
πιστευω οτι ολοι οι λαοι κανουν μια σχετικη πλυση εγκεφαλου στα παιδια μικρης ηλικιας μεσα απο τα βιβλια ιστοριας με αποτελεσμα να καλλιεργειται η αποψη οτι ''εμεις ειμαστε οι καλοι και οι αλλοι οι κακοι φονιαδες''.το βιβλιο της ιστοριας ειχε πραγματι καποια λαθη αλλα οι αντιδρασεις που υπηρξαν δεν δικαιολογουνται.η αληθεια πολλες φορες ποναει.
τελος να πω οτι κατα τη γνωμη μου η μεγαλυτερη συμφορα που βρηκε τους ελληνες απο τα 400 χρονια σκλαβιας δεν ηταν ο κακος τουρκος που μας εσφαζε αλλα το γεγονος οτι μειναμε ΠΟΛΥ πισω πολιτιστικα σε σχεση με τους αλλους ευρωπαικους λαους με αποτελεσμα μετα την απελευθερωση να ειμαστε ουσιαστικα ενας λαος αγραμματος και βυθισμενος στο σκοταδισμο...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 16:08
Επιμενω πως το βιβλιο που αποσυρθηκε δεν ελεγε καμια επιπλεον αληθεια ( οπως τις δικες μας σφαγες ) αλλα αποσιωπουσε ολες τις υπολοιπες ιστορικες σφαγες που υπηρχαν στα αλλα βιβλια.
Με λιγα λογια ηταν ενα κακογραμμενο, ελλειπεστατο και απραδεκτο βιβλιο και η θεση του στο καλαθο των αχρηστων ειναι κατι παραπανω απο τιμητικη!
Διαβαστε λιγο το πρωτο post μου να δειτε τι ειχε και τι δεν ειχε!
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 27/09/07, 16:33
Νομίζω έχω ξαναπεί ότι η δουλειά της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία κάθε χώρας είναι να καλλιεργήσει τις εθνικές συνειδήσεις των παιδιών και να τους δώσει από μικρή ηλικία να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχεις πατρίδα. Δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα παιδάκη 11 χρονών ότι τα 400 χρόνια δεν ήταν σκλαβιά, ούτε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν κατακτητής. Ήταν κατακτητής αλλά κάποια πράγματα πρέπει να στρογγυλεύονται για να μπορούμε να λέμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και 5-10 πατιρώτες όχι εθνικιστές). Και εμείς υπήρξαμε κατακτητές και οι Τούρκοι και οι Γάλλοι και όλα τα κράτη έχουν κάνει κατακτητικούς πολέμους. Το θέμα είναι να κλείσουμε κάποια πράγματα στο παρελθόν. Να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει. Σαν ιστορικά γεγονότα και όχι σαν αιτίες που χωρίζουν τους λαούς. Σίγουρα υπάρχουν σύνορα αλλά και σίγουρα είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι αναπνέουμε και ζούμε με τους ίδιους μηχανισμούς και οι φανατισμοί, ειδικά σε εθνικό επίπεδο είναι ανεπίτρεπτοι. Βέβαια για κάποιον που έχασε το σπίτι του πριν 40 χρόνια στην Κύπρο είναι λίγο δύσκολο να σκεφτεί έτσι. Η ουσία είναι όμως ότι η ίδια η ιστορία μας απέδειξε ότι με τα χέρια στα όπλα μόνο πληγές ανοίγουμε και ποτέ δεν καταλήγουμε σε μια άκρη.
Διδασκόμαστε ιστορία λοιπόν για να μην καίμε σημαίες.
Για όσους θέλουν να μάθουν αληθινή ιστορία μπορούν να διαβάσουν ένα κάρο ιστορικά ντοκουμέντα ώστε να σχηματίσουν μια αντικειμενική γνώμη. Είναι αναπόφεκτο η ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία να μην υποστηρίζει την χώρα της και κατά τη γνώμη μου είναι και απαράδεκτο. Αν το βιβλίο αυτό διδασκόταν κανονικά σε 20 χρόνια νομίζω ότι θα γεμίζαμε ανθέλληνες.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: papous στις 27/09/07, 16:47
Όπως αναφέρει και το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος, είναι υποχρέωση του κράτους να αναπτύξει την Εθνική συνείδηση των πολιτών. Βέβαια δεν αναφέρει πουθενά ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω του μαθήματος της ιστορίας!
Νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αναπτυχθεί Εθνική συνείδηση σ' ένα παιδί ή σ' έναν άνθρωπο γενικά?

Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας δηλ που το κράτος δεν φρόντιζε να την αναπτύξει, τι είδους Εθνική συνείδηση είχαν οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 27/09/07, 18:41
ρε παιδια να κανω μια αφελη ερωτηση???οταν το 20 κοντεψαμε να φτασουμε μεχρι την αγκυρα πριν μας αποκρουσει ο κεμαλ πώς νομιζατε οτι περναγαμε απο τα τουρκικα χωρια?μοιραζοντας λουλουδακια και φιλια?στην αλωση της τριπολιτσας τι εγινε?
Μήπως και στις Πλαταιές έπρεπε να είχαμε παραδοθεί στα φιλαράκια μας τους πέρσες, για να μη νομιστεί οτι πρόκειται για γενοκτονία?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 27/09/07, 18:45
@papous

Δεν περίμενα να κρατήσεις διαφορετική στάση στο θέμα.

Άλλωστε τι θα μπορούσε να πει και πια στάση να κρατήσει
κάποιος άνθρωπος που έχει πλέον ομολογήσει σε άλλο θέμα
ότι το ζητούμενο δεν είναι το αν η ανθρωπότητα έχει μια ενιαία κυβέρνηση,
αλλά το πια θα είναι αυτή.

Ποια στάση δηλαδή θα μπορούσε να κρατήσει ένας άνθρωπος
που επιθυμεί την κατάργηση των κρατών
και την Παγκόσμια Κυβέρνηση (βλέπε Παγκόσμια Ιερουσαλήμ)

Η ιστορία ενοχλεί! ε παππού;

Εμ, τώρα, μετά την εισβολή των Αλβανών,
προετοιμάζετε  την εισβολή των Τούρκων στην Ελλάδα.
Μέχρι και Σχολή Μουσουλμανικών Σπουδών  για τους απανταχού μουσουλμάνους
έχετε εγκρίνει να γίνει στην Παιανία,
είναι δυνατόν να αφήσετε την ιστορία ήσυχη;

Είναι δυνατόν να αφήσετε τα Ελληνόπουλα να μάθουν την αλήθεια
για αυτόν τον λαό που μας βασάνιζε επί 400 χρόνια,
και από Έλληνες μας έκανε ραγιάδες; 
Μας έδωσε τον ραγιαδισμό που ακόμα και σήμερα κουβαλάμε.

Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας … 

Σε κάποιο από τα προηγούμενα Βήmagazino
είχα διαβάσει μια συνέντευξη ενός γνωστού Τούρκου φωτογράφου, δήθεν διανοούμενου.

Στο τέλος της συνέντευξης είπε:

Πως τολμάτε εσείς οι Ευρωπαίοι να ξεχνάτε
πως πριν λίγο καιρό η Ευρώπη
ήταν Τουρκικό έδαφος;


Με τις υγείες μας.  ;)


Όπως αναφέρει και το περίφημο άρθρο 16 του Συντάγματος, είναι υποχρέωση του κράτους να αναπτύξει την Εθνική συνείδηση των πολιτών. Βέβαια δεν αναφέρει πουθενά ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω του μαθήματος της ιστορίας!
Νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αναπτυχθεί Εθνική συνείδηση σ' ένα παιδί ή σ' έναν άνθρωπο γενικά?

Και μια και βλέπω πως έχεις άποψη,
με πιο τρόπο λες εσύ πως μπορεί ή πρέπει το κράτος
να καλλιεργεί το εθνικό αίσθημα
δίχως να χρησιμοποιεί την ιστορία;

Πρώτον γιατί να μην την χρησιμοποιήσει,
ποιος ενοχλείται και γιατί;

Δεύτερον, τι άλλο προτείνεις προς αντικατάσταση;



Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας δηλ που το κράτος δεν φρόντιζε να την αναπτύξει, τι είδους Εθνική συνείδηση είχαν οι κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου?


Την συνείδηση του καταπιεσμένου  που τον σκλάβωσαν.

Αυτού που είχε την Ιστορία του και του την απαγόρευσαν,
που είχε την μουσική του, την γλώσσα του, την αρχιτεκτονική του,
τον πολιτισμό του
και του τα απαγόρευσαν και  τα ισοπέδωσαν.

Αυτήν θα έχουν και τα παιδιά μας σε λίγο καιρό.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 27/09/07, 18:52

ρε παιδια να κανω μια αφελη ερωτηση???οταν το 20 κοντεψαμε να φτασουμε μεχρι την αγκυρα πριν μας αποκρουσει ο κεμαλ πώς νομιζατε οτι περναγαμε απο τα τουρκικα χωρια?μοιραζοντας λουλουδακια και φιλια?στην αλωση της τριπολιτσας τι εγινε?



Εμείς πήγαμε να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα.
Να διώξουμε τους εισβολείς.

Πως θα τους διώχναμε;
Πετώντας καραμέλες;

Ώρα είναι να μας πείτε και πως δεν έπρεπε
να προσπαθήσουμε να απελευθερώσουμε την κατεχόμενη Ιωνία. 

Οι Τούρκοι σήμερα, τους Αρμένιους και τους Κούρδους πώς τους διώχνουν;
Γνωρίζεις;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστορις της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 19:07
Ακριβως..Ο,τι και να πουμε εμεις, το θεμα εχει ληξει. Η δικη μου αποψη βρεθηκε σωστη απο το υπουργειο και τωρα πλεον οδευουμε προς νεο βιβλιο.

Τουτέστιν, όλοι οι υπόλοιποι βγάλτε το σκασμό όταν ολόκληρο υπουργείο εξέτασε και βρήκε σωστή την άποψη του φριμάιντ. 

Εαν μπορουσες να κανεις παραθεσεις ολοκληρες σε ο,τι ειπα και οχι μονο σε ο,τι σε συνεφερε για να απαντησεις, θα ειχες δυσκολευτει να επιχειρηματολογησεις.
Πχ, "ξεχασες" να απαντησεις σε αυτο το ερωτημα:
Και επαναλαμβανω...Εαν ηταν λεκτικη αστοχια, μηπως η κυρια Ρεπουση και η ομαδα της δεν εχει τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ να μιλαει Ελληνικα; Αυτο εσενα δεν σου κανει εντυπωση; Ή μονο ο,τι μας συμφερει σκεφτομαστε;
Βλεπεις πως στο δικο σου post, "επαιξες" εξυπνα με τις λεξεις, εξαφανισες αυτη την ερωτηση και voila...αποκτησες επιχειρηματα...
Απλες αποδειξεις για απλες κατηγοριες...

Διατύπωσες τέτοιο καθοριστικό ερώτημα και έμεινα απαθής? Τόλμησα να εκφέρω άποψη για το βιβλίο, μη γνωρίζοντας τα πτυχία φιλολογίας των μελών της συντακτικής ομάδας? Τι να πώ? Απλά αποκαλύφθηκα. Πίστεψα πως θα το γλίτωνα το ακανθώδες ερώτημα αλλά εις μάτην

Άσε που μου καταλόγισες ότι εγώ όρισα υπευθυνο το παιδαγωγικό ινστιτούτο ως αρμόδιο για τα εκπαιδευτικά βιβλία και το παρέβλεψα για να μην αναλωθούμε σε σάχλες.
Εγω απλα ειπα ο,τι ειπες εσυ:
Το αρμόδιο όργανο είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, του οποίου τα ίδια μέλη το ενέκριναν την πρώτη φορά και το απέρριψαν αργότερα.
Και μη μου πεις πως κατονομαζοντας το Παιδαγωγικο ως ΑΡΜΟΔΙΟ, δεν το καθιστας υπευθυνο για το βιβλιο;

Ας ασχοληθουμε λοιπον με σαχλες....ετσι?  ;D

Κοίτα τον που επιμένει. Βρε! Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως αρμόδιο για την αξιολόγηση και έγκριση προς διδασκαλία ενός βιβλίου, το ορίζει το Υπουργείο παιδείας με ΦΕΚ, όχι ο geosim με post.

Λοιπον,το βιβλιο παει και η συζητηση δεν εχει καμια ουσια...Χαιρομαι που εξαφανιστηκε απο τα σχολεια, οπως χαιρονται και παρα πολλοι δασκαλοι.

Ο ήρωάς μας κλείνει την πόρτα, τρίβοντας τα χέρια από βαθιά ικανοποίηση για την επιτέλεση του έργου, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

 Άσχετο, απλά για να μην αποκρύψω τίποτα από τα λεγόμενά σου και βρεθώ ξανά στα έξι μέτρα κατηγορούμενος για παραποίηση, παραθέτω αυτήν την κινηματογραφική εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό.

Μια ερωτηση...Το διαβασες καθολου το επιχαμο βιβλιο geosim? Και σε περιπτωση οπου δεν ετυχε, σε πληροφορω πως μπορουσες να το προμηθευτεις πολυ ευκολα απο οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο ( οπως και ολα τα σχολικα βιβλια )

Και μια απάντηση. Ναι και ενδελεχώς. Το διάβαζα με την ανιψιά μου σε εβδιμαδιαία βάση. Περνάω το μάθημα?

Τελος, ξεχασες να μου εξηγησεις, γιατι για σενα η Ακαδημια δεν ειναι αρμοδια...Ιδιαιτερα τη στιγμη που το ιδιο το Παιδαγωγκο Ινστιτουτο ( το οποιο με τα δικα σου λογια ειναι αρμοδιο για το βιβλιο ) εδωσε στην Ακαδημια το δικαιωμα να μιλησει και να κρινει το βιβλιο..

Εσύ τι λές? Γιατί είμαι ανάποδος? Γιατί δεν το όρισε θεσμικά το υπουργείο ως τέτοιο, προφανώς. Αυτό βέβαια δεν  εμποδίζει το υπουργείο να ζητήσει μια επιπλέον γνωμοδότηση.

Αρα, την επομενη φορα που θα παραποιηθει ο λογος καποιου συνομιλητη σου ( ή θα γινει υπεκφυγη με ελλειπτικες παραθεσεις ) να εισαι σιγουρος πως δεν ειναι μανιωδης "κυνηγος" ασαφειων  ;D

;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 27/09/07, 19:16
Νομιζω πως οι απαντησεις σου δεν εχουν καμια ουσιαστικη σημασια geosim. Εγω εθεσα ερωτησεις και περιμενα απαντησεις. Δυστυχως διαψευστηκα απο τη σοβαροφανεια σου. Λυπαμαι πολυ.
Η αποφαση παρθηκε απο το υπουργειο. Δεν ειπα να "σκασει" κανεις. Δεν θα δικαιολογηθω εγω που ανοιξα το θεμα ( γιατι εαν οντως ηθελα να σκασει καποιος, δεν θα το ανοιγα καν σαν θεμα συζητησης ).
Η εννομη ταξη που ειναι το υπουργειο, αποφασισε πως ειναι ανεπαρκες το βιβλιο. Οποτε τελειωσε η συζητηση. Μπορειτε να φιλολογησετε οσο θελετε τωρα, ομως το γεγονος δεν παυει να υφισταται.

Edit: εαν εχεις καποιο προβλημα με τις αποψεις μου, ομως δεν μπορεις να επιχειρηματολογησεις με σοβαροτητα εναντιον τους, μπορεις να μου στειλεις τις ειρωνιες σε pm. Ηδη το θεμα ειναι φορτισμενο περι "ιστορικης αληθειας" και ελληνικης υπαρξης.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 27/09/07, 19:51

Δεν με πείθει, φριμάιντ, η διαπίστωσή σου ότι υπήρξα ανάξιος συνομιλητής σου.
Ούτε είχα την ψευδαίσθηση ότι από την συνομιλία μας θα κριθεί η τύχη του βιβλίου. Δεν αμφισβήτησα άλλωστε την νομιμότητα του Υπουργείου να παίρνει αποφάσεις. Εξάσκησα το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και άσκησα κριτική σε μια απόφαση της εξουσίας. Όπως όλοι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση καμιά φορά να κάνουμε.
Όσο καλές προθέσεις και να έχεις, με το "όσο και να σκυλιάζατε" και "φιλολογείστε όσο θέλετε" δεν βοηθάς την επιχειρηματολογία σου και απαξιώνεις  ο ίδιος την κουβέντα.

Επίσης το "εγώ έθεσα ερωτήσεις και περίμενα απαντήσεις" ισχύει και για τον συνομιλητή σου.

Φυσικά και δεν έχω πρόβλημα με τις απόψεις σου. Απλά,από διαφορετική οπτική γωνία βλέπουμε τα πράγματα. Την δική μου οπτική γωνία δημοσιοποίησα. Θεμιτό είναι να συγκρουστεί με άλλη.

pm θα σου στείλω μόλις διαβάσω το νέο βιβλίο :D 


Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/09/07, 20:00
συμφωνω με τον σσ και τον παππου.
εγκληματα γινονται και απο τις δυο πλευρες οταν υπαρχει πολεμος.δεν υπαρχει καλο,κακο,δικαιο,αδικο στον πολεμο.πολεμος ειναι οταν οι λαοι αποφασιζουν να λυσουν τις διαφορες τους σαν ζωα.και μην ακουω τωρα απειλες και μαλ...
ναι ιχνιλατη που βρισκεις το αδικο του τουρκου φωτογραφου?
ο βασανισμος σε τι συνισταται ιχνιλατη?λεω μηπως βασανιζεται η ψυχη σου .......το θεμα ειναι οτι οι τουρκοι στην κατοχη και σχολεια μας αφηνανε να ανοιξουμε και να αναπτυξουμε πολιτισμο.αυτα τα παραμυθια π διαβαζετε στα βιβλιαρακια για κρυφα σχολεια ειναι μην πω,και η ιδια η ιστορικη ερευνα εχει δειξει οτι ειναι αναληθη.εισαι το λιγοτερο αστειος να υποστηριζεις οτι η τουρκικη κατοχη ηταν τοσο ισοπεδωτικη.οι ανθρωπο φορο επαιρναν και αυτο τους ενοιαζε,και ασκουσαν μια πολιτικη προς τα συμφεροντα τους.και αν ψαχνεις τον λογο που δεν ειχαμε αναπτυξη στο ελλαδικο χωρο για 400 και χρονια τοτε λαθος πλευρα κατηγορεις...μηπως δεν φταινε οι κακοι τουρκοι αλλα οι 'δηθεν' ελληνες που λογικα οι ανθρωποι ξεχασανε οτι ο προπαππους τους ητανε ο πλατωνας? ;D ;D ;D ;Dειναι και 400 χρονια αυτα....βαλε και το βυζαντιο.....δεν ξερω κατα ποσον μπορεις να καταλαβεις την εννοια 'αλλοιωση'
παππου διαφωνω μαζι σου μονο σε ενα πραμα,η παιδεια ειναι ο πιο αμεσος τροπος και πιο χαρακτηριστικος για να γινει αυτο π λεει και το συνταγμα.εκτος και αν εχεις στο μυαλο σου εναλλακτικους τροπους,δεν ξερω...


επισης ρε παιδια κατι αλλο με την μακεδονια που τους εχουμε πρηξει διεθνως ολους με την ονομασια?τι θα γινει δλδ αν ονομαζεται μακεδονια το κρατος?θα χασει ο θειος μ τη δουλεια του,θα μ κατασχεσουν το σπιτι?τι θα αλλαξει δλδ?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 27/09/07, 22:48
leytonstone  αρα οσα διδαχτήκαμε είναι ιστορικές ανακρίβειες, και οι Τουρκοι δεν διεπραξαν τόσα εγκλήματα ενάντια άλλων λαών, μας άφηναν να ανοίγουμε σχολεία (τα κρυφά σχολεία :P) και αυτό σημαίνει οτι δεν έσφαξαν χιλιάδες κόσμο... Σε λίγο, θα μας πειτε οτι ειναι και οι ευεργέτες μας.

Προφανως, δεν λεω οτι και οι Ελληνες δεν διέπραξαν εγκληματα (όπως το 1920 με τη μεγάλη ιδέα του Βενιζέλου) όπως και η επέκταση του Μεγαλέξανδρου. Αναμφίβολα, κάθε προσπάθεια επέκτασης, κάθε πόλεμος είναι και ένα έγκλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να εξισώσουμε όλα τα εγκλήματα όλων των λαών, διαχρονικά, και να μοιράσουμε, ανευ όρων, συγχωροχάρτια. Άλλα εγκλήματα έκαναν οι Έλληνες, άλλα οι Ναζι (τα χειρότερα), άλλα οι Τούρκοι και άλλα οι Αμερικάνοι.
Να υπογραμμίσω οτι δεν έχω τίποτα με τους συγχρονους Τουρκους, με κανέναν λαό, απλα δε μπορω να μπω στη λογική του "δεν έγινε και τίποτα και τα ξεχάσαμε όλα, χωρίς μια συγγνώμη". Ο προβληματισμός μου είναι σε επίπεδο πολιτικής. Δεν μπορείς να παραγράφεις την ιστορία και να συνεχίζεις να έχεις την ίδια στάση.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/09/07, 23:29
leytonstone  αρα οσα διδαχτήκαμε είναι ιστορικές ανακρίβειες, και οι Τουρκοι δεν διεπραξαν τόσα εγκλήματα ενάντια άλλων λαών, μας άφηναν να ανοίγουμε σχολεία (τα κρυφά σχολεία :P) και αυτό σημαίνει οτι δεν έσφαξαν χιλιάδες κόσμο... Σε λίγο, θα μας πειτε οτι ειναι και οι ευεργέτες μας.



οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???αυτα γιατι δεν τα αναφερει?βεβαια στη λογικη της εθνικης παιδειας υπαρχει ενας σοβαρος λογος π γινεται αυτο και δεν ειμαι καθετος στο να αναφερονται αλλα ρε συ δεν ειμαστε ατομα π διαπλαθεται τωρα η εθνικη παιδεια στα κεφαλια τους.με την εμπειρια π εχουμε,βλεποντας πιο σφαιρικα τι εγινε 12 χρονια στο σχολειο,εχουμε μια κριση για το τι διδασκεται.,για το ποια ειναι η δουλεια του σχολειου.

οποτε μη μ μπερδευεις εννοιες π μπηκαν στο κεφαλι μας στο δημοτικο(οπως ''κρυφο σχολειο'')για λογους γνωστους π δεν ειναι αλλοι απο την παροχη εθνικης παιδειας και καλλιεργειας εθνικου φρονηματος,με ιστορικες ερευνες π πραγματι δειχνουν οτι δεν υπηρχαν κρυφα σχολεια.
να στο πω και αλλιως?
εσυ που πιστευεις οτι η ιστορια μεταφερεται πιο αντικειμενικα?σε εναν λογο που εκφωνειται απο εναν ποντιο στην ετησια εκδηλωση μνημης του ολοκαυτωματος ή σε μια ιστορικη μελετη ενος γαλλου(πχ) γυρω απο το θεμα???
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 27/09/07, 23:46

οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???

Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία ζούσαν Τούρκοι και τους έδιωξαν οι Έλληνες?  ???  ???  ???

πολλα χρονια ναι
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Anaximandros στις 27/09/07, 23:48
Στο χωριό μου ζούσαν άκακοι Τούρκοι που τους έκαψαν τα σπίτια και καήκαν ζωντανοί μέσα σε αυτά.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: juliad στις 28/09/07, 01:16
Δεν ξέρω τι γίνεται με τα εγχειρίδια ,
μα βλέπω πως τα παιδάκια μας τα κάνουμε
ινδικά χοιρίδια ..
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 28/09/07, 09:56
Συγνωμη για το βαρυ της εκφρασης, αλλα τι θα γινει τωρα; Θα βιασουμε και αλλο την ιστορια; Ενταξει, φτανει :P
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 10:52
Λέτε πως οι  Τούρκοι μας άφηναν να έχουμε Ελληνικά σχολεία ….
Μήπως πληρώνανε και τους καθηγητές; :P

Παιδιά ειλικρινά έχετε πολύ πλάκα.  ;D


Υποστηρίζετε πως το Ισλάμ δε έκανε τις θηριωδίες
που τους αποδίδει η δήθεν "λανθασμένη" ιστορία μας.

Κοιτάξτε τότε, τι κάνει το Ισλάμ  ΣΗΜΕΡΑ

Κοιτάξτε τις παρακάτω φωτό

Το ανήλικο κοκαλιάρικο παιδάκι,
τιμωρείται με σύνθλιψη του αριστερού χεριού
γιατί έκλεψε ΨΩΜΙ


Προειδοποιώ πως οι φωτογραφίες είναι σκληρές.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


(http://img454.imageshack.us/img454/5901/islamoq6.jpg)


Τέτοια και χειρότερα έκαναν οι Τούρκοι στους προγόνους μας,
όπως πχ, σου έγδερναν το πρόσωπο και σε άφηναν με το δέρμα να κρέμεται
να πεθάνεις από μόλυνση, φλεγμονές και ΦΡΙΚΤΟΥΣ πόνους.

Οι Τούρκοι, αν θέλουν να γίνουν φίλοι μας, να ζητήσουν συγνώμη,
να δώσουν πίσω αυτά που πήραν από τους Έλληνες αδελφούς μας
της Μ Ασίας και της Κων/πολης,
να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αρμενίων των Κούρδων κλπ…

Και μετά το συζητάμε. …
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Lo.Lee.Ta στις 28/09/07, 11:44
O pappous μάλλον το έπιασε το νόημα καλύτερα από όλους.
Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε από το θέμα "εγχειρίδιο" που έθεσε ο FreeminD, αυτό άλλωστε θα κάνω και εγώ.
 " 2.459 χρόνια σκλαβιάς ! Από την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας! "

...και ομώς είναι πολύ περισσότερα χρόνια. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, δεν ήταν μόνο στην Αθήνα.

Σκλαβιά είναι αυτή του ανθρώπινου πνεύματος.

Δεν είναι η εθνική συνείδηση, αλλά το να συνηδειτοποιείς ότι είσαι άνθρωπος και ο διπλανός σου είναι
άνθρωπος και αυτός.

Αρκεί να συνηδητοποιήσεις, πόσα χρόνια ο πλανήτης γη βάφεται με αίμα.
Αρκεί να συνηδητοποιήσεις πόσα εκατομμύρια ανθρώπων τάσσονται κάτω από τα συμφέροντα μερικών διαταραγμένων εγκεφαλικά και σφάζουνε τον συνάνθρωπό τους.
Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι η λαιμαργία του ανθρώπου δεν φτάνει στο να ζει μια απλή και όμορφη ζωή.
Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι 2 νοήμονα όντα δεν μπορούν να ζούν ειρηνικά με διάλογο κάτω από το ίδιο κεραμίδι.
Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσα χρόνια περάσανε και ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ αυτό το περίφημο μυαλό και το περίφημο πνεύμα που έχουμε ?
Που είναι όλα αυτά γραμμένα σε ένα σχολικό βιβλίο ? Να μιλάει για το διάλογο την ειρήνη την συμβίωση τη καταστροφή των όπλων, τη ματαιότητα όλων αυτών των ανούσιων καταστρόφών υπό τα συμφέροντα κάποιων τρελλών.

Φίλε μου Freemind, δεν συμφέρει να γραφτεί αντικειμενικά ή ιστορία, ούτε οι συνέπειες της, ούτε τα διδάγματα της. Καλώς έκανες και αντέδρασες. Μερικοί σε πήραν για εθνικιστή. Ο ένας λαός, γδέρνει και σφαγιάζει τον άλλο.
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Κάποτε δεν υπήρχαν τούρκοι και έλληνες αλλά "δεινόσαυροι", έτσι λέγεται.
Τα γεγονότα πρέπει να γράφονται ως έχουν, ξερά γεγονότα και ας βγάλει ο καθένας το πόρισμα του.
Η ιστορία είναι γραμμένη μόνο από τον χρόνο, μόνο αυτός είναι αντικειμενικός.

Όλοι καίγονται για το ποιος έχει το παλαιότερο αλφάβητο, ποιος είχε τον σημαντικότερο πολιτισμό , ποιος έδωσε το πολιτισμό στους άλλους.
Εμείς πότε θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πολιτισμό ? ? ?
Πότε θα δημιουργήσουμε ιστορία όμορφη ?
Χαίρομαι σαν Έλληνας για τα καλά των Ελλήνων και λυπάμαι για τα κατάντια μας.
Δεν θέλω να χάσω την ταυτότητα μου. Όλες τις συνιστώσες που συνεπάγεται.
Άλλο τόσο χαίρομαι που κάθε έθνος έχει την δική του ταυτότητα.
Γι αυτήν πρέπει να μιλάει το 1ο εγχειρίδιο της ιστορία μας.
Ο σκοπός μας όμως σαν ανθρώπινο γένος με σπίτι μας το πλανήτη Γη πρέπει να είναι Ένας.
Με αυτόν το σκοπό πρέπει να ξεκινήσει να γράφεται και το 2ο εγχειρίδιο της ιστορίας μας.

Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 28/09/07, 14:07
Λέτε πως οι  Τούρκοι μας άφηναν να έχουμε Ελληνικά σχολεία ….
Μήπως πληρώνανε και τους καθηγητές; :P

Παιδιά ειλικρινά έχετε πολύ πλάκα.  ;D





πες οτι εγω εχω πλακα με αυτα που λεω..εχουν πλακα και οι ιστορικοι?
οι ελληνες δεν μαθαιναν ελληνικα επειδη δεν θελανε να μαθουνε,δεν τους ιδρωνε το αυτι να μαθουνε για τον σωκρατη και τον επικουρο,γιατι ειχαν αλλοιωθει τα ελληνικα φυλα οπως λες.ενα μιγμα σλαβων,τουρκων,και μερικων απογονων του μεγαλου αλεξανδρου για ποιο λογο να μαθει ελληνικα?οσο για τον κονστανταιν μαλλον ξεχναει το βυζαντιο και την καθαρση που εκαναν στον ελλαδικο χωρο οι δηθεν προγονοι μας βυζαντινοι,γιατι και αυτο το ακουσαμε σε αυτο το τοπικ
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 15:38
Λέτε πως οι  Τούρκοι μας άφηναν να έχουμε Ελληνικά σχολεία ….
Μήπως πληρώνανε και τους καθηγητές; :P

Παιδιά ειλικρινά έχετε πολύ πλάκα.  ;D







πες οτι εγω εχω πλακα με αυτα που λεω..εχουν πλακα και οι ιστορικοι?
οι ελληνες δεν μαθαιναν ελληνικα επειδη δεν θελανε να μαθουνε,δεν τους ιδρωνε το αυτι να μαθουνε για τον σωκρατη και τον επικουρο,γιατι ειχαν αλλοιωθει τα ελληνικα φυλα οπως λες.ενα μιγμα σλαβων,τουρκων,και μερικων απογονων του μεγαλου αλεξανδρου για ποιο λογο να μαθει ελληνικα?οσο για τον κονστανταιν μαλλον ξεχναει το βυζαντιο και την καθαρση που εκαναν στον ελλαδικο χωρο οι δηθεν προγονοι μας βυζαντινοι,γιατι και αυτο το ακουσαμε σε αυτο το τοπικ

Για να μάθεις κάτι, θα πρέπει να σου το διδάξει κάποιος.
Να σου δώσει βιβλία, να σου κάνει μάθημα, να σου κεντρίσει την προσοχή.

Την εποχή εκείνη οι λόγιοι, κυνηγημένοι, είχαν φύγει για την Ευρώπη, 
και ο Έλληνας, μη γνωρίζοντας ποιος είναι, έγινε ραγιάς. 

Και ο ραγιάς ενδιαφέρεται μόνον να επιβιώσει.

Ο πολιτισμός τα γράμματα και οι τέχνες είναι για τους ελεύθερους και χορτάτους.

Φτιάχνω τον πολιτισμό ΜΟΥ, σημαίνει ότι ΕΓΩ κάνω κουμάντο στον τόπο ΜΟΥ.

edit:
Παράθεση από: XoLiDoXoS
Εμείς πότε θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πολιτισμό ? ? ?

Όταν μας αφήσουν ήσυχους.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 15:44
O pappous μάλλον το έπιασε το νόημα καλύτερα από όλους.
Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε από το θέμα "εγχειρίδιο" που έθεσε ο FreeminD, αυτό άλλωστε θα κάνω και εγώ.
 " 2.459 χρόνια σκλαβιάς ! Από την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας! "

...και ομώς είναι πολύ περισσότερα χρόνια. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, δεν ήταν μόνο στην Αθήνα.

Σκλαβιά είναι αυτή του ανθρώπινου πνεύματος.

Δεν είναι η εθνική συνείδηση, αλλά το να συνηδειτοποιείς ότι είσαι άνθρωπος και ο διπλανός σου είναι
άνθρωπος και αυτός.

Αρκεί να συνηδητοποιήσεις, πόσα χρόνια ο πλανήτης γη βάφεται με αίμα.
Αρκεί να συνηδητοποιήσεις πόσα εκατομμύρια ανθρώπων τάσσονται κάτω από τα συμφέροντα μερικών διαταραγμένων εγκεφαλικά και σφάζουνε τον συνάνθρωπό τους.
Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι η λαιμαργία του ανθρώπου δεν φτάνει στο να ζει μια απλή και όμορφη ζωή.
Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι 2 νοήμονα όντα δεν μπορούν να ζούν ειρηνικά με διάλογο κάτω από το ίδιο κεραμίδι.
Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσα χρόνια περάσανε και ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ αυτό το περίφημο μυαλό και το περίφημο πνεύμα που έχουμε ?
Που είναι όλα αυτά γραμμένα σε ένα σχολικό βιβλίο ? Να μιλάει για το διάλογο την ειρήνη την συμβίωση τη καταστροφή των όπλων, τη ματαιότητα όλων αυτών των ανούσιων καταστρόφών υπό τα συμφέροντα κάποιων τρελλών.

Φίλε μου Freemind, δεν συμφέρει να γραφτεί αντικειμενικά ή ιστορία, ούτε οι συνέπειες της, ούτε τα διδάγματα της. Καλώς έκανες και αντέδρασες. Μερικοί σε πήραν για εθνικιστή. Ο ένας λαός, γδέρνει και σφαγιάζει τον άλλο.
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Κάποτε δεν υπήρχαν τούρκοι και έλληνες αλλά "δεινόσαυροι", έτσι λέγεται.
Τα γεγονότα πρέπει να γράφονται ως έχουν, ξερά γεγονότα και ας βγάλει ο καθένας το πόρισμα του.
Η ιστορία είναι γραμμένη μόνο από τον χρόνο, μόνο αυτός είναι αντικειμενικός.

Όλοι καίγονται για το ποιος έχει το παλαιότερο αλφάβητο, ποιος είχε τον σημαντικότερο πολιτισμό , ποιος έδωσε το πολιτισμό στους άλλους.
Εμείς πότε θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πολιτισμό ? ? ?
Πότε θα δημιουργήσουμε ιστορία όμορφη ?
Χαίρομαι σαν Έλληνας για τα καλά των Ελλήνων και λυπάμαι για τα κατάντια μας.
Δεν θέλω να χάσω την ταυτότητα μου. Όλες τις συνιστώσες που συνεπάγεται.
Άλλο τόσο χαίρομαι που κάθε έθνος έχει την δική του ταυτότητα.
Γι αυτήν πρέπει να μιλάει το 1ο εγχειρίδιο της ιστορία μας.
Ο σκοπός μας όμως σαν ανθρώπινο γένος με σπίτι μας το πλανήτη Γη πρέπει να είναι Ένας.
Με αυτόν το σκοπό πρέπει να ξεκινήσει να γράφεται και το 2ο εγχειρίδιο της ιστορίας μας.



Πολύ ωραία μας τα λες…
Πολύ ωραία για να είναι αλήθεια.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, ποτέ.
Αυτά είναι ενάντια στους Νόμους της Φύσης.

Πόλεμος πατήρ πάντων,
και τους μεν ελευθέρους ανέδειξε,
τους άλλους δε, δούλους.

Απλά, αν είσαι δυνατός και μεθοδικός, θα είσαι ελεύθερος,
αν όχι θα μπεις και εσύ μέσα στο καζάνι των δούλων.

Η αντιπαλότητα για την κυριαρχία
και την διαιώνιση μιας ομάδας έναντι των άλλων
είναι φυσικός νόμος
και δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει,
αλλά απλά θα αλλάζει μορφή.

Πχ. Παλιά σε μάχονταν με τα όπλα,
σήμερα σε μάχονται με τα οικονομικά συστήματα
και την "ιδεολογία".
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 15:49

οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???

Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία ζούσαν Τούρκοι και τους έδιωξαν οι Έλληνες?  ???  ???  ???

πολλα χρονια ναι

δηλαδή πόσα χρόνια;

και πιός και πότε τους έκαψε;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 15:57

ναι ιχνιλατη που βρισκεις το αδικο του τουρκου φωτογραφου?



Ο Τούρκος φωτογράφος είπε πως τολμάμε να ξεχνάμε
ότι η Ευρώπη ήταν Τουρκικό έδαφος.

Αν λες πως έχει δίκιο, τότε να του ζητήσουμε συγνώμη, :P
 να αποκηρύξουμε την Ελληνική επανάσταση,
και να παραδώσουμε το ελληνικό κράτος (γή και ύδωρ) στους Τούρκους
μια που κατά την γνώμη σου και γνώμη του, τους το "κλέψαμε".

Αλλά ξέχασα, …  για όλα φταίμε εμείς οι παλιοέλληνες
που είμαστε ο χειρότερος λαός του κόσμου.
Ένα καλό δεν έχουμε. …..   :P


Ο ανθελλινισμός σας δεν λέγεται.  >:(
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 28/09/07, 18:01
o τουρκος φωτογραφος ειπε οτι η τουρκια κατειχε ευρωπαικα εδαφη για αιωνες και θα συμφωνησω,ακομα και τωρα κατεχει ενα κομματι.αν κατοικεις τοσα χρονια καπου δενεσαι με τον τοπο,αποκτας ιθαγενεια.δηλαδη επειδη πριν απο 2000 χρονια κατοικουσαν ελληνες στην μασσαλια πρεπει να τη ζητησουμε απο τους γαλλους πισω???
οσο για αυτο με τους ραγιαδες και τους λογιους,μονο και μονο π το λες διαχωριζεις τους μεν απο τους δε.και εγω σου λεω οτι ραγιαδες δεν ητανε μονο ελληνες,ητανε και αρβανιτες και σλαβοι π δεν τους ενοιαζε καν η ελλαδα αλλα μονο να μην πληρωνουν φορο,και θελανε ανεξαρτησια.μπορεις να το αμφισβητησεις?
αν ενας λαος δεν εχει εθνικη συνειδηση τοτε τι ειναι?
ειναι αυτο που θα του μαθουν οταν ελευθερωθει?



δεν τους το κλεψαμε καναμε επανασταση(οι προγονοι μας,εγω αυτους λεω προγονους και οχι τους αρχαιους ελληνες)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 28/09/07, 18:15

οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???

Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία ζούσαν Τούρκοι και τους έδιωξαν οι Έλληνες?  ???  ???  ???

πολλα χρονια ναι

δηλαδή πόσα χρόνια;

και πιός και πότε τους έκαψε;
δεν εχει παρα να παρεις ενα αλλο βιβλιο ιστοριας(εκτος απο το ελληνικο που το χεις μαθει απεξω) και να τα διαβασεις.σου προτεινω να μην παρεις αυτο π διδασκουν στην τουρκια γιατι θα μεινεις απο αυτα π γραφει...αμφιβαλλεις οτι για τους τουρκους ειμαστε εμεις οι φονιαδες?τους διωξαμε απο την θεσσαλονικη απο την καβαλα την δραμα......
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 18:29


o τουρκος δημοσιογραφος ειπε οτι η τουρκια κατειχε ευρωπαικα εδαφη για αιωνες και θα συμφωνησω,ακομα και τωρα κατεχει ενα κομματι.αν κατοικεις τοσα χρονια καπου δενεσαι με τον τοπο,αποκτας ιθαγενεια.

Δηλαδή οι Τούρκοι κατακτητές απέκτησαν την Ελληνική ιθαγένεια.
Μάλιστα, τ’ ακούσαμε και αυτό.

Εμ τότε να τους δώσουμε την Ελλάδα πίσω  ;D

Δηλαδή καλά είχε πει ο Βαρθολομαίος. 

Οι Έλληνες και οι τούρκοι ζούσαν αρμονικά,
μέχρι την στιγμή που κάποιοι ξεβράκωτοι ξεσηκώθηκαν
και χάλασαν τις ισορροπίες.


Ξεβράκωτοι = οι Έλληνες αγωνιστές του 21
Ισορροπίες = ο Τουρκικός ζυγός, το χαράτσι.





δηλαδη επειδη πριν απο 2000 χρονια κατοικουσαν ελληνες στην μασσαλια πρεπει να τη ζητησουμε απο τους γαλλους πισω??? 

Άστοχο. 

οσο για αυτο με τους ραγιαδες και τους λογιους,μονο και μονο π το λες διαχωριζεις τους μεν απο τους δε. 

Ναι, αλλά άλλο διαχωρισμό κάνω εγώ και άλλο εσύ.


και εγω σου λεω οτι ραγιαδες δεν ητανε μονο ελληνες,ητανε και αρβανιτες και σλαβοι π δεν τους ενοιαζε καν η ελλαδα αλλα μονο να μην πληρωνουν φορο,και θελανε ανεξαρτησια.μπορεις να το αμφισβητησεις?


Κατ, αρχήν οι Αρβανίτες είναι ένα Ελληνικό Δωρικό φύλο.
Οκ, αν δεν θέλεις δεν το δέχεσαι, αλλά εδώ ας μην μιλήσουμε για αυτό.

Η επανάσταση έγινε στο όνομα του ΓΕΝΟΥΣ των Ελλήνων.

Δεν θυμάμαι ποιος Τούρκος λίγο πριν την Επανάσταση είχε πει:

«Εσείς οι Έλληνες μπρέ, κάτι μεγάλο ετοιμάζετε.
Μαθαίνετε Ελληνικά,
και δίνεται στα παιδιά σας και στα καράβια σας
Ελληνικά ονόματα».


Σου λέει κάτι αυτό;  ::)


αν ενας λαος δεν εχει εθνικη συνειδηση τοτε τι ειναι?
ειναι αυτο που θα του μαθουν οταν ελευθερωθει?     

Βλέπω όμως ότι εσένα σε έχουν μάθει άαααααλλα πράγματα …
και κάνω κάποιες πικρές σκέψεις. :(
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 28/09/07, 18:35

οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???

Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία ζούσαν Τούρκοι και τους έδιωξαν οι Έλληνες?  ???  ???  ???

πολλα χρονια ναι

δηλαδή πόσα χρόνια;

και πιός και πότε τους έκαψε;
δεν εχει παρα να παρεις ενα αλλο βιβλιο ιστοριας(εκτος απο το ελληνικο που το χεις μαθει απεξω) και να τα διαβασεις.σου προτεινω να μην παρεις αυτο π διδασκουν στην τουρκια γιατι θα μεινεις απο αυτα π γραφει...αμφιβαλλεις οτι για τους τουρκους ειμαστε εμεις οι φονιαδες?τους διωξαμε απο την θεσσαλονικη απο την καβαλα την δραμα......

Τώρα σε ρωτάω ΣΟΒΑΡΑ

Πιστεύεις δηλαδή πως κακώς τους διώξαμε,
και πως έχουν δίκαιο να τα λένε αυτά;

Σε παρακαλώ να μου απαντήσεις.  ::)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: TheVrachnoprofiter στις 28/09/07, 18:45
Η επανάσταση έγινε στο όνομα του ΓΕΝΟΥΣ των Ελλήνων.

Και όχι στο όνομα του συντάγματος και των πολιτικών δικαιωμάτων; Δηλαδή οι αξίες που μετέδωσε η Γαλλική Επανάσταση σε όλη την Ευρώπη δε θα ερέθιζαν το Βαλκανικό λαό (Έλληνες, Σλάβοι, Αρβανίτες, φτωχοί Τούρκοι κλπ) αν ο ηγεμόνας δεν ήταν Οθωμανός αλλά Έλληνας; Μήπως, λέω μήπως η εξέγερση ήταν περισσότερο κοινωνική παρά εθνική, ή τουλάχιστον ξεκίνησε ως κοινωνική και πήρε διαστάσεις εθνικής; Παραθέτω απόψεις που υπάρχουν, έχω ξαναπεί ότι δεν τα πάω και πολύ καλά με την ιστορία (για να μην πέσετε να με φάτε...).
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Amylo στις 28/09/07, 19:56
εμενα αυτη η ιστορια μου φαινετε πολυ περιεργη...ποιος αραγε να ανακαλυψε αυτα τα λαθη;...δλδ τα λαθη των αλλων βιβλιων δεν τα εχει δει κανεις αλλος;...εχετε διαβασει ποτε βιολογια γυμνασιου;.... ;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: papous στις 28/09/07, 20:15
@papous

Δεν περίμενα να κρατήσεις διαφορετική στάση στο θέμα.

Άλλωστε τι θα μπορούσε να πει και πια στάση να κρατήσει
κάποιος άνθρωπος που έχει πλέον ομολογήσει σε άλλο θέμα
ότι το ζητούμενο δεν είναι το αν η ανθρωπότητα έχει μια ενιαία κυβέρνηση,
αλλά το πια θα είναι αυτή.

Ωιμέ!!!! Δεν μπορώ πια να κρατηθώ στο παρασκήνιο μετά από αυτήν την αποκάλυψη! Ναι Ιχνηλάτη, το ομολογώ..... Με ξεμπρόστιασες.... Δεν μπορώ πια να το κρατήσω μυστικό, ομολογώ με το κεφάλι σκυφτό: Υποστηρίζω την ανοχή μεταξύ των λαών, την καλοσύνη, την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, την αδελφοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι είμαι ένας ιταμός οπαδός της Παγκοσμιοποίησης!

Αλλά τώρα πια καταλαβαίνω το λάθος μου, συγχώρεσέ με ω τέκνο της Αττικής γης! Δέξου με ως ανάξιο αδελφό σου πίσω στις ρίζες αυτού του απαράμιλλου, απρόσιτου, λαμπρού φυτού. Άσε με να κουρνιάσω στα κλαδιά του οικογενειακού δένδρου των απογόνων των Ιώνων και δη των Αθηναίων.

Ναι! Τώρα πια βλέπω ξεκάθαρα το σφάλμα μου και γονυπετώ ικέτης στον ναό της Υπέροχης, Μοναδικής Φυλής μας. Ελπίζω η Νέμεσις να μην είναι αδέκαστη με την ταπεινότητά μου! Αλλά θα επανορθώσω. Θα σου πω μυστικά που δεν θα τα άκουγες αλλού.

Έχεις δίκιο! Για να αποφύγεις την Παγκοσμιοποίηση πρέπει να γεμίσεις την καρδιά των παιδιών σου με μίσος για τους λαούς που προσπάθησαν να κάνουν κακό στον λαό μας στην μακραίωνη ιστορική του πορεία. Όχι μόνο για τους Τούρκους και τους Αλβανούς, ω εξέραιτε! Μπορεί να μας βάλουν να ενωθούμε και με άλλους εχθρούς μας!

Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να μισούν:
Τους Βούλγαρους, οι οποίοι τον 20ο αιώνα προπσάθησαν να μας πάρουν την Θράκη. Ποιός μπορεί να ξεχάσει του Βούλγαρους κομιτατζίδες?
Τους Γερμανούς, που αιματοκύλησαν την Ελλάδα στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Θα ξεχάσουμε τα Καλάβρυτα? Την μάχη της Κρήτης?
Τους Ιταλούς, που προκάλεσαν τόσους θανάτους στην sierra Pindos.
Τους Γιαπωνέζους και όλους τους συμμάχους των Γερμανών στον 2ο παγκόσμιο.
Τους Αιγύπτιους, είναι δυνατόν να ξεχαστούν οι καταστροφές των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ?
Τους Βενετσιάνους και τους Φλωρεντίνους που πριν τους Τούρκους διέλυσαν την πατρίδα μας. (Άλλη μια φορά οι τρισκατάρατοι Ιταλοί)
Τους Γάλλους. Ο Γοδεφρίδος ο Βιλεαρδουϊνος ο τύρανος της Πελλοπονήσου δεν ήταν Γάλλος?
Τους Ευρωπαίους γενικά που με την σημαία του Παπισμού και τις σταυροφορίες μας κατέστρεψαν και ερήμωσαν τα χωριά μας. Άγγλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί όλοι μέσα στην δίνη του άκρατου και αιώνιου μίσους μας!
Τους Άραβες που ροκάνισαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και εξισλάμισαν τους Ασιατικούς πληθυσμούς.
Τους Ούνους, Άβαρες, Σλάβους.
Τους Ρωμαίους που μας καθυπόταξαν και διέλυσαν την Ελληνιστική περίοδο την Παγκοσμιότητα και την παντοκρατορία του θεϊκού μας πολιτισμού.(Πάλι αυτοί οι βρωμεροί Ιταλοί μπροστά μας)

Αλλά κι εμείς ως Αθηναίοι πρέπει να ξεχάσουμε τους προαιώνιους εχθρούς μας τους Σπαρτιάτες? Τους Πελλοπονησίους? Αυτοί δεν διέλυσαν την Αθηναϊκή ηγεμονία? Δεν εγκατέστησαν τους 30 τυράνους? Στα νταμάρια των Συρακουσών δεν πέθαναν σαν σκλάβοι οι θείοι πρόγονοί μας? Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κίμωνα αν τους ξεχάσουμε κι αυτούς. Φωτιά και τσεκούρι λοιπόν και στην Λακωνία και σ' όλη την Πελλοπόνησο.

Τους Θηβαίους θα τους ξεχάσουμε? Τους Μυτηλινιούς ευτυχώς τους ξεκληρήσαμε τότε που μας κουνηθήκανε και πουλήσαμε όσους ζήσανε για σκλάβους. Αυτό έπρεπε να κάνουμε σε όλους τους εχθρούς μας! Θα γλυτώναμε τώρα την Παγκοσμιοποίηση.

Τους Κρητικούς και τα παιδιά που δίναμε για φαϊ στο Μινώταυρο? Τους ανθρωποφάγους Θρακιώτες που παραλίγο να φάνε τον Ορέστη? Τους Τρώες?

Όχι Μίσος, μίσος, μίσος για όλους. Αυτό πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας! Μίσος!!!

Πόλεμος πατήρ πάντων, μίσος και πόλεμος. "Με φωτιά και με μαχαίρι μόνο ο κόσμος προχωρεί"

 
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 28/09/07, 23:41
Οπως καταλαβαινεται βαριεμαι να διαβασω 3 σελιδες θεματος με αντιπαραθεσεις( ::)) για αυτο θα παραθεσω (προφανως) την δικια μου αποψη για το βιλβιο της ιστοριας αγνωοντας για το τι εχει υποθει παραπανω αλλα υποθετωντας απο το τι λεει ο κοσμος γενικοτερα.


Καταρχας δεν ξερω ποσοι εχουν φτασει στο σημειο να διαβασουν ολοκληρο το βιβλιο γι ανα το κατακρινουν. Απο οσο εχω καταλαβει οχι πολλοι.

Το προβλημα με το βιβλιο της ιστοριας ειναι καποιες "κακες" και "λαθος" διατυπωσεις. Για παραδειγμα το κρυφο σχολειο η ο "συνοστισμος" στο λιμανι της μικρας Ασιας. Παιδια αυτα διορθωνονται παρα πολυ ευκολα...... Στην επομενη τυπωση του βιβλιου και με τετοιες πια αντιδρασεις.

Για να ξεκαθαρισω την θεση μου απο τους κακοβουλους ελληνοπατεροχριστιανους προστατες του "ιερου" μας εθνους (γιατι εκει το εχουν αναγει πολλοι) θα πω οτι διαφωνω με την εκφραση "συνωστιζονταν στα πλοια" μιας και γνωριζω απο μαρτυριες (του παππου συγκεκριμενα ο οποιος ηταν εκει τοτε 13 χρονων  στην σμυρνη οταν εγιν εη καταστροφη και ξερω με ανατριχιαστικες λεπτομερειες τι εγινε). Εγινε σφαγη ειναι ξεκαθαρο.



Αυτο το οποιο δεν μπορω σε καμια περιπτωση να κατανοησω ειναι το εξης. Αφου ολοι εχετε μανια με το να βγαινει η αληθεια και να μην αποκρυπτονται τα πραγματικα γεγονοτα, και αφου ΟΛΟΣ κυριολεκτικα πια ο κοσμος εχει γεμισει ειδικους ιστορικους που εχουν και κριση πανω σε ενα βιβλιο που γραφτηκε απο επιστημονες λες και πια ολοι γινανε ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ στο ζητημα της ιστοριας (αχετα αν οι μισοι δεν ξερουν ουτε ποτε εγινε η καταστροφη της σμυρνης), γιατι ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βγηκε να φωναξει για την γενοκτονια των αρμενιων απο τους τουρκους? Γιατι κανενας δεν βγηκε να φωναξει για την γενοκτονια των εβρεων που ΑΝΑΘΕΜΑ και αν την διδασκομαστε ποτε σε αυτο που θελει να αυτοχαρακτιριζεται σχολειο.

Σας ρωτω δεν ειναι σημαντικο γεγονος στην παγκοσμια ιστορια η γενοκτονια αλλων λαων? Η μηπως μας ενδιαφερει μονο ποιοι πειραξαν του καλους ελληνες?

Και επειδη δεν περιμενω απαντησεις στο ζητημα θα φερω εκ των προτερων το εξης παραδειγμα. Στο βιβλιο της Γ λυκειου της κατευθηνσης μολις ΠΕΡΣΥ μπηκε κεφαλαιο για τον ελληνισμο του ποντου. (Δεν ειναι παραξενο που κανενας ελληνοπατερας δεν ειχε ενδιαφερθει ποτε για αυτην την γενοκτονια και για ποιον λογο δεν τη διδασκονται τα παιδια του?). Προσπερναω λοιπον το γεγονος οτι ποτε δεν εγινε ζητημα για αυτο το θεμα. Παω στο εξης, για να δουμε ΠΟΣΟ πολυ εχουμε μανια με το να αναδειχθει η ελλαδα ως χωρα που εχειπληγει περισσοτερο απο ολες και ποσο κακομοιροι ειμαστε καιποσο γενναιοι που επιβιωνουμε απο ολα αυτα.

Στο αναθεματισμενο αυτο λοιπον βιβλιο που το μισο ειναι και αποδεδειγμενα λαθος αναφερει το εξης εξωφρενικο (και υπαρχει και σχετικη οδηγια απο το υπουργειο αν δεν κανω λαθος να λεγεται αυτο στα παιδια, τουλαχισοτν ο δικος μας περσυ ετσι μας ειπε) οτι απο τους 670.000 ποντιους σφαγιαστηκαν το 50% δηλαδη περιπου 335.000. Απο τους Αρμενιους σφαγιστηκαν το λιγοτεροι απο το 50% περιπου 2εκ. ενω ηταν περιπου 5 εκ. οι αρμενιοι της Τουρκιας. Επομενως αναλογικα σκοτωθηκαν περισσοτεροι ελληνες ΑΡΑ η ελλαδα υπεστει μεγαλυτερη ζημια και η γενοκτονια των ποντιων ηταν χειροτερη απο των αρμενιων.



Αυτο σαν παραδειγμα για να δουμε τι μανια εχουμε με το να αναδεικνειεται η ελλαδα πανω απο ολους.

Συνεχιζω.

Πως ειναι δυνατον να κρινεται ενα βιοβλιο απο 2 η 3 εκφρασεις η παρατυπιες? Εχει με΄λετησει αραγε κανενας επισταμενα το βιβλιο? Ποια ειναι οι θεση σας κυριοι για το συνολο του βιβλιου και την διδακτικη του αξια? Γιοατι κακα τα ψεματα το ζητημα ειναι να μπορει να διδαχθει σωστα αυτο το βιβλιο. Ειναι αραγε παιδαγωγικο βιβλιο? Ειναι αραγε το καταλληλο για παιδια εκτης δημοτικου?

Και πως φτανουμε να τα απντησουμε ολα αυτα? Τι ζηταμε απο ενα βιλβιο ιστοριας? Τι ζηταμε απο ενα βιβλιο σχολικο?

Απο ενα βιβλιο ιστοριας να ιενια οσο το δυνατον αντικειμενικοτερο και αμερολυπτο, να παρουσιαζει τα στοιχεια απο τις πηγες η τουλαχιστον να αναφερονται οι πγηες απο αντληθηκαν τα στοιχεια του βιβλιου, να μην παρουσιαζει μονοπλευρα τα γεγονοτα, να ειναι βασισμενο σε μελετες και ερευνες, να μην αποκρυτπει την αληθεια.

Απο ενα βιβλιο σχολικο ζηταμε να ειναι κατανοητο απο την ηλικια στην οποια αναφερεται, να ειναι ευκολα διδαξιμο απο τον καθηγητη και να μπορει ευκολα να του δωσει την δυναοτητα για παραλληλες δραστηριοτητες με σκοπο να αναπτυξει κι αλλες πλευρες του μαθηματος. Και πολλα αλλα.

Τι ζηταμε τωρα απο ενα σχολικο βιβλιο ιστοριας?
Ειναι αραγε η πατριωτικη συνειδηση? Ειναι η αντικειμενικη μαθηση της ιστοριας? Ειναι αραγε η αναπτυξη κριτικης σκεψης?

Εαν θεωρειτε οτι ειναι η πατριωτικη συνειδηση θα με βρειτε καθετα διαφωνω. Με το να διαμορφωσει πατριωτικη συνειδηση ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚα αποκρυπτει αληθειας.

Και θα αναρωτηθειτε γιατι το λεω αυτο, και καλο θα ειναι τα παιδια να γωνριζουν την εθνικη τους ταυτοτητα και ποιοι ειναι οι εχθροι της χωρας και αλλα τετοια αστικα καταλειπα (κατ'εμε παντα)

Και να πω και γω ο αμοιρος σπουδαστης της ιστοριας.Αναφερει ρε παιδια πουθενα τις βαρβαροτητες των αρχαιων ελληνων? ΑΝαφερει 1 σφαγη, αναφερει τον πελλοπονησιακο πολεμο.. Και αυτα. Γιατι αποκρυτπει χιλιαδες αρνητικα της αρχαιας ελλαδας? Γιατι τα παιδια να μην μαθουν οτι η αρχαια ελλαδα δεν ηταν ενας ιδανικος τοπος? Και αυτα τα λεω εγω που ειμαι θαυμαστης του αρχαιου κοσμου και εχω μανια με την αρχαια ελληνικη ιστορια.

Το ξερετε κυριοι οτι η αρχαια Αθηνα Δεν ηταν το προτυπο της αρχαιας πολης? Η αγγλοι το κανανε με σκοπο να αναπτυξουν την αυτοκρατοτικη τους πολιτικη.


(συνεχιζεται)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 28/09/07, 23:41
Τελος παντως επειδη πλατιαζω πολυ και δεν το θελω, για τα παραπλευρα ρωτηστε με οσοι θελετε θα απαντησω συντομα, για το καιριο θεμα θα επαναλβω και θα καταληξω.
Οσοι δεν εχουν διαβασει και μελετησει επισταμενως το βιλιβο της 6ης δημοτικου δνε μπορουν να κατακρινουν ενα επηστιμονικο συγγραμα.
Δεν γινανε ολοι οι δημοσιογραφοι ξαφινικα ιστορικοι, μην τους πιστευετε.
Δεν υαπρχει αορατος εχθρος της ελλαδας, η παγκοσμιοποιησει εχει εδραιθω απο τον 19ο αιωνα, και να θελετε δεν σωζεται την πατριδα.
Διαφωνω καθετα στον φανατισμο και στην μονοπλευρη παρουσιαση της ιστοριας ακομα και αν προκειται για την αναπτυξη εθνικης συνειδησης
Διαφωνω με την αναπτυξη εθνικης συνειδησης γιατι οδηγει συνθηως σε ρατσιστικες μη φασιστικες αντιληψεις.

Ειμαι υπερ της (οσο το δυνατον) αντικειμενικοτερης ιστοριας και οχι στον φοβο αποκαλυψης αληθειων. Εαν προκειται ενα παιδι να μαθει ιστοριας ας την μαθει σωστα, αν θελει ν αγινει ελληνας ειναι αλλο θεμα. Αλλα αλλο εκπαιδευση στο αντικειμενο της ιστοριας και αλλο εκπαιδευση στα θετικα και μονο του ελληνισμου. Η ιστορια ειναι κατι σαν τα θρησκευτικα στο σχολειο. Εαν υπαρχει πρεπει να υπαρχει κατω απο ορισμενους ορους ωστε να μην φανατιζει, αλλιως καλυτερα να μην υπαρχει.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 28/09/07, 23:43
Η επανάσταση έγινε στο όνομα του ΓΕΝΟΥΣ των Ελλήνων.

Και όχι στο όνομα του συντάγματος και των πολιτικών δικαιωμάτων; Δηλαδή οι αξίες που μετέδωσε η Γαλλική Επανάσταση σε όλη την Ευρώπη δε θα ερέθιζαν το Βαλκανικό λαό (Έλληνες, Σλάβοι, Αρβανίτες, φτωχοί Τούρκοι κλπ) αν ο ηγεμόνας δεν ήταν Οθωμανός αλλά Έλληνας; Μήπως, λέω μήπως η εξέγερση ήταν περισσότερο κοινωνική παρά εθνική, ή τουλάχιστον ξεκίνησε ως κοινωνική και πήρε διαστάσεις εθνικής; Παραθέτω απόψεις που υπάρχουν, έχω ξαναπεί ότι δεν τα πάω και πολύ καλά με την ιστορία (για να μην πέσετε να με φάτε...).
μια χαρα τα πας και εχεις πιασει το νοημα.με τον ιχνηλατη νιωθω οτι μιλαω με παιδι 13 χρονων
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 28/09/07, 23:53

οσα διδασκονται ειναι απλως υπερβολες...ενω δεν αναφερονται και περιστατικα π δεν αρεσουν,πχ πως διωχτηκανε οι τουρκοι απο τα μερη των προγονων τους(μακεδονια,ηπειρος)???

Στην Ήπειρο και στη Μακεδονία ζούσαν Τούρκοι και τους έδιωξαν οι Έλληνες?  ???  ???  ???

πολλα χρονια ναι

δηλαδή πόσα χρόνια;

και πιός και πότε τους έκαψε;
δεν εχει παρα να παρεις ενα αλλο βιβλιο ιστοριας(εκτος απο το ελληνικο που το χεις μαθει απεξω) και να τα διαβασεις.σου προτεινω να μην παρεις αυτο π διδασκουν στην τουρκια γιατι θα μεινεις απο αυτα π γραφει...αμφιβαλλεις οτι για τους τουρκους ειμαστε εμεις οι φονιαδες?τους διωξαμε απο την θεσσαλονικη απο την καβαλα την δραμα......

Τώρα σε ρωτάω ΣΟΒΑΡΑ

Πιστεύεις δηλαδή πως κακώς τους διώξαμε,
και πως έχουν δίκαιο να τα λένε αυτά;

Σε παρακαλώ να μου απαντήσεις.  ::)

επειδη με παρακαλεις οχι τιποτα αλλο θα σου απαντησω.νομιζω πια η συζητηση μαζι σου δεν εχει νοημα,αφου οτι και να σου λεω καταληγεις να λες τα δικα σου.
το γεγονος οτι τους διωξαμε επι βενιζελου ολους αυτους τους ντοπιους τουρκους με λυπει οπως με λυπει που μας διωξανε και αυτοι απο την μικρα ασια.αλλα δεν μισω τον λαο τον τουρκικο γι'αυτο,γιατι ξερω οτι και στη μια και στην αλλη περιπτωση ειναι πολιτικοι αυτοι που αποφασιζουν  και μαλιστα οχι παντα τουρκοι η ελληνες πολιτικοι.δυστυχως τις αποφασεις και τη στρατηγικη που παιρνουν την δεχομαστε και την δικαιολογουμε πλαθωντας την ιστορια στα μετρα μας καθε εθνος.δεν ειναι αλλωστε τυχαιο οτι εμεις υμνουμε τον βενιζελο και οι τουρκοι τον κεμαλ,αντιστοιχα για μας ο κεμαλ ειναι σφαγεας και ο βενιζελος για τους τουρκους ενας καταφερτζης π χασανε το σπιτι τους πολλοι εξαιτιας του.αυτο προσπαθω απο την αρχη να σου δωσω να καταλαβεις,στην ιστορια μη ψαχνεις αληθειες και ψεματα,ολα φτιαχτα ειναι,αναλογα με ποια οπτικη το βλεπεις. ;)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: sun στις 29/09/07, 00:58
     Εμένα μου φαίνεται απλό.Κάποιοι ηθελημένα θέλουν ν'αλλάξουν την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των νέων γενεών.Εθνική διότι πρόκειται για παραδόσεις που μείνανε στις μνήμες μας απο την παιδική ηλικία-όπως το κρυφό σχολειό-θρησκευτική γιατί ότι και να λέμε χωρίς την παρουσία της εκκλησίας τίποτα δεν θα έμενε αναλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια.Και το χειρότερο είναι ότι και απο τους κόλπους της εκκλησίας σήμερα τηρείται σχετική σιωπή...
      Οι τούρκοι;Εννοείται πως πρόκειται για συνανθρώπους και μάλιστα κατάλληλους για συμβίωση αφού τόσα χρόνια έλληνες και τούρκοι συμβιώνανε.Όμως δεν δέχομαι την άποψη ότι εμείς είμαστε περισσότερο φανατισμένοι απο αυτούς.Μιλάμε για έναν λαό που αν ψάξει κάποιος τις ρίζες του θα δεί ότι αυτές καταλήγουν στα βάθη της Μογγολίας.Λαός που είχε κατακτητικές διαθέσεις απο παλιά-όπως και οι έλληνες σε πολλές χρονικές στιγμές-όμως και σήμερα τηρεί στάση εχθρική και πολεμική με πολλούς γείτονές του.
       Όμως επειδή μιλάμε για ένα βιβλίο και λίγο πολύ ξεφεύγουμε όλοι απο το θέμα μας...Το καλύτερο που έχω να κάνω προσωπικά είναι να διατηρήσω θρησκευτική και εθνική παράδοση.Κι ας φτάσουν στο σημείο να λένε κάποιοι οτι ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ρουφιάνος και κάποιοι άλλοι οτι τον σουβλίσανε σαν αρνί ενώ ο άνθρωπος αυτός δέχτηκε την ανώμαλη ασέλγεια εκατοντάδων τούρκων μέχρι θανάτου για να μπορώ σήμερα να έχω έστω και αυτά τα κωλοεξακόσια Ευρώ στη τσέπη μου κάθε μήνα και το κεφάλι μου ήσυχο μην τυχόν και ορμήξει κανένας αράπης τούρκος στο σπίτι της μάνας μου...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: papous στις 29/09/07, 09:06
Όπως έχω αναφέρει και αλλού δεν με απασχολεί καθόλου το βιβλίο της ιστορίας. Αυτό μου έλειπε να περιμένω από τον κρατικό εκπαιδευτικό μηχανισμό να μάθει το παιδί μου τους τρόπους και την αξία της ιστορικής ανάλυσης ή να περιμένω να του αναπτύξει το πνεύμα. Βλέπουμε άλλωστε γύρω μας τα καζάντια του. Οπότε δεν επεισέρεχομαι στην ουσία της συζήτησης.

Αλλά κάποιες ανακρίβιες που πετιώνται δεξιά κι αριστερά με ενοχλούν.

sun, είναι εξακριβωμένο πλέον ότι εμείς και οι Τούρκοι των παραλίων (οι "Ευρωπαίοι") έχουμε κοινές ρίζες. Μήπως θα έπρεπε να ψάξουμε και την δική μας καταγωγή από τα βάθη της Μογγολίας? Λέω... Επειδή εσύ ανέφερες κάτι τέτοιο για τους Τούρκους.

Κάτι άλλο. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή δεν διώξαμε τους Μουσουλμάνους της Ελλάδας. Ούτε ο Βενιζέλος έκανε τέτοιο πράγμα. Έγινε η λεγόμενη "ανταλαγή πληθυσμών". Όπως έγινε το ίδιο και στην Κύπρο το 1974.
 
Σ' ένα ταξίδι μου στην Σμύρνη στην δεκαετία του '80, είχα βρει έναν παπού απ' την Θεσσαλονίκη που είχε φύγει εκείνην την εποχή. Μιλούσε ακόμα Μακεδονική διάλεκτο και αυτός και τα παιδιά του, ενώ ακόμα και τα εγγόνια του καταλάβαιναν την συζήτησή μας. Μιλούσε για την Θεσσαλονίκη και δάκρυζε. Ήταν η πατρίδα του.
Στην Σμύρνη τότε είχα βρει κι άλλους, πολλούς. Απογόνους Χριστιανών που οι Μουσουλμάνοι είχαν κρύψει στα σπίτια τους για να γλυτώσουν την σφαγή του '22. Αργότερα παντρεύτηκαν εκεί και έκαναν οικογένειες έγιναν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά πάντα έχουν μια εικόνα μες το σπίτι να τους θυμίζει τα παλιά.

Τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς σας τα λένε. Αν θέλετε επαφή με την ιστορία αυτή η επαφή πρέπει να είναι προσωπική.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: s.s. στις 29/09/07, 11:19
προσωπικα αν και ειναι αθλητικος δημοσιογραφος συμφωνω απολυτα με ενα αρθρο του χελακη για το θεμα
http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=103155
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 29/09/07, 18:54
προσωπικα αν και ειναι αθλητικος δημοσιογραφος
kai ypopsifios syrizistis mh ksexnas......
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: barono στις 02/10/07, 16:55
diafono me tin aposirsi
alla vivlia eprepe na allaxoun omos alla ithele o laos
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: freemind στις 03/10/07, 08:47
Ποια βιβλια επρεπε να αλλαξουν;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 03/10/07, 18:53
Ποια βιβλια επρεπε να αλλαξουν;
Ενα που λεγεται συνταγμα της ελλαδας.... Η μαλλον "ευρωσυνταγμα" ::)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 05/10/07, 06:43
κάνω copy/paste

Ποια ελληνική εθνική επέτειος πρέπει να καταργηθεί;"

Αυτό το ερώτημα τέθηκε στις εξετάσεις για το πτυχίο Lower!!!

Του Γ. Παπαδόπουλου

Τελικά φαίνεται πως η προδοσία στην Ελλάδα όχι μόνο αφήνει αδιάφορους τους κρατούντες αλλά είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει ένα καλοδουλεμένο σχέδιο διάλυσης της εθνικής συνείδησης και αφελληνισμού της ελληνικής νεολαίας.
Το Σάββατο 19 Mαΐου ήταν η ημέρα εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου αγγλικής γλώσσας. Για τις εξετάσεις του πτυχίου Lower του πανεπιστήμιου του Michigan το θέμα που ζητήθηκε να αναπτύξουν οι μαθητές στην έκθεση ήταν: «Ποια ελληνική εθνική επέτειος πρέπει να καταργηθεί από την κυβέρνηση έτσι ώστε να ωφεληθεί η χώρα»!!!

Ναι καλά διαβάσατε!!

Το ζήτημα αυτό ζητήθηκε από τους φωστήρες αυτούς να αναπτύξουν οι Έλληνες μαθητές για να πάρουν ένα πτυχίο ξένης γλώσσας!
Ποιος ελέγχει αυτά τα ξένα πανεπιστήμια και τις εξετάσεις που διοργανώνουν; Τι κάνει το πανάθλιο υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό; Γνώριζε η υπουργός Μαριέτα το θέμα που επρόκειτο να δοθεί; Τι ενδιαφέρουν ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο οι ελληνικές εθνικές εορτές;
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς φαίνεται πως υπάρχει πλέον καθαρά μια άριστα οργανωμένη ψυχολογική συνωμοσία.



 

 

Κύριοι,

 

Ξαφνιάσθηκα δυσάρεστα από το ως άνω.

Δεν γνωρίζω εάν αληθεύει.

Εάν όμως αληθεύει, συνιστά προφανή υπονόμευση της εθνικής συνείδησης
και της ατομικής ανεξαρτησίας (διά του υποβολιμιαίου αυτού «προβληματισμού»).

Οπότε τίθενται ερωτήματα σκοπιμότητας και στρατηγικών επιδιώξεων των φορέων.

 

Παναγιώτης Θ.

Έλληνας και πολίτης
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 05/10/07, 09:54
Από που είναι αυτό το κείμενο?
Υπάρχει κάποιο link?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: kain στις 05/10/07, 10:06
Δημοσιεύθηκε στο press-gr (http://press-gr.blogspot.com/2007/05/blog-post_7412.html) τον περασμένο Μάιο.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Chcome στις 05/10/07, 11:03
κάνω copy/paste

Ποια ελληνική εθνική επέτειος πρέπει να καταργηθεί;"

Αυτό το ερώτημα τέθηκε στις εξετάσεις για το πτυχίο Lower!!!

Του Γ. Παπαδόπουλου

Τελικά φαίνεται πως η προδοσία στην Ελλάδα όχι μόνο αφήνει αδιάφορους τους κρατούντες αλλά είναι πλέον φανερό ότι υπάρχει ένα καλοδουλεμένο σχέδιο διάλυσης της εθνικής συνείδησης και αφελληνισμού της ελληνικής νεολαίας.
Το Σάββατο 19 Mαΐου ήταν η ημέρα εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου αγγλικής γλώσσας. Για τις εξετάσεις του πτυχίου Lower του πανεπιστήμιου του Michigan το θέμα που ζητήθηκε να αναπτύξουν οι μαθητές στην έκθεση ήταν: «Ποια ελληνική εθνική επέτειος πρέπει να καταργηθεί από την κυβέρνηση έτσι ώστε να ωφεληθεί η χώρα»!!!

Ναι καλά διαβάσατε!!

Το ζήτημα αυτό ζητήθηκε από τους φωστήρες αυτούς να αναπτύξουν οι Έλληνες μαθητές για να πάρουν ένα πτυχίο ξένης γλώσσας!
Ποιος ελέγχει αυτά τα ξένα πανεπιστήμια και τις εξετάσεις που διοργανώνουν; Τι κάνει το πανάθλιο υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό; Γνώριζε η υπουργός Μαριέτα το θέμα που επρόκειτο να δοθεί; Τι ενδιαφέρουν ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο οι ελληνικές εθνικές εορτές;
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς φαίνεται πως υπάρχει πλέον καθαρά μια άριστα οργανωμένη ψυχολογική συνωμοσία.



 

 

Κύριοι,

 

Ξαφνιάσθηκα δυσάρεστα από το ως άνω.

Δεν γνωρίζω εάν αληθεύει.

Εάν όμως αληθεύει, συνιστά προφανή υπονόμευση της εθνικής συνείδησης
και της ατομικής ανεξαρτησίας (διά του υποβολιμιαίου αυτού «προβληματισμού»).

Οπότε τίθενται ερωτήματα σκοπιμότητας και στρατηγικών επιδιώξεων των φορέων.

 

Παναγιώτης Θ.

Έλληνας και πολίτης


Δεν μπηκε ακριβως αυτο το θέμα στις εξετάσεις του Lower (Michigan). Το ερωτημα ηταν ποια αργία πιστεύετε οτι πρεπει να καταργηθεί. Νομιζω πως έχει πολύ μεγάλη διαφορα. Αλλά το ράδιο αρβύλα τη λέξη ''αργία'' την έκανε ''εθνική επέτειο'' για τους πολύ εύθικτους και σούπερ έλληνες.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: geosim στις 05/10/07, 11:21
Δεν πρόλαβα να το ψάξω.......αλλά ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι κάτι δεν πάει καλά :-\
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Ira στις 05/10/07, 11:56
Xμμμ, πράγματι κάτι δεν πάει καλά... 8) 8) 8)

 ;D ;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 05/10/07, 13:25
Πωπω παραφιλολογια....... Το ξεφτυλιζουμε το ζητημα
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: bairn of mosul στις 05/10/07, 14:27
Ποια βιβλια επρεπε να αλλαξουν;
Ενα που λεγεται συνταγμα της ελλαδας.... Η μαλλον "ευρωσυνταγμα" ::)
τι να αλλαξει απο το συνταγμα?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: YmiRLinG στις 05/10/07, 15:12
Ποια βιβλια επρεπε να αλλαξουν;
Ενα που λεγεται συνταγμα της ελλαδας.... Η μαλλον "ευρωσυνταγμα" ::)
τι να αλλαξει απο το συνταγμα?

Για να κλεισω το οφ τοπικ (οτι θες λεπτομερειες σε πμ) να αλλαξει ολοκληρο ::)
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: IxNiLaTiS στις 05/10/07, 16:03

Δεν μπηκε ακριβως αυτο το θέμα στις εξετάσεις του Lower (Michigan).

Το ερωτημα ηταν ποια αργία πιστεύετε οτι πρεπει να καταργηθεί.
Νομιζω πως έχει πολύ μεγάλη διαφορα. Αλλά το ράδιο αρβύλα τη λέξη ''αργία'' την έκανε ''εθνική επέτειο'' για τους πολύ εύθικτους και σούπερ έλληνες.

Πώς το γνωρίζεις αυτό;



Αλλά και έτσι να ήταν, οι αργίες στην Ελλάδα είναι είτε εθνικές είτε θρησκευτικές.

Γιατί να καταργήσουμε κάποια;

Ποιος ο λόγος;
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 06/10/07, 14:32
Για να πω τη θέση μου στο θέμα: Η ιστορία δεν θα πρέπει επ ουδενεί να παραποιείται. Κάτι τέτοιο είναι έγκλημα. Αυτό που πρέπει να μειωθεί είναι ο εθνικισμός (η τάχα εθνική συνείδηση) που εκτρέφεται μέσω αυτών των βιβλίων. Επίσης, θα πρέπει η ιστορία να δείχνει και τις 2 πλευρές, δλδ και την πλευρά των Τούρκων, γιατί και για τους Τούρκους ήταν οδυνηρός ο πόλεμος, και γενικά οτι κάθε πόλεμος πρέπει να είναι αποφευκτέος, και οι λαοί πρέπει να τη βρίσκουν μεταξύ τους ειρηνικά. Θα πρέπει το βιβλίο να βάζει τον μαθητή σε μια ουδέτερη στάση ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές.
Ξέρω οτι στο βιβλίο ιστορίας της Τουρκίας, υπάρχουν και στιχάκια ανθελληνικά του στυλ "Δε θα ησυχάσω αν δε σκοτώσω έναν Γκρέκο", ωστόσο δε με αφορά, εμένα αυτό που μ'ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε εμείς στα δικά μας βιβλία ιστορίας.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 06/10/07, 14:47
Και αφού δούμε το πράγμα αντικειμενικά να περιμένουμε από τον κύριο Ανάν να μας λύσει το Κυπριακό, την Αλβανία να πάρει την Άρτα και τα Σκόπια τη Θεσσαλονίκη γιατί αντικειμενικά αν το ψάξουμε σε ιστορικό βάθος μπορεί να τους ανήκουν κιόλας.
Τι μας έχει μείνει κύριοι πλέον σ' αυτή τη χώρα; Μια ιστορία έχουμε να θυμώμαστε και να διαδίδουμε στους απογόνούς μας έτσι όπως την ζήσαμε εμείς και οι πρόγονοί μας, όχι έτσι όπως τη ζήσανε οι αντιπαλοί μας ούτε όπως τη ζήσανε αυτοί που ήταν απ' έξω και κινούσαν τα νήματα. Αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Amylo στις 06/10/07, 14:51
εχετε ακουσει ποτε οτι την ιστορια την γραφουν οι νικητες; ::)
αρα ποσο αντικειμενικα να τα ξερουμε τα ιστορικα γεγονοτα;! ::) :D ;D
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Moonchild_ στις 06/10/07, 14:55
Και αφού δούμε το πράγμα αντικειμενικά να περιμένουμε από τον κύριο Ανάν να μας λύσει το Κυπριακό, την Αλβανία να πάρει την Άρτα και τα Σκόπια τη Θεσσαλονίκη γιατί αντικειμενικά αν το ψάξουμε σε ιστορικό βάθος μπορεί να τους ανήκουν κιόλας.
Τι μας έχει μείνει κύριοι πλέον σ' αυτή τη χώρα; Μια ιστορία έχουμε να θυμώμαστε και να διαδίδουμε στους απογόνούς μας έτσι όπως την ζήσαμε εμείς και οι πρόγονοί μας, όχι έτσι όπως τη ζήσανε οι αντιπαλοί μας ούτε όπως τη ζήσανε αυτοί που ήταν απ' έξω και κινούσαν τα νήματα. Αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός.
Ο εθνικισμός με τον πατριωτισμό είναι ταυτόσημες έννοιες, και σε οδηγούν να κάνεις το ίδιος λάθος, δλδ του να βάλεις ταμπέλες στους ανθρώπους και να τους διαχωρίσεις, πχ.. να, αυτός είναι Τούρκος, σκοτώστε τον στο ξύλο επειδή είναι εχθρός της Ελλάδας, να αυτός είναι Αλβανός, κοροιδέψτε τον, να, αυτός είναι Έλληνας θαυμάστε τον, δικός μας είναι. Δλδ βάζουν το "εθνικό ιδεώδες" πάνω από το "ανθρώπινο ιδεώδες".
Pa σε ρωτάω, εάν είχες γεννηθεί στην Τουρκία, τι θα έλεγες για μας τους Έλληνες?
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 06/10/07, 15:06
Φίλε μου κάνεις λάθος, ο εθνικιστής με τον πατριώτη έχουν μεγάλη διαφορά. Ο εθνικιστής έχει τη συμπεριφορά που μόλις περιέγραψες, ο πατριώτης είναι αυτός που ασφαλώς έχει κάποια προκατάληψη αλλά λόγω βιωμάτων πολλές φορές αλλά δεν είναι φανατισμένος. Δεν σκοτώνει επειδή ο άλλος κουβαλάει μια ταμπέλα, σκοτώνει όταν νιώσει ότι απειλείται. Και στην τελική τα σύνορα υπάρχουν για να χωρίζουν τους ανθρώπους ανάμεσα σε αυτούς που φτιάξανε την Αρχαία Ρώμη, αυτούς που φτιάξανε την Ακρόπολη και αυτούς που φτιάξανε το Μαυσωλείο. Θέλοντας και μη αυτές είναι 3 ομάδες, αυτοί οι άνθρωποι κουβαλάνε μια ταμπέλα, Ιταλοί, Έλληνες, Τούρκοι. Το ότι είμαστε γείτονες δε σημαίνει ότι πρέπει να τα ισσοπεδώνουμε όλα. Εσύ κοιμίζεις τους γείτονές σου στο κρεβάτι σου; Δεν νομίζω. Παντού υπάρχουν όρια και στο θέμα της ιστορίας κάθε χώρα οφείλει να δείχνει αυτά τα όρια στους πολίτες του για να μη φτάσουμε στο σημείο να δούμε στην Ακρόπολη σημαία της Ε.Ε.
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Amylo στις 06/10/07, 15:15
κάθε χώρα οφείλει να δείχνει αυτά τα όρια στους πολίτες του για να μη φτάσουμε στο σημείο να δούμε στην Ακρόπολη σημαία της Ε.Ε.
αυτο θα το παθεις απο τους γειτονες ή απο τους νοικοκυριδες;...φυσικα και απο τους δευτερους..και αντι να κατσεις να σκεφτεις για τους πρωτους καθεσε και ασχολεισαι με τους γειτονες σου..για να εχεις κατι να ασχοληθεις πρεπει να ξεθαβεις ιστοριες για αγριους...δεν τον λεω μονο σε εσενα..αλλα σε ολους οσους το βλεπουν "επαναστατες" ετσι...
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: pa... στις 06/10/07, 15:17
Πρώτα από τους νοικοκύριδες θα το πάθεις γιατί οι γείτονες βρίσκουν και τα κάνουν. Εκεί θέλω να καταλήξω. Και δεν έχω καμία σχέση με την επανάσταση, με έχεις παρεξηγήσει..
Τίτλος: Απ: Εγχειριδια Ιστοριας της ΣΤ Ταξης Δημοτικου
Αποστολή από: Anaximandros στις 31/10/07, 18:19
Πάντως πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο δάσκαλος. Σίγουρα ένας Βασιλικός Γερμανόφιλος δάσκαλος θα μαθαίνει διαφορετικά την ιστορία στα παιδιά απ' ότι ένας Φασίστας. Οπότε εδώ μπαίνει κι ένας άλλος παράγοντας: Εκτός από το να είναι καλά τα βιβλία, πρέπει και η παιδεία των δασκάλων να είναι καλή.