Ξέρω ... "pics (and clips) or it didn't happen" ... αλλά θα 'ρθουν κι αυτά σιγά σιγά.
Λοιπόν, έχω εδώ και μια βδομάδα περίπου στην κατοχή μου τον VHT 12/20 RT Combo (
http://www.vhtamp.com/products/the-special-series/special-1220-rt-combo )
Τον αγόρασα γιατί ήθελα κάτι που α) να πλησιάζει κλασικούς fender ήχους, β) να είναι ευκολομεταφερόμενο combo γ) να έχει spring reverb και tremolo. Προφανής επιλογή για τα παραπάνω θα ήταν κάποιος Princeton Reverb ή Deluxe Reverb αλλά μεταχειρισμένα δεν είχα δει τίποτα (για Αθήνα μιλάω) και καινούρια έχουν ένα σκασμό λεφτά (πάνω από χιλιάρικο).
Κατέληξα μετά από πολύ ψάξιμο στον προαναφερθέντα VHT με βάση τα specs και τα reviews σε ξένα forums. Η καλή τιμή (459) και το ταυτόχρονο πούλημα (για 250) ενός άλλου ενισχυτή μου βοήθησαν κι έτσι με 209 επιπλέον ευρώ τον απέκτησα.
Με δυο λόγια ο ενισχυτής είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! Έχουμε και λέμε:
α) Power amp: έρχεται με 2 6V6 (cathode biased) που δίνουν 12W αλλά παίρνει και 6L6 και EL34 για 20Watt (και EL84 με adapter - 12W). Ο ενισχυτής έχει και power scaling που ρίχνει τα volt στις τελικές λυχνίες για να έρχεται το "σπάσιμο" σε πιο χαμηλές εντάσεις (περισσότερα γι'αυτό παρακάτω)
β) Tone stack - Equalization - Preamp: Η προενίσχυση βασίζεται σε 12ΑΧ7. Υπάρχει ένα fixed δίκτυο που δίνει το κλασικό blackface mid scooped ήχο και μετά από αυτό ένα κλασικό tone (όπως αυτό στους παλιότερους tweed). Τραβώντας το (μοναδικό) volume pot έξω μπορείς να βγάζεις περίπου κατά το ήμισυ το fixed tone stack εκτός κυκλώματος οπότε παίρνεις πολύ περισσότερα μεσαία και περισσότερο gain (pull boost). Επιπλέον στο τελικό στάδιο μπορείς να επιλέξεις 2 επιπλέον επίπεδα high cut (για να κόψεις πρίμα) και 6 επίπεδα low cut (για να κόψεις μπάσα)
γ) Reverb, Tremolo και άλλα καλούδια: Spring reverb οδηγούμενο από μια επιπλέον 6V6 και bias tremolo (το καλό, όπως στους princeton). Στο reverb κύκλωμα μπορείς με pull pot να αφήσεις περισσότερα μπάσα και το tremolo πέρα από τα κλασικά intensity και speed έχει 2 επιλογές και το εύρος της ταχύτητας. Επιπλέον υπάρχει fully tube driven serial effects loops με ρυθμιστικά έντασης του send και του return και ένα line out (δυστυχώς πριν τη λούπα, reverb, tremolo, τελικό). Έχει έξοδο 9Volt για πεταλάκια (άψογη, τη δοκίμασα και με δύστροπα line 6).
Στην πράξη τώρα: πολύ καλοφτιαγμένος, με ωραία δουλειά σε tolex, grill cloth, χερούλι (δερμάτινο) και Finger jointed birch plywood καμπίνα. Διακόπτες και ποτενσιόμετρα έχουν καλή αίσθηση (εκτός ίσως από ένα rocker switch). Το κλατς κλουτς (
) στα footswitches (ένα διπλό για reverb - tremolo κι ένα μονό για το boost) θα μπορούσαν να είναι πιο πειστικά αλλά στην τελική δουλεύουν μια χαρά. Από βάρος είναι γύρω στα20Kg μεταφέρεται δηλαδή άνετα με το ένα χέρι.
Για ήχο τι να λέμε τώρα ... όλη η ιστορία του κλασικού αμερικάνικου ήχου είναι εδώ. Από κρύσταλο καθαρά, σε λίγο σπασμένα, σε γεμάτα crunch μέχρι fuzz-αριστό overdrive από τις τελικές. Το reverb και το tremolo σε μεταφέρουν στη δεκαετία του 60 από morricone style σε surf σε garage, ψυχεδέλειες και όλα τα σχετικά.
Το power scaling δουλεύει πολύ ωραία με μια ελάχιστη απώλεια πρίμων όταν πλησιάζεις στο χαμηλότερο σημείο η οποία αντιμετωπίζεται ευκολότατα ανοίγοντας λίγο το tone.
Πετάλια έχω δοκιμάσει μόνο μπροστά και ... τα καταπίνει. Μέχρι και το παρομοιωδώς δύσκολο big muff δουλεύει άψογα ακόμα και με τον ενισχυτή καραπουσαρισμένο.
Όλα άψογα θα μου πείτε. Όχι. Περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν σε κανά δυο σημεία: θα ήθελα το line out μετά τον τελικό για να γράφω στο PC με ένα cab sim και τέλος. Το τρέμολο αργεί λίγο να πάρει μπρος (σα να φορτίζεται κάποιος πυκνωτής) οπότε σε live καταστάσεις δεν μπορείς να το βάλεις ακαριαία. Θα ήταν τέλειο να μπορούσες να ρυθμίσεις λίγο την ουρά του reverb (ναι, μερικές φορές θέλεις κάτι πιο διακριτικο). Αυτά και τέλος.
Να προσθέσω ότι μέσα είναι χειροποίητος πραγματικά (Eyelet-Board, λάμπες και ποτενσιόμετρα στο σασί, no-PCB κλπ) πράγμα που θεωρητικά τον κάνει πιο αξιόπιστο και mod-friendly.
Γενικώς είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και ανυπομονώ να δω τι κάνει στην πρόβα. Προς το παρόν έχω παίξει μόνο με drums (με το γνωστό zeoy jr.) και δένει απίστευτα γλυκά. Πιστεύω πως στην κανονική πρόβα μάλλον θα με φτάνει (το μεγάφωνο είναι 103dB ευαισθησία αν θυμάμαι καλά) και αν δε με φτάνει υπάρχουν και οι 6L6 για να πάμε στο next level
Για να κλείσω άν κάποιος ψάχνει vintage fender ήχους και pedal platform θα τον σύστηνα ανεπιφύλακτα.
Ελπίζω να προσθέσω σχετικά σύντομα pics'n'clips
EDIT 1 , τα clips (για λεπτομέρειες δείτε και πιο κάτω):
https://www.box.com/s/8ivxi6f0puknbrbbaqihEDIT 2: Ενώ το χρησιμοποίησα σε ένα από τα clips ξέχασα να το αναφέρω αρχικά. Στο power section έχουμε κι επιλογή pentode/triode. Στη triode ρίχνει τα watt περίπου στο μισό και ο ήχος γίνεται ελαφρά πιο σκοτεινός
EDIT 3: Λύθηκε το πρόβλημα με το αργό ξεκίνημα του τρέμολο με μια αλλαγή λυχνίας (λεπτομέρειες πιο κάτω)