φαντάζεστε ερώτηση στο δρόμο:
''Τί γνώμη έχετε για το νόμο για τα blogs??? Πιστεύετε ότι φιμώνετε το internet??''
- Μα τί είναι τα blogs???''
Έι! Απαιτώ πνευματικά δικαιώματα! Δική μου ατάκα είναι αυτή

Τέσπα, εγώ έχω να σχολιάσω τα εξής:
-Όσον αφορά τον ίδιο τον νόμο.Έχουν εφαρμοστεί π.χ. στην Κίνα όσον αφορά το Google και τα blogs και έχουν πέσει αδιανόητα πολλά κονδύλια, όπως αντίστοιχα στις προαναφερθείς περιπτώσεις απο τον Constantine* με το Youtube.
Το θέμα όμως είναι οτι μιλάμε για την ελληνική κυβέρνηση, που θα πεί οτι θα ασχοληθούν άνθρωποι ώς επι το πλείστον άσχετοι με το θέμα, και θα δημιουργηθεί ένα νομοσχέδιο εντελώς άμπαλο, όχι με παραθυράκια αλλά με μπαλκονόπορτες και άπειρες άλλες ηλίθιες ατέλειες/πρακτικά αδιέξοδα που θα έχει το εξής αποτέλεσμα:
Οι "αντιδραστικοί" (μην παρεξηγηθείτε καταλαβαίνετε τι εννοώ) θα τσαντιστούν και θα κάνουν σχετικά περιορισμένη διαμαρτυρία (λόγω αριθμού) στο θέμα, το οποίο λόγω της άγνοιας των ανθρώπων (βλ. ατάκα παραπάνω) θα περάσει στο ντούκου. Θα περάσουν σε προκλητικές πράξεις. Με την σειρά τους, όσοι υποστηρίζουν τον νόμο θα αντιδράσουν στην αντίδραση και θα προσπαθήσουν να "βελτιώσουν" τον νόμο κάνοντας τον ακόμα πιο ηλίθια αυστηρό, το οποίο θα έχει αποτέλεσμα την αντίδραση κ.οκ., κοινώς θα δημιουργηθεί το γνωστό φαινόμενο του "δράση-αντίδραση-λόγω-πρόκλησης-μπάχαλο" το οποίο μέχρι να φτάσει στην δημοσιότητα (αν φτάσει) θα έχει διαστρεβλωθεί πλήρως και έτσι κανένας δεν θα έχει ιδέα τι στο καλό γίνεται ακριβώς.
-Όσον αφορά το επιχείρημα "κατάχρηση ελευθερίας λόγου" ώς αφορμή για την εφαρμογή του νόμου.ΝΑΙ, συμφωνώ οτι αυτό συμβαίνει, αλλά ας το δούμε λίγο ρεαλιστικά: Πείτε μου ένα (1) παράδειγμα που κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καταχραστεί ακόμα και τα εκατοστά ελευθερίας που μπορεί τους δίνονται σε οποιαδήποτε κατάσταση, απο τις πιο χαζές (Bug exploitation στο WoW) μέχρι τις πιο σοβαρές και μεγάλες (η τωρινή ιστορία με το Κόσοβο). Όσο κοινώς αυστηρά και αν είναι τα πλαίσια κάποιου νόμου, άγραφου ή επίσημου, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα τον καταχραστούν και θα τον κάμψουν, απλά και μόνο επειδή μπορούν και δεν τους νοιάζει. Δεν σημαίνει φυσικά οτι "αφού το κάνει αυτός κάντο και εσύ", αντιθέτως, αν οποιοσδήποτε προτιμά απο φιλότιμο και φυσικά κοινή λογική να εντάσσεται
στο πνεύμα του νόμου, πολύ καλά θα κάνει, άλλωστε έτσι κάνουν πάρα πολλοί στην προκειμένη περίπτωση.
Είναι όμως δυνατόν να δέχεται κανείς αυτό και μόνο ώς την μια και μοναδική (διορθώστε αν κατάλαβα λάθος) αφορμή και λόγο για να εφαρμοστεί το ανεφάρμοστο (στην Ελλάδα πάντα)?
Η φίμωση είναι τρισχειρότερη απο την κατάδειξη, με κοντινότερο παράδειγμα το θέμα "Ναρκωτικά" και την επιμονή της ΡΕΑ να σβηστεί το θέμα επειδή το διαβάζουν και ανήλικοι.... Είναι το αιώνιο λάθος! Αυτό θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη περιέργεια και "κακή" αντίδραση, απ' οτι αν κάποιος ασχολούταν σοβαρά και αντιεπιχειρηματολογούσε σωστά με το όλο θέμα. Άλλωστε, αν κάποιος θέλει να κινηθεί νομικά για κάποιον σοβαρό λόγο, θα το κάνει, και αυτό ισχύει, και αυτό θα έχει ένα εύρος πιστεύω ικανοποιητικού αποτελέσματος (κλείσιμο blog ή αποτροπή μελλοντικών δημοσιεύσεων). Δεν χρειάζεται επιπλέον νόμος, που θα έχει ώς αποτέλεσμα το "φακέλωμα" ενός "θεσμού" που η βάση του είναι ακριβώς αυτή η τεράστια ελευθερία, με όλα τα καλά και τα κακά που συνεπάγεται αυτό.
Είναι αυτή η μόνιμη εμμονή κάποιων να αποτυγχάνουν να δούν πρακτικά το θέμα. Θέλω να πώ, όταν μιλάμε για ένα μέσο όπως το διαδίκτυο, είναι εξ ορισμού αδύνατος ο πλήρης έλεγχός του, όπως περίτρανα απέδειξε πάλι το θέμα με την RIAA, τις δισκογραφικές, τους Metallica και το Napster βρίσκεις έξυπνες λύσεις, δεν κάθεσαι τυφλά να κάνεις αυτό που πιστεύεις οτι θα είναι το σωστό. Αντί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες (βλ. Radiohead) προσπάθησαν να πολεμήσουν μια Λερναία Ύδρα, που μόνο αντίδραση προκάλεσε (κακή δημοσιότητα για "κάποιους", άνθηση p2p προγραμμάτων και μετέπειτα torrents κλπ.).