Αποστολέας Θέμα: Η κυρά της Ρω.  (Αναγνώστηκε 2896 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ilianthos-Kanlis

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 938
    • Προφίλ
    • youtube
Η κυρά της Ρω.
« στις: 06/08/09, 20:54 »

Η κυρά της ρω.


Να ΄ναι το χώμα σου αλαφρύ
στη Ρω που σε σκεπάζει,
να ΄ρχονται και οι αετοί,
συντρόφια σου το βράδυ.
Να σε κρατάνε συντροφιά,
να μην είσαι μονάχη,
στα μύρια σου "Μολών λαβέ"
να κάνουν παρακάθι.
&
Κυρά περήφανη της Ρω
και του νησιού αφέντρα,
σ΄εσένα τα παράσημα
και δεν χωρά κουβέντα.
&
Στρώμα σου να ΄χεις τα λευκά,
πάπλωμα τα γαλάζια,
αυτά που ύψωνες ψηλά
κι υπέστελλες τα βράδυα.
Σ΄εσένα όλη η τιμή,
σ΄εσένα η ευγνωμοσύνη,
να ΄ναι το χώμα σου αλαφρύ
κι αιώνια η μνήμη.
&
Κυρά περήφανη της Ρω
και του νησιού αφέντρα,
σ΄εσένα τα παράσημα
και δεν χωρά κουβέντα.

----------------------------

Ιστορία
Το 1927, εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτου για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του για να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους κατοίκους του Καστελλόριζου και τους παραπλέοντες ψαράδες δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή. Ο σύζυγός της άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει καθυστερημένα για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου.

Η κυρά της Ρω φρόντισε μόνη της για την ταφή του συντρόφου της. Έπειτα, γύρισε πάλι στη Ρω, αυτή τη φορά με τη γριά μητέρα της, όπου πέρασε τα χρόνια της κατοχής. Εκεί θα προσέφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου. Με "δυνατή φωνή και γοργή περπατησιά", όπως την περιγράφει ο βιογράφος της Κυριάκος Χονδρός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί, ακόμα κι όταν το Καστελόριζο, που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, ερήμωσε σχεδόν από τους κατοίκους του, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξαναγκάστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς.

Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, τα Δωδεκάνησα και μαζί μ' αυτά και το Καστελόριζο και όλες οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, περιήλθαν στην Ελλάδα. Η μοίρα της Ρω ήταν λοιπόν αναπόσπαστα συνδεδεμένη μ' αυτή του Καστελόριζου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, για πρώτη φορά Ελληνικό αντιτορπιλικό, το «Παύλος Κουντουριώτης», κατέπλευσε στο Καστελόριζο, όπου βομβαρδίστηκε μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1943 από Γερμανικά στούκας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν πάλι να φύγουν με συμμαχικά πλοία είτε προς Κύπρο είτε προς τις μικρασιατικές ακτές. Ωστόσο, η Κυρά της Ρω παρέμεινε στο νησί να υψώνει κάθε πρωί την Ελληνική σημαία, προσφέροντας τη βοήθεια της σε Ιερολοχίτες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Με τη λήξη του πολέμου, ορισμένοι κάτοικοι επέστρεψαν στο Καστελόριζο κατά ομάδες.

Οι περιπέτειες για την Κυρά της Ρω δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση. Τον Αύγουστο του 1975, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο ακόμα άτομα, παρακολουθώντας τη Ρω και εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη απουσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου για λόγους υγείας, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ' ένα κοντάρι 4 μέτρων τη σημαία τους. Η Κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως, όταν γύρισε. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1975, κατάπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος "Γ. Πεζόπουλος" για συμπαράσταση στην κυρά της Ρω. Όμως δεύτερη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε αυτή τη φορά στη νήσο Στρογγυλή απέναντι στα νότια του Καστελόριζου.



« Τελευταία τροποποίηση: 07/08/09, 18:02 από ilianthos-Kanlis »
Υπογράφω με το όνομα " Κανένας " !...
Αντιπροσωπευτικά μου τραγούδια από δισκογραφίες μου στον ιστότοπο:
http://Kanlis.livepage.gr/file/index

Αποσυνδεδεμένος Lo.Lee.Ta

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 2145
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Venceremos
    • Προφίλ
Απ: Η κυρά της Ρω.
« Απάντηση #1 στις: 07/08/09, 23:17 »
Καλησπέρες Ηλίανθε.
Μία Ελληνίδα και μία Ελληνική βραχονησίδα, είναι ένα 1.000.000 φορές πιο Ελληνική, από 10.000.000 έλληνες και μια ολόκληρη ελλάδα.

ελλάδα; έλληνες;

Βεβαίως, αλλιώς είναι, ένας άνθρωπος να κρατά, την ταυτότητα και την δομή ενός μικρού χώρου και αλλιώς ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων ενός μεγαλύτερου χώρου.
Εδώ ισχύει το αντίθετο από αυτό που λέμε, η ισχύς εν τη ενώση.
Τώρα, εκατοντάδες λαμόγια, για να μην πω εκατομμύρια λαμόγια, ευθύνονται για την διάλυση αυτού του τόπου.
Όσοι θα τρέξουν δε, να σε κατηγορίσουν που θέλεις ο τόπος σου να έχει μια πιο δυνατή ταυτότητα, είναι αυτοί που καθημερινώς τον ξεπουλάνε, γιατί η μόνη πατρίδα τους είναι ο εαυτός τους. Μπρος στον εαυτό τους, ξεχνάνε τους προγόνους, τους συνανθρώπους και τις επόμενες γενιές.
Ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας.

Ξέρεις Ηλίανθε, όσοι με σκοπό να κονομήσουνε, αλόγιστα, χωρίς σχέδιο, χωρίς εξωτερική πολιτική, ανοίξανε τα πόδια της Ελλάδας, για να μπούνε διάφοροι ξένοι μέσα, αυτοί οι όσοι, τη πόρτα τους σπιτιού τους την ασφαλίζουνε με τριπλό συναγερμό. Βλέπεις, τα πόδια της Ελλάδας, δεν είναι τα δικά τους πόδια. Όπως και τα παιδιά της Ελλάδας, δεν είναι τα δικά τους παιδιά.

Η κυρά της Ρω έμεινε στην ιστορία για όσα είπες. Οι σημερινοί, καθώς φαίνεται, θα μείνουνε στην ιστορία, σαν ένα σακί πατάτες, αν και οι πατάτες είναι άγιες.
Θα ρωτάνε σε λίγα χρόνια για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ΠΟΙΟΣ ?? ?? και μιας και δεν θα υπάρχει κάνενα όνομα, η απάντηση θα είναι
- Ένα μπούγιο κλέφτες.

Φαίνεται αστείο και τραγικό μαζί, πως έχει σταματήσει να δημιουργείται Ιστορία.
Λες η νεώτερη ιστορία, να γραφτεί ως εξής ? 1996 Ξεπούλησαν, 1998 Εκλεψαν 2000 Σφετερίστηκαν 2002 Λαδώθηκαν 2004 Καταχράστηκαν 2006 Πρόδωσαν 2008 Εκμεταλεύτηκαν 2009 όλα μαζί τα προηγούμενα σε έξαρση και η ιστορία της Ελλάδας συνεχίζεται...
Adios Muchachos!

Αποσυνδεδεμένος ilianthos-Kanlis

  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • *****
  • Μηνύματα: 938
    • Προφίλ
    • youtube
Απ: Η κυρά της Ρω.
« Απάντηση #2 στις: 09/08/09, 16:16 »
XoLiDoXoS,συμφωνώ απόλυτα.
Τι καλύτερο να περιμένεις από αρριβίστες και καριερίστες της Ελληνικής πολιτικής !...
Ένα ευχαριστώ ακόμη.
Υπογράφω με το όνομα " Κανένας " !...
Αντιπροσωπευτικά μου τραγούδια από δισκογραφίες μου στον ιστότοπο:
http://Kanlis.livepage.gr/file/index