Φίλε Σαλαμάνδρας, από αυτά που ρωτάς αντιλαμβάνομαι ότι δεν είσαι ψιλοαρχάριος, αλλά εντελώς αρχάριος.
Οπότε θα σου απάντήσω και για την προηγούμενη ερώτηση που είχες κάνει.
Πέρα λοιπόν από όλα αυτά που προλάβανε να σου πούνε τα παιδιά, περί SETUP της κιθάρας σου για να μαλακώσουν οι χορδές. Εφόσον είσαι τόσο αρχάριος όσο κρίνω, τα δάχτυλα σου, μέχρι να μάθεις να παίζεις θα πονάνε. Ιδιαίτερα αν κάνεις αρκετές ασκήσεις. Δεν είναι εύκολο θέμα να ξεκινήσεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο. Θέλει να περάσουνε κάποιοι μήνες για να συνηθίσουν τα δάχτυλα σου, αναλόγως με το πόσο παίζεις. Στην αρχή πάντα οι χορδές φαίνονται να είναι σκληρές, μιας και δεν είναι γυμνασμένα τα δάχτυλα, αλλά είναι και μαλακό το κρέας ενώ με τον καιρό σχηματίζονται σκληρύνσεις στο δέρμα σαν κάλοι. Θα πονάει αρκετά το χέρι σου και τα δάχτυλα σου στην αρχή, γι αυτό πρόσεχε να μην το παρακάνεις, γιατί μπορεί να προξενήσεις κακό στο χέρι σου.
Όσων αφορά το νούμερο των χορδών, νομίζω θα σου προτείνει κάποια πράγματα ο κατασκευαστής της κιθάρας. Από εκεί και πέρα όσο πιο χοντρές χορδές τόσο πιο μπάσος, πιο βαρύς ήχος, αλλά τόσο πιο σκληρές και δυσκολόπαιχτες.
Εφόσον οι χορδές που σου έχουν περάσει στη κιθάρα είναι καινούριες, λογικό είναι να αφήσεις αυτές για 1-2 μήνες. Και κάθε 1-2 μήνες να τις αλλάζεις, αναλόγως με το πόσο παίζεις. Γιατί ξέρω γω, μπορεί να ιδρώνεις πολύ και να σκουριάζουν εύκολα. Επειδή πιάνει και κάποιο είδος βρωμιάς η ταστιέρα του όργανου, θα πρέπει να τις βγάζεις και να κάνεις ένα καθαρισμό και στην ταστιέρα, όποτε τις φοράς καινούριες χορδές. Οι χορδές πέραν της σκουριάς ή κάποιου σπασίματος, πρέπει να αλλάζουν, διότι είναι ελαστικές και κάποια στιγμή χάνουνε την ομοιογένειά τους. Σκέψου ένα λαστιχάκι, που το τεντώνεις συνέχεια και κάποια στιγμή είναι OFF.