Freemind και Woodaki, καλύτερα να επεξεργαστείτε λίγο καλύτερα το τι έγραψα, γιατί πάνω στη φούρια σας ενδεχομένως να απαντήσετε, βγάλατε στρεβλά συμπεράσματα.
Αρχικά, δεν καταφέρθηκα εναντίον της χριστιανικής πίστης, καταφέρθηκα εναντίον του κλήρου, ο οποίος καμία, μα καμία, επαφή δεν έχει με τη χριστιανική διδασκαλία. Αν εσείς θεωρείτε ότι αυτοί οι τύποι πρεσβεύουν το πνεύμα του χριστιανισμού, τότε πραγματικά δε με πειράζει καθόλου αν προσβληθήκατε, γιατί δε διαφέρετε από αυτούς κατά τρόπο που θα με έκανε να σας σεβαστώ. Επειδή όμως δε νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να υιοθετεί την άποψη πως η ιεραρχική Ορθόδοξη Εκκλησία με τα VW Phaethon, τις Mercedes και τις επενδύσεις σε real estate σχετίζεται με τις αρχές που φέρεται να πρέσβευε ο Ιησούς, θεωρώ αναγκαία αυτή τη διευκρίνηση.
Κατά δεύτερον, Woodaki κάποιος πρέπει να σου πεί ότι το κρυφό σχολειό με την έννοια που μας το παρουσίασαν τα σχολικά βιβλία δεν υπήρξε ποτέ. Κάποιος πρέπει να σου πεί ότι η Εκκλησία τα είχε κάνει πλακάκια με τους Οθωμανούς Τούρκους και ήταν μάλιστα προστατευομένη της Υψηλής Πύλης. Κάποιος πρέπει να σου πεί ότι οι κλέφτες και αρματωλοί, που μετέπειτα ηρωποιήθηκαν ενώ από τους σύγχρονούς τους αντιμετωπίζονταν ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αναθεματίζονταν γιατί έκλεβαν από τον πλούτο της, τον οποίο ανέπαφο είχε διατηρήσει κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Κι επειδή παραείναι πολλά για να κάτσω να βρω τις εκάστοτε βιβλιογραφικές αναφορές, αν η ιστορική σου γνώση προκύπτει μόνο από το σχολικό εγχειρίδιο που κάποτε είχες κι εσύ την ατυχία να διδαχθείς, τότε ξεκίνα να διαβάζεις ιστορικές καταγραφές της περιόδου από διεθνώς αναγνωρισμένους ιστορικούς (βλέπε Γλύκατζη-Αρβελέρ), αν κι όχι απαραίτητα Έλληνες.
Επίσης, μη μου βάζεις λόγια. Πουθενά δε μείωσα τους ανθρώπους γύρω μου ή εξέφρασα τη δυσφορία μου που γεννήθηκα εδώ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που δεν αντέχονται, απλά δεν είναι κάτι τέτοιο αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, άσχετα αν εδώ ενδεχομένως εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό (κατ' εσέ μπορεί κι όχι, αλλά δεν έχουμε όλοι τα ίδια κριτήρια ή τις ίδιες παραστάσεις). Είπα ξεκάθαρα πως, από τη στιγμή που κάποιος δεν επιλέγει που θα γεννηθεί, δε γίνεται να μεγαλώνει σε ένα κλίμα εμφύτευσης συγκεκριμένης ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ (γιατί τα θρησκευτικά στο σχολείο είναι κρατική απόφαση) κουλτούρας και ιδεών και να αντιμετωπίζεται ως ξένο σώμα επειδή δεν τις υιοθετεί. Ούτε είναι δυνατόν να βαφτίζουμε μια χώρα με ανεξιθρησκεία ως ελληνορθόδοξη. Δεν είναι όλοι ορθόδοξοι, πάρα πολλοί δεν ανήκουν καν σε κάποιο δόγμα. Δε θα είχα καμία ένσταση αν υπήρχε η έννοια της επιλογής, αλλά όχι, αναγκάζεσαι να μεγαλώσεις σε ένα περιβάλλον που σου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε καν να συμβαίνει.
Όσο για τη "μεγάλη σοφία που ξεστόμισα", ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ, αναφέρεται στους παπάδες και τους θρησκόληπτους (ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ - φτάσαμε να διευκρινίζουμε και τη σημασία των λέξεων για να μην παρανοούμαστε...). Άμα έχεις τη μύγα, να τη φέρεις πίσω.