Επειδη μαλλον εσυ θιγεσαι Darko οποτε "προσβαλουμε" την αξιοπιστη πηγη του cosmos.gr ( που χρησιμοποιεις αρκετα συχνα ) πρεπει να καταλαβεις τα εξης ( που συγχρονως ειναι κι απαντησεις στις ερωτησεις σου ).
1) Δε θιγομαι στα θεματα Εκκλησιολογιας.
Αντιθετως σε πολλες συζητησεις στο παρελθον εχω πει πως η Εκκλησια ειναι ενας ανθρωπινος θεσμος που εχει φαει τα "χρονακια" του κι αναλωνεται σε παιχνιδια εξουσιας και διαφθορας.
Οσο επιμενουν ομως καποιοι να συνδεεουν τα θρησκευτικα θεματα με την Εκκλησια ( που πλεον δεν εχουν καμια σχεση ), τοσο κι εγω θα επιμενω να διαχωριζω τη θεση τους.
Αλλο η θρησκεια, αλλο η Εκκλησια. Εαν δε το καταννοουν καποιοι αυτο, δουλεια μου ως Χριστιανος ειναι να τους εξηγω πως δε
συμφωνω με τις θεσεις της Εκκλησιας σε παμπολλα θεματα, ομως δεν αποτελει δικαιολογια για να γινω αντι-χριστιανος αφου ξερω πολυ καλα τι πιστευω και ξερω πως δεν εκπροσωπειται απο τους ιερεις!
Κατανοητο αυτο πλεον;
Οποτε αυτα τα περι "ευεξαπτου", αλλου σε παρακαλω. Ιδιαιτερα οταν σε ενα θεμα οπως το ΔΝΤ αλλοι γινονταν παραξενα
ευεξαπτοι. Κι ο νοων, νοητω.
2) Οπως ειπα και πιο πανω, ο κ.Σεραφειμ ειναι ενας κλασσικος ιερωμενος της σχολης...Ανθιμου! Ο,τι βγει απο το στομα του ειναι 80% προπαγανδα, 15% κερδος οικονομικο και 5% πιστη!
Εαν περιμενεις να πεσω στο επιπεδο ενος τετοιου ιερωμενου και να κρινω ο,τι βγει απο το στομα του, δε θα το κανω. Μεσω αυτου ομως μπορω να εχω πατημα και να κρινω ολο το θεσμο της Εκκλησιας, οπως εκανα πιο πανω.
Κι αυτη την περιοδο που διανυουμε ( αρκετες δεκαετιες τωρα ) η Εκκλησια δεν ειναι σε κατασταση να μιλησει σοβαρα και να συμμετεχει με τη θρησκευτικη πλευρα της στα προβληματα. Ενδιαφερεται περισσοτερο για την πολιτευση της (
ειμαι απο αυτους που επιμενουν πως αλλο Εκκλησια, αλλο Κρατος ), το κερδος της και τη δημοσια προβολη της...παρα για τον ανθρωπινο πονο που κανονικα επρεπε να γιατρευει.
Αρα, καταννοεις πως ο κ.Σεραφειμ αποτελει ενα μερος του γενικοτερου προβληματος που λεγεται Εκκλησια!
3)
Ειναι ψεμα δηλαδη πως υπαρχουν Σιωνιστες;
Και πως ελεγχουν συγκεκριμενα κεντρα εξουσιας ανα τον κοσμο;
Συγνωμη,
ειμαι φασιστας κι εγω επειδη πιστευω πως οντως υπαρχουν παμπολλες μυστικες οργανωσεις εκει εξω που εχουν πλοκαμια σε κεντρικες εξουσιες; Ο διεθνισμος και η Νεα Ταξη πραγματων εσενα δε σε φοβιζει; Η καταπατηση των προσωπικων σου στοιχειων, της ιδιωτικοτητας σου, της προσωπικοτητας σου;
Ολα αυτα δεν ειναι μερος ενος σχεδιου "αποχαυνωσης" κι αποδυναμωσης της μοναδικοτητας του καθε ανθρωπου και μετατροπης του σε εναν παγκοσμιο παρακολουθουμενο δουλο;
Πιστευω πως κι εσυ ξερεις πως ολα αυτα οχι μονο ειναι πιθανα σεναρια, αλλα σχεδια που με τον καιρο πραγματοποιουνται, ειτε σε πειραματικο επιπεδο ( οπως αυτο που περνα η Ελλαδα με το ΔΝΤ ), ειτε σε πρακτικο.
Νομιζω πως δεν ειναι θεμα εαν εισαι Χριστιανος, Μουσουλμανος, Αθεος, Αγνωστικιστης, κλπ για να ξερεις πως καποια πραγματα γυρω μας εχουν ενα σκοπο!
Δυστυχως οι ακροδεξιοι ( που ναι, υπαρχουν αρκετοι στο χωρο της Εκκλησιας γιατι οπως παντα συνδεσανε μια πολιτικη με το χωρο που δε χωρανε πολιτικες, οπως ειναι ο Χριστιανισμος ως δογμα ) καρπωνονται αυτα τα περι "σιωνισμου", "διεθνισμου" και κατηγορουν αποκλειστικα τους Εβραιους.
Αυτο ειναι ρατσισμος. Και ναι, ειμαι εναντιον του. Δε μπορουν μεσα στο μυαλο τους να κατανοησουν πως δεν αποτελει προϋποθεση η φυλη για να εισαι σιωνιστης. Ουτε ομως και πως δε σημαινει πως ολοι οι Εβραιοι ειναι σιωνιστες. Και βεβαια...πως οι Ισραηλιτες ειναι απλως Εβραιοι που κατοικουν στο Ισραηλ κι οχι...ολοι οι Εβραιοι του κοσμου!
Αλλα οσο μπορω να εξηγησω σε εναν αριστεριστη, κουλτουροαναρχικοαντιεξουσιαστη καποια πραγματα, ετσι και σε εναν ακροδεξιο μπορω να τον κανω να καταλαβει τις παραπανω διαφορες. Ειναι θεμα παρωπιδων.
4) Ο κ.Σεραφειμ ειναι μελετημενος αρκετα και ο,τι λεει δεν ειναι χαζο, πομπωδες ή ηλιθιο ( δεν ειναι Ανθιμος δηλαδη

). Μπορει να χρησιμοποιει ξυλινη γλωσσα, αλλα παρανοϊκος δεν ειναι. Εχει συγκεκριμενες αποψεις και τις εκφραζει καθε φορα με τον ιδιο τροπο!
Απλως τωρα βρεθηκε καποιος δημοσιογραφισκος να πιασει τη στιγμη και να κανει αρθρο. Τοσο καιρο τα ελεγε ο Σεραφειμ, τωρα ξαφνικα καποιος το πηρε ειδηση
Καταλαβες που ειναι το τραγελαφικο της υποθεσης; Πως το ενα "καθικι", προσπαθει να βγαλει το ματι στο αλλο "καθικι". Και τα 2 υποτιεθται πως εκπροσωπουν υψηλα λειτουργηματα, οπως ειναι η ελευθερη ενημερωση ( γκουχ ) και η θρησκεια ( διπλο γκουχ ).
5) Για ενα λογο θα υπερασπιστω την Εκκλησια.
Γιατι υπαρχουν απλοι ιερωμενοι που οντως επιτελουν θρησκευτικο εργο, με γευματα αγαπης, κοιτωνες, κλπ
Αυτοι ομως μενουν στην αφανεια γιατι δεν τους επιτρεπει η ιδια η πιστη ( ταπεινωση ) να μιλησουν και να διαφημισουν το προσωπο τους. Ευτυχως εχω γνωρισει κι απο αυτους τους ιερεις για να θεωρω πως υπαρχει καποιο φως μεσα στη βρωμα της εξουσιας των ανωτατων κληρικων!
Και τετοιοι λογοι Darko, οπως του κ.Σεραφειμ, δε δειχνουν φοβο πως η Εκκλησια "χανει" πιστους. Αν ισχυε κατι τετοιο, θα επρεπε δεκαετιες ολοκληρες που λεγονται τετοιοι λογοι να συμβαινει αυτο.
Ιδιαιτερα τωρα που οι εποχες ειναι πιο δυσκολες για την Ελλαδα, βλεπω ολο και περισσοτερο κοσμο να ειναι στην Εκκλησια.
Δυστυχως ομως καποιοι καρπωνονται αυτη την αναγκη του ανθρωπου να απευθυνθει στη θρησκεια για δυναμη πνευματικη και σωματικη!Αρα, μην βγαζεις τον αντιχριστιανισμο σου με προτασεις οπως αυτη:
Η μηπως απλα νιωθει οτι ερχεται το τελος σιγα σιγα των "πατεραδων" παγκοσμιως και εχει αγχωθει;
Αυτο το τελος δεν ερχεται ( δυστυχως οχι τον πατεραδων....που θα επρεπε να χασουν την αιγλη της εξουσιας τους ).
Τωρα ηρθε η σειρα μου να ρωτησω:Θεωρεις αξιοπιστο το cosmos.gr μετα απο αυτη τη συζητηση μας; Θεωρεις πως ειναι ανεξαρτητο ειδησεογραφικο site ή εξυπηρετει συγκεκριμενους σκοπους;