Λοιπόν προσπαθώ να μαζέψω τα νεύρα μου και την απογοήτευσή μου, καθότι η πρώτη φορά που επιχείρησα να βάλω χέρι σε ενισχυτή δεν μου βγήκε σε καλό.
Θα σας δώσω το ιστορικό του πράγματος, και όποια βοήθεια θα είναι πολύτιμη. Έστειλα και στην Orange αλλά καμία απάντηση.
Καταρχήν, σε προηγούμενο θέμα είχα αναφέρει ότι έχω έναν Marshall JCM2555 Slash sig μοντέλο mid '90s και τότε ήθελα βοήθεια για την επιλογή λυχνιών, πράγμα που έγινε (και ευχαριστώ όλους). Αφού αγόρασα τις λυχνίες, preamp και power tubes, αποφάσισα να προβώ και στην αγορά του Orange DIVO OV4, το οποίο είναι στην ουσία ένα module το οποίο μπαίνει μεταξύ των λυχνιών και ρυθμίζει το Bias σε μία πιο μόνιμη κατάσταση (πολύ χονδρικά), και δεν χρειάζεται να το ρυθμίσεις ποτέ, έχει tube failure και γενικά σκέφτηκα ότι για τον ενισχυτή μου είναι μία καλή επένδυση από τη στιγμή που παίζει σε ψηλές εντάσεις και όχι διαμερίσματος.
Έψαξα καλά στο νετ οδηγίες για τον πώς γίνεται η διαδικασία εγκατάστασης, είδα σχετικά video, διάβασα το manual και αποφάσισα να προβώ στην διαδικασία μόνος καθώς δεν μου φάνηκε κάτι τρομερά δύσκολο, μιας και αφού εγκαταστούσα το DIVO τη διαδικασία του biasing θα την έκανε αυτόματα.
Άνοιξα τον ενισχυτή, έβγαλα όλες τις λάμπες, τις αντικατέστησα με καινούργιες GT και εγκατέστησα το DIVO. Το kit περιλαμβάνει 2 καλώδια-γειώσεις τα οποία ο κατασκευαστής λέει ότι πρέπει να κουμπώσεις πάνω στο σασί (στο παράδειγμα του manual το κουμπώνει σε μία από τις 4 βίδες του Reverb Tank ενός Orange). Επειδή λοιπόν ο Marshall δεν έχει reverb, και επειδή για κάποιο λόγο οι βίδες στο σασί δεν ξεβίδωναν (πρέπει να έχουν παξιμάδι και να μην είναι βιδωτές στο σασί) σφήνωσα τις δύο αυτές γειώσεις σε μία αντίστοιχη βίδα πυκνωτή.
Το πρόβλημα είναι το εξής. Στο manual του DIVO αναφέρει ότι όταν το ενεργοποιήσεις πρώτη φορά το αφήνεις μερικά λεπτά να τσεκάρει λάμπες σύστημα κτλ, μόλις σου δώσει το οκ από standby πάς ON παίζεις λίγο και κλειδώνει το Bias (το οποίο για EL34 λάμπες το έχει ρυθμισμένο σαν default στο 38 από όπου μπορείς να το ρυθμίσεις όπου θες εσύ μέσω usb).
Μόλις λοιπόν έκανα την παραπάνω διαδικασία και αφού από standby πήγα σε on, έπαιξα για λίγα δευτερόλεπτα, άκουσα ένα θόρυβο ο ενισχυτής σταμάτησε να παίζει, τον έκλεισα αμέσως, και είδα ότι έκαψε την κύρια ασφάλεια του. Τσέκαρα το DIVO και δεν έδειξε λάθος σε κάποια από τις λυχνίες ή κάποιο άλλο failure. Δεν άλλαξα την ασφάλεια ακόμη, συνέβει το Σάββατο, και δεν επιχείρησα να τον ανοίξω εννοείται από τότε, αν δεν βρω τι μπορεί να έφταιξε.
Από όλη τη διαδικασία εκεί που εστιάζω ότι μπορεί να είναι το πρόβλημα είναι στα δύο καλώδια της γείωσης (ground) και την τοποθέτησή τους. Που θα έπρεπε να τα βάλω από τη στιγμή που δεν υπάρχει Reverb Tank (το λέω μήπως και το ότι τα έβαλα στη βάση του πυκνωτή δημιουργεί θέμα που στο reverb tank δεν θα υπήρχε -εικάζω).
Έχετε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να έκανε την ασφάλεια να επέμβει; Αν όντως το θέμα είναι της γείωσης, που θα έπρεπε να γειώσω στα καλώδια του DIVO;
Μπορεί να φτάει κάποια λυχνία (ελαττωματική από το εργοστάσιο πχ);
Οποιαδήποτε σκέψη, δεκτή!