Φιλε μου, αν κανεις τον κοπο να διαβασεις συζητησεις και topics για αρχαριους, θα βρεις ουσιαστικα ολες τις πληροφοριες που θες για να αποφασισεις μονος σου τι χρειαζεσαι.
Και εξηγω: Το να σου πει οποισδηποτε παρε αυτη ή την αλλη κιθαρα, ειναι εντελως λαθος, μιας και ο καθενας θα σου προτεινει ειτε την κιθαρα που αυτος γουσταρει (και που εσενα μπορει να μη σου κανει), ειτε αυτη που ξερει (κανεις δεν ξερει ολα μοντελα).
Η επιλογη κιθαρας ειναι καθαρα υποκειμενικο πραγμα, εχει μεγαλη σημασια ποιο ειναι το γουστο σου στο εμφανισακο πχ, εχει τεραστια σημασια πως βολευεσαι να παιζεις, αν σε βολευουν λεπτοι ή χοντροι λαιμοι κτλ.
Μπορουμε ομως να σου δωσουμε καποιες βασικες απλες κατευθηντηριες γραμμες, ωστε μετα να πας να δοκιμασεις οσο πιο πολλες μπορεις και να αποφασισεις μονος σου.
Θα ξεκινησω με το να σου πω οτι πολυ απλα, αφου εχεις αποφασισει οικονομικα που θα κινηθεις, να ξερεις οτι στην ιδια κατηγορια τιμης, παρομοια ποιοτητα θα παρεις, οποια κιθαρα και να διαλεξεις. Καλο ειναι να προτιμησεις βεβαια λυσεις με "επωνυμα" χαρακτηριστικα, πχ μαγνητες απο seymour duncan (λεμε τωρα) κτλ. Αν καμια κιθαρα απο αυτες που σε ενδιαφερουν δεν προσφερει "επωνυμο" hardware, αλλα μονο τα της καθε εταιριας, τοτε μπορεις να υπολογιζεις οτι οποια και να παρεις, πανω κατω θα ειναι ιδιας ποιοτητας με τις υπολοιπες.
Απο κει και περα, θες μια κιθαρα που ηχητικα τουλαχιστον θες να καλυπτει ενα ευρυ φασμα ηχων. Αρα απο μαγνητες θες συνδυασμο και διπλου/διπλων και μονου/μονων.
εγω θα προτεινα μια κιθαρα με 2 διπλους και 1 μονο (στην μεση) και ακομα καλυτερα αν οι 2 διπλοι μπορουν να σπλιταριστουν για να εχεις και ηχους μονων και διπλων (αρα καλυπτεις και ηχους αλα strat και ηχους αλα les paul).
Στο θεμα γεφυρα, εγω προτεινω παντα την υπαρξη ενος τρεμολο, γιατι ειναι κατι που εγω τουλαχιστον το θελω να το εχω και ας μην το χρησιμοποιω συχνα. Αν ομως δεν σε ενδιαφερει κατι τετοιο σαν χρηση, εχε υποψην σου οτι συνηθως ειναι πιο ευκολο το κουρδισμα, σεταρισμα κτλ μιας κιθαρας με σταθερη γεφυρα, παρα μιας κιθαρας με οποιοδηποτε τρεμολο. Βεβαια αν αφιερωσεις λιγο χρονο για να μαθεις πως λειτουργει και σεταρεται μια κιθαρα με τρεμολο, θα δεις οτι δεν ειναι τπτ τρομερο αφενος και αφετερου, το τρεμολο σου δινει αλλο ενα "πινελο" για την "ζωγραφικη" σου...
Απο τις κιθαρες που ανεφερες, νομιζω η Ibanez εχει τον πιο λεπτο λαιμο. Αυτο μπορει να σου αρεσει και να σε βολευει, μπορει και οχι... Θα ελεγα οτι αυτο μπορεις να το κρινεις μονο εσυ, καθοτι καθενος τα χερια ειναι διαφορετικα και αλλος λαιμος βολευει εμενα, αλλος εσενα κοκ.
Τελος, να σου υπενθυμισω, οτι η κιθαρα ειναι κατα κυριο λογο το εργαλειο μεσα απο το οποιο θα εκφραζεσαι παικτικα, ενω το ηχητικο κομματι της εκφρασης σου, θα εξαρταται κατα κυριο λογο απο τον ενισχυτη, ηχειο, εφφε που εχεις και οχι τοσο απο την κιθαρα.
Φαντασου την κιθαρα σαν το πινελο σου, τα ηχεια σου σαν τον καμβα και τα χρωματα σαν τον ενισχυτη και τα εφφε σου και θα εχεις μια πολυ κοντινη εικονα αναλογιας με την χρησιμοτητα του καθε μερους της "αλυσιδας" κιθαρα. ενισχυτης, ηχειο/ηχεια.
Οπως και να χει καλες αγορες και καλο ψαξιμο.
Δεν θα προτεινω συγκεκριμενα μοντελα για τους λογους που ανεφερα πιο πανω. Εξαλλου πιστεψε με, καλυτερος κριτης για το αν αξιζει η αγορα μιας κιθαρας ή οχι, εισαι κυριως εσυ. Αν σε βολευει παικτικα μια κιθαρα, σου φαινεται καλοφτιαγμενη, σου αρεσει εμφανισιακα και ειναι μεσα στα χρηματα σου, απλα αγορασε την!