Αν καποιος δεν εχει κολημα παντως να θελει η κιθαρα του να γραφει γκιμπσον, ακομα και αν στην πραγματικοτητα ξερει οτι δεν ειναι, πραγματικα δεν βρισκω λογο να παιξει καζινο και να παρει απο Κινα. ΛεςΠολ κοπιες ξεκινουν απο 160 ευρω σε Ευρωπαικα μαγαζια (Jack&Danny @musicstore, Vintage @dv247 κτλ), εχω παιξει με αυτες ειναι αξιοπρεπεστατες και για τα χρηματα τους απλα τρομερες (εκτος απο τις harley benton), και εχουν και εγγυηση και δυνατοτητα αλλαγης η επιστροφης χωρις καμια επιβαρυνση αν δεν σας κανουν.
Και μια κινεζα με 350 (με δωρεαν μεταφορικα)+ 50 τελωνειο+ 50 σεταπ+ 60 κλειδια+ 120 μαγνητες βγαινει 630 περιπου. Με 700 ευρω παιρνει κανεις κιθαρα που ξερει οτι θα ειναι καλη, και αν δεν ειναι μπορει να την επιστρεψει χωρις επιβαρυνση, και δεν χρειαζεται αλλαγες για να παιξει σωστα, γιατι εχει ηδη ενα επωνυμο σετ μαγνητες και γεφυρα και κλειδια πανω.
Επισης οσοι πιστευουν οτι με το να κανουν αυτο σε μια κινεζα π.χ. PRS φτανουν εστω και κοντα στην πραγματικη PRS, τοτε ειτε πιστευουν πολυ αυτα που διαβαζουν στο νετ χωρις να εχουν πιασει οι ιδιοι μια καλη κιθαρα, ειτε ειναι χοντροπετσοι! Και εγω που ειμαι μπασιστας και δεν ξερω να παιζω καλη κιθαρα, εχω δει τεραστιες διαφορες αναμεσα σε φθηνο και ακριβο μοντελο της ιδιας κιθαρας, της ιδιας εταιρειας, και στην κατασκευη/εργονομια, και στον ηχο (στον ηχο λιγοτερο αν εχουν ιδιους μαγνητες, αλλα και εκει υπαρχει).
Τωρα αν μιλαμε για γκιμπσον των 1300 ευρω τοτε ναι, πολυ πιθανο να μην αξιζουν τα χρηματα που κοστιζουν. Ξαναλαεω οτι αυτα δεν τα λεω για οσους θελουν η κιθαρα να γραφει γκιμσον πανω, ακομα και αν δεν ειναι, εδω εχω δει στο δρομο λαχανι φεραρι που ηταν τογιοτα απο κατω, στη κιθαρα θα κολησουμε?!
Επισης δεν ισχυει για οποιον βρηκε την κιθαρα που εψαχνε και του αρεσει πολυ, σε πολυ καλη τιμη στην κινα. Εκει περνει αυτο που ειδε και του αρεσει, το παιζει λιγο καζινο μεν για το πως αν θα βγει καλη, αλλα θα εχει την κιθαρα που θελει. Τωρα το να παιρνεις τογιοτα, να το κανεις να μοιαζει με φεραρι, και μετα να το αλλαζεις και κινητηρα και να νομιζεις οτι οδηγας φεραρι, ε καπως ακουγετε ολο αυτο... Βεβαια αυτο ειναι απλα προσωπικη αποψη, και εγω θα επερνα κινεζα αν εβλεπα καποιο μοντελο που μου αρεσε πολυ και δεν εβρισκα κατι αντιστοιχο σε παρομοια χρηματα. Αλλα αν ηθελα απλα μια φθηνη ΛεςΠολ θα χτυπουσα μια Vintage, Fame η κατι παρομοιο
Βεβαια αν καποιος περνει χαρα απο το να περνει μια κιθαρα που να μην λεει πολλα, να καθεται μονος του να αλλαζει μαγνητες κτλ, να την σεταρει, και να καταληγει με ενα αξιοπρεπες οργανο, τοτε ειναι η χαρα του προτζεκτ, και ειναι παλι αλλη συζητηση