Έπειτα απο εκτενή δοκιμή διαφορετικών Διανομών (Ubuntu, Fedora, Arch, Suse, Puppy και Easypeasy) κατέληξα στην Easypeasy 1.6 για το netbook μου.
Οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα τελικά το Linux ήταν οι εξής:
- ασφάλεια (Internet, ιοί κ.λπ.)
-σημαντικότατη διαφορά στην απόδοση και επίδοση του μηχανήματος σε σχέση με το προεγκατεστημένο λειτουργικό (τσάμπα πήγε η licence)
- σταθερότητα (π.χ. δεν υπάρχουν θέματα με registry, defragment, κ.λπ.)
- μεγάλος αριθμός ΔΩΡΕΑΝ (open-source) προγραμμάτων, τα οποία κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους απο τα αντίστοιχα άλλων επί πληρωμή λειτουργικών
- ευκολία στην εγκατάσταση (π.χ. αυτόματη εγκατάσταση drivers)
- η όλη ιστορία με το command-line (γραμμή εντολών) και το customization (προσαρμογή) με οδηγεί σε αναζητήσεις, νέες γνώσεις και με κρατά σε εγρήγορση ως advanced user
Ζητήματα σχετικά με το Linux
- ενδέχεται να υπάρξει θέμα με εξειδικευμένους drivers για κάρτες γραφικών και ήχου εφόσον οι εταιρείες δεν καλύπτουν το Linux
- χρειάζεται κάποια γνώση σχετικά με τη διαδικασίες formating, partitioning και διαχείρισης συστημάτων αρχείου
- χρειάζονται δοκιμές διαφορετικών Διανομών μέχρι να βρεί κάποιος αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του
- συνήθως χρειάζονται κάποιες, βασικές έστω, γνώσεις command-line
- θα χρειαστεί ψάξιμο στο internet
- αν είστε μανιακός και αφοσιωμένος Gamer, ξεχάστε το
- αν φοβάστε, ξεχάστε το
- αν έχετε άλλο λειτουργικό όπου κάνετε την απαραίτητη εργασία σας και είσαστε ικανοποιημένοι, ξεχάστε το
Σε καμία περίπτωση δεν ανήκω στους πολέμιους (φανατικούς ή μη) της Μικρομαλακής και των Παραθύρων της. Είναι καθαρά θέμα του τί θέλεις να κάνεις και πώς. Ομολογώ οτι το Linux μπορεί να είναι λίγο μπελάς ειδικά στην αρχή, ωστόσο έχει και πολλά θετικά.
Πέραν των παιχνιδιών και ορισμένων επαγγελματικών προγραμμάτων τα οποία τρέχουν αποκλειστικά σε Παράθυρα (προς το παρόν τουλάχιστον), για πολλά άλλα το Linux αποτελεί μια σημειωτέα εναλλακτική πρόταση.
...το open source, είναι εκδόσεις στις οποίες μπορεί ο κάθε χρήστης να παρέμβει στο λογισμικό τους και να τις αλλάξει κατά το δοκούν, σωστά?
Σωστά
...μένω στα windows γιατί πλέον τα παίζω στα δάχτυλα και τα έχω φέρει στα μέτρα μου ή μάλλον έχω έρθει εγώ στα δικά τους.....
Ισχύει για τους περισσότερους αυτό λίγο ως πολύ. Κι εγώ ασχολούμαι με τα Παράθυρα γύρω στα δεκαπέντε χρόνια.
...θες να μας πεις κάποια πλεονεκτήματα που θεωρείς πως έχουν τα Linux μπας και μάθω κάτι?
Δες παραπάνω
...εγω εχω dual boot συστημα χρησιμοποιω win7 κυριως για games και μουσικες εφαρμογες και λινουξ για ολα τα υπολοιπα...
Σωστός