Φίλε μου καλημέρα,
Είμαι σίγουρος πως θα σου απαντήσουν και οι υπόλοιποι πιο εμπεριστατωμένα, αλλά να σου πω λίγα 'χοντρικά' (άσχετα αν έτσι γίνεται τέλειο setup και δεν χρειάζεσαι ακριβή mm). Γενικότερα, όλα είναι υποκειμενικά, οπότε δεν υπάρχουν κάποια standard πέραν των βασικών που προτείνει η fender.
1. Βάζοντας κάπο στο 1ο τάστο και πατώντας το τελευταίο, θα πρέπει να χωράει να περάσει 'ίσα ίσα' μία business card στο 7ο. Δηλαδή όταν προσπαθείς να την περάσεις κάτω από την χορδή, ίσα που θα την σηκώνει. Γενικότερα, αν κοιτάξεις το μπράτσο από πάνω (tuners) προς τα κάτω, από το headstock δηλαδή προς το σώμα της κιθάρας (την έχεις σε όρθια στάση προφανώς), τότε θα πρέπει να παρατηρείς μία πολύ ελαφριά κυρτότητα προς τα μέσα. Βλέπεις ένα πολύ ελαφρύ τόξο δηλαδή. Δεν πρέπει να είναι τέλεια ευθεία, αλλά 'τα κύλα προς τα μέσα' που λέγαμε και στο Λύκειο.
Truss rod adjustment: how to adjust the truss rod - frudua.com2. Δεν υπάρχει σωστό ύψος. Αν μιλάς για tremolo bridge (που προφανώς γι'αυτό μιλάς) υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να είναι floating tremolo (δηλαδή μπρος πίσω) και η άλλη να είναι flushed (με άλλα λόγια κολλημένο στο σώμα της κιθάρας). Το καθένα έχει τα + και - αλλά τίποτα από τα δύο δεν επηρεάζει το action. Είναι θέμα δικής σου προτίμησης. Για τους αρχάριους προτείνεται γενικότερα το τρέμολο να είναι κολλημένο στο σώμα (flushed) αν κι εγώ είμαι αντίθετος σε αυτό. Εξαρτάται πως παίζεις και τί σου αρέσει. Μιας και ρωτάς για απόσταση από το σώμα της κιθάρας όμως, πολλοί (συμπεριλαμβανομένου κι εμού) προτιμούν να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η G χορδή ν'ανεβαίνει 1+1/2 τόνο πάνω όταν σηκώσεις το τρέμολο τέρμα πίσω. Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το action. Για το τρέμολο γράφεται ολόκληρο βιβλίο, οπότε μην σε απασχολεί ακόμα.
3. Στη γέφυρα, ρυθμίζεις από τα saddles (αυτά τα βαγωνάκια) το ύψος της εκάστοτε χορδής. Κι εδώ πάλι, είναι θέμα δικής σου προτίμησης. Ο κανόνας λέει απλά πως θα πρέπει οι χορδές να σχηματίζουν μία καμπύλη. Δηλαδή, η e θα πρέπει να είναι χαμηλά, η b λίγο πιο ψηλά, οι επόμενες δύο (g, d) στο ίδιο ύψος και λίγο πιο ψηλά από την b, η a λίγο πιο χαμηλά από την d και τέλος η Ε ελαφρώς πιο χαμηλά από την Α.
Για την εμπειρική ρύθμιση, ξεκινάς από την e. Την ρυθμίζεις σε τέτοιο ύψος ώστε όταν κάνεις bends (σηκώματα) στα 12-14 τάστα, να μην 'τρίζει'. Κατόπιν συνεχίζεις στις υπόλοιπες. Ένα καλό video είναι αυτό
Perfect Stratocaster setup: Setting strings height action - frudua.comΓια να έχεις χαμηλό action, ξεκινάς από το truss rod adjustment. Στη συνέχεια πας στα saddles στη γέφυρα κι όλα αυτά στο βαθμό που να μην τρίζει η κιθάρα σου.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν έχει σημασία αν 'τρίζει' όταν παίζεις χωρίς ενισχυτή, αρκεί να μην περνάει το buzz στον ενισχυτή.
Τέλος, ακόμα κι αν κάνεις όλα τα παραπάνω στη συνέχεια χρειάζεται να δεις το intonation. Αυτό δηλάδη
Perfect stratocaster guitar intonation | Get perfect guitar intonationΚαλή μελέτη!