Σε καμμία περίπτωση, αν πας σε δάσκαλο ΔΕΝ είναι χαμένα λεφτά. Γιατί πολύ απλά σου λύνει εύκολα, γρήγορα, σωστά, εμπλουτισμένα, την κάθε απορία σου - εμπόδιό σου. Στην ουσία όταν ρωτάς φίλους σου, το ίντερνετ και εμάς να σου πούμε και να σου δείξουμε, αναζητάς δάσκαλο.
Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος δίχως δάσκαλο, είναι να είσαι εσύ, το όργανό σου και τα βιβλία άντε και κάνα Mp3 και να προσπαθείς να βγάλεις ακουστικά τι παίζουν. Ουσιαστικά οι περισσότεροι που λένε θέλω να μάθω χωρίς δάσκαλο, εννοούνε ότι θέλω να με βοηθάνε οι άλλοι γνωρίζοντες, έστω από λίγο ο καθένας, αλλά δίχως χρηματικό αντίτιμο. Η όλη προβληματική λοιπόν στο δάσκαλο είναι τα φράγκα, γι' αυτό και οι περισσότεροι προτιμάμε τους μισοδασκάλους : φίλους, συμφορουμίτες, βιντεάκια. Το τσάμπα. Αυτό βέβαια σε προχωράει μέχρι κάποιο επίπεδο.
Πρόσεξε τώρα ΒασίληΤ, ένα μεγάλο θέμα με τους δασκάλους στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει έως τώρα, αλλα παλαιότερα υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση. Ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να μάθει ένα μουσικό όργανο και δε θέλει να γίνει επαγγελματίας ή κάνας ερασιτέχνης που λίγο του λείπει να παίζει σαν επαγγελματίας, δεν αφιερώνει ούτε τον κόπο, ούτε τον χρόνο, ούτε τα χρήματα για να μάθει. Ακριβώς λοιπόν γι' αυτό το λόγο, δεν έχει ανάγκη, αλλά ούτε και του προσφέρει κάτι, να έχει ένα δάσκαλο, μια φορά ή δυο φορές τη βδομάδα. Ίσως μια φορά το μήνα να ήτανε αρκετό. Αυτό όμως σπάνια αντιλαμβάνονται αρκετοί δασκάλοι, οι οποίοι όπως καταλαβαίνεις κοιτάνε τη δουλειά τους και την τσέπη τους και προσπαθούνε να σου χώσουνε ένα κάρο μαθήματα, λες και ο μαθητής αφιερώνει τόσο χρόνο όσο πρέπει ή προλαβαίνει να αξιοποιήσει το μάθημα. Γι αυτό, το μόνο που έχω να σου πω, έαν θελήσεις να βρεις δάσκαλο, δε χρειάζεται να πληρώνεις ούτε κάθε μέρα, ούτε κάθε βδομάδα, ούτε βδομάδα παρά βδομάδα. Μπορείς να κάνεις μια φορά το μήνα μάθημα ή μια φορά τους 2 μήνες και να είσαι ευχαριστημένος. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι εκεί όταν έχεις ανάγκη για μάθημα, είσαι έτοιμος και θες να προχωρήσεις παραπέρα και όχι προχωράμε δίχως να έχουμε μάθει καλά καλά αυτά που διδαχτήκαμε. Όχι τύπου δημόσιας εκπαίδευσης, πάρτε το επόμενο κεφάλαιο ενώ δεν ξέρετε καλά καλά ούτε το προηγούμενο. Ούτε και 3 φορές επανάληψη το ίδιο κεφάλαιο μόνο στη θεωρία και στην πράξη μηδενικές ασκήσεις από μέρους του και από μέρους σου. Εσύ αποφασίζεις πότε έχεις εξασκηθεί αρκετά, πότε έχεις μαζέψει απορίες και είσαι έτοιμος για το επόμενο μάθημα, για να έχετε και οι 2 το αντίστοιχο κέρδος.
Η κλασσική με την ακουστική σαν όργανα είναι το ίδιο πράγμα. Απλά η μία έχει πλαστικές χορδές, πιο μαλακές χορδές, πιο εύκολο παίξιμο, μελό και πιο αδύναμο ήχο, η ακουστική συρμάτινες χορδές, πιο σκληρές, πιο επίπονο παίξιμο, μεταλλικό και δυνατότερο ήχο. Αφού προτιμάς πένα, συνεχίζεις με πένα.