Ο ενισχυτής έχει δύο λάμπες, μία 12ΑΧ7 και μία
12ΒΗ7 η οποία ΔΕΝ είναι εναλλακτή με άλλους γνωστούς τύπους.
Υπάρχει πολύ σύγχιση στα
fora σχετικά με τις λάμπες, αν η 12ΒΗ7 θέλει bias, με τι μπορείς να τις αλλάξεις, κλπ.
Προσωπικά, μελετώντας το
service manual, είδα πολλά και ενδιαφέροντα:
Ο ενισχυτής είναι κατά βάσιν τρανζιστοράτος, με την πλειθώρα των σταδίων ενίσχυσης να είναι opamps (TL072) και fets (3175).
Η παραμόρφωση του OD Gain προέρχεται επίσης από ένα απλό κύκλωμα opamp με clipping διόδους (1Ν4148) όπως θα βρίσκαμε σε οποιοδήποτε πεταλάκι OD. Μετά το στάδιο αυτό, υπάρχει η πρώτη λυχνία, που οδηγείται για να προσθέσει και αυτή το απαραίτητο flavor.
Πρώτο συμπέρασμα (συμβατό και με γραφόμενα σε fora) ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει δραματικά ούτε το gain ούτε και η χροιά αλλάζοντας την 12ΑΧ7, εκτός άν είναι τελειωμένη και δυσλειτουργεί.
Μετά από ακόμα περισσότερα opamps και fets που υλοποιούν διάφορα στάδια μεταξύ των οποίων και τα ρυθμιστικά BMT, έρχεται η 12ΒΗ7, με τα δύο στάδια της εν είδοι ζευγαριού τελικών λυχνιών.
Δεύτερο συμπέρασμα άρα, αν πάρουμε καινούργια για να την αλλάξουμε, καλό είναι να είναι
balanced.
Τρίτον, με την διάταξη αυτή και παρά την σύγχιση στα fora, και διάφορα που γράφονται ότι δεν χρειάζεται κάτι, η λάμπα αυτή θέλει σίγουρα BIAS όταν αλλαχθεί για να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά.
Τέταρτο και τελευταίο συμπέρασμα από το κύκλωμα είναι ότι δεν θα επιτύχουμε κάτι επιπλέον σε gain αλλάζοντας ούτε την 12ΒΗ7, με εξαίρεση να είναι τελειωμένη και δυσλειτουργείκαι αυτή, ούτε πρόκειται να κάνουμε κάποια δραστική αλλαγή στην χροιά (επίσης συμβατό και με γραφόμενα σε fora) καθώς κατά βάσιν ο ενισχυτής είναι Solid State.
Τέλος τίποτα από τα ανωτέρω δεν είναι κατακριτέο, καλύτερο ή χειρότερο, είναι όλα απλές σχεδιαστικές επιλογές, που όταν τις ακούμε, είτε μας κάνουν είτε δεν μας κάνουν εκεί που κρίνονται όλα: στο αυτί μας.