Αποστολέας Θέμα: Για σενα αλλαζω ζωη  (Αναγνώστηκε 4453 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vern

• Επισκέπτης
  • **
  • Φύλο: Άντρας
  • Πισω απο την τρελα υπαρχει το νοημα της ζωης...
    • Προφίλ
    • KING NET RADIO(by sakis)
Για σενα αλλαζω ζωη
« στις: 05/11/05, 01:18 »
Τους δρομους πηρα
τσιγαρο και μπυρα
και παλι πισω
εσενα να σβησω
απ' τη καρδια μου προσπαθω

Σας βλεπω ζηλευω
μετα σας χαζευω
γιατι θα μπορουσα
αν προσπαθουσα
να ημουν και παλι στη θεση του εγω

Με αυτα που κανω
ζωη θα σε χανω
λιγο,λιγο
λεπτο,λεπτο

Μα δεν πειραζει
ο χρονος αλλαζει
μαζι με αυτονα
αλλαζω και εγω...
Αδρεναλινη κανενας δεν θα μεινει
μαυρη καταρα ανια βαρεμαρα
Η μερα σβηνει ΑΘΗΝΑ εισαι καμινι
ωσπου να φεξει να δουμε ποιος θα αντεξει

Αποσυνδεδεμένος pascal.

• Δεν Είμαι Δικηγόρος
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αυτό είναι η ζωή; Ε τότε, άλλη μια φορά!
    • Προφίλ
Απ: Για σενα αλλαζω ζωη
« Απάντηση #1 στις: 06/11/05, 18:46 »
Έχει ξαναγραφτεί από κάποιον εδωμέσα (δε θυμάμαι ποιον) ότι είναι ωραίο πράγμα να είσαι γεμάτος συναισθήματα και να έχεις να γράψεις για αυτά. Αλλά δε φτάνει μόνο μια απλή αποτύπωσή τους. Θέλει λίγο δούλεμα για να δείξει το κείμενο πλούσιο, ότι δεν είναι απλώς ένα απόσπασμα ημερολογίου που τυχαίνει να έχει ομοιοκαταληξία.

Sakis the great, αν περνάς αυτή τη φάση που περιγράφεις είσαι πολύ τυχερός από καθαρά στιχουργικής άποψης! Αλλά επειδή πολλοί ακόμα την έχουν περιγράψει, θέλει κάτι παραπάνω για να αγγίξει τον άλλο το ποιήμα σου.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον θέλεις να τον αγγίξει, γιατί παίζει να γράφεις μόνο για να αδειάσεις το μυαλό σου, που είναι καλή αποθεραπεία και go on!
Όσα ξέρει η γυναίκα του κιθαρίστα δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 06/11/05, 20:08 »
Προσωπικά πιστεύω ότι το παραπάνω ποίημα, χωρίς φυσικά να είναι αριστούργημα, "στέκει" πολύ καλύτερα από άποψη στιχουργική και εκφραστική από πολλά άλλα που παρουσιάζονται κατά καιρούς (και ειδικά τον τελευταίο καιρό) σε αυτό το forum. Μού δημιουργείται συχνά η αίσθηση ότι πολλοί από τους επίδοξους στιχουργούς που παρουσιάζουν εδώ τα έργα τους πάσχουν από τα συνηθισμένα "καλλιτεχνικά" σύνδρομα. Εμφανίζουν δηλαδή μια προφανή αδυναμία, έστω και επί ποινής λιθοβολισμού, να συντάξουν ένα απλό στίχο χωρίς βαθυστόχαστους συμβολισμούς και πολύπλοκες αλληγορίες, οι οποίες συχνά καταλήγουν να είναι απλώς κακότεχνες απομιμήσεις των καλλιτεχνικών και ποιητικών τους επιρροών. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο ποίημα είναι μεν απλό, αλλά είναι πιο σταθερό μετρικά από πολλά που έτυχε να διαβάσω τελευταία. Αυτό ταιριάζει και στη θεματολογία του και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τού προσίδουν μια εμφανέστατη αμεσότητα η οποία μάλλον μιλάει πιο γλαφυρά στον αναγνώστη απ’ ότι αν ήταν διανθισμένο με κάθε λογής εκφραστικά "καλολογικά στοιχεία". Σε σχέση με αυτό που ανέφερε η pascal πιο πάνω, πιστεύω ότι ένα οποιοδήποτε δημιούργημα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να "αγγίξει" κάποιον αν είναι ειλικρινές, ευθύ και άμεσο απ' ότι αν αναλώνεται σε επιτηδευμένες λεκτικές περικοκλάδες που και περιττές είναι και εμένα προσωπικά με απωθούν. Εκτός αυτού η απλότητα της δομής του σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμο για κάποιον που θα επιχειρήσει μια μελοποίηση. Με κάποιες τροποποιήσεις πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει τραγούδι, σε λαϊκό ίσως ύφος. Κάτι που θα είχα να παρατηρήσω είναι ότι ο τίτλος ίσως να είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς δεν βρίσκω ότι παραπέμπει στο περιεχόμενο του ποιήματος.
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος pascal.

• Δεν Είμαι Δικηγόρος
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 06/11/05, 23:25 »
'Εχεις δίκιο σε αυτό που λες περί απλότητας Απόλλωνα, ότι δηλαδή η απλότητα δίνει αμεσότητα που βοηθάει να σε αγγίξει καλύτερα ένα ποίημα σε σχέση με ένα που θέλεις λεξικό αρχαίας, καθαρεύουσας, δημοτικής και 10 αναγνώσεις minimum για να καταλάβεις τα σχήματα λόγου και τις αλληγορίες.

Αυτό που εγώ εννοούσα όμως είναι ότι αν π.χ. ένας που θέλει να γράψει για χωρισμό, γράψει ένα ποίημα που να λέει "Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ", θα το προσπεράσω γιατί το έχω ξαναδεί. Το ίδιο αν μου πει ότι καπνίζει και πίνει.

Θα μου πεις, μπορεί έτσι να το περνάει ο άνθρωπος. Ναι, απλά αυτό είναι περιγραφή της πραγματικότητας. Η ποίηση νομίζω θέλει λίγο σπρώξιμο νοητικό παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος Malezyanni

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 06/11/05, 23:46 »
Η ποιηση αναφερεται στην πραγματικοτητα,αλλα οφειλει να την μεταπλαθει,να την μεταμορφωνει να βγαζει νεες συνταγες απο τα υλικα της καθημερινοτητας,αλλιως ειναι απλα περιγραφη,ή εστω στιχος για τραγουδι(οτι υποστηριζω πως πραττω κι εγω) οχι ομως ποιητικη δημιουργια.
Το συγκεκριμενο δε με απωθει και πολυ,αλλα δεν με ελκει κι ολα.Θα μπορουσα ομως να το ακουσω ανετα σε καποιο ραδιοφωνο.Συγγνωμη για τις αερολογιες μου. ;)

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 07/11/05, 01:32 »
Αυτό που εγώ εννοούσα όμως είναι ότι αν π.χ. ένας που θέλει να γράψει για χωρισμό, γράψει ένα ποίημα που να λέει "Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ", θα το προσπεράσω γιατί το έχω ξαναδεί. Το ίδιο αν μου πει ότι καπνίζει και πίνει.

Καταλαβαίνω το συλλογισμό σου αγαπητή pascal. Με το σκεπτικό όμως αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να θεωρήσουμε εξαντλημένο το προσφιλέστερο των θεμάτων για κάθε καλλιτεχνική δημιουργία, δηλαδή τον έρωτα και την ερωτική απογοήτευση. Υπάρχει κάτι που μπορεί να νιώσει, να γράψει ή με οποιονδήποτε τρόπο εκφράσει ένας άνθρωπος το οποίο να μην έχει καλυφθεί ήδη στο ερωτικό τραγούδι, την ποίηση, τη λογοτεχνία ή τις άλλες τέχνες; Eξάλλου όπως είπες κι εσύ, ακόμα και αν θεωρηθεί τετριμμένος και καθόλου πρωτότυπος, ο τρόπος αυτός της έκφρασης επιτελεί και έναν καθαρτικό ρόλο για τον γράφοντα. Το νοητικό σπρώξιμο θα έρθει όταν η συναισθηματική φόρτιση δεν είναι πλέον τόσο έντονα καταλυτική. Και στην περίπτωση του Σάκη, διαισθάνομαι ότι αυτή η στιγμή θα αργήσει λίγο ακόμα...

Αποσυνδεδεμένος pascal.

• Δεν Είμαι Δικηγόρος
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: 07/11/05, 13:52 »
Απόλλωνα δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι έχουν γραφτεί, τραγουδηθεί, συντεθεί, κινηματογραφηθεί τα πάντα περί έρωτος. Και διαφωνώ επίσης και στο ότι:
Παράθεση
Το νοητικό σπρώξιμο θα έρθει όταν η συναισθηματική φόρτιση δεν είναι πλέον τόσο έντονα καταλυτική

Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Δεν ξέρω αν γράφεις, εγώ έχει τύχει να γράψω μια δεκάδα ποιήματα, που κάποια έγιναν στίχοι στην πορεία. Είναι πολύ εγωπαθές να φέρνεις ως παράδειγμα στους άλλους τον εαυτό σου, αλλά μακάρι να ήξερα τι αισθάνονται τα υπόλοιπα μέλη ενώ γράφουν. Σίγουρα θα χρησιμοποιούσα ως παράδειγμα ένα από εκείνα. Επί του θέματος...

Σε μια στιγμή πολύ έντονης συναισθηματικής φόρτισης και ενώ μου έλειπε αφάνταστα ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, έγραψα ένα ποίημα που λεγόταν "Τα πιο όμορφα τραγούδια" .

Δεν βλέπουμε το αν μας αρέσει το αποτέλεσμα ή όχι. Το θέμα είναι ότι προσπάθησα να το πάω ένα βήμα παραπέρα από το
"Μου λείπεις και βασανίζομαι
παίρνω την κιθάρα μου και σου τραγουδώ
και πάνω εκεί που απελπίζομαι
χτυπάει η πόρτα και είσαι εδώ"

Το νόημα του ποιήματος είναι αυτό που αναφέρεται στο τετράστιχο. Αυτό θα έγραφα στο ημερολόγιό μου, αν κρατούσα. Εφόσον όμως ήθελα να γράψω κάτι ΠΟΙΗΤΙΚΟ για να εκτονώσω τον πόνο μου και ήθελα αυτό να είναι ξεχωριστό και ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (άρα εν προκειμένω όλα τα τραγούδια περί έλλειψης και πεθυμιάς δεν έχουν γραφτεί ακόμα, εκτός και αν το δικό μου ήταν το τελευταίο εναπομείναν!), έκατσα και το εμπλούτισα.

Προσωπικά -και πιστεύω και άλλοι-, τις στιγμές τις φορτισμένες είναι που γράφω πιο σύνθετα, γιατί το ζω, το έχω παρόν το πρόβλημα, μπροστά μου. Εκείνος ο πλούτος συναισθημάτων είναι που σε οδηγεί να βγάλεις πρωτότυπα και ανεπανάληπτα λόγια στο χαρτί. Μπορεί να γράψεις και ξερά τι σου συμβαίνει. Αλλά αυτό δε θα διέφερε πολύ από ένα άρθρο εφημερίδας έτσι δεν είναι; Εφόσον μιλάμε για ποίηση ή στιχουργική όλα αυτά.

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 07/11/05, 20:43 »
Από όσα λες αγαπητή pascal, δεν νομίζω ότι διαφωνούμε ουσιαστικά. Κι εσύ έγραψες το συγκεκριμένο ποίημα σε μια στιγμή που είχες την ανάγκη να εκφράσεις κάτι και στη συνέχεια έκανες μια επιπλέον προσπάθεια να το "εμπλουτίσεις". Απλά για μένα (ούτε κι εγώ ξέρω με ποιά διαδικασία στιχουργεί έκαστος) αυτές οι δύο διαδικασίες χρειάζονται μια χρονική "διαφορά φάσης", γιατί τη στιγμή της έντονης συναισθηματικής φόρτισης το τελευταίο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως θα γίνει πιο ωραίος ένας στίχος...

Αποσυνδεδεμένος pinelopi

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • κι όμως δεν είναι μακριά...
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 09/11/05, 08:05 »
Προσωπικά -και πιστεύω και άλλοι-, τις στιγμές τις φορτισμένες είναι που γράφω πιο σύνθετα, γιατί το ζω, το έχω παρόν το πρόβλημα, μπροστά μου. Εκείνος ο πλούτος συναισθημάτων είναι που σε οδηγεί να βγάλεις πρωτότυπα και ανεπανάληπτα λόγια στο χαρτί. Μπορεί να γράψεις και ξερά τι σου συμβαίνει. Αλλά αυτό δε θα διέφερε πολύ από ένα άρθρο εφημερίδας έτσι δεν είναι; Εφόσον μιλάμε για ποίηση ή στιχουργική όλα αυτά.

Συμφωνώ, pascal.
Όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα θέλεις και έντονα να τα αποτυπώσεις . Λέξεις όπως πόνος, δάκρυ, έρωτας, αγάπη, ευτυχία κ.λ.π. έχουν τόσο πολύ χρησιμοποιηθεί που μοιάζουν ''λίγες'' μερικές φορές να αποδώσουν με δύναμη το νόημα εξαιτίας της ''φθοράς'' τους.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της απλότητας και της απλοϊκότητας.
Η ποίηση αποτελεί το πιο δύσκολο , απο πλευράς κατανόησης αλλά και συγγραφής, λογοτεχνικό κομμάτι γιατί , αυτό που ένα διήγημα, μια νουβέλα, ένα μυθιστόρημα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σε πολλές σελίδες με πολλές περιγραφές, ένα ποίημα έχει λίγους μόνο στίχους. Αναγκαστικά λοιπόν η ποίηση είναι πιο σύνθετη και κατ' επέκτασιν και πιο δυσνόητη.
Ό,τι έχει ρίμα δεν είναι απαραίτητα ποίηση.
Ό,τι έχει περίτεχνες και περίπλοκες λέξεις δεν είναι απαραίτητα δυνατό και όμορφο και το αντίθετο.

Είναι λάθος, κατά την προσωπική μου άποψη, να κρίνουμε συλλήβδην ...

όνειρο είναι να ουρλιάζουν χιλιάδες ναι απ' το λαρύγγι του όχι  (Κ.Δ.)