Λες να ηταν ραγισμενο??. Αλλα αν ηταν ετσι δεν θα εσπαγε με το χτυπημα του δαχτυλου??
Δεν ειπα "ραγισμενο", αλλα "βασανισμενο". Φαντασου τα λαστιχακια, τα οποια οσο περισσοτερο τα επιμηκυνεις, τοσο περισσοτερο χανουν την ελαστικοτητα τους, μεχρι που παραμενουν σε μια θεση. Ετσι ακριβως συμβαινει και στα μορια του ποτηριου. Ιδιαιτερα τα κρυσταλλινα ποτηρια εχουν μια λεπτη στρωση γυαλιου, αρα λιγοτερα μορια ανα τετραγωνικη επιφανεια. Οσο αυτα αρχιζουν και ταλαντωνονται, τοσο χανουν τις αρχικες τους θεσεις και αν γινεται συνεχομενα, καποια στιγμη δεν θα αντεξει το ποτηρι και θα σπασει.
Σε οποιοδήποτε υλικό, αν φτάσεις την τάση διαρροής του, τότε αλλάζουν οι ιδιότητές του. Αυτό συμβαίνει γιατί όντως αλλάζουν οι αρχικές θέσεις των μορίων. Αν δεν φτάσεις την τάση διαρροής τότε δεν αλλάζουν οι θέσεις των μορίων του με αποτέλεσμα να μην χάνει τις ιδιότητές του. Δύο υλικά έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά στην καταπόνηση. Το λάστιχο έχει μεγάλη περιοχή αναλογίας μεγάλη περιοχή διαρροής. Το γυαλί έχει μικρή περιοχή αναλογίας και σχεδόν ανύπαρκτη περιοχή διαρροής. Το να βρεθεί στην περιοχή διαρροής και να μην την ξεπεράσει και βρεθεί στην περιοχή θραύσης είναι κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε το ποτήρι ΔΕΝ είναι βασανισμένο όσες φορές και αν δοκιμάσαν να το σπάσουν καθότι δεν έχει βρεθεί στην περιοχή διαρροής. Ήταν δύσκολο να αποφύγω την ορολογία για αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μία μικρή επεξήγηση των όρων.
Τάση αναλογίας. Σε ένα πείραμα εφελκυσμού είναι η δύναμη που ασκούμε σε ένα σώμα και αυτό επιμηκύνεται ανάλογα της δύναμης που ασκούμε. Οι ιδιότητες του υλικού δεν αλλάζουν.
τάση διαρροής. Στο ίδιο πείραμα είναι η δύναμη που ασκούμε και το υλικό πλέον δεν αντέχει και τα μόρια φεύγουν απο τις θέσεις τους (διαρρέουν) αλλά δεν σπάει ακόμα. Οι ιδιότητες του υλικού αλλάζουν.
Τάση θραύσης. Είναι η δύναμη που ασκούμε και το υλικό σπάει. Σαφώς αλλάζουν οι ιδιότητες του υλικού.
Ελπίζω το κείμενο να είναι κατανοητό..
Οποιοσδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να διαβάσει κάποιο βιβλίο αντοχής υλικών..