Από άποψη πιστότητας, κόπου προσαρμογής και περιβάλλοντος θα έλεγα η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.. Υπάρχουν βέβαια αρκετά λάθη (πότε αλήθεια ο Aragorn έπεσε από το βουνό με το άλογο του και σώθηκε
) αλλά γενικά τα κοστούμια, οι διάλογοι και οι χαρακτήρες προσομοιάζουν κατά πολύ το βιβλίο.. "Fly, you fools!!"
Τώρα όσον αφορά την ατμόσφαιρα είμαι μεταξύ του Christine και της Λάμψης του Stephen King.. Και τα δύο τα είχα διαβάσει/δει μικρός και είχα λίγο έως πολύ χ****εί από το φόβο μου.. Ειδικά η σκηνή που έχει σπάσει τη πόρτα με το τσεκούρι ο Jack Nickolson και κοιτάζει με παράνοια προς τα μέσα είναι μία από τις πιο απίστευτες και συνάμα πειστικές σκηνές που έχω δει.. Ήταν βέβαια και Kubrick το όλο εγχείρημα..
Το πιο βέβαιο είναι ότι μετά από μισή ώρα θα έχω θυμηθεί άλλες 100 μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο, αλλά up to now, ξεχωρίζω αυτές
..
Διαφωνώ αρχικά για το LOTR το οποίο το παραδέχομαι πιο πολύ λόγω ατμόσφαιρας που όντως μεταφέρθηκε καταπληκτικά, αλλά άφησε απ' έξω (λογικό βέβαια, αλλά δεν αλλάζει κάτι) πάρα, πάρα πολλά και για μένα σημαντικά στοιχεία. Το οτι ο Aragorn δεν έπεσε απο γκρεμό στο βιβλίο είναι το λιγότερο....
Διαφωνώ και για το The Shining όμως, διότι έχει αλλάξει το σενάριο, και γενικά πλήθος στοιχείων του βιβλίου. Σαν stand alone ταινία είναι φοβερή και αυτό είναι αυτονόητο (αν και η τύπισσα μου την έσπασε με την πραγματικά κακή της ερμηνεία), όμως σαν μεταφορά ούτε ο ίδιος ο King είχε ικανοποιηθεί...
Η πρώτη καλύτερη μεταφορά που έχω δεί βιβλίου σε ταινία είναι το Les Trois Mousquetaires (Τρείς Σωματοφύλακες) στην classic Γαλλική μεταφορά του 1961, που μετέφερε εκπληκτικά το κλίμα, οπότε σαν ταινία ήταν αριστουργηματική, αλλά και σεναριακά κάλυπτε φοβερά το βιβλίο, και πραγματικά δεν υπήρχε κάτι που να είχε παραλειφθεί ή αλλαχθεί.
Μετά επίσης φοβερή μεταφορά ήταν το Fight Club, που αν και επίσης έχει κάποιες αλλαγές, εν τέλει μπορεί και να ήταν και καλύτερες απο το βιβλίο σαν αποτέλεσμα. Ούτως ή άλλως την λατρεύω και καθαρά ώς ταινία, όχι για την μεταφορά...
Άλλη που μου έρχεται είναι το Charlie And The Chocolate Factory του Burton το οποίο όχι μόνο υλοποίησε ακριβέστατα το βιβλίο, αλλά προσέθεσε και άλλο, χωρίς να το διαστρεβλώσει, δίνοντας περισσότερο βάθος...