Ωραια ερωτηση φιλε Ixnilatis, που λογω οργανου ( πληκτρα ), με ειχε βασανισει και μενα καποτε.
Καταρχας, οπως ξερεις παρα πολυ καλα, το θεμα του ηχου μιας ηχογραφησης ειναι αρκετα υποκειμενικο. Επομενως, ο,τι ακολουθει ειναι προσωπικη αποψη και τιποτα παραπανω.
Το 99% των ηχογραφησεων που κανω γενικα στα πληκτρα, ειναι μεσω καλωδιων και δεν χρησιμοποιω καθολου εξωτερικους τροπους ηχογραφησης.
Παρολαυτα, πριν 1 χρονο περιπου, ειχα την τυχη να παιξω με το φτωχο PSR μου σε μια μουσικη σκηνη, οπου τα πληκτρα ειχαν το δικο τους monitor ( ενα Behringer, που ηταν αποκλειστικα για πληκτρα ).
Παρατηρησα λοιπον πως ο ηχος ηταν πιο ογκωδης, ειχε περισσοτερες λεπτομερειες απο τον ηχο που εβγαζε μεσω καλωδιων το οργανο, ενω η χροια που εδινε το monitor, μου αρεσε.
Για ενα διαστημα, εψαξα αρκετους ενισχυτες για πληκτρα, μηπως πετυχαινα ενα πιο vintage ηχο σε ηχογραφησεις..Ομως ειχα υπολογισει λαθος γιατι:
α) Σε περιπτωση live, ο ηχος πρεπει να ειναι πιο ομορφος και ογκωδης, αλλα συγχρονως και μονοφωνικος. Εγω ηθελα κατι που να αποδιδει στερεοφωνικα τον ηχο μου, ενω ολοι οι ενισχυτες για πληκτρα ηταν μονοφωνικοι.
β) Ο ογκος που ειχα απο τον ενισχυτη, συνοδευοταν και απο ενα καλο shure και εναν απλετο χωρο για να "ακουστει" ο ενισχυτης. Μεσα στο δωματιο μου, ακομα και με το πυκνωτικο της Beyer, αμφιβαλλω εαν θα ειχα τον ιδιο ογκο..Ισα ισα, που θα ειχα αντηχησεις και μια εντονη αισθηση "room reverb" σε ο,τι και εαν εκανα.
γ) Ενισχυτης ενδεικνυται, μονο για τις περιπτωσεις ηχογραφησης vintage οργανων. Δηλαδη κυριως ηχων που εχουν να κανουν με organs, hammonds και αντε κανα lead moog. Ομως, τα περισσοτερα μηχανηματα πλεον ( εννοω πληκτρα ), εξομοιωνουν τα leslie και τις καμπινες ενισχυτων, ωστε ο ηχος να ειναι οσο το δυνατον πιο αληθοφανης. Αρα, το να χαλασω ωρες, χρηματα και υπομονη για να "μιμηθω" κατι που ηδη εξομοιωνεται, θα ηταν χαζο.
Ετσι κατεληξα σε πολυ καλα και ακριβα καλωδια, και ξεχασα καθε ιδεα περι ηχογραφησης μεσω ηχειων/καμπινας.
Επαναλαμβανω πως ειναι προσωπικη αποψη αυτη και σιγουρα εαν με πιασει καποια φαση πειραματισμου, δεν θα διστασω να κανω μια ηχογραφηση τετοια..Ομως, εχει περασει ο καιρος που ο πειραματισμος ηταν το νουμερο ενα στη δημιουργια της δουλειας μου