Εγω ναι, εχω παρατηρησει τετοια συμπεριφορα (να ακουγοντει ψιλο-ιδιοι οι active σε οτι κιθαρα και να ναι)... Εχοντας πιο παλια μια μεσαιου κοστους Fender mij HM2, με 89, SA, 85 και αργοτερα με μια ακριβη Lag Master Prestige με ιδιους μαγνητες, ο ηχος ηταν πανω κατω ο ιδιος, αν και οι κιθαρες ειχαν εντελως αλλα ξυλα...
Ετσι κι αλλιως οι μαγνητες, ο τροπος κατασκευης, η γεφυρα κτλ παιζουν πολυ σημαντικο ρολο στον ηχο (σε σχεση με τα ξυλα) σε μια ηλεκτρικη, αλλα εγω τουλαχιστον απο την εμπειρια μου, ειδα οτι ειδικα με EMG (μιας και δεν εχω χρησιμοποιησει αλλους ενεργους μαγνητες), οι ηχητικες διαφορες μεταξυ οργανων τεινουν να μειωνονται ή να "εξαφανιζονται"...
Βεβαια πολλα εξαρτονται και απο τον ενισχυτη σου, μιας και τετοιες διαφορες (μεταξυ κιθαρων) γινονται πολυ περισσοτερο αντιληπτες σε ενισχυτες που τεινουν να "ακουνε" την κιθαρα και οχι τοσο σε ενισχυτες που τεινουν να κομπρεσσαρουν πολυ και να διαμορφωνουν υπερβολικα τον ηχο μεσω της προενισχυσης... Νομιζω πχ οτι σε εναν καλο λαμπατο ενισχυτη, μπορεις να ακουσεις πολυ πιο εντονες τις οποιες διαφορες υπαρχουν.