Αποστολέας Θέμα: Ενισχυτής vs Πεταλιέρα  (Αναγνώστηκε 5159 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Mistral

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • 7 se pairnei aristera, mhn to zorizeis...
    • Προφίλ
Ενισχυτής vs Πεταλιέρα
« στις: 07/06/13, 14:13 »
Ενισχυτής vs Πεταλιέρα
Ωραία λοιπόν. Όλοι ψάχνουμε τον τέλειο ήχο. Έναν ενισχυτή, λαμπάτο, με πολλά ή λίγα Watt, με ικανοποιητικό headroom, άλλοι για να παίζουν τα blusistika τους, άλλοι για να χτίσουν τον καθαρό τους ήχο με πετάλια κι άλλοι για να ρίχνουν τις metallies τους με ένα τρικάναλο τέρας .

Έτσι κι εγώ λοιπόν, έχω μπει στην διαδικασία για καινούριο ενισχυτή. Επειδή δεν παίζω μεταλιές αλλά rock (άντε hard rock μετά βίας) και είμαι φαν του blues ήχου, ψάχνω για κάτι μικρό, ευέλικτο, να ταιριάζει καλά με τα πετάλια, κλπ κλπ.

Μύθος ή πραγματικότητα
Πάμε λοιπόν. Λίγα Watt, πολλά Watt. Μικρό headroom, μεγάλο. Πάρε μικρό λέει ο άλλος, να 'σπάει' γρήγορα το καθαρό κανάλι και να έχεις φυσικό overdrive. Πάρε έναν με καλό καθαρό και πολλά Watt για να παίζεις άνετα χωρίς να 'σπάει' το καθαρό, ο άλλος. Πάρε combo, για να τον κουβαλάς παντού μαζί. Ή καλύτερα, πάρε head. Αλλά έχε υπ'όψην πως σε live πρέπει να κουβαλάς και την καμπίνα σου γιατί αν συνδεθείς στου 'μαγαζιού', ο ήχος θα είναι διαφορετικός αν δεν είναι ίδια με την δικιά σου (λογικό).

Ποζεριά
Θα μπω στο forum και θα γράψω τί αγόρασα, θα ποστάρω και φώτος, θα ενθουσιαστείτε όλοι κι εγώ θα κάνω το ψώνιο μου σε εσάς και τις παρέες μου.

Πραγματικότητα #1
Στο σπίτι, πάνω από 5Watt λάμπα δεν χρειάζομαι, όσον αφορά σε ένταση. Μέχρι και τα 5Watt, δύσκολα θα ανοίξω τέρμα τον ενισχυτή. Δύσκολα θα πάρω 'φυσικό' overdrive, επομένως. Στα live, ό,τι και να έχω, θα μου βάλουν ένα μικρόφωνο μπροστά. Οπότε το αποτέλεσμα του ήχου στο 'κοινό' μου, θα εξαρτηθεί από την μαεστρία του ηχολήπτη μας. Τέλεια. Δηλαδή, θα δώσω πάνω από 1000Ε για κάτι που έχω στο μυαλό μου, είτε handwired 10 Watt (π.χ Dr Z) είτε Fender 20Watt (ας πούμε supersonic) (τους αναφέρω γιατί αυτοί μ'αρέσουν, ας μην μπούμε στην διαδικασία υπάρχουν κι άλλοι φθηνότεροι που κάνεις την δουλειά σου κλπ κλπ.).

Πραγματικότητα #2
Γιατί να κάνω την ζωή μου τόσο δύσκολη όταν...
Μπορώ να αγοράσω μία Boss GT100 ή Line6 HD500, δύο καλά loudspeakers αυτοενισχυόμενα, να δώσω συνολικά 1000 - 1200 Ε και να έχω Ο,ΤΙ θέλω, να παίζω Ο,ΤΙ γουστάρω, σε όποια ένταση επιθυμώ, με πλήρη ευελιξία και όσους συνδυασμούς από καμπίνες, ενισχυτές, μικρόφωνα θέλω, να το παίρνω παντού μαζί μου χωρίς να πέφτει ο ώμος και έχοντας παντού τον ήχο μου. Ναι θα έχω ψηφιακούρα, δεν θα έχω το σκάσιμο της λάμπας, αλλά θα κάνω τη ζωή μου ΕΥΚΟΛΗ.

Τί παίζει λοιπόν? Μύθος, ποζεριά, marketing που μας κάνει να πετάμε τα λεφτά μας ή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και μετρατοπή της ζωής μας σε πιο εύκολη? ???
Δέχομαι πως διακατέχομαι από μία σχετική παράνοια, απλοποίηση των πραγμάτων και εσωτερική διαστροφή. :P

ΠΡΟΣΟΧΗ
Το post αυτό δεν έχει σχέση με συμβουλή περί αγοράς ενισχυτή, δεν ειρωνεύεται αυτούς που έχουν/με δώσει αρκετά λεφτά στο αγαπημένο μας sport και γενικότερα δεν έχω κακόβουλη πρόθεση. Κουβέντα να γίνεται και αντίληψη μιας πραγματικότητας, που καλώς ή κακώς μας βάζει σε διαδικασία αγορών που ενδεχομένως να μην είναι αναγκαίες, καθώς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε πάνω από το 5% των δυνατοτήτων ενός μηχανήματος. 

P.S 1 Σαφέστατα υπάρχει και η κατηγορία των κιθαριστών που ξέρει τί ακριβώς θέλει, τί ήχο ζητάει, έχει ψαχτεί πολλά χρόνια και έχει κατασταλάξει στο γιατί δεν θέλει marshall, γιατί θέλει τα καθαρά της fender κι όχι κάποιου άλλου 'καθαρού', γνωρίζει τις διαφορές στις λάμπες, στα μεγάφωνα, κλπ κλπ. ;D
P.S 2 Μην βαράτε.

Απ'τους τυφώνες κι αν γλυτώσεις, στην στενομυαλιά των στεριανών, θε να πελαγώσεις

Αποσυνδεδεμένος Korgy

• Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Φύλο: Άντρας
  • Q the Filters 2 the F##k!!
    • Skype - korgy-
    • Προφίλ
    • το φάρμακο της περιέργειας..
Απ: Ενισχυτής vs Πεταλιέρα
« Απάντηση #1 στις: 07/06/13, 14:20 »
οι λαμπάτοι ενισχυτές ειναι σα τον μουσακά. Τουμπανο κομπλε και λοιπά αλλα δεν μπορεις καθε μερα να τρως μουσακα ετσι? καποια στιγμή λες αμαν πιά!  κουβαλημα  ,φροντιδα και προδέρμ, εξοδα συντήρησης και απολυτη εξάρτηση απο τα φυσικα φαινόμενα της ηχοληψίας στην Ελλάδα  :P

θες και κατι γρήγορο που να κάνει την δουλεια (πχ ενα τοστάκι) οπως γκουχ γκουχ πεταλιέρα σε P.A.

Ο μουσικος-καυστήρας   . Ότι αφορά ήχο ,αγορά,πρόβα και ηχογραφήσεις εδώ είμαστε!
http://www.myspace.com/korgyatopon  -> project recording studio for the open minded ears <-

Αποσυνδεδεμένος hot_sauce (φλουτσ)

• Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 07/06/13, 14:55 »
ΠΆΡΑ πολύ ωραίο θέμα και πολύ ωραία διατυπωμένο.....

όταν ξεκίνησα κι εγώ λοιπόν το μακρύυυυ αυτό δρόμο του tone quest....αντιλήφθηκα πολύ γρήγορα πως το προσωπικό holy grail το δικό μου,αλλά και του καθένα προφανώς (εκτός κι αν κάποιος θεωρεί ως ultimate tone αυτό κάποιου Line6 Spider), απαιτεί πολύ κουβάλημα....πολύ χρήμα...πολύ άγχος...πολύ ψάξιμο...πολύ...πολλά!

και επειδή ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στο παίξιμο, στην εξάσκηση και στη μελέτη (έχω φάει πολλέεεεες ώρες tone shaping) αποφάσισα να συμβιβαστώ...συνειδητά....

έτσι πήρα έναν ενισχυτή με ένα πολύ ωραίο καθαρό.....μια, φημολογουμένως, πολύ καλή και ευέλικτη πεταλιέρα (αν και λίγο παλιά)....και (αν και έχω φάει και μ'αυτή αρκετό καιρό ψαξίματος) μπορώ να πω πως τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα...ειδικά με την ποικιλία ενισχυτών που παίζω στα στούντιο και live stages.....

οπότε η συμβουλή μου είναι αυτή:
-αν έχεις χρήμα, όρεξη και χρόνο.....ακολούθα το σενάριο της Πραγματικότητας #1
-αν όχι....αυτό της Πραγματικότητας #2

ΥΓ. και...ΠΡΟΦΑΝΏΣ...ό,τι κι αν πάρεις...θα το βγάλεις φωτογραφίες και θα το ανεβάσεις εδώ για να ενθουσιαστούμε όλοι κι εσύ να κάνεις το ψώνιο σου! ;D
ΥΓ2. και clips....

Αποσυνδεδεμένος Mistral

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: 07/06/13, 16:38 »
Korgy δεν είχα σκεφτεί ποτέ αυτό τον παραλληλισμό με τον Μουσακά, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως είσαι 'to the point'!! χχαχαχαχαχα Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ όμως.

hot_sauce το πρόβλημα για μένα έγκειται περισσότερο στο ό,τι δεν υπάρχουν επιλογές στην Ελλάδα μας για να καταλάβεις τί σου αρέσει περισσότερο. Σαφέστατα δεν υπάρχει και χρήμα πλέον ώστε να μην έχεις πρόβλημα να αλλάξεις έναν ενισχυτή του χιλιάρικου. Για παράδειγμα, δεν μπορείς ν'ακούσεις έναν Marshall που θες, έναν fender (μέχρι και blues junior δύσκολα θα βρεις σε demo), να μην αναφερθώ σε boutique amps. Σαφέστατα και ο συμβιβασμός είναι μία λύση που λες. Αλλά αν θες πεταλιέρα με ενισχυτή, θα πρέπει να έχει και fx loop αν θες να χρησιμοποιήσεις τα amp modulation. Αν θες ΚΑΙ καλό καθαρό ΚΑΙ λάμπα, τότε πάλι ξεπερνάς το 1000άρικο και ενδεχομένως να φτάσεις σε σημείο να χρησιμοποιείς αποκλειστικά την πεταλιέρα.

Για μένα προσωπικά, είμαι σε στάδιο που θέλω ένα καλό καθαρό. FX Loop δεν με απασχολεί καθώς χρησιμοποιώ analog delay, reverb και chorus. Κάθονται καλά σε έναν μονοκάναλο ενισχυτή γενικότερα. Επίσης στο σπίτι, παίζω σε συνθήκες live από πλευράς έντασης, δεν έχω γείτονες. Αλλά με νευριάζει η έλλειψη ευελιξίας, αυτά που προανέφερα για τα live και το φαινόμενο ηχοληψία (το κλέβω από Korgy :) ), η φροντίδα, η στοργή κλπ κλπ.

Τέλος, όταν με τον υβριδικό marshall που έχω, την BOSS Me50 και το mxr m77 βγάζω τον ήχο που θέλω, σκέφτομαι ... 'Ρε θες να έχω πέσει θύμα του marketing (το οποίο έχω σπουδάσει κιόλας :( ), και να μην το έχω αντιληφθεί ?? Ρε μήπως να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη και να γλυτώσω και 1000Ε??'

Για να μην αναφέρω πως έφτασα σε σημείο από το πολύ ψάξιμο να χάνω ένα δίωρο κάθε βράδυ παιξίματος. Λίγο πολύ, όλοι έχουν περάσει από το στάδιο αυτό.

Τέλος, ΦΥΣΙΚΑ και θα βάλω φωτογραφίες όταν πάρω αυτό στο οποίο θα καταλήξω!! Γιατί είμαι στο forum άλλωστε?? :) :)

Αυτά. :)

Απ'τους τυφώνες κι αν γλυτώσεις, στην στενομυαλιά των στεριανών, θε να πελαγώσεις

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
« Απάντηση #4 στις: 07/06/13, 20:35 »
Δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποιό είναι το argument, απλά έχω να πω από προσωπική εμπειρία ότι είτε έχεις τον ενισχυτή των 3000€ με την ισάξια κιθάρα, είτε το Me50, είτε την GT με αυτοενισχυόμενα, αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή που θα πεις:
"Από εδώ που πάω μετά?"
Μπορείς να πας στο φθηνότερο ή το ακριβότερο, μπορείς να πας στο πολυπλοκότερο ή το απλούστερο, μπορείς να πας στο βαρύτερο ή το ελαφρύτερο.
Το σίγουρο είναι ότι όσο παίζεις και εξελίσεσαι, πάντα θα μετακινείσαι, θα δοκιμάζεις και θα πειραματίζεσαι. Όπου και να είσαι, το επόμενο βήμα έρχεται. Αυτό θα σταματήσει μόνο όταν πάψεις να ασχολείσαι.
Οπότε που είναι ο προβληματισμός?.. Όπου και να είσαι σήμερα, αύριο θα είσαι κάπου αλλού.   
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Μονίμως προβληματικός...
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: 07/06/13, 20:49 »
Τέλος, όταν με τον υβριδικό marshall που έχω, την BOSS Me50 και το mxr m77 βγάζω τον ήχο που θέλω, σκέφτομαι ... 'Ρε θες να έχω πέσει θύμα του marketing (το οποίο έχω σπουδάσει κιόλας :( ), και να μην το έχω αντιληφθεί ?? Ρε μήπως να κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη και να γλυτώσω και 1000Ε??'

Ξεκινάω από το τέλος, για να εκφράσω αυτή την απορία που φαντάζομαι ότι θα έχουν και άλλοι που θα διαβάσουν αυτό το thread. Από τη στιγμή που έχεις φτιάξει τον ήχο που θέλεις, προς τι τόσος προβληματισμός και αναζήτηση για αγορά επιπλέον εξοπλισμού...;
Διψάς και δεν το ξέρεις...

Αποσυνδεδεμένος noe13

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Slow must go on....!!!!
    • Skype - miflitaXD
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • Super Сasual Dating - Actual Girls
« Απάντηση #6 στις: 07/06/13, 23:30 »

Ξεκινάω από το τέλος, για να εκφράσω αυτή την απορία που φαντάζομαι ότι θα έχουν και άλλοι που θα διαβάσουν αυτό το thread. Από τη στιγμή που έχεις φτιάξει τον ήχο που θέλεις, προς τι τόσος προβληματισμός και αναζήτηση για αγορά επιπλέον εξοπλισμού...;
νομιζω GAS το λενε!!! ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: 08/06/13, 01:18 »

Εντάξει, όπως λέει κι η παροιμία στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Αλλά αν πρόκειται για GAS, γιατί τόση ανάλυση; Αν κάποιος γουστάρει να έχει μισή ντουζίνα telecaster ή πέντε διαφορετικούς ενισχυτές (παραδείγματα στην τύχη... :P) και έχει τα λεφτά να ικανοποιήσει το βίτσιο του, ποιό το πρόβλημα...;

Εν κατακλείδι, αγαπητέ φίλε και συν-άρρωστε Mistral, εγώ στη θέση σου με τα 1200 Ευρώ θα έπαιρνα 2-3 μικρούς ενισχυτές (π.χ. Bugera V5, Fender Champion 600, Vox AC4TV, Blackstar HT-1, Bad Cat Cougar 5 κλπ), έναν μεσαίου μεγέθους (π.χ. Bugera V22, VHT Special 12/20, Laney VC15) και με τα λεφτά που θα περίσσευαν μια πεταλιέρα που να καλύπτει τα όποια κενά αφήνει η Boss ME-50 (το έχουμε συζητήσει και κατ' ιδίαν το θέμα) και είσαι καλυμμένος από όποια άποψη κι αν το δεις. Best of all worlds... ;)

Αποσυνδεδεμένος noe13

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Slow must go on....!!!!
    • Skype - miflitaXD
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • Super Сasual Dating - Actual Girls
« Απάντηση #8 στις: 08/06/13, 01:35 »

Εντάξει, όπως λέει κι η παροιμία στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Αλλά αν πρόκειται για GAS, γιατί τόση ανάλυση; Αν κάποιος γουστάρει να έχει μισή ντουζίνα telecaster ή πέντε διαφορετικούς ενισχυτές (παραδείγματα στην τύχη... :P ) και έχει τα λεφτά να ικανοποιήσει το βίτσιο του, ποιό το πρόβλημα...;

Εν κατακλείδι, αγαπητέ φίλε και συν-άρρωστε Mistral, εγώ στη θέση σου με τα 1200 Ευρώ θα έπαιρνα 2-3 μικρούς ενισχυτές (π.χ. Bugera V5, Fender Champion 600, Vox AC4TV, Blackstar HT-1, Bad Cat Cougar 5 κλπ), έναν μεσαίου μεγέθους (π.χ. Bugera V22, VHT Special 12/20, Laney VC15) και με τα λεφτά που θα περίσσευαν μια πεταλιέρα που να καλύπτει τα όποια κενά αφήνει η Boss ME-50 (το έχουμε συζητήσει και κατ' ιδίαν το θέμα) και είσαι καλυμμένος από όποια άποψη κι αν το δεις. Best of all worlds... ;)
ελα ρε συ λες και δεν εισαι στο κουρμπετι!Ειναι η αεναη προσπαθεια του μουσικου να αποδειξει στον εαυτο του,οτι τον εξοπλισμο τον χρειαζεται!!!!

Αποσυνδεδεμένος Mistral

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: 08/06/13, 02:19 »
Λοιπόν, για να βάλω μία σειρά (προειδοποίησα πάντως, μην βαράτε! :) )

Δεν πρόκειται ούγε για GAS, ούτε για τίποτα παρόμοιο. Απεναντίας, θα έλεγα.

Στο θέμα τώρα.
Απλά, παλαιότερα είχα την εντύπωση, παρακολουθώντας τα αγαπημένα συγκροτήματα, ότι αν στο μέλλον αγοράσω έναν 'καλό' ενισχυτή, ο οποίος θα με ικανοποιεί, τότε θα τον έχω παντού μαζί μου, σπίτι, στούντιο, πρόβα. Με το πέρασμα των ετών όμως και το αρκετό 'διάβασμα' σχετικά με τον ήχο, ενισχυτές, κλπ συνειδητοποίησα πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ενδεχομένως λοιπόν, εδώ σχετίζεται και το thread που άνοιξα, να έχουμε παραδώσει σημασία σε ορισμένα πράγματα τα οποία εν τέλει δεν φτιάχνουν τον ήχο μας. Για παράδειγμα, τί να κάνω την κεφαλή plexi των 100Watt, όταν θα παίζω στο 1? Μην τα ξαναγράφω λοιπόν, γιατί να κάνω την ζωή μου δύσκολη με πετάλια και ενισχυτές? Γιατί τόσο ...GAS τέλος πάντων αφού και με με μία καλή πεταλιέρα θα κάνω πολύ καλά την δουλειά μου? Επειδή στο live θα με αποκαλέσουν 'άχρηστο' κιθαρίστα όταν δεν δουν την κεφαλή από πίσω μου? Ψηφιακούρα η πεταλιέρα, το δέχομαι. Αλλά, είναι τόση η διαφορά που να δικαιολογεί την αγορά ενισχυτή αντί καλής πεταλιέρας??
Μα δεν είναι πραγματικά GAS και περιττή η αγορά ενός λαμπάτου για το σπίτι και μιας πεταλιέρας για τα live? Σκοπός στο δικό μου το μυαλό είναι να έχω παντού τον ήχο μου. Όχι λύση συμβιβασμού στα live, άλλη στο σπίτι κι άλλη στο studio.

Τώρα φίλε μου Απόλλων, όσο για τον ήχο μου που έγραψα, η απάντηση είναι πως όχι. Δεν έχω τον ήχο που θέλω. Ξέρω απλά πού να κατευθυνθώ. Από τον υβριδικό μου marshall μου λείπει το καλό, ζεστό, καθαρό, κανάλι. Ψάχνομαι καιρό λοιπόν ανάμεσα σε μονοκάναλους τύπου fender και μερικούς boutique. Ξέρω τί ζητάω με άλλα λόγια, δεν έχω ευκαιρία όμως να ακούσω από κοντά και να καταλάβω τις όποιες διαφορές.
Ειδικότερα για την BOSS ME-50, όχι μόνο το συζητήσαμε κατ'ιδίαν, αλλά είπες και σωστά πράγματα και για τον λόγο αυτό το ξανασκέφτηκα και δεν την πούλησα. Πραγματικά πιστεύω πως ό,τι ενισχυτή να πάρω στο μέλλον, σίγουρα θα βοηθήσει με τα εφέ της και τα καλούδια της.
Πού να δεις τί marshall tone βγάζει όταν το mxr M77 συνδυαστεί με τον RAT simulation :)

Κλείνοντας, ξανατονίζω. Δεν έχω σκοπό ούτε να θίξω τους έχοντες, ούτε να δικαιολογήσω εμένα που ακόμα δεν έχω αυτό που ζητάω. Απλά, απορρίες εκφράζω και προφανώς δεν περιμένω κάποια συγκεκριμένη πρόταση, συμβουλή. Περισσότερο ψάχνω να δω αν είμαι σωστός ή όχι με την ανάλυση που κάνω. Όλες οι απόψεις λοιπόν είναι καλοδεχούμενες. :)

Για να γίνω ακόμα πιο κατανοητός όμως, συνοψίζω τις σκέψεις μου.
1. Ενισχυτής + πετάλια και πάω παντού έτσι. Studio, live, σπίτι.
2. Ενισχυτής + πεταλιέρα και πάω παντού έτσι.
3. Πεταλιέρα καρφί σε PA ακόμα και στο σπίτι.
4. Ενισχυτής κλπ για το σπίτι και πεταλιέρα ή κάτι άλλο για live και όπου αλλού = GAS και περιττό για εμένα προσωπικά :)

Φιλικά

« Τελευταία τροποποίηση: 08/06/13, 02:20 από Mistral »

Αποσυνδεδεμένος hot_sauce (φλουτσ)

• Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 08/06/13, 03:03 »
υπάρχει και το 5 που κάνω εγώ....πεταλιέρα και καρφί στον εκάστοτε ενισχυτή του χώρου και λίγο tweaking για να έρθει στα μέτρα σου....

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • My LinkedIN Profile
« Απάντηση #11 στις: 08/06/13, 07:57 »
Συμφωνώ με το 4 και ψηφίζω το 1.

Η συζήτηση πεταλιέρα ή ενισχυτής είναι πολύ μεγάλη και αέναη. Πολλοί είναι κολλημένοι στις high end ψηφιακές λύσεις και ορκίζονται στο όνομα της πιστότητας (αλλά και των ευκολιών presets κλπ που προσφέρει) και άλλοι είναι οπαδοί του περίεργου mystique των λαμπάτων.

Το ότι είμαστε στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να ακούσουμε τίποτα αν δεν το αγοράσουμε είναι όντως ένα πρόβλημα. Βλέπω όμως να πωλούνται και Diezel Herbert αλλά και Kemper profiling amps, πράγμα που αποδεικνύει ότι όλοι αργά ή γρήγορα μετακινούνται στο επόμενο βήμα, όποιο είναι αυτό για τον καθένα.

Για μένα είναι πολύ μεγάλη η βιωματική διαφορά μεταξύ πεταλιέρας και οτιδήποτε μετά από αυτήν, και ενός καλού λαμπάτου, ώστε να είμαι διατεθειμένος να τον κουβαλάω όπου θέλω να παίξω. Ξέρω ότι με ένα Axefx θα είχα ευκολία και πολλά presets, αλλά με το PB μου έχω πετάλια ανεπανάληπτα, μερικά εκ των οποίων έχω φτιάξει εγώ, ενώ ο λαμπάτος μου στα αυτιά μου δεν έχει σχέση με τον φηφιακό ήχο ενός επεξεργαστή. But that's just me.

Έχω εκφραστεί επανειλλημένα κατά τοποθετήσεων του τύπου "πωλείται ενισχυτής 2000€ παιγμένος ελάχιστα στην κερββατοκάμαρα".. Αν είναι να πάρεις κάτι τόσο καλό, τουλάχιστον κουβάλα το μαζί σου για να το ευχαριστιέσαι, αλλιώς μην το πάρεις καθόλου. ΔΕΝ θα αγόραζα μία ferrari και θα την οδηγούσα μόνο μέσα σε ένα ιδιόκτητο parking απλά για να μην την βγάλω στον δρόμο και μου χαλάσει ή την τρακάρω.

Πάρε απόφαση πως ότι αγοράσεις, θα θέλεις να το έχεις μαζί σου, εκεί που διασκεδάζεις και εκφράζεσαι μουσικά. Δεν μιλάμε ούτε για την επίδειξη, ούτε για τα κόμπλεξ ούτε για την υποτιθέμενη καταξίωση. Μιλάμε για την απόλαυση.

Εγώ προσωπικά έχω πάρει ένα καλό flight case και παρκάρω καμπίνα και ενισχυτή στον χώρο όπου προβάρω. Κιθάρα και πετάλια (PB) τα κουβαλάω κάθε φορά. Ξέρω ότι έχει κόπο, ξέρω ότι κάποτε λόγω μέσης ή ηλικίας δεν θα μπορώ να το κάνω, αλλά όσο μπορώ, η απόλαυση που μου προσφέρεται από το να χαίρομαι τον εξοπλισμό μου για μένα αξίζει το κουβάλημα. Τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό (άντε με μία μεγαλύτερη καμπίνα) θα έχω και στα live μου. Άρα ξέρω απέξω τον ήχο μου και τις δυνατότητες του εξοπλισμού μου.

Αν ασπαστούμε το αξίωμα ότι θέλουμε τον καλό εξοπλισμό μας μαζί μας, έχουμε ένα καλό οδηγό τι μπορούμε να αγοράσουμε και τι όχι, για να το παίρνουμε μαζί μας. Τα κτήνη που δεν κουβαλώνται είναι για τους αντίστοιχα πορωμένους που θα έχουν και τον δικό τους χώρο να προβάρουν και να παρκάρουν τα μηχανήματα αυτά. Τα γένια πάνε με τα χτένια, έτσι είναι η ζωή.

Οι υπόλοιποι εμείς, πρέπει να αποφασίσουμε τι θα αγοράσουμε σε συνάρτηση της προσωπικής μας περίστασης. Για μένα ότι πάρεις που θα σου αρέσει, πάρε το μαζί σου και απόλαυσε το.

Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Korgy

• Συντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Q the Filters 2 the F##k!!
    • Skype - korgy-
    • Προφίλ
    • το φάρμακο της περιέργειας..
« Απάντηση #12 στις: 08/06/13, 10:08 »
mistral, απο αυτα που έγραψες κατάλαβα πως το πραγματικό σου πρόβλημα ειναι η πιστότητα του ήχου σου σε λαηβ.

η λυση που προτείνω (οπως κανω σε καθε μπάντα που βοηθώ)

Ως κιθαριστας ο εξοπλισμος σου δεν πρεπει να περιοριστεί μονο στα εν οικω, αλλα με επένδυση σε τουλάχιστον ενα μικρόφωνο( + βάσεις ε ;D ) και προενίσχυση τα οποια και θα εχεις δουλέψρι καλά για να ξερεις σε τι θέσεις να τα έχεις , ωστε σε λαηβ να εχεις οσο το δυνατόν ομοιομορφο ηχο.   (ενα βασικό σετ με ενα shure sm57, βαση καλωδια και προενίσχυση θα σου πάει τουλάχιστον στα 300 ευρώ για αρχή).

Ακόμα καλύτερα θα ειναι αν αποκτήσετε ΔΙΚΟ σας ηχολήπτη που θα ειναι μέλος της μπάντας και θα γράφει πορεία μαζι σας.
Ο μουσικος-καυστήρας   . Ότι αφορά ήχο ,αγορά,πρόβα και ηχογραφήσεις εδώ είμαστε!
http://www.myspace.com/korgyatopon  -> project recording studio for the open minded ears <-

Αποσυνδεδεμένος Απόλλων

• Κιθαροσυντονιστής
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 08/06/13, 10:59 »
Ωραία. Εφόσον λοιπόν δεν πρόκειται για GAS, σε αυτή τη φάση της αναζήτησης δεν θα κοίταζα για πεταλιέρα ως κύρια λύση. Αν και συνεχίζω να είμαι πρόμαχος της modelling τεχνολογίας, και πιστεύω ότι έχει τη θέση της για πολλές εφαρμογές, εμένα τουλάχιστον δεν μού έχει δώσει τόσο καλούς τόνους όσο ένας ωραίος ενισχυτής (λαμπάτος ή μη, ακριβός ή φτηνός, δεν έχει σημασία) και μερικά επιλεγμένα (ως προς τη χροιά πάντα, όχι την τιμή) πετάλια. Γι αυτό και η δική μου πρόταση για την προσεχή σου αγορά θα ήταν η πρώτη, δηλαδή ενισχυτής με πετάλια, τα οποία πιθανόν και να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την ΜΕ-50.

Αν λοιπόν καταλήξεις σε αυτή την επιλογή και με όλα αυτά τα δεδομένα (καλό καθαρό κανάλι, σχετική φορητότητα, δυνατότητα για απόδοση σε χαμηλές εντάσεις, άνετος προϋπολογισμός), θα σού έλεγα σαν πρώτη κίνηση να κοιτάξεις οπωσδήποτε τον VHT Special 12/20. Yπέροχο καθαρό κανάλι που παραπέμπει σε Fender ενισχυτές, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από έναν αντίστοιχο Fender, αρκετά ευέλικτος με δυνατότητα για χαμηλές εντάσεις κατάλληλες για το σπίτι, με FX loop, με spring reverb και tremolo (το μοντέλο RT), και όλα αυτά σε ένα σχετικά μικρό και βολικό πακέτο που ζυγίζει λίγο παραπάνω από 20 κιλά. Όπως θα δεις από τη σχετική συζήτηση εδώ, υπάρχουν πολλοί ικανοποιημένοι κάτοχοι αυτού του ενισχυτή. Εγώ ο ίδιος είχα την κεφαλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα (μού παρουσίασε βλάβη και την επέστρεψα) και μπορώ να πω ότι είχα βρει τουλάχιστον κατά 80% τον ήχο που ήθελα πριν καν πειραματιστώ με αναβαθμίσεις των λυχνιών, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε συνδυασμός από octal τελικές. Σκέφτομαι σοβαρά να την αγοράσω ξανά όταν την έχει σε στοκ o Thomann. Aν πάλι θέλεις κάτι σε Fender, κοίταξε τους αναβαθμισμένους Rat Valve Amps που φτιάχνει ο Andy Talbot. Ένας Rat Hot Rodded Blues Junior θα σού κοστίσει 700 λίρες Αγγλίας, αλλά ακόμα και από τα video στο youtube ο ήχος είναι απλά σε άλλο επίπεδο.

Καλό κάψιμο... ;D

Αποσυνδεδεμένος Mistral

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: 08/06/13, 13:02 »
Καταρχήν σας ευχαριστώ θερμότατα για τις απαντήσεις.

Το όλο thread καθώς και το πρόβλημά μου, δεν είναι τόσο η 'φορητότητα' του ήχου. Απλά, έχω μία περίεργη σχέση με το GAS. Ψάχνομαι πολύ ώστε να μην κάνω λάθος επιλογή και τρέχω μετά. Για παράδειγμα, δεν έχω τάσεις αγοράς 5 ακουστικών των 700Ε έκαστος, αλλά προτιμώ μία και καλή (όπως κι έκανα). Κάπως έτσι πάει και με την ηλεκτρική. Δεν θέλω να πάρω τώρα κάτι που θα με εντυπωσιάσει εκ πρώτης όψεως, ενώ 'λειτουργικά' και 'μεταφορικά' θα αποτελεί πρόβλημα.

Παίζω για παράδειγμα με τον φίλο μου τον Drummer στο υπόγειό του. Εκεί έχει δύο monitor κι ένα μείκτη. Σκέφτομαι λοιπόν. "Ρε γμτ. Αν είχα μία καλή πεταλιέρα, ρυθμισμένη στα γούστα μου στα δικά μου monitors, τότε δεν θα χρειαζόταν να κουβαλάω ενισχυτή για πρόβα". Στη συνέχεια, βλέπω κάποια live που τα παλικάρια ρίχνουν καρφί την πεταλιέρα στο PA. Κι όμως, βγάζουν πολύ ωραίο ήχο. Στη συνέχεια, έρχεται ο χαμός με τους ενισχυτές, το μικρόφωνο στο live, η αλλοίωση του ήχου αν την συνδέσεις σε άλλη καμπίνα, ο παράγοντας ηχολήπτης, κλπ. Οπότε ξεκινάει και η σκέψη μου, 'αφού ούτως ή άλλως θα χαλάσει ο ήχος μου, για ποιο λόγο να σκάω με πετάλια, ενισχυτές κλπ τη στιγμή που μάλλον κούραση και ταλαιπωρία θα φέρουν??'. Έτσι ξεκίνησε και το post.
Στο σημείο αυτό να ξαναπώ, πως συμφωνώ με τον adr1ano. Θέλω ό,τι έχω, να το έχω παντού. Όχι άλλο εδώ, άλλο εκεί. Θέλω να ακούω παντού το ίδιο, να ξέρω τί μου φταίει και να ξέρουν και οι άλλοι τί θα ακούσουν από εμένα. Ακριβώς το παράδειγμα με την Ferrari. Θέλω να πηγαίνω παντού με αυτήν! 

Θα μου πείτε. Σιγά ρε Πάνο, μην είσαι ο πρώτος που σκέφτηκε την λύση της πεταλιέρας. Απλά ήθελα να δω, οι πιο 'ψαγμένοι' από εμένα, αυτοί που έχουν πειραματιστεί αρκετά κι έχουν μία Α εμπειρία πολύ μεγαλύτερη της δικιάς μου, τί έχουν να πουν επί του θέματος.

Για εμένα προσωπικά τώρα. Από μία BOSS GT100 θα χρησιμοποιούσα αποκλειστικά 5 άντε 7 presets. Δεν έχω μανία καταδίωξης με τον ήχο. Πλέον ξέρω τί ζητάω από ήχο και εφέ (έτσι νομίζω τουλάχιστον, αλλά στα δικά μου αυτιά, το γλυκό καθαρό με ένα, άντε δύο overdrives, booster, και chorus + delay για τον χρωματισμό του ήχου, είναι το τέλειο), απλά ψάχνομαι. Όπως προείπα αρκετές φορές, μην κάνω τη ζωή μου δύσκολη άνευ λόγου. Σίγουρα αρκετοί τα έχουν όλα, μικρούς + μεγάλους ενισχυτές, μικρόφωνο, πεταλιέρες ανάλογα την περίσταση, κλπ).

Καταλήγω λοιπόν πως προφανώς  το καλό και η ποιότητα πληρώνεται και σίγουρα υπάρχει διαφορά για να είσαστε οι περισσότεροι τόσο 'κολημμένοι' με ενισχυτές και πετάλια. :) Σαφέστατα λοιπόν, μάλλον πρέπει να ξεκολλήσω και να κοιτάξω έναν ωραίο ενισχυτή.

Να είστε καλά και καλό ΣΚ. Ευχαριστώ και πάλι!

P.S Απόλλων τον VHT τον έχω δει κι έχω διαβάσει τα αντίστοιχα threads. Πραγματικά μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Τους Rat Valve Amps δεν τους είχα κοιτάξει όμως. Θα καώ και με αυτούς λοιπόν!! Thnx :)

Αποσυνδεδεμένος Spyros Delta

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • SpyrosDeltaVideos
« Απάντηση #15 στις: 09/06/13, 00:11 »
1. Καθε "εργαλειο" εχει λογο υπαρξης.
2. Το λαθος ειναι του "μαστορα", οταν αγοραζει πενσα για να βιδωσει βιδες.
3. Πρεπει ο "μαστορας" να ξερει να το δουλευει και καπως, το εργαλειο.
4. Οι καλοι "μαστορες"  θα βρουν πατεντες να βιδωσουν και με πενσα, κουτσα στραβα.
« Τελευταία τροποποίηση: 09/06/13, 00:16 από Spyros Delta »