Φίλε freeloader,
Μην βιάζεσαι. Δεν σημαίνει πως το nut θέλει αλλαγή. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχεις περάσει χορδές μεγαλύτερου πάχους και να κολλάνε στο nut, το οποίο διορθώνεται. Παραπέρα, η αλλαγή του nut δεν είναι τόσο εύκολη (δεν είναι και δύσκολη) αλλά σίγουρα ας μην το επιχειρήσεις μόνος σου, πόσο μάλλον αν βάλεις κοκκάλινο nut που θα πρέπει να 'κοπεί' κι αντίστοιχα. Παραπέρα, προτού προβείς σε αλλαγή του, μπορείς να δοκιμάσεις να το λιπάνεις ώστε να γλυστρούν οι χορδές ανάμεσά του. Η πιο συνηθισμένη λύση είναι με γραφίτη. Να ξύσεις δηλαδή από ένα μολύβι λίγο γραφίτη ανάμεσα στις εγκοπές του nut. Πίστεψέ με, κάνει δουλειά.
Τέλος, πολλές φορές όπως προείπα δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στο nut αλλά ούτε και στα κλειδιά. Το πρόβλημα έγκειται σε κακό setup της κιθάρας ή κακή τοποθέτηση των χορδών. Όπως και να έχει, αφού παρατηρείς πρόβλημα, στην θέση σου θα ξεκινούσα με τον γραφίτη που σου προτείνω, ειδάλλως θα την πήγαινα σ'ένα 'μάστορα'. Δεν αποκλείω το 'κακό' nut αλλά ας το κρίνει κάποιος έμπειρος για να μην ξοδεύεσαι και τρέχεις χωρίς λόγο.
Σημείωση: Δεν γνωρίζω το επίπεδό σου και τις γνώσεις σου (ούτε και του φίλου σου) οπότε γράφω λίγο γενικότερα τα συμπεράσματά μου με το πέρασμα των χρόνων. Μην το πάρεις προσωπικά δηλαδή. Τέλος, έχω βρεθεί στην δική σου θέση και ήμουν αποφασισμένος για αλλαγή nut. Η λύση ήρθε με τον γραφίτη. Βέβαια, άλλη κιθάρα και πολλοί οι λόγοι. Δεν χάνεις τίποτα όμως να δοκιμάσεις.
Φιλικά,