Πάρε εναν 220nf πυκνωτή στα 400 βολτ και δωσε 220v AC να δουμε τι θα γίνει....
Ρωτησα και αλλου δεν ειχε πολυ χρονο να μου πει... Γενικα μου απαντησε οτι δεν προκειτε να κανει τιποτα ο DC πυκνωτης με AC volts θα περασουν κανονικα απο μεσα του σαν να μην τον βλέπει.
Να το πιάσουμε από την αρχή. Καταρχάς δεν υπάρχει DC πυκνωτής.
Ούτε AC. Σκέτοι πυκνωτές, οι οποίοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως DC είναι οι ηλεκτρολυτικοί, οι οποίοι έχουν πολικότητα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πυκνωτές σε DC, σε AC μόνο οι μη-polarized (πχ ηλεκτρολυτικοί).
Σας AC ίσως λένε τους high-frequency, αλλά πάλι είναι λάθος τεχνικά.
Ο πυκνωτής λειτουργεί πολύ χονδρικά σαν μια μπαταρία. Φορτίζεται από το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει και ξεφορτίζεται αντίστοιχα. Εκτός από την χωρητικότητα του, έχει και την τάση λειτουργίας.
Υπερβολικά χοντρικά, ο 400V / 1μF έχει την ίδια χωρητικότητα με τον 16V/1μF. Φυσικά αν βάλεις 16V στον 400V πυκνωτή θα λειτουργήσει κανονικά, αν βάλεις 400V στον 16V θα καεί. Η χωρητικότητα του παρόλα αυτά δεν εξαρτάται από το voltage. 1μF θα είναι.
Ο ίδιος πυκνωτής, σε ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται από DC ρεύμα, θα αφήσει να περάσει ρεύμα μέχρι να φορτιστεί και μετά θα διακόψει το κύκλωμα. Σε AC ρεύμα, ο ίδιος πυκνωτής θα φορτίζεται και θα ξεφορτίζεται συνέχεια, στέλνοντας πίσω το ρεύμα (στο AC η πολικότητα αλλάζει) και το ρεύμα θα περνάει κανονικά. Φυσικά ανάλογα της συνδεσμολογίας.
Για να πάμε λίγο στο audio κομμάτι, που μας ενδιαφέρει. Σχεδόν σε όλες τις υλοποιήσεις ενισχυτών, υπάρχει ένας πυκνωτής (σε σειρά) πριν την έξοδο. Αυτός είναι για να αφήσει το εναλλασσόμενο και να κόψει το συνεχές (συνήθως στατικός θόρυβος κλπ).
Στην υλοποίηση αυτή που βλέπω με το σχεδιάγραμμα της κιθάρας, ο πυκνωτής θα κόψει το συνεχές, όταν φορτίσει και θα αφήσει να περάσει το εναλλασσόμενο. Δηλαδή, κατ' εμέ, και στις δύο περιπτώσεις θα ψηθείς. Στη μία για πάντα, στην άλλη για λίγο.
Γενικά οι πυκνωτές, επειδή φορτίζονται και ειδικά οι μεγάλοι, κουβαλάνε τρελά φορτία και είναι ο ορισμός της επικινδυνότητας στις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές κατασκευές.
Αυτά απ' ότι θυμάμαι από το σχολείο.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ΑΝ πραγματικά υπήρχε ακόμα και η 1% πιθανότητα να προσφέρει κάτι πάνω σε μία σχεδίαση ηλεκτρικών κιθάρας, σήμερα όλες θα είχαν (μιλάμε για κόστος 0,01€/κομμάτι λιανική) και θα διαφημίζονταν ως UNIQUE IMPLEMENTATION FOR SAFETY κλπ...
Αυτά τουλάχιστον πιστεύω εγώ με τις μηδαμινές μου γνώσεις περί ηλεκτρονικών, καθώς ούτε είμαι ούτε σκέφτομαι να γίνω :-) Δεν βρίσκω πάντως κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου, γι' αυτό επιμένω ότι δεν μου κάθεται καλά. Εκτός αν είναι λάθος οι γνώσεις μου (πολύ πιθανό), οπότε περιμένω διορθώσεις!