Μπράβο για το σύστημα που έφτιαξες! Σε ποιά διανομή βασίστηκες; Κάποια προσανατολισμένη για media; (π.χ. Ubuntu Studio). Πόση έξτρα δουλειά χρειάστηκε για να φέρεις το σύστημα στα μέτρα σου; Χμμ, αυτά για αρχή...
Γεια σου Βραζίλη. Η βάση είναι το αγαπημένο μου από τα παλιά,
Slackware Linux. Δεν έχει την ευκολία που σου δίνουν διανομές τύπου Ubuntu (πχ δεν υπάρχει package management, dependency checking κλπ - κάθε πρόγραμμα πρέπει να το κάνεις χειρωνακτικά compile from source), αλλά άπαξ και τελειώσεις με το στήσιμό του μετά είναι σταθερό σαν βράχος.
Δε χρησιμοποιώ κάποια media διανομη (
ubuntu studio,
kxstudio κλπ) κυρίως γιατί δε χρειάζομαι όλα τα extra πακέτα που έρχονται με αυτές. Ξεκίνησα από ένα minimal installation και πρόσθεσα αποκλειστικά και μόνο ότι χρειαζόμουν.
Κάτι σαν το Ubuntu Studio όμως είναι
ότι πρέπει για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει και να βρεί έτοιμα τα περισσότερα πράγματα. Έρχεται pre-configured με πολλά audio/video προγράμματα, καθώς και με έναν low-latency kernel μέσα έτοιμο.
Εγώ σντίθετα έπρεπε να κατεβάσω τον stock kernel από το kernel.org, να τον κάνω configure ώστε να είναι preemptive (δηλαδή να δίνει προτεραιότητα της CPU στις audio εφαρμογές που θέλω) και φυσικά να τον κάνω compile για να boot-άρει το σύστημα με αυτόν.
To όλο configuration από το μηδέν δε μου πήρε πάνω από 1 μέρα καθότι έχω αρκετή εμπειρία σε linux environments (λόγω επαγγέλματος καθώς και αποκλειστικό OS σε όλα τα pc του σπιτιού εδώ και κάμποσα χρόνια

)
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βάλει Slackware και να το μετατρέψει σε a/v studio, κατατοπιστικές οδηγίες μπορεί να βρεί
εδώ.
Δυστυχως τα linux θα αργησουν να μπουν στη βαρια βιομηχανια της μουσικης παραγωγης ( κι εννοω studio που αποτελουν υβριδιο ψηφιακων κι αναλογικων μηχανηματων ) λογω της ασυμβατοτητας πολλων περιφερειακων με το λειτουργικο.
Σε αυτό έχεις δίκιο. Το θέμα της ασυμβατότητας (ή μάλλον έλειψης drivers, για να ακριβολογούμε) ισχύει, για διάφορους λόγους.
Κυρίως το πρόβλημα υπάρχει σε λ.χ. USB2.0 συσκευές που
δεν είναι class-compliant. Εκεί φυσικά, αν ο driver της εταιρείας είναι closed source και μόνο για win/mac λειτουργικά, είναι δύσκολο να γίνει reverse engineered και να φτιαχτεί ένας αντιστοίχου επιπέδου open source driver.
Μία φτηνή και απλή USB 2-καναλη κάρτα που δουλεύει out of the box στο linux είναι η
Alesis iO2.
Δεν κάνει φυσικά για τον επαγγελματία, αλλά για τον απλό home user που ετοιμάζει ερασιτεχνικά demos είναι μια χαρά πιστεύω.
Δεν μπορεις να εχεις μια απαιτητικη δουλεια ( 48+ καναλια real time ηχογραφηση ) και να σου κολλαει το συστημα ή να εχει προβλημα καποιο περιφερειακο...Ειναι λιγο ασχημη η εικονα προς τον πελατη.
Αν διαλέξεις κάποιο interface που είναι καλά supported (PCI ή FireWire συνήθως), δεν θα έχεις πρόβλημα με τον αριθμό των καναλιών, είναι θέμα περισσότερο CPU και RAM μετά.
Το Ardour για παράδειγμα υποστηρίζει unlimited αριθμό καναλιών.
Επισής είναι καλό (αν και όχι free) το
mixbus, της γνωστής Harisson Consoles, που είναι βασικά το Ardour αλλά με έναν μίκτη και εφφέ της Harrison. Δεν έχω πολύ καιρό που το πήρα και δεν το έχω δουλέψει αρκετά ακόμα, αλλά το interface του μίκτη του πάντως με το analog look και τα VU meters μου αρέσει πολύ
Επίσης με έναν real-time kernel (όχι απλά low-latency) μπορείς να έχεις
αμεσότατη ανταπόκριση του συστήματος και να εξαλείψεις το latency ακόμα και για critical δουλειές (π.χ. να κουμαντάρεις ένα βιομηχανικό welding laser ακριβείας -
link 
)