Φιλαρακι , θα σου μιλησω εκ πειρας.
Εγω πριν αρκετα χρονια αγορασα μια Fender Strat (μοντελο Heavy Metal) με 2 διπλους (γεφυρα και λαιμο ) και εναν μονο (στην μεση) DiMarzio και με Floyd Rose Pro Tremolo.
Περιμενα απο την κιθαρα να ξυριζει με ολα αυτα , αλλα οι μαγνητες ηταν ψιλο light ...
Οποτε μετα απο μολις 1 μηνα (!!!) που την αγορασρα , αρχισα να την ψαχνω για αλλαγη μαγνητη.
Τελικα εβαλα ενα σετακι απο EMG: 1xEMG89 (bridge) 1xSA (middle) 1xEMG85 (neck). Ο 89 ειναι ιδιος με τον 81 αλλα με την διαφορα οτι μπορεις να τον κανεις split (με push-pull ποτενσιομετρο η με διακοπτακι) και ετσι οποτε θες να λειτουργει σαν μονος και οποτε θες σαν διπλος.
Οι μαγνητες αυτοι τσακιζουν κοκαλα και ειναι οι καλυτερη επιλογη που μπορεις κατα την γνωμη μου να κανεις , ειδικα αν γουσταρεις metal και hard rock φαση.
Ο διπλος στην γεφυρα ουρλιαζει ενω ειναι πολυ ισοροπημενος τονικα , και αν τον χρησιμοποιησεις σαν μονο ειναι σαν τον SA αλλα πιο πριμος και με λιγο περισσοτερο output. O μονος (SA) εχει τον κλασικο strat ηχο αλλα πολυ καθαρο και χωρις θορυβο (καθολου !!!) και ο διπλος στο λαιμο βγαζει ενα φανταστικο ηχο τυπου Les Paul αλλα πιο hot !!!
Tωρα εσυ , προφανως θα βαλεις 2 μονους και 1 διπλο.
Εγω θα σου προτεινα βαλεις 1 διπλο 89 και 2 μονους SA.
Ετσι θα εχεις μια κιθαρα πολυ ευελικτη τονικα , με τον διπλο σε split mode θα ειναι σαν να εχεις μια stratocaster πολυ δυνατη και καθαρη , ενω με τον διπλο σε κανονικη λειτουργια θα εχεις μια κιθαρα ετοιμη να shred-αρει , ενω παντα θα ειναι ολα απολυτως ησυχα και κοντρολαρισμενα !!!
Οσο για το σκαψιμο του σωματος της κιθαρας που λες , ναι ειναι απαραιτητο , αλλα ειναι τοσο λιγο (οσο μια μπαταρια 9V πλακε) που δεν θα εχεις κανενα απολυτως προβλημα , don't worry ... Το σκαψιμο γινεται συνηθως διπλα απο τα ελατηρια στο τρεμολο απο την πισω μερια της κιθαρας και δεν φαινεται απολυτως τιποτα , ουτε αλλαζει σε τιποτα ο ηχος ή η αποδοση της κιθαρας ή του τρεμολο , σε καμια περιπτωση.
Να εχεις μονο υποψη σου , οσο δεν παιζεις, να βγαζεις το βυσμα απο την κιθαρα για να μην σου τρωει τσαμπα την μπαταρια. Μια μπαταρια αλκαλικη θα σου κραταει (με μεση χρηση) 6 με 12 μηνες (αναλογα ποσες ωρες παιζεις καθε μερα , αυτο μπορει να γινει και 3 μηνες).
Μπορεις να συνδιασεις καποιον EMG με απλο passive μαγνητη (αντιθετα με το τι πιθανοτατα θα σου πουν σε μαγαζια) αλλα οταν θα αλλαζεις απο τον EMG στους απλους θα εχεις μεγαλη διαφορα στην πτωση του output (ειναι σαν να συγκρινεις ferrari με civic) και φυσικα στον θορυβο. Υπαρχουν τροποι για να μειωσεις ή και να εξαλειψεις αυτην την διαφορα στο output (βαζοντας στους απλους μαγνητες , σε σειρα ενα κυκλωματακι pre-amp 20db boost που το δινει και η ιδια η EMG) , αλλα 1ον δεν ξερω αν θα το αναλαβει καποιο καταστημα να στο κανει , οχι οτι ειναι τιποτα δυσκολο ...(κλασικοι Ελληνες επαγγελματιες που βαριουνται να το ψαξουν) και 2ον δεν ξερω κατα ποσο θα σε συμφερει χρηματικα αλλα και απο αποψης αποδοσης. Η γνωμη μου κανε λιγες οικονομιες και υπομονη και πηγαινε για ολο το πακετο !!!
Παντως για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με αυτο το θεμα πηγαινε στο site της EMG (
www.emgpickups.com) και θα δεις ολα αυτα που σου λεω...
Εγω , την εγκατασταση την εκανα στον Καγμακη (στο κεντρο στην Εμ. Μπενακη) και απο τοτε (πανω απο 6 χρονια) δεν ειχα κανενα προβλημα, αλλα εσυ ψαξτο να δεις μηπως βρεις και φθηνοτερα ....
Η γνωμη μου λοιπον ειναι go for it !!! Πιστεψε με , δεν θα το μετανοιωσεις ουτε στιγμη !!!
Ελπιζω να σε βοηθησα.