Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια, αλλά και για να πάω λίγο μακρύτερα την κουβέντα ,θα ήθελα να αναφέρω κάτι που είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου
γράφοντας αυτό το θέμα.
Αυτό το ''κάτι'' έχει να κάνει με τη σημασία των λέξεων.
Πολλές φορές διαβάζω στίχους κάποιου/ας οι οποίοι μπορεί να είναι μέτριοι,χάλια,καλούτσικοι,καλοί,πολύ καλοί,εκπληκτικοί (;; )..
Έχω λοιπόν παρατηρήσει το εξής.Παρόλο που η πλειοψηφία των στίχων δεν ανήκουν σε αυτό που θα λέγαμε ''πολύ καλοί'' και πάνω,οι κρίσεις και οι κριτικές προς αυτούς είναι διθυραμβικές,τόσο που έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι δηλαδή αν εγώ εχω ξεχάσει το ακριβές νόημα κάποιων λέξεων.
''Εκπληκτικό!'' ,''Μπράβο ρε,έγραψες!'', ''Ουάου φίλε και πολύ πρωτο'', ''Τι να πω;Τα δάκρυα που τρέχουν στα μάτια μου τα λένε ολα για το αριστουργημά σου'' ,''Φοβερό'' ,''Φανταστικό'',''Μοναδικό'',''Αφταστο'' και άλλες τέτοιες κρίσεις.
Τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν.Ή πράγματι δεν ξέρουμε το πραγματικό νόημα των λέξεων που χρησιμοποιούμε για να κρίνουμε ή δεν έχουμε διαβάσει κάτι καλύτερο-και γενικά δεν έχουμε αναπτυγμένη αισθητική αντίληψη και το ποιητικό ενστικτό μας αρέσκεται σε ο,τιδήποτε- ή ο κρίνων είναι κολλητός του ''κρινόμενου'' και τον πάει με χίλια ,οποτε ο,τι και να γράψει ο φίλος/η είναι ''σούπερ ουάου'' και ''τόσο μοναδικό''.
Έχω σταθεί με ειλικρινή απορία πολλές φορές μπροστά σε κριτικές που γίνονται σε διάφορους στίχους και έχω μουρμουρίσει στον εαυτό μου ''ρε μπας και μας δουλεύουνε;'' ή έχω πάθει κρίσεις ποιητικής αμφιβολίας(ξέρω εγω;μπορεί να'χει έρθει αλλη μόδα και εγω να μην το έχω πάρει χαμπάρι) αλλά ευτυχώς μόλις ανοίγω κανά βίβλίο με πραγματικά καλό στίχο έρχομαι πάλι στα ίσα μου και οποιαδήποτε αμφιβολία φέυγει μακριά.
Συμπέρασμα..Όταν όλα τα κρίνεις ως αριστουργήματα ή ως εκπληκτικά,μοναδικά κτλ κτλ ,όταν βρεθείς μπροστά σε ένα πραγματικό αριστουργημα,ή σε κάτι πραγματικά μοναδικό,τότε ποια λέξη θα χρησιμοποιήσεις;
Ας είμαστε λίγο πιο φειδωλοί στους τρομερούς επαίνους μας και κυρίως ας έχουμε και λίγο πιο αυστηρό κριτήριο.
(Σημείωση:τα παραπάνω εκφράζουν αυστηρά προσωπική γνώμη και όποιος δε συμφωνεί ας μην τα πάρει σοβαρά..Ο καθένας οπως αρέσκεται..)