Νομίζω ότι βλέπουμε το θέμα από πολύ διαφορετικές απόψεις. Φυσικά και έχω παίξει σε κοινό, σε φίλους, σε παρέες, σε πάρτυ, κλπ. Μια φορά έτυχε να παίξω και σε μια ταβέρνα, γιατί ο κιθαρίστας που έκανε πρόγραμμα πρόσεξε ότι κοιτούσα το αριστερό του χέρι και κρατούσα σημειώσεις σε μια χαρτοπετσέτα

και με κάλεσε να παίξω μαζί του μερικά τραγούδια. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση. Δεν θα σκεφτόμουν καν ότι θα έπαιρνα μια Martin σε μια συγκέντρωση με φίλους, σε μια παραλία ή σε ένα πάρτυ.
Συμφωνώ ότι μια Gibson Les Paul δεν είναι ίδια με μια Epiphone, όπως και μία Martin 2000 λιρών δεν είναι ίδια με μια Fender 200 λιρών. Μπορείς όμως εξίσου καλά να εξοικειωθείς ή να "συμφιλιωθείς" (όπως κι αν το εννοείς αυτό) με ένα φτηνό όργανο όπως και με ένα ακριβό, αν όχι καλύτερα, ακριβώς γιατί όπως λέγαμε και πριν δεν θα φοβάσαι κάθε στιγμή μην τυχόν σου πάθει τίποτα. Το θέμα είναι ποιά κιθάρα πιστεύεις ότι καλύπτει τις απαιτήσεις σου, από άποψη ήχου, απόδοσης και φυσικά ποιότητας κατασκευής. Σε ένα φίλο μου που θέλει να μάθει κιθάρα πρότεινα να ξοδέψει μέχρι 100 λίρες για την πρώτη του κιθάρα. Στην τιμή αυτή μπορείς να βρείς ένα αξιοπρεπές, αν όχι ιδιαίτερα ποιοτικό όργανο, το οποίο θα είναι υπεραρκετό για έναν αρχάριο.
Αν εγώ έπαιζα έστω ημι-επαγγελματικά, να είσαι σίγουρος ότι θα είχα αγοράσει μια Τakamine, Ovation ή ακόμα και μια Martin. Τώρα πιστεύω ότι δεν χρειάζομαι μια τέτοια κιθάρα. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, για τους οποίους, όπως σου είχα πει σε μια παλιότερη συζήτηση, θα μου αρκούσε μια Epiphone Les Paul αντί για μια Gibson. Eσύ λες ότι θα έπαιρνες "σίγουρα" μια Martin αν έπαιζες ακουστική τόσα χρόνια. Δεν έχω όμως καταλάβει ακόμα γιατί τότε θα σε εξυπηρετούσε καλύτερα μια Μartin D28 που κοστίζει τουλάχιστον 1400 λίρες σε σχέση με μια Tanglewood TW15NS (all-solid), μια Aria ΑW630, μια Τakamine G330S ή μια Epiphone Hummingbird. Όλες οι παραπάνω κιθάρες κυμαίνονται εδώ στην Αγγλία γύρω στις 240-250 λίρες και είναι πολύ αξιόλογα όργανα.
Σε τελική ανάλυση μια καλύτερη κιθάρα δεν πρόκειται να με κάνει καλύτερο κιθαρίστα. Η κιθάρα που σκοπεύω να πάρω θα είναι κάτι καλύτερο από αυτή που έχω τώρα, σίγουρα με συμπαγές καπάκι για καλύτερο ήχο, αλλά και πάλι η τιμή της δεν θα υπερβαίνει τις 300 λίρες. Νομίζω ότι μια κιθάρα αυτού του επιπέδου μου φτάνει και μου περισσεύει. Αν ποτέ αποφασίσω ότι έχω βαρεθεί να δουλεύω σε νοσοκομεία και ιατρεία και θελήσω να ασχοληθώ με τη μουσική πιο σοβαρά, τότε ξέρω τι θα διαλέξω.