τους όρους belt voice και chest voice θα έπρεπε να τους καταλαβαίνουν όλοι?? είπαμε να μιλάμε κατανοητά... 
Ο δάσκαλος θεωρώ πως είναι αναγκαίος σε όποιον ασχολείται με το τραγούδι σε καθημερινή βάση με πρόβες σε στούντιο, live, ηχογραφήσεις κτλ. Στον εντελώς ερασιτέχνη που πιθανόν να κάνει πρόβα μια στο τόσο και 4-5 live τον χρόνο δεν νομίζω οτι είναι απαραίτητος από πλευράς υγείας. Φυσικά για να εξελιχθείς είναι...
Αγαπητέ μου κατ'αρχήν δεν "είπαμε".Είπα! (Βλέπε συζητήσεις σε αγγελία:Μαθήματα τραγουδιού) Θυμάσαι,που αν και ειδικότερη και πιο γνώστης στο θέμα από αρκετούς αλλά και λιγότερο ίσως από κάποιους άλλους
(δε δηλώνω παντογνώστης σε τίποτα,ούτε βέβαια και στην ειδικότητά μου.Μαθαίνω κάθε μέρα και εγώ.Και από εσας μαθαίνω) ζήτησα να μιλάμε πιο κατανοητά;Για μένα το έκανα;
Και από τότε βέβαια που επενέβηκα και ομολογώ άκομψα το έθεσα το "να μην επιστημολογούμε" ,να μην κάνουμε επίδειξη στείρων γνώσεων και advanced όρων,προσβάλλοντας μερικούς (με καλή πρόθεση όμως κατά βάθος και ελπίδα για ενημέρωση ουσιαστική),υφίσταμαι μια διαρκή επίθεση και νοιώθω ότι όλοι με περιμένουν στη γωνία, πότε θα πω κάτι, που θα αποδειχθεί λάθος.Ε, κάποια στιγμή όλοι θα κάνουμε λάθος.Τα λάθη είναι ανθρώπινα.Έκανα λοιπόν ,μετά το λάθος της "ειρωνείας" που μου προσάπτετ
αι (και σωστά) και το λάθος στην προηγούμενή μου απάντηση της χρήσης όρων,που "θα πρεπε να τους καταλαβαίνουν όλοι";Οτι και να σου απαντήσω θα είναι ψέμα και λάθος.΄Ξέρω εγώ θα'πρεπε; Θα'πρεπε να καταλαβαίνουν όλοι τον όρο falsetto ας πούμε; Γιατί σπάσαμε τα πληκτρολόγια και ανοίξαμε το 2ο παγκόσμιο ξεκινώντας απ'το falsetto, στη σελίδα που προανέφερα! Όχι για το ίδιο το falsetto βέβαια....Και αποδέχομαι το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί.Αλλά θα πείραζε να ξεκινούσε μια ωραία εποικοδομητική συζητησούλα όταν κάποιοι αυθόρμητα ρωτούσαν για κάτι που δεν είχαν ξανακούσει, όπως αυτοί οι όροι.(Ή θα ξεκίναγαν οι ερωτήσεις από κάποιους που ξέρουν και τεστάρουν απλά ...). Απάντησα στο πρώτο θέμα,που ανάφερες και νομίζω ότι εκεί ήθελες μόνο να απαντήσω. Στο δεύτερο θέμα νομίζω ότι δεν θα χρειαζόταν να απαντήσω ξέρεις ή καταλαβαίνεις την "μικρή" διαφωνία μου.Άλλοστε εγώ προχώρησα πιο βαθειά το θέμα αυτής της σελίδας,που είχε καταλαγιάσει....
Η έκφραση "εντελώς ερασιτέχνης" μόνο μου προκάλεσε κάποιες απορίες κυρίως για το διαβαθμιστικό της υπόθεσης (Εραστής της τέχνης, καθόλου ερασιτέχνης, λίγο ερασιτέχνης,πολύ ερασιτέχνης, εντελώς ερασιτέχνης;καλά το έθεσα;) Συγνώμη πάλι για το άκομψό μου, προσπαθώ να το αντιμετωπίσω πιο πολύ με χιούμορ παρά με ειρωνεία,αν σου δίνω αυτή την εικόνα και εσένα,έχω την αίσθηση ότι γνωρίζεις από φωνητική, μου την επαυξάνουν και οι ερωτήσεις που σου απευθύνουν και ζητούν πάντα την επιβεβαίωσή σου,ειληκρινά σε θαυμάζω για το μεράκι σου και τις ώρες που σπαταλάς για τη μελέτη και τη βελτίωσή σου -προφανώς δεν ανείκεις στην κατηγορία:εντελώς ερασιτέχνης, αφού μελετάς- αλλά δεν πιστεύω ότι έχει κάποιος το όνειρο να ανείκει σ'αυτήν την κατηγορία και να κάνει 4-5 live το χρόνο, μάλλον θα περιμένει το 6ο,το 7ο και το 8ο για να αλλάξει κατηγορία και να πάει και σε δάσκαλο.Δεν σε ειρωνεύομαι, εκτιμώ και ακούω τη γνώμη σου, ειρωνεύομαι όμως το ίδιο το θέμα και μου αρέσει πολύ να παιζω με τις λέξεις...Έτσι κι αλλώς δεν πιστεύω ότι ούτε εγώ έχω το δικαίωμα να προτείνω πότε θα επιλέξει κάποιος να μάθει, ή να εξελιχθεί ή να προστατεύσει τη υγεία της φωνής του.Αν θέλει να τραγουδάει 4-5 φορές το χρόνο, θα φέρω ένα ελπίζω όχι αυτή τη φορά ατυχές παράδειγμα ή να αθλείται αντίστοιχα 4-5 φορές το χρόνο, ας πιάνονται οι μυες του μετά από κάθε φορά άθλησης, κι ας είναι αγύμναστος φωνητικά με τα συνεπακόλουθα της σύντομης χρονικά ΄καταπόνησης των προβών και των απαιτήσεων των live κάθε φορά. τελειώνεις με τη φράση "Για να εξελιχθείς είναι".Μα κυρίως αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε όλους μας,ερασιτέχνες και μη;
Υπογραφή:Μητέρα-Τερέζα
(baphomet,διάβασε το τελευταίο μήνυμα που
έλαβα χτες #43 και την απάντησή μου #44 για να κατανοήσεις την υπογραφή μου και τον εκνευρισμό που τυχόν βγάζω.Δεν είναι δικό σου κείμενο θα μου πεις,και με το δίκιο σου. Αν τώρα,το προς εσένα κείμενό μου, σε ενόχλησε πολύ, μη μου ξανααπευθύνεις το λόγο ή σχολιάσεις με απ'ευθείας απάντηση απόψεις μου και θα ...γλυτώσεις από το να σου χαλάω την διάθεση.Αν και το όλο πράγμα ακόμη και σε "έντονο ύφος", μάλλον λειτουργεί εποικοδομητικά.)