Μόνο που μέτρησα αρκετές φορές να προσπαθείς να πεις ότι είναι η άποψή σου , δεν υποβαθμίζεις τη δουλειά, είσαι καλοπροαίρετος κλπ. οι πολλές θετικές απόψεις σε τρόμαξαν; φαίνεται το πόσο καλοπροαίρετα τα λες και με στεναχωρεί λίγο αν (λέω αν) υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν πει τη γνώμη τους επειδή είναι αρνητική και φοβούνται μήπως τους κακοχαρακτηρίσω. Δεν θα το έκανα ποτέ και ελπίζω μετά και από αυτή τη διευκρίνηση να νιώθουν όλοι άνετα να πουν τι πραγματικά πιστεύουν. Και κάτι άλλο. Οι πλέον χρήσιμες κριτικές είναι αυτές σαν τη δική σου. Που λεν ακριβώς αυτό που ένιωσαν και μάλιστα όσο μπορούν το εξηγούν κιόλας. Με αυτές μπορεί κάποιος να βγει έξω από αυτά που έγραψε και να το δει αντικειμενικότερα, να καταλάβει τα λάθη του και να προβληματιστεί για τη βελτίωσή τους.
Αυτό που αναφέρεις (επιτρέπεις τον ενικό, ε;!;) σχετικά με το ότι συχνά μνημονεύω πως "είναι η άποψη μου" και δη "καλοπροαίρετη", έχει να κάνει καθαρά με το ότι πιστεύω πως είναι σημαντικό να κάνεις μεν κριτική σε σημεία, αλλά χωρίς να υποβαθμίζεις την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει.
Τι θέλω να πω... έχω ακούσει δουλειές πολύ πρόχειρες, οι οποίες ουκ ολίγες φορές εξυμνούνται, και μάλιστα για σημεία στα οποία εμφανώς πάσχουν. Εκεί, θα το θεωρούσα περιττό να ασκήσω κάποια κριτική, γιατί όταν κάποιοι αρνούνται να δούνε ορισμένες εξόφθαλμες ελλείψεις, η γνώμη μου περισσεύει.
Κατά συνέπεια, όταν, από την άλλη, έχεις να κάνεις με μια σοβαρή δουλειά, αυτό είναι το πρώτο το οποίο πρέπει να αναφέρεις (την σοβαρότητα της προσέγγισης δηλαδή), και εν συνεχεία να εστιάσεις στο τι δεν σε άγγιξε, ή θα το έκανες αλλιώς, ή πιστεύεις πως θέλει αναθεώρηση.
Θα ήταν άδικο- μην πω ολίγον τι κακοπροαίρετο- να αρχίσω να λέω δε μου άρεσε αυτό, εκείνο, το άλλο, λες και πρόκειται για κάτι πρόχειρο ή άνευ μουσικής αξίας. Γιατί κι εσύ με την σειρά σου, και με το δίκιο σου, θα αναρωτηθείς: "καλά, τόσα και τόσα ακούγονται εκεί έξω, μόνο αρνητικά σχόλια έχει για αυτή την δουλειά, που στο κάτω κάτω της γραφής είναι αποτέλεσμα σοβαρής προσέγγισης;".
Δηλαδή, με συγκριτικά κριτήρια, θα έπρεπε κανείς να εξυμνήσει την δουλειά σου. Με απόλυτα κριτήρια, τα οποία νομίζω πως χρησιμοποίησα, οφείλω να παραδεχτώ κάποια πράγματα σχετικά με το ότι έκανες καλή δουλειά, και εν συνεχεία, ακομπλεξάριστα ελπίζω, να σου πω τη γνώμη μου, αιτιολογώντας την κατά το δυνατόν.
Κι επειδή ξανάκουσα τα κομμάτια, μου φάνηκαν πιο οικεία αυτή την φορά (ε, προφανώς!). Απλά, όπως κατάλαβες, είμαι λίγο του groove και των μοντέρνων ενορχηστρώσεων (μπλιμπλίκια forevah!).