Δες εδώ ένα ωραίο άρθρο για τα διαστήματα:
link Θα σου πω τι πιστεύω κρύβεται πίσω από την ονοματολογία (μπορεί να κάνω και λαθος).
- Τα διαστήματα 1ης (0 ημιτόνια - ίδια νότα) και 5ης (7 ημιτόνια) θεωρούνται τα πιο εύηχα. Ίσως για αυτό το λόγο ονομάζονται "καθαρά".
- Το διάστημα 8ης (12 ημιτόνια) προκύπτει από ένα διάστημα 1ης, ανεβάζοντας μία από τις δύο νότες μία οκτάβα πάνω, άρα είναι και αυτό "καθαρό". Το διάστημα 4ης (5 ημιτόνια) προκύπτει αν πάρεις την χαμηλότερη νότα ενός διαστήματος 5ης και την ανεβάσεις μία οκτάβα (αναστροφή), άρα και αυτό "καθαρό" (αν και όχι τόσο εύηχο όσο αυτό της 5ης).
- Το διάστημα τρίτης (3 ή 4 ημιτόνια) είναι αυτό που δίνει την αίσθηση του ματζόρε (4 ημιτ.) ή μινόρε (3 ημιτ.). Υποθέτω ότι έχει λογική ότι το πρώτο το ονομάζουμε "μεγάλο" και το δεύτερο "μικρό". Επειδή το διάστημα 6ης προκύπτει από αναστροφή διαστήματος 3ης, "κληρονομεί" και την ονοματολογία (το διάστημα μεγάλης 3ης αναστρέφεται σε μικρής 6ης και το μικρής 3ης σε μεγάλης 6ης).
- Για το διάστημα 2ας (1 ή 2 ημιτόνια) δεν έχω ερμηνεία. Θεωρείται το λιγότερο εύηχο από τα προαναφερθέντα και συνεπώς έχει λογική το ότι δεν χαρακτηρίζεται καθαρό. Ίσως για να μη το ονομάσουν "βρώμικο"

χρησιμοποιήθηκε η ίδια ονοματολογία με το διάστημα 3ης. Το διάστημα 7ης προκύπτει με αναστροφή διαστήματος 2ας, άρα κληρονομεί την ονοματολογία.
Αν κάποιος φίλος γνωρίζει το θέμα καλύτερα ευχαρίστως να με διορθώσει! Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχει τόσο το όνομα όσο ο ήχος και ο ρόλος που παίζει το καθε διάστημα στην μουσική.
Υ.Γ.: Μία απορία δική μου είναι γιατί λέμε, π.χ., διάστημα μεγάλ
ης τρίτ
ης και όχι διάστημα μεγάλ
ου τρίτ
ου.