
Και επιτελους το τελευταιο μερος του δειπνου,τα κυριως πιατα καιτο επιδορπιο......
Ταλιατελες σουφλε...
Υλικα:1 κουτιφωλιεςμε ντοματα ή ασπρες
1κουτι μανιταρια
1 κουτιντοματακια
10 φετες ζαμπον
4 λωριδες μπεικον
4 κουπες τυρια διαφορα(4 τυρια:γραβιερα,παρμερζανα,βιτσερις,κεφαλογραβιερα,γκουντα)
100 γρ.φρεσκο βουτυρο
2 ποτηρακια των 250 γρ.κρεμα γαλακτος
αλατι-πιπερι
μερικα φυλλαρακια μαιντανο
Εκτελεση:Βραζουμε τις ταλιατελες και τις βουτιρωνουμε.Κοβουμε τα μανιταρια σε φετακια και τα σοταρουμε σε λιγο βουτυρο.Στραγγιζουμε τα ντοματακια και τα κοβουμε σε κομματακια.Κοβουμε το ζαμπον και το μπεικον επισης.Σε ενα πυρεξ σκευος,με το οποιο θα σερβιρουμε ,στρωνουμε τις μισες ταλιατελλες ,ριχνουμε την μιση ποσοτητα απο τα υπολοιπα υλικα,και ξανα το ιδιο με τα αλλα μισα.Τελειωνουμε με τα τυρια.Χτυπαμε ελαφρα την κρεμα γαλακτος και περιλουουμε το φαγητο.Ψηνουμε σε φουρνο 200,για 45'.Αν θελετε αρχικα καλυψτε το σουφλε με αλουμινοχαρτο και αφαιρεστε το τα τελευταια 10' για να ροδισει.
Σνιτσελ βιενεζικο...
Υλικα:10 εσκαλοπ για σνιτσελ(αν θελετε μικροτερη ποσοτητα κανονιστε αναλογα)
λιγο αλευρι-αλλατινη για ολες τις χρησεις
2 αυγα χτυπημενα
λιγο αλατι
φρυγανια ή γαλετα τριμμενη
μαργαρινη
Αν θελετε για γαρνιρισμα
10 φετες λεμονιου
λιγο μαιντανο ψιλοκομμενο
μικρα ρολα απο βουτυρο
κροκετες πατατακια...........
Εκτελεση:Χτυπηστε λιγο με το γουδοχερι ή με το ειδικο σφυρακι για σνιτσελ τα εσκαλοπ,ωστε να μαλακωσουν.Αλατο πιπερωνουμε.Αλευρωνουμε τα εσκαλοπ,τα βουταμε στο αυγο και τα τυλιγουμε στην τριμμενη φρυγανια.Τα τηγανιζουμε σε καυτη μαργαρινη και απο τις 2 πλευρες και τα αραδιαζουμε γυρω-γυρω σε μεταλλικη πιατελα.Αφηνουμε στο κεντρο χωρο,για καποιο πιθανο διακοσμητικο(κροκετες πατατακια).Μπορουμε να τα διατηρησουμε στο θερμοθαλαμο 1 ωρα.Απο ενα κομματι παγωμενο βουτυρο κοβουμε κομματακια σαν ροδελες.Κοβουμε 10 ροδελες λεμονιου,τις πασπαλιζουμε με λιγακι μαιντανο και τοποθετουμε πανω απο τα εσκαλοπ,και απο πανω την ροδελα βουτυρακι.Και σερβιρουμε...
Φρουτοσαλατα:νομιζω δεν χρειαζεται να πουμε κατι.Αν μπορειτε παρτε διαφορα και σπανια φρουτα ,κοψτε τα μικρα κομματακια ,λιγη σαντιγυ-αν θελετε-και φραουλιτσες.
Παμε τωρα στο τελευταιο μερος αλλα και πολυ βασικο:το επιδορπιο...
Για το προφιτερολ δεν χρειαζεται να γραψω συνταγη μιας και ηδη υπαρχει στο θεμα μεσα.
Οποτε ...
Μαρεγκα μους σοκολα...
Υλικα:6 ασπραδια
1,5 κουπας ζαχαρη
1/4 κουταλακι κρεμοριο
λιγη βανιλια
250 γρ.κουβερτουρα
6 κροκαδια
3 ασπραδια
1/2 κουπας ζαχαρη αχνη
4 κουταλιες χυμο απο κερασακια μαρασκινο ή κονιακ
1 ποτηρακι κρεμα γαλακτος
αμυγδαλα ασπρισμενα και χωρισμενα στην μεση
λιγο ινδοκαρυδο βαμμενο κιτρινο(προαιρετικο)
Εκτελεση:Ετοιμαζουμε την μαρεγκα με τον γνωστο τροπο,κανουμε σχημα στρογγυλο,Ψηνουμε .Μπορουμε αν θελουμε να παραγγειλουμε την μαρεγκα απο ζαχαροπλαστειο.....
Χτυπαμε την κρεμα γαλακτος με 1/4 κουπας ζαχαρη αχνη και λιγη βανιλια.Λιωνουμε την κουβερτουρα σε μπαιν μαρι.Ριχνουμε τον χυμο μαρασκινο και τα κροκαδια ανακατευοντας δυνατα.Αφηνουμε το μειγμα να κρυωσει.Στο μεταξυ χτυπαμε τα ασπραδια με την αχνη σε μαρεγκα πηχτη.Ανακατεβουμε 1 κουπα σαντιγυ με το μειγμα της σοκολατας και επειτα τη μαρεγκα.Βαζουμε την υπολοιπη σαντιγυ σε κορνε και αραδιαζουμε ροζετες απο σαντιγυ γυρω-γυρω στα χειλη της τουρτας.Αδειαζουμε το μους μεσα στην ταρτα και την βαζουμε στο ψυγειο.Ωστε να σφιξει.Γαρνιρουμε με ροζετες απο σαντιγυ το ινδοκαρυδο και το αμυγδαλο σχηματιζοντας νουφαρα(προαιρετικο)....
Μετα απο ολα αυτα σας ευχομαι,καλη επιτυχια,ελπιζω να δειτε την εκπληξη και την χαρα στα ματακια της καλης σας.Και να μην το κανετε συνεχεια διοτι μαλλον θα μαγειρευετε εσεις μετα....
Τελος θα ηθελα να αφιερωσω αυτη την συνταγη-δειπνου ,σε μια κοπελιτσα παραπονιαρα και παρεξηγησιαρα.Σε σενα λοιπον ζωουλα,ανταποδιδωντας αλλωστε και την συνταγουλα σου-αφιερωση(ντονατς).Ισως,καποτε,να εισαι η τυχερη που θα γευθεις,ενα τετοιο δειπνο.....