Να πω την πικρή μου αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα όλο αυτό το διάχυτο "μένος" ενάντια στους Πυξ Λαξ που πάντα ανακυκλωνόταν στα εξής θέματα, χωρίς ιδιαίτερη σειρά αξιολόγησης:
(1) δεν είναι ροκ, είναι ποπ / λαϊκοί / τυχάρπαστοι
(2) δεν ξέρουν να παίζουν μουσική, παίζουν όλο τα ίδια ακόρντα
(3) όλο διαλύονται αυτοί ρε!
(4) για τα φράγκα γίνονται όλα!
Καταρχάς, θα συμφωνήσω ότι ταμπέλες στη μουσική δεν πρέπει να μπαίνουν. Απ' τη στιγμή που εγώ ακούω ένα τραγούδι και το γουστάρω, δεν πα να λέγεται ροκ, δεν πα να λέγεται ποπ, δεν πα να λέγεται jazz. Το θέμα είναι ένα τραγούδι να σου αφήνει κάτι, μια αίσθηση, να σ' αρέσει. Μη τα αναγάγουμε όλα σε επιστήμη ρε παιδιά, έλεος. Ροκ και να 'χαμε να λέγαμε. Θα πρέπει να το γυρίσουμε σε στυλ εφηβικού περιοδικού, Europe εναντίον Bon Jovi και δε συμμαζεύεται και νομίζω ότι λίγο παραπάνω μυαλό απ' αυτό διαθέτουμε. Γιατί ντε και καλά να εντάξουμε ένα συγκρότημα σε ένα είδος; Το θέμα είναι αν το γουστάρουμε ή όχι.
Και το θέμα με τα ακόρντα και το "δεν ξέρουν να παίζουν μουσική" εκεί νομίζω ότι υπάγεται: στο αν τελικά το γουστάρει το αυτί του καθενός. Εμένα προσωπικά μ' αρέσανε πολύ οι Πυξ Λαξ - ναι, έχουν βγάλει και χοντρές πατάτες, αλλά έχουν βγάλει και πολύ καλά τραγούδια. Τώρα το αν το στυλ τους αρέσει ή δεν αρέσει είναι άλλο θέμα. Αλλά ότι ξέρανε να παίζουν μουσική, δεν νομίζω ότι χρειάζεται απόδειξη, για όνομα Θεού. Και δε μιλάω μόνο για τη βασική τριπλέτα των τραγουδιστών, μιλάω και για τη μπάντα. Γιατί το ξεχνάμε όλοι ότι οι Πυξ Λαξ ήταν συγκρότημα και όχι χορωδία.
Τώρα το επιχείρημα ότι είναι το άλλοθι των σκυλάδων... Κάθε συγκρότημα έχει διάφορους ακροατές που έχουν διάφορα ακούσματα - με την εξαίρεση ας πούμε ίσως κάποιων heavy metal ή hard rock συγκροτημάτων που εκεί όντως υπάρχει μια πόλωση, ίσως λόγω και του νεαρότερου των ηλικιών των ακροατών. Αλλά δεν μπορεί ο ακροατής σου να σε χαρακτηρίζει, ποτέ δεν το πίστεψα αυτό. Και στο φινάλε δηλαδή, με τι δικαίωμα σχηματίζουμε εμείς όλη αυτή την ελιτίστικη άποψη της ροκ μουσικής που αμπαρώνει τις πόρτες στους "ακάθαρτους" που θα ακούνε και άλλα είδη μουσικής και ανάμεσα σ' αυτά και τα σκυλάδικα; Εμείς είμαστε οι έξυπνοι κι όλοι οι υπόλοιποι είναι υποδεέστεροι δηλαδή;
Ας ανοιχτούμε λίγο παραπάνω κι ας μη μένουμε κολλημένοι.