Προσωπικά δε μπορώ να υποστηρίξω μια ρητορική τύπου 4χορδο vs. 5χορδο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντικειμενική σταθερά. Αν κάποιος χρησιμοποιεί την 5η χορδή, τότε είναι σαφές το τι θα προτιμήσει. Αν όχι, τότε γιατί να δώσει 100-150Ε (κατά μέσο όρο) παραπάνω;
Εμένα μου χρησιμεύει, καλή ώρα. Σαφώς λιγότερο από ότι οι άλλες 4 χορδές, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιώ τη Β- είτε για πολύ χαμηλές συχνότητες σε ηχογραφήσεις, είτε ακόμη και ως κατάληξη μιας φράσης σε ένα σόλο. Επίσης είμαι σίγουρος πως τα δυο 5χορδα και το ένα 6χορδο που πέρασαν από τα χέρια μου δεν υστερούν πουθενά ηχητικά σε σχέση με άλλα 4χορδα, μιας και πολλά όργανα από μια κατηγορία τιμής και πάνω είναι αρκούντως προσεγμένα. Και αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υφίσταται στη συνείδηση ορισμένων βιρτουόζων μουσικών που εμπιστεύονται περισσότερες από 4 χορδές σε ηχογραφήσεις, τότε είναι οκ για μένα.
Αυτό που έχει κατά καιρούς υποστηριχθεί είναι πως είναι δυσκολότερο λόγω string spacing να σλαπάρεις σε ένα 5 χορδο. Προφανώς το 19mm είναι πιο άνετο από το 17mm, αλλά είμαι έχω καταλήξει στο ότι είναι θέμα συνήθειας- αλλιώς υπάρχουν και τα wide ή έστω wider! Μάλιστα, δεδομένου πως το τελευταίο 6μηνο από άποψη τεχνικής κοιτάω να εξελίξω το slap μου, είτε παίξω με 4χορδο είτε με 5χορδο, είναι το ένα και το αυτό- για μένα τουλάχιστον.
Με άλλα λόγια, πραγματικά δε βρίσκω επιχείρημα υπέρ του ενός ή του άλλου: είναι θέμα αναγκών και συγκυριών. Το μπάσσο που έχω τώρα έχει τον ήχο που έψαχνα, και έτυχε να είναι 5χορδο. Αν ήταν 4χορδο, πολύ πιθανόν να το αγόραζα και πάλι- και απλά θα προσάρμοζα σε ένα βαθμό το παίξιμο μου.
Πάντως, από όσα διαβάζω σε διάφορες συνεντεύξεις μουσικών, κάποιοι αισθάνονται οικεία με το 5άρι, ενώ σε κάποιους απλά "δεν έκατσε" (ή το βρίσκουν περιττό).
Άρα, θα επιμείνω στο ότι ο καθένας μας ξέρει τις ανάγκες του καλύτερα!