εγω θα προτεινα ενα pentulla με bartollini μαγνητες που ειναι ο,το πρεπει και για ροκ αλλα και για πιο φανκ "καταστασεις"
Σαν ιδέα είναι πολύ καλή... μόνο που τα pendulla αρχίζουν από τα 2500 ευρώ για bolt-on υλοποίηση και φθάνουν, για τα πιο δύσκολα κατασκευαστικά neck through, κοντά στα 4-5000Ε. Και αν πάλι τα βρεις στην Ελλάδα 2500 ευρώ (αν και νομίζω όταν συζητούσαμε με τον Κουρμπή τόσο μου είχε πει ότι τα δίνει, άντε 2700)!
Παραδόξως... αν και δεν το περίμενα, έπαιξα με ένα άταστο Cort και με εντυπωσίασε- μάλιστα ουδόλως ακριβό, νομίζω 630 μετρητοίς. Ακόμη και στο σλαπ του ήταν πολύ εύηχο. Συνεπώς, ανάμεσα σε αντίστοιχες μάρκες, και πάντα σε αυτή την κατηγορία τιμής, θα έλεγα πως είναι κρίμα να μην δοκιμάσει κανείς τα Cort. Τα πολύ φθηνά Ibanez δε μου άρεσαν για να είμαι ειλικρινής. Washburn ήταν το πρώτο μου μπάσσο, το XB-400. Αξιοπρεπές, αλλά απλή κατασκευή.
Ως προς τα διακοπτάκια που ρωτάει ο φίλος πιο πάνω (τα knobs). Σε ένα μπάσσο, σε γενικές γραμμές, μπορείς να έχεις 3 για το EQ (μπάσσα, μεσαία, πρίμα), ή 2 ενίοτε (χωρίς μεσαία δηλαδή), 1 για volume (προφανώς), 1 για balance μεταξύ μαγνητών και 1 διακόπτη για επιλογή passive/active. Από κει και πέρα, γίνονται πολύ εξειδικευμένα τα πράγματα...
Τα πετάλια έχουν πλάκα, αλλά δεν παύουν να κόβουν συχνότητες, και αυτό είναι κάτι που σε γενικές γραμμές δεν το θέλεις στο μπάσσο. Και αν είναι να χρησιμοποιήσεις τέλος πάντων εφέ, μόνο high end πεταλάκια. Αυτή φυσικά δεν είναι μόνο δική μου άποψη!
Μιλώντας για όργανα, θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα πως τα fender παιχτικά δεν είναι τόσο σπουδαία (προσωπική άποψη). Σε αυτό το ύφος θα προτιμούσα musicman stingray.
Για τα warwick δε που ανέφερε ένας άλλος φίλος, μιας που έχω ένα thumb 5άρι, είναι πάρα πολύ αξιόλογα κατασκευαστικά (ή αυτό μου έτυχε αν θέλετε), έχουν πραγματικά χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο ήχο, αλλά δε νομίζω πως ντε και καλά ένα warwick 1500/2000 ευρώ θα βολέψει όλους καλύτερα από ένα Ibanez των 1000e. Είναι και το γούστο στη μέση, το feeling κτλ. Πρόσφατα πήρα ένα 6χορδο από αγγελία εδώ μέσα, έτσι για την πλάκα μου και για γρήγορο παίξιμο σε εβένινη ταστιέρα, και κατέληξα να παίζω περισσότερο funk και slap σε αυτό αντί για το Warwick, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να κάνω το αντίθετο (βάσει προδιαγραφών και ηχητικού προσανατολισμού).
Άπαξ και ένα όργανο είναι καλοφτιαγμένο και σου ταιριάζει, μπορείς να κάνεις παπάδες...