Ειπες πολλα και μαζεμενα που σηκωνουν πολυ συζητηση.
Να πω οτι δεν καταλαβα γιατι μου γραφεις σαν να ειμαι εκπροσωπος των συνθετων ή της αεπι κλπ.
Δεν ειμαι ουτε το ενα ουτε το αλλο. Ουτε με εκπροσωπει η αεπι.
Οσα αναφερεις τα σχολιαζω ξεκαθαρα ηδη στο πρωτο μου ποστ.
"Οσοι εχουν εμπλακει με πνευματικο εργο που αυτο το εκμεταλευεται καποιος, αυτοι πρεπει να αμοιβωνται σωστα και δικαια"
Δεν ειπα τιποτα παραπανω.
Φυσικα και πρεπει οπως εγραψα, αυτο να γινεται με διαφανεια και νομιμους τροπους και οχι νταβατζιλιδικα.
Αυτα ειπα οτι πρεπει να λυθουν και να βρεθουν συγχρονες φορμουλες και δικαιες για ολους.
Δεν με ενδιαφερει αν ειναι απο την αεπι ή καποια αλλη.
Αυτο που με ενδιαφερει ειναι να γινεται με διαφανεια και δικαια χωρις να πεφτει χαρατσι στο μαγαζι που χρησιμοποιει τη μουσικη καποιου και να αναλογει στα κερδη του. Ετσι ωστε ουτε αυτος να αναγκαστει να διακοψει τη χρηση μουσικης αλλα ουτε και οι συνθετες αναγκαστουν να διακοψουν την συνθεση ή δημοσιευση των εργων τους.
ομως εχει πληρωσει μια τιμη που περιλαμβανει και τη μουσικη δημιουργια, ετσι δεν ειναι;
Μα δεν ειναι απλο? Αγοραζει καποιος τη "μουσικη δημιουργια" μονο για δικη του χρηση και οχι προς εκμεταλευση. Για κατι τετοιο ακριβως υπαρχουν τα πνευματικα δικαιωματα, για προστασια απο επιπλεον εκμεταλευση.
Αν μου πουλαγες ενα τραγουδι σου να το ακουσω αλλά και να το πουλησω αν θελω και σε αλλους ή να το βαλω σε μια διαφημηση του σαμπουαν που κατασκευζω και θελω να πουλησει, ή να ανοιγα ενα μπαρ και να εβαζα τη μουσικη σου για να πουλησω τα ποτα μου αφου "με ησυχια" δεν θα πουλαγα σταγονα, ή να το εβαζα σε μια ιστοσελιδα μου με τετοιο τροπο που θα προσφερε στην ανοδο της κινηση της και που θα ειχε αποτελεσμα να επαιρνα διαφημησεις και να ειχα καποιο οικονομικο κερδος κλπ κλπ, θα σε εφταναν τα 1-2 ευρω που θα στο πληρωνα?
Δεν θα συζηταγες αλλη αμοιβη για πληρη παραχωρηση των πνευματικων δικαιωματων σου? Ή απλα θα ζηταγες να μη το εκμεταλευτω επιπλεον απο την ιδιωτικη χρηση.
Με αυτη τη λογικη λοιπον, πρεπει εσεις, αφου εισπραξετε το ποσο που αντιστοιχει για τη δημιουργια σας, να πληρωνετε τους μουσικους που συμμετειχαν στο δισκο, τους ηχοληπτες και τους βοηθους τους που βοηθησαν στη δημιουργια του CD, το γραφιστικο γραφειο και τους φωτογραφους που εκαναν το "βιβλιαρακι", το εξωφυλο και το CD image, την εταιρια που "εκοψε" τα CD, κλπ
Οι μουσικοι πληρωνονται ηδη εκτελεστικα δικαιωματα απο την δημοσια εκτελεση των εργων που συμμετειχαν.
Οι γραφιστες δεν πληρωνονται γιατι το CD οταν παιζεται δημοσια δεν φαινεται το εξωφυλο του.
Για τους ηχοληπτες συζητειται αν εμπιπτει το εργο τους στα πνευματικα δικαιωματα. Σε πολλες περιπτωσεις πιστευω ναι, οχι παντα ομως.
Δεν διαφωνω στο ανοιγμα την υποθεσης.
Οι υπολοιποι βοηθοι κλπ δεν νομιζω οτι προσφερουν καποιο πνευματικο εργο με δικαιωματα.
Γραφειοκρατια ή εκτελεση εντολων δεν μπορω να το ονομασω πνευματικο εργο που θα επηρεαζε και θα ολοκληρωνε το εργο με διαφορετικο τροπο προς το καλυτερο.
Γιατι σε μικρα μαγαζια που χρησιμοποιουν απλως ενα ραδιοφωνο κι οχι καποιο CD player να χρεωνουν την αναπαραγωγη μουσικης;
Το ιδιο δεν ειναι??? Ακουγεται μια μουσικη που εχει γραψει καποιος και αυτη τη μουσικη την εκμεταλευεται καποιος για να πουλησει πιο ευκολα τα προιοντα του.
Πνευματικα και εκτελεστικα δικαιωματα πληρωνουν ολοι και το ραδιοφωνο και η τηλεοραση και τα καταστηματα. Ολοι οσοι κερδιζουν
μεταπωλωντας την ιδια την μουσικη ή βοηθουν τις πωλησεις των προιοντων τους με την μουσικη αυτη.
Και ετσι ειναι το σωστο νομιζω.
Το πως και το ποσο ειναι το θεμα της συζητησης λοιπον και ηθελα να μπει στο σκεπτικο του καθε ενδιαφερομενου στο θεμα και η πλευρα του συνθετη εκτος απο την πλευρα του μικρου καταστηματαρχη που δικαιως διαμαρτυρεται για μεγαλη χρεωση (αν ειναι οντως μεγαλη) αλλα οχι δικαιως για την οποιαδηποτε χρεωση αφου και αυτου του αναλογει μια χρεωση για τη χρηση ενος ξενου εργου.