Ρε Μητσο,
Το μονο αντικειμενικο στο ροκ ειναι οι συγκεκριμενες φορμες ενορχηστρωσης...Ειναι γνωστο οτι το "βρεχει φωτια στη στρατα μου" δε μπορει να χαρακτηριστει ροκ,οσο καλο κομματι κι αν ειναι,επειδη δεν εχει καποια απο αυτες τις "φορμες" που θα το εκαναν ροκ.Ολα τα αλλα ειναι υποκειμενικα,συμφωνω μαζι σου,αλλα το θεμα της ενορχηστρωσης ειναι το μονο αντικειμενικο.
Στα περι Μιχα και Σιδηροπουλου,δεν εκανα καμια εξισωση.Σιγουρα ο ενας εχει πολυ μεγαλυτερη ιστορια,αυτο ομως δεν αναιρει οτι το συγκεκριμενο κομματι του Μιχα που ειχα εντοπισει ειναι ροκ.Να μην ξαναλεμε τα ιδια,τα συζητησαμε εκτενως.Αλλωστε οπως ειπε και ο Buckethead εαν θελετε να περνατε απο ιδεολογικο κοσκινο καθε κομματι για να το καταταξετε στα rock correct,ειναι φυσικα δικαιωμα σας.Απλα αφου λες πως δεν ειναι συγκεκριμενο το τι ειναι ροκ πως μπορεις να λες οτι ο ταδε ειναι ή δεν ειναι ροκ και να κανεις τοσο ευκολους αφορισμους?
Εγω τουλαχιστον με βαση το δικο μου κριτηριο(την ενορχηστρωση) μπορω ευκολα να ξεχωρισω τι ειναι ροκ και τι οχι.Οχι οτι με ενδιαφερει και ιδιαιτερα εαν μου αρεσει το ακουσμα βεβαια.
Ειλικρινα με φιλικη διαθεση,
Jimi
Κατσε λιγο να προσπαθησω να το πιασω απο αλλο σημειο το θεμα ....κι εννοειται βεβαια οτι αυτα που θα πω ειναι προσωπικη μου γνωμη που πηγαζει απο τα προσωπικα μου βιωματα.
...Το Ροκ δεν ειναι μονο παραμορφωση και γκαζια.
....Το Ροκ δεν ειναι μονο σχισμενα τζην , πετσινο μπουφαν, μακρυ μαλλι, σκουλαρικι και γρεζο στην φωνη.
...Το Ροκ δεν ειναι μονο επανασταση. Δεν ειναι ουτε μονο σταση ζωης.
....Το Ροκ δεν ειναι μονο το να σαι αυθεντικος.
Ειναι ενα γενικοτερος τροπος να ζεις , να εκφραζεσαι να ακους και να παιζεις μουσικη....κι αν σου λειπουν καποια απο τα παραπανω στοιχεια τοτε δεν το χεις το αθλημα.
Δηλαδη δεν φερεσαι καπως, επειδη εισαι "ροκ" (το βαζω σε εισαγωγικα γιατι δεν ξερω κατα ποσο υφισταται αυτος ο ορος) αλλα επειδη εισαι καπως, ΜΠΟΡΕΙ να εισαι και "ροκ"
Που. Χου.
-Η Μπελλου μπορει να ειχε γρεζο στην φωνη της και να τα χωνε γενικοτερα στο συστημα...αλλα αυτο δεν ειναι Ροκ.
-Η Ρεγκε μουσικη ειναι πολυ κοινωνικοποιημενη κι εχει πολλα στοιχεια επαναστασης ....αλλα δεν ειναι Ροκ.
-Ο Ιωαννιδης/Περιδης/Μαλαμας/κλπ μπορει (κατα ττην γνωμη μου) να ειναι πολυ καταξιωμενοι καλλιτεχνες με πολυ ομορφα τραγουδια (που σε πολλα χρησιμοποιουν και παραμορφωσεις στις κιθαρες) ....αλλα δεν ειναι Ροκαδες
-Ο Στρατος κι ο Στελιος μπορει να μιλουσαν για τα προβληματα της γενιας τους και να ηταν αυθεντικοτατοι ....αλλα δεν ειναι Ροκ ο τροπος που εκφραστηκαν.
Ολοι οι παραπανω που σου ανεφερα ηταν εξισου σημαντικοι, ποιοτικοι, αυθεντικοι για τα μουσικα και τα κοινωνικα δρωμενα με οποιονδηποτε Ροκα καλλιτεχνη ...και μαλιστα σε πολλες περιπτωσεις πολυ πιο αληθινοι απο πολλους "ροκαδες" που κατα καιρους εχω ακουσει...αλλα δεν ειναι Ροκ.
Μια μοτοσυκλετα για να κυκλοφορησει στον δρομο πρεπει να εχει εκτος απο ροδες και τιμονι, κι εναν κινητηρα, ντεποζιτο, φρενα, κλπ ...ετσι ακριβως για να χαρακτηρισεις κατι ως Ροκ, πρεπει κι αυτο να χει καποια στοιχεια που να το διεπουν...μπορει να χει καποια απο αυτα αλλα δεν τα χει ολα , τοτε δεν ειναι .
Μου λες οτι ετσι δεν μπορεις να βγαλεις ακρη για το τι ακριβως ειναι το ροκ κα ψαχνεις να βρεις "φορμες" και "κανονες" για να το προσδιορισεις.....και σε ρωταω , γιατι πρεπει να διυλισουμε τον Κωνοπα (δεν ξερω αν γραφεται ακριβως ετσι , σορυ) ? ......Δεν θα βγαλεις ουτως ή αλλως ακρη ετσι και θα πεσεις σε ατοπηματα .....κι οχι μονο με τυπους σαν τον Μιχα, εχει βγαλει παλιοτερα κι ο Δαντης τετοια τραγουδια, κι ο Ρουβας (Αντεξα) , κι ο Ρακιντζης, κι ο χαριτοδιπλωμενος και δεν ξερω γω ποσοι αλλοι.
Στο πα και πριν , αν θελεις να το γνωρισεις το ροκ ειναι (ακομα) σχετικα ευκολα....βγες εξω και ψαξτο, ειναι ευκολο να το ξεχωρισεις, κανει Μπαμ οταν ειναι αληθινο......και στο ξαναλεω , στην τελικη μπορει και να μην σου αρεσει και να κρατησεις μονο τη μουσικη του ή την τεχνοτροπια του στην μουσικη...εχει πολυ ομορφα πραγματα κι εξω απο το ροκ, εξισου αληθινα, επαναστατικα και τα ρεστα....απλα καποιους απο μας μας αρεσει να το εκφραζουμε ετσι.
Δεν υπαρχει καποιο φιλτρο "rock correct" , τουλαχιστον ετσι πιστευω εγω......υπαρχει ομως ενα κατι στον αερα οταν βλεπεις ατομα του σιναφιου σου και καταλαβαινες οτι καποιος ειναι (και καλα) "δικος σου" ή οχι...αυτο ειναι το ευκολο γιατι μετα αρχιζουν τα δυσκολα...το να καταλαβεις αν καποιος ειναι ροκας ειναι παιχνιδακι, το να καταλαβεις ομως αν ειναι ενταξει ατομο, καλοπροαιρετος,κλπ δεν ειναι καθολου ευκολο σε πληροφορω ...και πιστεψε με οτι οποιος ειναι ροκας δεν σωνει και καλα Αγιος...εχω γνωρισει κατα καιρους πολλους σαπιους...οπως αντιθετως εχω γνωρισει και πολυ καλους ανθρωπους που ακουνε σκυλαδικα.
Τελος οσον αφορα τους "αφορισμους" που γραφεις σε καποιο σημειο...δεν ξερω που με ειδες να αφοριζω....εγω προτιμω την λεξη "μπο'υ'κοταρω" ..δεν μπορω να κατηγορησω τον καθε Μιχα για αυτο που κανει...αυτοι δεν ειναι καλλιτεχνες, ειναι ταμειακες μηχανες, επαγγελματιες που κανουν την δουλεια τους....ποιος ειμαι εγω για να τους αφορισω ? Ο Πάπας? ...απλα προτιμαω να μην αγοραζω δισκους τους, να μην πηγαινω στα live τους κι οποτε βρισκω ευκαιρια (καλη ωρα) να προσπαθω μεσα απο την συζητηση να τους ξεχωριζω απο τα "χωραφια" μου.....γιατι οπως και να γινει, οσο και να χει αλλοτριωθει η κατασταση...το αγαπαω το ρημαδι, τι να κανω?