Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό Ροκ  (Αναγνώστηκε 60308 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος schizm

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
Απ: Ελληνικό Ροκ
« Απάντηση #50 στις: 16/08/07, 17:36 »
Δεν ανήκω στο σύνηθες target group ακροατών του Μίχα αγαπητέ μου για να αγνοώ τι εστί το εκάστοτε μουσικό ιδίωμα. Καλώς ή κακώς κάθε μουσική αναφορά έχει συνδεθεί με κάποια χαρακτηριστικά κι ιστορικές πραγματικότητες που ξεπερνάνε την απλή φόρμα της μουσικής, αλλά επεκτείνονται και σε όσα τείνει να εκφράζει. Παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών που φυσικά έχουν δυναμικό χαρακτήρα κι αναπροσαρμόζονται. Όχι όμως τόσο κραυγαλέα βιαστικά ώστε να τείνουμε να αποδώσουμε στο Μίχα την ταυτότητα του Μεσσία της ελληνόφωνης rock χάρη στο περισπούδαστο Μπουρδέλο του. Αναμένω να εξηγήσεις γιατί ακριβώς μια ωραία παραγωγή πρόκειται να σώσει τα πράγματα.

Άλλωστε προς το παρόν μονάχα τις αντικειμενικές λεπτομέρειες έχουμε καλύψει...περί της υποκειμενικής προσέγγισης της σύνθεσης του Μίχα, αποδεχόμαστε πως περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Κι αυτή η κολοκυθόπιτα δε φαίνεται να έχει γίνει κι ευρέως αποδεκτή. Το κατανοώ απόλυτα προσωπικά.

Τέλος και να ήθελε κάποιος να επιβάλλει το οτιδήποτε, θα αδυνατούσε ελέω μέσου.

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
  • Make music,not priests!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: 16/08/07, 17:56 »
Δεν ανήκω στο σύνηθες target group ακροατών του Μίχα αγαπητέ μου για να αγνοώ τι εστί το εκάστοτε μουσικό ιδίωμα. Καλώς ή κακώς κάθε μουσική αναφορά έχει συνδεθεί με κάποια χαρακτηριστικά κι ιστορικές πραγματικότητες που ξεπερνάνε την απλή φόρμα της μουσικής, αλλά επεκτείνονται και σε όσα τείνει να εκφράζει. Παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών που φυσικά έχουν δυναμικό χαρακτήρα κι αναπροσαρμόζονται. Όχι όμως τόσο κραυγαλέα βιαστικά ώστε να τείνουμε να αποδώσουμε στο Μίχα την ταυτότητα του Μεσσία της ελληνόφωνης rock χάρη στο περισπούδαστο Μπουρδέλο του. Αναμένω να εξηγήσεις γιατί ακριβώς μια ωραία παραγωγή πρόκειται να σώσει τα πράγματα.

Άλλωστε προς το παρόν μονάχα τις αντικειμενικές λεπτομέρειες έχουμε καλύψει...περί της υποκειμενικής προσέγγισης της σύνθεσης του Μίχα, αποδεχόμαστε πως περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Κι αυτή η κολοκυθόπιτα δε φαίνεται να έχει γίνει κι ευρέως αποδεκτή. Το κατανοώ απόλυτα προσωπικά.

Τέλος και να ήθελε κάποιος να επιβάλλει το οτιδήποτε, θα αδυνατούσε ελέω μέσου.

Θα πρεπει να εισαι πολυ περηφανος που δεν ανηκεις στο target group του Μιχα,οσοι ανηκουν ειναι χαζοι ενω εσυ διεπεσαι απο την ευφυια του Αινσταιν!Τι μας λες ρε φιλε.Σιγα μη σε ρωτησω για το ποιο κομματι θα γουσταρω να ακουσω,σιγα μην αγχωθω επειδη εσυ και καποιοι αλλοι πολυ "ψαγμενοι" "παλαιοροκαδες" "επαναστατες" θα με πειτε βλακα.
Τουλαχιστον στα δικα μου αμουσα και απαιδευτα αυτια αρεσουν οι καλες παραγωγες και εχω κουραστει να ακουω μιξεις με τα οργανα μπερδεμενα,κιθαρες με ογκο πορδης,παιχτικα λαθη κλπ κλπ που υπαρχουν σε πολλα κομματια συγκροτηματων underground ελληνοφωνου ροκ.Εγω δε μιλησα για μεσσιες πουθενα,εγω ειπα οτι ειναι μια καλη αρχη για να αρχισει συνηθισει το ευρυ ελληνικο κοινο στο ροκ ηχο.

Αποσυνδεδεμένος schizm

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: 16/08/07, 18:11 »
Ξέρεις, δε χρησιμοποίησα τη λέξη "σύνηθες" τυχαία, στην προσπάθειά μου να προσδιορίσω το target group του. Προφανώς αν δεν ανήκεις σε εκείνους που συνηθίζει να απευθύνεται, δεν έχεις και πολλούς λόγους να νοιώθεις θιγμένος. Ο καθένας άλλωστε διαθέτει και το κοινό που του αξίζει...όλως τυχαίως στις συναυλίες του ο μέσος όρος είναι δεν είναι 15 χρονών. Προφανώς και κάτι λέει αυτό για τη μουσική του...

Το ελληνικό κοινό κάποτε συνήθισε τόσο στην ηλιθιότητα των συνθέσεων και της κοινοτοπίας που του πάσαραν οι δισκογραφικές, που έφτυσε κατάμουτρα το ελληνόφωνο rock και στράφηκε -στην καλύτερη- στο αγγλόφωνο, που ανέκαθεν είχε περισσότερο ευέλικτη αναπροσαρμογή με βάση τον κληροδοτημένο rock ήχο. Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ποτέ στις παραγωγές, αλλά στην κενότητα των ιδεών και στις αδύναμες συνθετικές πένες που διαθέτει ο χώρος. Παιδιά χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα, που αναπλάθουν στείρα κι άγονα τα ίδια και τα ίδια, μέχρι να τους βαρεθούν και τ' άντερά τους. Κι ο Μίχας τα ίδα κόπρανα είναι, μονάχα σε πιο φαντεζί περιτύλιγμα. Με καλή παραγωγή κανένας ατάλαντος δεν πρόκειται να τη γλυτώσει του αδέκαστου κριτή χρόνου.

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: 16/08/07, 18:23 »

Το ελληνικό κοινό κάποτε συνήθισε τόσο στην ηλιθιότητα των συνθέσεων και της κοινοτοπίας που του πάσαραν οι δισκογραφικές, που έφτυσε κατάμουτρα το ελληνόφωνο rock και στράφηκε -στην καλύτερη- στο αγγλόφωνο, που ανέκαθεν είχε περισσότερο ευέλικτη αναπροσαρμογή με βάση τον κληροδοτημένο rock ήχο. Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ποτέ στις παραγωγές, αλλά στην κενότητα των ιδεών και στις αδύναμες συνθετικές πένες που διαθέτει ο χώρος. Παιδιά χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα, που αναπλάθουν στείρα κι άγονα τα ίδια και τα ίδια, μέχρι να τους βαρεθούν και τ' άντερά τους. Κι ο Μίχας τα ίδα κόπρανα είναι, μονάχα σε πιο φαντεζί περιτύλιγμα. Με καλή παραγωγή κανένας ατάλαντος δεν πρόκειται να τη γλυτώσει του αδέκαστου κριτή χρόνου.

Σε γενικες γραμμες δεν διαφωνω με αυτο το ποστ σου περα απο το οτι το κομματι μου αρεσει και οπως ειπαμε ειναι καθαρα υποκειμενικο το αν μας αρεσει ή οχι.Επισης ομως πρεπει να προσθεσω πως ενα καλο κομματι με κακη παραγωγη θα παει εξισου χαμενο με ενα κακο κομματι με καλη παραγωγη.Συμφωνω πως η σημερινη ελληνοφωνη σκηνη στερειται ταλεντου(οσα εχω ακουσει) αλλα πρεπει τουλαχιστον να εκσυγχρονισει τον ηχο της.Για το αν ειναι ροκ το κομματι δεν θα πω τιποτε αλλο,ειναι προφανες πως αντιλαμβανομαστε διαφορετικα την εννοια του ροκ.

Αγγέλα

• Επισκέπτης
« Απάντηση #54 στις: 16/08/07, 22:37 »

Το ξερω φιλε μου οτι εκανα παραπομπη.Εμενα ομως δε με ρωτησε κανεις τι ειναι ροκ.

Δεν σε ρώτησε, αλλά λες και είσαι σκέτη παραπληροφόρηση...

Αποσυνδεδεμένος Unknown Artist

• Νυχτοβάτης
  • Παλιός
  • Φύλο: Άντρας
  • Super profundo on the early eve of your day
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: 17/08/07, 01:11 »
Tα couple με την ακουστική, το ρεφραίν με την ηλεκτρική να κρατάει τις πέμπτες, αυτή είναι μια δομή που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά pop ελληνικά καψουροτράγουδα, και το ίδιο ισχύει και σε αυτό του Μίχα. Προσωπικά το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο χωρίς να ξέρω ότι είναι Μίχας και νόμιζα πως είναι μια κλασσική μπαλαντοροκια που έχουν οι σκυλάδες καμμιά φορά στα CDια τους. Δεν είναι ροκ αυτό, το τί είναι ροκ είναι μεγάλη ιστορία, σαν να λέμε τι είναι ο Θεός για τον καθένα...
Και δεν ειναι μπροστά οι ηλεκτρικές στην μίξη!
Ξημερώνει. Μισοκατανοημένο πρώτο φως. Λαμπερός δαμαστής αγριεμένων και χαμένων ψυχών.
Μετανιώνω για όσα ως τώρα ισχυρίστηκα, για ό,τι ως τώρα υπήρξα.
Μετανιώνω γι' αυτή μου ακόμα τη μετάνοια.

- Γιάννης Αγγελάκας -

Αποσυνδεδεμένος Anaximandros

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Τα καλύτερα έρχονται!
    • Προφίλ
« Απάντηση #56 στις: 17/08/07, 01:19 »
Ξέρεις, δε χρησιμοποίησα τη λέξη "σύνηθες" τυχαία, στην προσπάθειά μου να προσδιορίσω το target group του. Προφανώς αν δεν ανήκεις σε εκείνους που συνηθίζει να απευθύνεται, δεν έχεις και πολλούς λόγους να νοιώθεις θιγμένος. Ο καθένας άλλωστε διαθέτει και το κοινό που του αξίζει...όλως τυχαίως στις συναυλίες του ο μέσος όρος είναι δεν είναι 15 χρονών. Προφανώς και κάτι λέει αυτό για τη μουσική του...

Πολύ ωραία τα λες :) μόνο μία μικρή παρατηρησούλα: Αν και δε μου αρέσει ούτε ο Μίχας, ούτε το τραγούδι (και γενικά είμαι της ίδιας άποψης με εσένα με όλο το θέμα), δεν κρίνω έναν καλλιτέχνη από την ηλικία της πλειοψηφίας του κοινού του. Και δεν υποτιμάω τη νοημοσύνη των 15χρονων τα οποία 15χρονα είναι χαρούμενα, το αίμα τους βράζει και κρατάνε το μέλλον τους και το μέλλον αυτού του κόσμου στα χέρια τους.
Μπορεί ο Μίχας να είναι Ποπ. Όμως τα Ροκ ακούσματα που χρησιμοποιεί, δημιουργούν στο 15χρονο κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα, κάποια βιώματα και την ανάγκη να ψαχτεί πιο σοβαρά στην κανονική Ροκ.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Τα καλύτερα έρχονται!
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: 17/08/07, 01:22 »
Tα couple με την ακουστική, το ρεφραίν με την ηλεκτρική να κρατάει τις πέμπτες, αυτή είναι μια δομή που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά pop ελληνικά καψουροτράγουδα, και το ίδιο ισχύει και σε αυτό του Μίχα. Προσωπικά το είχα ακούσει στο ραδιόφωνο χωρίς να ξέρω ότι είναι Μίχας και νόμιζα πως είναι μια κλασσική μπαλαντοροκια που έχουν οι σκυλάδες καμμιά φορά στα CDια τους. Δεν είναι ροκ αυτό, το τί είναι ροκ είναι μεγάλη ιστορία, σαν να λέμε τι είναι ο Θεός για τον καθένα...
Και δεν ειναι μπροστά οι ηλεκτρικές στην μίξη!

Αν και με τα σκυλοχαρακτηριστικά που γράφεις δε συμφωνώ και τόσο, περιγράφεις σχεδόν ακριβώς το γιατί θεωρώ το τραγούδι Ποπ.

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: 17/08/07, 12:12 »
Όμως τα Ροκ ακούσματα που χρησιμοποιεί, δημιουργούν στο 15χρονο κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα, κάποια βιώματα και την ανάγκη να ψαχτεί πιο σοβαρά στην κανονική Ροκ.

Αυτο λεω κι εγω,πεστα χρυσοστομε!

Αγγελα για δες τι ειπες σε ενα αλλο θεμα:
Τέλος, εγώ είμαι της άποψης οτι όταν δεν σου αρέσει κάποιος, ΑΠΛΑ δεν ασχολείσαι μαζί του. Αυτά...

Τελικα μηπως βρισκεσαι σε συγχυση?

Unknown artist "μπαλαντοροκια που δεν ειναι ροκ"?  :o :o :o ::) ::) ::)

Schism ειπες συνηθες target group,οχι συνηθες κοινο.Εγω μπορει να μην ανηκω στο συνηθες κοινο του αλλα εφοσον μου αρεσε το κομματι ανηκω στο target group του.Αν και το εξεφρασες λαθος επειδη πλεον καταλαβα τι εννουσες ανακαλω την επιθεση που σου εκανα στο προ προηγουμενο ποστ μου.

Αποσυνδεδεμένος Moonchild_

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: 17/08/07, 12:50 »
Εγώ το Μίχα τελικά μετά από πολύ σκέψη τον κατατάσω στο χώρο του ψευτορόκ. Αποτελεί την κατάντια του ελληνικού τραγουδιού κ ο τίτλος του κομμάτιου "μπουρδέλο" αντιπροσωπεύει  πλήρως τη καλλιτεχνική του αξία  προσωπική άποψη πάντα ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ
« Τελευταία τροποποίηση: 17/08/07, 13:16 από Vampovarotor »

Αγγέλα

• Επισκέπτης
« Απάντηση #60 στις: 17/08/07, 13:04 »
Όμως τα Ροκ ακούσματα που χρησιμοποιεί, δημιουργούν στο 15χρονο κάποια συγκεκριμένα ερεθίσματα, κάποια βιώματα και την ανάγκη να ψαχτεί πιο σοβαρά στην κανονική Ροκ.

Αυτο λεω κι εγω,πεστα χρυσοστομε!

Αγγελα για δες τι ειπες σε ενα αλλο θεμα:
Τέλος, εγώ είμαι της άποψης οτι όταν δεν σου αρέσει κάποιος, ΑΠΛΑ δεν ασχολείσαι μαζί του. Αυτά...

Τελικα μηπως βρισκεσαι σε συγχυση?

Unknown artist "μπαλαντοροκια που δεν ειναι ροκ"?  :o :o :o ::) ::) ::)

Schism ειπες συνηθες target group,οχι συνηθες κοινο.Εγω μπορει να μην ανηκω στο συνηθες κοινο του αλλα εφοσον μου αρεσε το κομματι ανηκω στο target group του.Αν και το εξεφρασες λαθος επειδη πλεον καταλαβα τι εννουσες ανακαλω την επιθεση που σου εκανα στο προ προηγουμενο ποστ μου.

Εγώ απλώς είπα την άποψη μου. Κατά τα άλλα τον Μίχα (ευτυχώς) τον έχω γραμμένο...

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #61 στις: 17/08/07, 13:09 »
Εγώ απλώς είπα την άποψη μου. Κατά τα άλλα τον Μίχα (ευτυχώς) τον έχω γραμμένο...

"Τέλος, εγώ είμαι της άποψης οτι όταν δεν σου αρέσει κάποιος, ΑΠΛΑ δεν ασχολείσαι μαζί του. Αυτά..."

Οκ εγινες κατανοητη.

Αγγέλα

• Επισκέπτης
« Απάντηση #62 στις: 17/08/07, 18:01 »

"Τέλος, εγώ είμαι της άποψης οτι όταν δεν σου αρέσει κάποιος, ΑΠΛΑ δεν ασχολείσαι μαζί του. Αυτά..."

Οκ εγινες κατανοητη.

Γιατί είπα κάτι περίπλοκο και υπήρχε περίπτωση να μην καταλάβεις? Αν πάντως έχεις καταλάβει τόσο καλά, όσο έχεις καταλάβει τι σημαίνει ροκ, τότε μάλλον δεν κατάλαβες Χριστό  :P ;D

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #63 στις: 17/08/07, 18:04 »

Οκ εγινες κατανοητη.

Γιατί είπα κάτι περίπλοκο και υπήρχε περίπτωση να μην καταλάβεις? Αν πάντως έχεις καταλάβει τόσο καλά, όσο έχεις καταλάβει τι σημαίνει ροκ, τότε μάλλον δεν κατάλαβες Χριστό  :P ;D

Οκ καταλαβαμε περι τινος προκειται...Εισαι ο Xαντζηστεφανου του kithara.gr...

Αποσυνδεδεμένος P.D.L.

• unbelievable infaticide
  • Εδώ είναι το σπίτι μου
  • The root of all evil....!!!
    • Προφίλ
    • www.myspace.com/pdlrockallover
« Απάντηση #64 στις: 17/08/07, 19:46 »
Μα πως γίνεται να έχετε αφήσει να περάσει μιάμιση ώρα χωρίς συνέχεια;;;
Μεταφέρω την συζήτηση σε φίλους...μην μου κάνετε κενά!!!!

Ρε παιδιά, καταλάβετέ το...το ροκ είναι πρώτα από όλα ιδεολογία και νοοτροπία...όχι πάντοτε αποδεκτή, αλλά αυτό είναι!!! Και φυσικά ο Μίχας (όπως επίσης ο κάθε Μίχας, Θανάσης, Βαγγέλης, Κώστας Αρίσταρχος, Αριστομένης και δεν συμμαζεύεται) δεν είναι ροκάδες...από την έτοιμη πίτα θέλουν να φάνε οι άνθρωποι...απλό δεν είναι;;;

Γιατί, επειδή η Παπαρίζου έβγαλε το Teardrops, την κατατάσσουμε στο gothic;;; Ή θα μου πείτε ότι δεν είναι gothic το ύφος του κομματιού επειδή τα πλήκτρα είναι 0,89 dB πιο χαμηλά στις εντάσεις από το κανονικό;;;

Και κάτι ακόμα: Jimi Pap, ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο κομμάτι του: Είμαι μέτριος, μετριότατος και πάντα μετρημένος, δεν έχει ούτε κιθάρες με όγκο, ούτε ταμπούρα μπροστά, ούτε κουμπούρια πίσω και πάει λέγοντας...αλλά το κομμάτι ροκάρει....;)

Και επιτέλους ξεχωρίστε μέσα στα μυαλά σας με τι κριτήριο βάζετε την "ταμπέλα" στο κάθε είδος; Ιδεολογική ή τεχνική;;;;
www.myspace.com/asxoliastoi
www.activeradio.gr κάθε Σάββατο 15:00 - 18:00!!! More News From Nowhere
http://morenowherereviews.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #65 στις: 17/08/07, 20:19 »
Αλλη μια απο τα ιδια...επειδη καποιοι εχουν χαρακτηρισει τον Πορτοκαλογλου ροκ ο,τι κι αν βγαλει ειναι ροκ...το κομματι "τα ειχα ολα μια φορα" φανταζομαι οτι ειναι και αυτο ροκ ε??Και ο Πορτοκαλογλου φυσικα επειδη παιρνει πολλα ναρκωτικα και πηδαει αβερτα ειναι ροκ ε?Παντως εγω εχω δει πολλα τραγουδια του στο mad,και παιζεται αρκετα συχνα στο ραδιοφωνο.Παρ ολα αυτα οτι κι αν βγαλει ροκαρει γιατι ειναι ροκ.Οπως και το καθε ζειμπεκικο που τυχαινει να ερμηνευει ο Παπακωνσταντινου ειναι ροκ.Οπως και οποιοδηποτε κομματι πει ο Ιωαννιδης ή η Γαλανη ή ο Κοτσιρας ειναι εντεχνο.Δηλαδη τι κοινο εχει ο Πορτοκαλογλου που ειναι "ροκ" με τον Ozzy ή με το Johny Rotten?

Παρτε το χαμπαρι,τα μουσικα ειδη τα διαχωριζει η ενορχηστρωση και ο ρυθμος.Εσεις εδω μεσα αν ο Πορτοκαλογλου βγαλει καλαματιανο θα το πειτε ροκ,αν οι Theater εβγαζαν τσιφτετελι θα το λεγατε progressive και αν η Θωδη επαιζε thrash metal θα το λεγατε λαικο.Τα περι ιδεοολογικου υποβαθρου δεν ειναι σοβαρα.Αν δεν ξερατε οτι το κομματι το λεει ο Μιχας ροκ θα το λεγατε.Και αν για να ειναι καποιος ροκ πρεπει να πινει μπαφους και να ζει παιζοντας κιθαρα στην Ερμου τοτε κανενας μας δεν ειναι ροκ εδω μεσα.

Και αφου στην τελικη το ροκ ειναι στην ιδεολογια και οχι στην ενορχηστρωση γιατι ολοι οι ροκαδες εδω μεσα παιζουν κιθαρα τυμπανα η μπασο και ελαχιστοι η κανενας  αρπα η σαντουρι η τρομπετα?Ετσι οπως τα λετε αν καποιος εχει τη "ροκ ιδεολογια" μπορει να φτιαξει ροκ με μονο μια αρπα ή μονο μια μελοντικα?Μηπως μπορεις να γραψεις και ροκ χωρις κανενα οργανο,με τη "ροκ ιδεολογια" μονο?
« Τελευταία τροποποίηση: 17/08/07, 20:22 από Jimi Pap »

Αγγέλα

• Επισκέπτης
« Απάντηση #66 στις: 17/08/07, 20:30 »

Οκ εγινες κατανοητη.

Οκ καταλαβαμε περι τινος προκειται...Εισαι ο Xαντζηστεφανου του kithara.gr...

Ποιος είμαι; ??? ??? :o :o

Αποσυνδεδεμένος Zeppelin

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Κοχλιωτός κριθαρένιος λαμπτήρας...
    • Προφίλ
« Απάντηση #67 στις: 17/08/07, 20:50 »
Παράθεση
Παρτε το χαμπαρι,τα μουσικα ειδη τα διαχωριζει η ενορχηστρωση και ο ρυθμος.

Το ροκ ξεκίνησε σαν ιδεολογία, σαν κίνημα, όμως στην πορεία σαφώς εμπορευματοποιήθηκε, κ έγινε ένα ακόμα είδος μουσικής που όντως ξεχωρίζει από τα άλλα λόγω του ρυθμού κ της ενορχήστρωσης.

Σίγουρα, τα άτομα που ακούνε ροκ έχουν αυτό το κάτι που τους προσδιορίζει ως ροκάδες.
Οπτικά κ όχι ιδεολογικά όμως!

Οι εποχές του Lemmy κ των ροκ οργίων στις περιοδείες των Led Zeppelin έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ιδεολογίες κ φανατισμοί, όπως κ αφορισμοί των λοιπών μουσικών ειδών, επίσης βλάπτουν το ίδιο το ροκ.

Καλώς ή κακώς, η χώρα μας έχει τεράστια παράδοση στη λαική μουσική, κ αναπόφευκτα καλλιτέχνες όπως ο Πορτοκάλογλου, που είναι μουσικοί πάνω απ'όλα, λογικό είναι να παίξουν κ ζειμπέκικα κ ροκ τραγούδια.

Για να κλείσω, τα τραγούδια προσδιορίζουν τον καλλιτέχνη, κ όχι το αντίστροφο.

The world is full of kings and queens,
who will blind your eyes and steal your dreams,
IT'S HEAVEN AND HELL!

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Τα καλύτερα έρχονται!
    • Προφίλ
« Απάντηση #68 στις: 18/08/07, 00:31 »
Και αφου στην τελικη το ροκ ειναι στην ιδεολογια και οχι στην ενορχηστρωση γιατι ολοι οι ροκαδες εδω μεσα παιζουν κιθαρα τυμπανα η μπασο και ελαχιστοι η κανενας  αρπα η σαντουρι η τρομπετα?Ετσι οπως τα λετε αν καποιος εχει τη "ροκ ιδεολογια" μπορει να φτιαξει ροκ με μονο μια αρπα ή μονο μια μελοντικα?Μηπως μπορεις να γραψεις και ροκ χωρις κανενα οργανο,με τη "ροκ ιδεολογια" μονο?

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα (και παίζω και σαντούρι ;D)!

Τώρα, δεν περίμενα ότι έχει θεωρηθεί ροκ ο Πορτοκάλογλου. Εντέλει, όπως λέει και το παιδί ο Vampovarotor:

Εγώ το Μίχα τελικά μετά από πολύ σκέψη τον κατατάσω στο χώρο του ψευτορόκ...//...ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ

Που όντως αρκετά ασχοληθήκαμε και χωρίς σπουδαίους λόγους διαφωνούμε!
« Τελευταία τροποποίηση: 18/08/07, 00:34 από Anaximandros »

Αποσυνδεδεμένος schizm

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #69 στις: 18/08/07, 01:25 »
Μια κι αναφέρθηκαν οι ενορχηστρώσεις, να υπενθυμίσω και την παρουσία των Morphine που φρόντιζαν να παίζουν κυρίως με μπάσο, σαξόφωνο και κρουστά, έχοντας απεμπολήσει την ύπαρξη της κιθάρας. Αυτό δεν τους καθιστούσε λιγότερο rock από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα του χώρου.

Στη δική μου συνείδηση η έννοια της rock ξεπερνάει την καθαρόαιμη φόρμα του ιδιώματος και το ιδεολογικό υπόβαθρο που υπηρετεί. Είναι ταυτόχρονα όλα αυτά, αλλά κυρίως η αύρα που αποπνέει το τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε υφίστανται και περιπτώσεις "ροκάδων" που μολονότι προσαρμόζουν το μουσικό φαίνεσθαι υπό το πρίσμα της rock, η ιδιοσυγκρασία τους απέχει παρασάγγας από το χώρο. Ο Μίχας για παράδειγμα, κι όχι μόνο αυτός, είναι μια soft, άνευρη καρικατούρα που προσπαθεί επί ματαίω να πείσει για το πόσο rock είναι. Το πρόβλημά του δεν είναι πως έχει και μικρούς ακροατές, αλλά πως συνειδητά έχει επιλέξει να απευθύνεται κυρίως σε τέτοιους, ακριβώς γιατί τα κομμάτια του είναι το απαύγασμα της κοινοτοπίας, της ελαφρότητας και του mainstream συμβιβασμού. Ουδόλως κόπτεται να προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις στον απαιτητικό ακροατή πέρα από μια πρόσκαιρη εκτόνωση, γι' αυτό άλλωστε αποτελεί και το ανάλογο του ελαφρολαϊκού στο rock σύμπαν.

Τι ακριβώς λοιπόν θα κέρδιζε το ελληνόφωνο rock αν περιπτώσεις τύπου Μίχα υπήρχαν σε περίσσευμα; Μήπως απλώς θα βγάζαμε και πάλι τα ματάκια μας προσφέροντας αφειδώς στο κοινό την ευτέλεια μέσα σε μια παραγωγή που θα θύμιζε αποπροσανατολιστική σειρήνα, όπως συνέβη κάποτε με κάποιους Ψόφιους Κοριούς, Πράσσειν Άλογα, Είσοδος Κινδύνου κοκ; Και νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων...όσο κουρκούτι κι αν είναι η αντίληψη κι η κρίση του μέσου ακροατή, θα έρθει κάποια στιγμή που θα μπουχτίσει από την ανοησία που αναπνέει.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Τα καλύτερα έρχονται!
    • Προφίλ
« Απάντηση #70 στις: 18/08/07, 01:41 »
Στη δική μου συνείδηση η έννοια της rock ξεπερνάει την καθαρόαιμη φόρμα του ιδιώματος και το ιδεολογικό υπόβαθρο που υπηρετεί. Είναι ταυτόχρονα όλα αυτά, αλλά κυρίως η αύρα που αποπνέει το τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό άλλωστε υφίστανται και περιπτώσεις "ροκάδων" που μολονότι προσαρμόζουν το μουσικό φαίνεσθαι υπό το πρίσμα της rock, η ιδιοσυγκρασία τους απέχει παρασάγγας από το χώρο...

Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!

Μια κι αναφέρθηκαν οι ενορχηστρώσεις, να υπενθυμίσω και την παρουσία των Morphine που φρόντιζαν να παίζουν κυρίως με μπάσο, σαξόφωνο και κρουστά, έχοντας απεμπολήσει την ύπαρξη της κιθάρας. Αυτό δεν τους καθιστούσε λιγότερο rock από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα του χώρου.

Σωστός! ;)

Σχετικά με το ελληνικό Ροκ, αυτό που πιστεύω είναι ότι έχει εξελιχθεί, είτε σαν νοοτροπία (πχ Ρεμπέτικο), είτε σαν ενορχήστρωση (πχ Σιδηρόπουλος), είτε σαν οτιδήποτε! Έχει εξελιχθεί και η εξέλιξή του, δε μοιάζει και τόσο στην αρχική του μορφή.
Εξελίξεις που είναι η ανάλυση ενός μέρους του ροκ, εξελίξεις που είναι οι αναλυτικές λεπτομέρειες από ένα τμηματάκι μόνο από τη νοοτροπία. Εξελίξεις που θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβουμε που, πώς, πότε και γιατί εξελίχθηκαν.
Και γενικά, συμπεραίνω ότι είναι πολύ δύσκολο με τόσα ''είδη'' (ταμπέλες) που υπάρχουν, να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το ''νέο ελληνόφωνο ροκ'' και γενικά το ελληνικό ροκ!
« Τελευταία τροποποίηση: 18/08/07, 01:44 από Anaximandros »

Αποσυνδεδεμένος schizm

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: 18/08/07, 01:53 »
Αν τα ελληνόφωνα συγκροτήματα φρόντιζαν να μελετήσουν και να παραδειγματιστούν από τους αγγλόφωνους συναδέλφους τους, τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή. Δεν αντιλέγω πως η ελληνική γλώσσα μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη, μια κι η μουσική φόρμα είχε σχηματισθεί με γνώμονα διαφορετικές γλωσσικές παραμέτρους. Όμως αυτοί που τελικά παρέμειναν ως φάροι στο χώρο, ήταν εκείνοι που κατόρθωσαν να μετουσιώσουν αυτή τη δυσκολία σε λόγο μεστό, που δε βρίθει των ίδιων φτωχών τεχνασμάτων που χρησιμοποίησαν πολλοί πριν ή μετά από αυτούς.

Ο δύσκολος δρόμος της διαφοροποίησης εξ ορισμού αποτελεί διόλου ελκυστικό προσανατολισμό. Γι' αυτό άλλωστε και τον επιλέγουν λίγοι. Οι υπόλοιποι απλώς παραμένουν δέσμιοι είτε της ατάλαντης φύσης τους, είτε της ολότελα δειλής καλλιτεχνικής τους στάσης.

Αποσυνδεδεμένος Jimi Pap

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: 18/08/07, 11:22 »
Παράθεση
Παρτε το χαμπαρι,τα μουσικα ειδη τα διαχωριζει η ενορχηστρωση και ο ρυθμος.

Το ροκ ξεκίνησε σαν ιδεολογία, σαν κίνημα, όμως στην πορεία σαφώς εμπορευματοποιήθηκε, κ έγινε ένα ακόμα είδος μουσικής που όντως ξεχωρίζει από τα άλλα λόγω του ρυθμού κ της ενορχήστρωσης.

Σίγουρα, τα άτομα που ακούνε ροκ έχουν αυτό το κάτι που τους προσδιορίζει ως ροκάδες.
Οπτικά κ όχι ιδεολογικά όμως!

Οι εποχές του Lemmy κ των ροκ οργίων στις περιοδείες των Led Zeppelin έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ιδεολογίες κ φανατισμοί, όπως κ αφορισμοί των λοιπών μουσικών ειδών, επίσης βλάπτουν το ίδιο το ροκ.

Καλώς ή κακώς, η χώρα μας έχει τεράστια παράδοση στη λαική μουσική, κ αναπόφευκτα καλλιτέχνες όπως ο Πορτοκάλογλου, που είναι μουσικοί πάνω απ'όλα, λογικό είναι να παίξουν κ ζειμπέκικα κ ροκ τραγούδια.

Για να κλείσω, τα τραγούδια προσδιορίζουν τον καλλιτέχνη, κ όχι το αντίστροφο.

Συμφωνω με καθε λεξη!

Συμφωνα με οσα εχουν αναφερθει λοιπον σε ολη τη συζητηση δυο πραγματα μπορει να ισχυουν:

'Η το ροκ εχει πεθανει απο το 70,ή το ροκ ζει και εχει αλλαξει μορφη και δεν σχετιζεται πλεον με ιδεολογικο υποβαθρο κλπ κλπ.Στη δευτερη περιπτωση λοιπον το κομματι για το οποιο εγινε ολη αυτη η συζητηση ειναι ροκ.

Το κομματι απο morphine το ακουσα,εχει εντελως ροκ ενορχηστρωση.Ασε που το μπασο εχει 100 κιλα παραμορφωση για να ακουγεται σαν κιθαρα.Για αλλα τους κομματια δεν ξερω,δεν εχει τυχει να ακουσω.

Συμφωνω με αυτο που ειπωθηκε για την αυρα που αποπνεει το καθε κομματι.Πιστευω ομως πως αυτη η αυρα εχει να κανει περισσοτερο με μουσικα στοιχεια(τη χροια της φωνης και την εκφραστικοτητα της,την ενορχηστρωση του κομματιου,τη χροια που εχει το καθε οργανο,το παιξιμο των μουσικων και γενικοτερα την ατμοσφαιρα που ηθελημενα αποπνεει) παρα με την οποια ιδεολογια.Ειναι και θεμα του πως συσχετιζει ο εγκεφαλος μας
τα πραγματα:πχ οταν ακουμε μια φωνη παρομοια με του Τζιμ Μορισον,επειδη τον εχουμε συσχετισει με οτιδηποτε "ροκ" "καμμενο" και "τελειωμενο" ή "σπαρακτικο" μας δημιουργει ενα "ροκ" συναισθημα.Αυτο ομως δε σημαινει οτι αν η φωνη δεν ειναι ετσι,δεν υπαρχει ροκ.Μπορει τα ροκ στοιχεια να προστιθενται απο τις κιθαρες ή τα τυμπανα,εστω κι αν η φωνη ειναι πιο light.Ελπιζω να εγινα κατανοητος. ;D

Anyway νομιζω πως το θεμα τι ειναι ροκ για τον καθενα το αναλυσαμε αρκετα και ειπωθηκαν ολες οι πιθανες αποψεις,δεν εχει νοημα να το συζητησουμε αλλο.Ευχαριστω ολους για τη συζητηση,αν μη τι αλλο μας εκανε να σκεφτουμε.

Αποσυνδεδεμένος schizm

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Προφίλ
« Απάντηση #73 στις: 18/08/07, 12:22 »
'Η το ροκ εχει πεθανει απο το 70,ή το ροκ ζει και εχει αλλαξει μορφη και δεν σχετιζεται πλεον με ιδεολογικο υποβαθρο κλπ κλπ.Στη δευτερη περιπτωση λοιπον το κομματι για το οποιο εγινε ολη αυτη η συζητηση ειναι ροκ.

Μπορεί να σχετίζεται, μπορεί και όχι. Ουδείς είπε πως ένα rock κομμάτι οφείλει με το στανιό να αποτελεί επαναστατικό ύμνο και ρήξη με το κατεστημένο. Άλλωστε για μια και μόνο έκφανση της rock μιλάμε...το συναισθηματικό στοιχείο θα έπρεπε να είχε εκλείψει σε κάθε περίπτωση κι ο μόνο rock καλλιτέχνης στην Ελλάδα να ήταν ο Θεοδωράκης, άντε κι ο Μαρκόπουλος,

Το ουσιώδες για μένα ερώτημα δεν ήταν ποτέ αν το κομμάτι είναι ή δεν είναι rock, αλλά γιατί θα μιλούσαμε για χρυσή εποχή στο ελληνόφωνο του είδους, αν το συγκεκριμένο αυγάτιζε και αποτελούσε την καθημερινότητά μας.

Αποσυνδεδεμένος pan-The_gunslinger

• Θαμώνας
  • Gallagher's Dreamer
    • Προφίλ
    • blues lovers
« Απάντηση #74 στις: 18/08/07, 12:54 »
Σχετικά με ιδεολογία και τρόπο ζωής έχω να κάνω μια ερώτηση. Ο Ιωαννίδης είναι ή όχι ροκ?

A.Ο.Ξ - RORY - ΘΑΝΑΤΟΣ +ΤΕΛΟΣ!