Καλα ρε παιδια... Μην ξευφευγουμε.. Δεν υπαρχουν "αχρηστα" οργανα. Εμπορικο μπορεις να χαρακτηρισεις ενα οργανο με διαματνακια στην ταστιερα η να πεις οτι εινια για το prestige. Ο αριθμος χορδων δνε εχει να κανει με το show. Κατα πασα πιθανοτητα σε μια συναυλια μεγαλη κανενας δεν θα κατσει να κοιταξει και τις χορδες σου. (η μπορει να σε περασει για κιθαριστα

)
Το 5αρι υπαρχει γι ανα διευκολυνει καποιες θεσεις, και για να σου δινει και την low B που μην ακουσω παλι να λεει καποιος οτι αν δεν παιζεις σε μπαντα που εχουν 7αρες δεν σου χρειαζεται η low B. Δηλαδη πρεπει καθε νοτα που παιζουμε να συμφωνει με κιθαριστα? Οχι προφανως εκτος και αν παιζουμε μονο ξερω μεταλ και τιποτα αλλο. Τοτε πασο, περι ορεξεως. Αλλα οχι οτι δεν μπορεις να την χρησιμοποιησεις και αλλιως. Εγω πολλες φορες εχω βλαστημισει που δεν εχω αυτην την χορδη να παιξω πιο χαμηλα στιγμες που ηθελα. Και στο walking παλι το 5χορδο μπορει να σε βοηθησει. Δεν ειναι αναγκη να κανεις κανενα υπερ walking ως το 14 ταστο για να βγει ωραιο. Και η χαμηλοτερη νοτα μπορει να δωσει μια αλλη χρεια στο κομματι. Τωρα για τις τεχνικες στο 5χορδο, ιδιες ειναι πανω κατω οι τεχνικες. Δεν τιθεται θεμα να μην μπορει καποιος να παιξει μπασσο επειδη εχει 5χορδο μη λεμε οτι θελουμε.
Τωρα το 6χορδο ειναι αλλο θεμα. Μπορει να γινει και σχεδον αλλο οργανο. Εκει και αλλες τεχνικες υπαρχουν και αλλοι πολλοι τροποι παιξιματος παρουσιαζονται και φυσικα πολυ διαφορετικα ηχοχρωματα και συνδιασμοι. Tirando για παραδειγμα.
Αλλα ρε παιδια. Δεν ειναι παντα σωστη η λογικη του "αφου μπορω με 4 οι 5 ειναι αχρηστες". Αν ηταν αχρηστες δεν θα υπηρχαν. Το 5αρι δεν ειναι μονο για να εχεις την Μι παλι στο πεμπτο ταστο να μην κουραζεσαι να ανεβοκατεβαινεις. Ειναι αλλες 3 νοτες. Το 6αρι ποσο μαλλον. Δεν ειναι ολα ασπρα μαυρα, ουτε εξοριζουμε απο μπασσιστες οσους χρησιμοποιουν παραπανω χορδες ουτε οι 4αρηδες ειναι θυματα που χρησιμοποιουν μονο 4αρια. Ειναι ο καθενας τι μπορει και τι θελει να βγαλει.
Και το λεω εγω που δεν εχω 5αρι ουτε 6αρι. Μονο 2 4αρια (για να μην πει κανενας οτι ειμαι προκατηλειμενος.)
Παντως γενικα οι μπασσιστες και δεν το καταλαβαινω σφαζονται με αυτο το θεμα. Σε λιγο θα εχουμε και προβλημα με τα ενταστα/αταστα.........