σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας
απο τι καταλαβα δηλαδη η χορδη οταν σπασει πεταγετε εκει που κοιταει το ταστο
Βασικά εγώ το βλέπω λίγο δύσκολο να σπάσει η χορδή πάνω από την ταστιέρα.
Η περισσότερη πίεση που δέχονται είναι κοντά στη γέφυρα.
Και η μεγαλύτερη φυσική φθορά στα τάστα
Σωστός..
Στις κλασικές κιθάρες, η πρώτη υποψήφια για σπάσιμο είναι η Ρε (συνήθως στο 2ο ή 3ο τάστο) και μετα ακολουθούν Λα και Μι μπάσο.. Δεν θυμάμαι να μου έχει σπάσει ποτέ κάποια νάυλον χορδή αν και δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.. Όσο για τις ηλεκτρικές (όσο προχωράμε από τις μπάσες προς τις πρίμες αυξάνονται οι πιθανότητες σπασίματος) ανάλογα με το τύπο της γέφυρας σπάνε οι χορδές και σε διαφορετικά σημεία.. Για παράδειγμα, οι χορδές στις Ibanez που έχουν γέφυρες edge pro δεν καταπονούνται ιδιαίτερα στη γέφυρα διότι κινούνται σαν ένα σώμα με αυτή ενώ σε vintage γέφυρες ισχύει αυτό που αναφέρει ο
Σταυροφόρος.. Επίσης ένα σημείο όπου οι χορδές φθείρονται είναι και στα locking nuts, ήτοι στο σημείο μεταξύ headstock και ταστιέρας όπου κάποια allen παξιμαδάκια κρατάνε σταθερή και αμετακίνητη τη χορδή.. Πολλές φορές μου έχει τύχει όταν πάω να τα ξεβιδώσω για να κουρδίσω, να μου σπάει η χορδή με την πρώτη στροφή του allen.. Αλλά σε καμία από εκείνες τις περιπτώσεις δεν έπαθα τίποτα..
Γενικά πάντως, σκεφτόμενος λογικά και όχι με γνώσεις φυσικής, νομίζω ότι όταν σπάει μια χορδή είναι σαν να σπάει το σκοινί μεταξύ 2 ανθρώπων που το τραβάνε προς την πλευρά του ο ένας και προς την πλευρά του ο άλλος.. Λογικά όταν σπάει το σκοινί θα πεταχτούν τα 2 κομμάτια με οριζόντια φορά, προς το μέρος του καθενός και όχι δεξιά και αριστερά.. Έτσι πιστεύω πρέπει να ισχύει και με τις χορδές οπότε σχεδόν μηδαμινός ο κίνδυνος..