Αποστολέας Θέμα: ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ?  (Αναγνώστηκε 16026 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος riffraff

• Θαμώνας
  • Φύλο: Άντρας
  • pirate
    • Προφίλ
ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ?
« στις: 04/03/08, 04:52 »
Ξέρει κανείς να μου εξηγήσει τι είναι τελικά υβριδικός ενισχυτής?
Ποια τα θετικά του και ποια τα αρνητικά του?
Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Johnie Darko

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
Απ: ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ?
« Απάντηση #1 στις: 04/03/08, 09:19 »
Eνισχυτης που συνδυαζει και λαμπα και τρανζιστορ. Συνηθως εχουν μια λαμπα (Α12Χ7 ή ECC83 κτλ) στην προενισχυση και κατα τα αλλα ειναι ενας κανονικος τρανζιστορ ενισχυτης. Υποτιθεται οτι παιρνει λιγο απο την "ζεστασια" της λαμπας και δεν εχει το κοστος και τα αλλα μειονεκτηματα των λαμπατων (ευαισθησια σε μεταφορες και τρανταγματα, αλλαγη λαμπων, μικροφωνισμοι).
Στην πραγματικοτητα ειναι (κατα την γνωμη μου) ενα ακομα διαφημιστικο τρικ για να προσελκυσει ανθρωπους που θελουν ντε και καλα λαμπα αλλα δεν εχουν τα φραγκα για να παρουν εναν πραγματικο λαμπατο... Η λαμπα στην προενισχυση ειναι ανευ ουσιας κατ εμε, δεν προσφερει σχεδον τιποτα και παιζει να ναι και καλυτερα να παρεις εναν σκετο τρανζιστορ απο εναν υβριδικο... Αντιθετα αν εφτιαχναν υβριδικους με τρανζιστορ προενισχυση και λαμπατο τελικο τοτε πιστευω οτι ισως να αξιζε μια τετοια αγορα...
Γνωμη μου... Θες τρανζιστορ; Παρε τρανζιστορ ή ακομα καλυτερα (παρα πολυ καλυτερα για την ακριβεια) καναν modelling τυπου line6 ενισχυτη.
Θες λαμπα; Παρε καθαροαιμο λαμπα και οχι υβριδια.
Απο οσους ενισχυτες εχουν περασει απο τα χερια μου προσωπικα, ο χειροτερος που ειχα ποτε (ακουστικα) ηταν ενας Marshall Valvestate (υβριδικος). Για αυτο τον λογο σε κανεναν δε θα προτεινα υβριδικο ενισχυτη. Τωρα αν εχει βγει και κανα καλο μοντελο δεν ξερω, αλλα πιστευω οτι αν θες να παρει λαμπατη χροια ο ηχος σου, καλυτερα μαζεψε χρηματα και πηγαινε για λαμπατο και οχι μαϊμουδιες...
People say that tone is in the fingers...
and people also say that Les Pauls have more tone...
Les Pauls must therefore have more fingers...

Αποσυνδεδεμένος if_it_is?

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: 04/03/08, 13:10 »
Επειδή έχω κάποια πείρα με τα στερεοφωνικά Hi-End συστήματα όπου εκεί οι υβριδικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούνται πάρα πολύ θα σου πω τι ισχύει γενικά!!

Η δουλειά του προενισχυτή είναι να επεξεργάζεται και να διαμορφώνει το σήμα (εκεί είναι που συναντάμε όλα τα EQ και φίλτρα κτλ).. εκεί τελειοποιείται η χροιά του σήματος το οποίο όμως είναι ακόμα πολύ ασθενές για να ακουστεί...

Χρειαζόμαστε λοιπόν κάτι για να τονώσουμε το σήμα μας!! Αυτή την δουλειά κάνει ο τελικός ενισχυτής!!

Άρα λοιπόν με απλή λογική λέμε πως αν ο προενισχυτής είναι λάμπα, ο ήχος θα διαμορφωθεί με λαμπάτο χαρακτήρα!! σε συνδυασμό λοιπόν με τρανζίστορ τελικό ενισχυτή ο λαμπάτος ήχος θα δυναμώσει τρανζιστοράτα και μάλλον θα χάσει λίγο έως πολύ απ τον χαρακτήρα της αρχικής διαμόρφωσης!! (σε ακριβά συστήματα μπορεί και καθόλου..)
Αυτός συνήθως είναι ο συνδυασμός που προτιμάται απ τους περισσότερους..

Από την άλλη αν έχεις τρανζίστορ προενίσχυση και λάμπα ενίσχυση θα διαμορφώσεις το σήμα σου τρανζιστοράτα και θα το ανορθώσεις λαμπάτα και έτσι δεν θα αλλάξει και τόσο η χροιά απλά μπορεί να γίνει λίγο πιο ζεστή!!

στην περίπτωση των κιθαρών σπάνια θα βρεις πραγματικά υβριδικούς ενισχυτές..
με μία λάμπα στην προενίσχυση είναι ψευτο-υβριδικός γιατί δεν έχεις προενίσχυση full λάμπα(3-5 λάμπες) και έτσι καταντάει κοροϊδία και καθαρά διαφημιστικό τρικ όπως είπε και ο φίλος Johnie Darko.. το ίδιο σε γενικές γραμμές ισχύει και με κάτι λαμπίτσες που βάζουν στον τελικό ή στην έξοδο..

αν καταφέρεις να βρεις πραγματικό υβριδικό να ξέρεις πως είναι πολύ καλοί και ότι πολλοί τους προτιμούν απ τους λαμπάτους!!
απλά να ξέρεις επίσης ότι η τιμή ενός πραγματικά υβριδικού είναι στα επίπεδα των λαμπάτων και γι αυτό δεν κυκλοφορούν και πολύ..
αφού στην ίδια τιμή παίρνεις λάμπα(λένε οι περισσότεροι) γιατί να πάρεις κάτι κατώτερο???

στα στερεοφωνικά πάντως έχουν καταλάβει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν υβριδικούς συνδυασμούς!! ;)

Αποσυνδεδεμένος cyclo

• Παλιός
    • Προφίλ
    • Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
« Απάντηση #3 στις: 04/03/08, 13:48 »
Παράθεση
Αντιθετα αν εφτιαχναν υβριδικους με τρανζιστορ προενισχυση και λαμπατο τελικο τοτε πιστευω οτι ισως να αξιζε μια τετοια αγορα...
ολοι οι υβριδικοί Vox έχουν λάμπα στον τελικό και όχι στην προενίσχυση, οι Marshall έχουν στην προενίσχυση.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: 04/03/08, 14:09 »
Oχι, μπορει να την εχει στο τελικο σταδιο, αλλα δεν εννοω αυτη την επισης μουφα... Εννοω ολο το τελικο σταδιο να ειναι λαμπατο (πχ 4 el34 λαμπες)

Αποσυνδεδεμένος Kostas Laiho

• Θαμώνας
  • Child of Bodom
    • Προφίλ
    • myspace
« Απάντηση #5 στις: 04/03/08, 14:52 »
Ρε μάγκες δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοια αλλα ο ήχος απ'την προενίσχυση δεν φτιάχνεται? ??? Γιατί να είναι βλακία δηλαδη ένας υβριδικός?
Alexi: And you f**k**g cocksucker who throw the f**k**g bottle on the stage ... FUCK YOU!

Αποσυνδεδεμένος GreekDudeCovers

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • GreekDudeCovers on YouTube
« Απάντηση #6 στις: 04/03/08, 15:10 »
Ρε μάγκες δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τέτοια αλλα ο ήχος απ'την προενίσχυση δεν φτιάχνεται? ??? Γιατί να είναι βλακία δηλαδη ένας υβριδικός?

Γιατί προσπαθούν να περάσουν κάτι για ημι-λαμπάτο, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά ένας τρανζίστορ με μια όμορφη λαμπίτσα έτσι να φαίνεται.  ;)

Αποσυνδεδεμένος cyclo

• Παλιός
    • Προφίλ
    • Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδων
« Απάντηση #7 στις: 04/03/08, 15:49 »
Oχι, μπορει να την εχει στο τελικο σταδιο, αλλα δεν εννοω αυτη την επισης μουφα... Εννοω ολο το τελικο σταδιο να ειναι λαμπατο (πχ 4 el34 λαμπες)
και αυτό το θέλεις σε combo???:D μάλλον θα εννοείς σε ρακιέρες:!:) έτσι ναι χαίρω πολύ!:)

Αποσυνδεδεμένος Evangelos 123

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: 04/03/08, 17:02 »
αν εννοείς rack τότε ναι ο υβριδικός(που θα φτιάξεις) θα είναι πολύ καλός!!!

και όταν εννοώ rack εννοώ να πάρεις ένα τελικό τρανζίστορ και μια προενίσχυση με λάμπες!
παράδειγμα έχει ένας γνωστός μου έναν ada power amp και στην προενίσχυση εναλλάσσει έναν piranha και ένα engl με 4-5 λάμπες το καθένα... και ναι πιστεύω οτι ο ήχος ειδικά για 80s και ποιο μοντέρνα distortion είναι πολύ καλός! σε σημείο να ανταγωνίζεται πολύ ακριβούς ενισχυτές! βέβαια το μαλλί πάει στο 1000αρικο αλλά ένταξη!!!

ειδικά για shredaκιδες νομίζω ότι η λύση αυτή είναι πολύ καλή!!!δηλαδή transistor power amp, valve preamp!
Evangelos C. Brachos

Αποσυνδεδεμένος Jezus

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Got G.A.S. ???
    • Προφίλ
    • www.High-Gain.com
« Απάντηση #9 στις: 05/03/08, 17:03 »
Υπαρχει και ο υβριδικος Line6 Spider Valve η οπως τον λενε, που εχει προενισχυτη modeling και τελικο λαμπατο  :)
Got G.A.S. ?
http://old.high-gain.com/myequip.htm

My equipment

http://myspace.com/cerberarec

Join me on Myspace

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: 05/03/08, 17:05 »
Βασικα απο οσο θυμαμαι ειναι full λαμπα και στην προενισχυση... Τωρα πως ακριβως λειτουργει κτλ δεν ξερω... Παντως νομιζω οτι εχει και τελικες και προενισχυτριες λαμπες

Αποσυνδεδεμένος Jezus

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Got G.A.S. ???
    • Προφίλ
    • www.High-Gain.com
« Απάντηση #11 στις: 05/03/08, 17:09 »

Ασχετα αν ειναι βλακεια ή οχι, ο λογος που ειναι διαφορετικοι ειναι δυο. Τον ενα τον ειπε ο φιλος if_it_is? πιο πανω, εχουν μια λαμπα αντι για 3-7 που εχουν στην προενισχυση οι ενισχυτες συνηθως.
Ο δευτερος (και πιο κυριος πιστευω) λογος ειναι οτι σε εναν ενισχυτη οι λαμπες τρεχουν σε κατι εκατονταδες βολτ, ενω σε εναν υβριδικο στα 9 βολτ συνηθως, οποτε οι λαμπες υπολειτουργουν απο μια αποψη, περναει απο μεσα το σημα απλα χωρις να περνει κατι απο τον τριοδικο χαρακτηρα μιας πιεσμενης 12ΑΧ7
Got G.A.S. ?

My equipment

Join me on Myspace

Αποσυνδεδεμένος KEXEL

• Περαστικός
  • *
  • Λατρεύω το YaBB SE!
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: 05/03/08, 17:16 »
Spider Valve delivers 12 channels of amp modeling - combined with several flavors of built-in modulation, delay and reverb – driven by an all tube, all Bogner amplification design boasting 6L6 power tubes, 12AX7 preamp tubes and premium Celestion® Vintage 30 speakers.
καλο ακουγεται!
τον εχει ακουσει κανεις ομως?

Αποσυνδεδεμένος Ibanezακιας

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Do you see me?
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: 21/03/08, 17:03 »
Για όποιο παληκάρι είπε οτι η λάμπα δεν λέει κάτι στην προενίσχυση ασ το ξανασκεφτεί. Η λάμπα είναι που δίνει αυτό που θα παίξει το eq

Αποσυνδεδεμένος Jezus

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Got G.A.S. ???
    • Προφίλ
    • www.High-Gain.com
« Απάντηση #14 στις: 21/03/08, 17:54 »
Ναι, και αν σκεφτει κανεις οτι μεγαλυτερη διαφορα με το τρανζιστορ εχουν οι τριοδοι (π.χ. 12ΑΧ7) που συνηθως χρησιμοποιουντε στην προενισχυση, και μικροτερη διαφορα οι πεντοδοι που συνηθως βρισκουμε στον τελικο, τοτε καταλαβαινουμε οτι οντως και οι λαμπες στην προενισχυση κανουν διαφορα, οπως και του τελικου βεβαια. Τωρα τι ειναι καλυτερο, ειναι θεμα του τι ζηταει καθ'ενας...
Got G.A.S. ?

My equipment

Join me on Myspace

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Up in smoke...
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: 26/03/08, 09:17 »
Η λαμπα μονο στην προενισχυση (και ειδικα αν μιλαμε για τυπου Valvestate υλοποιησεις) δεν λεει τιποτα... Με οσα τετοιου ειδους μηχανηματα εχω παιξει ηταν απογοητευτικα. Βασικα προτιμω καποια μηχανηματα που εξομειωνουν λαμπα, παρα τετοιους υβριδικους.
Αλλα επειδη ολα ειναι σχετικα, ολα εχουν να κανουν και με το στυλ που θελει ο καθενας. Αν καποιος στομωνει στα πεταλια και στα εφφε τον ηχο του, τοτε και υβριδικο να βαλει μπροστα δεν θα δει τεραστιες διαφορες. Αν ομως καποιος εχει πολυ λιγα (ή καθολου) εφφεδακια και παιξει εναν υβριδικο και εναν λαμπατο θα καταλαβει πολλεεες διαφορες.

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: 27/03/08, 10:14 »
δεν ξέρω αν μια λάμπα στην προενίσχυση λέει κάτι, αλλά εγώ που έχω παίξει με 4,5 λάμπες στην προενίσχυση και σε 4χ12 marshall με τελικό transistor έσπερνε.
Πιστεύω οτι ένα σετάκι με transistor τελικό + μια καραλαμπάτη προενίσχυση και ένα ωραίο multieffect(delay/reverb/chorus) μπορεί να δώσει ήχο που ανταγωνίζεται full λάμπα!
Evangelos C. Brachos

Αποσυνδεδεμένος sotoman

• Παλιός
  • just like Sister Ray said
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: 27/03/08, 10:52 »
δεν ξέρω αν μια λάμπα στην προενίσχυση λέει κάτι, αλλά εγώ που έχω παίξει με 4,5 λάμπες στην προενίσχυση και σε 4χ12 marshall με τελικό transistor έσπερνε.
Πιστεύω οτι ένα σετάκι με transistor τελικό + μια καραλαμπάτη προενίσχυση και ένα ωραίο multieffect(delay/reverb/chorus) μπορεί να δώσει ήχο που ανταγωνίζεται full λάμπα!
ναι αλλα με λιιιγα παραπανω λεφτα ΠΑΙΡΝΕΙΣ full λάμπα...
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: 27/03/08, 11:00 »

Ναι αλλά γιατί???
Για μερικούς είναι χαμένα λεφτά!! :o

Αποσυνδεδεμένος sotoman

• Παλιός
  • just like Sister Ray said
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: 27/03/08, 11:59 »

Ναι αλλά γιατί???
Για μερικούς είναι χαμένα λεφτά!! :o
ηταν λογοπαίγνιο

"... μπορει να δωσει ηχο που ανταγωνίζεται full λάμπα"
"... μα με λιγα λεφτα παραπανω ΠΑΙΡΝΕΙΣ (την ίδια) την full λάμπα".

τελος παντων!
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.

• Θαμώνας
    • Προφίλ
« Απάντηση #20 στις: 27/03/08, 12:12 »
τώρα που έγινε αυτό πρέπει να μαλώσουμε!! >:( ;D :P

• Παλιός
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: 27/03/08, 12:27 »
βασικά δεν έχω παίξει με πολλούς λαμπάτους αλλά έχω παρατηρήσει οτι ο συνδυασμός transistor - λάμπας (δεν λέω μια λαμπίτσα) έχει κάπως ποιο σημαζεμένο εφέ και σε γρήγορα παιξίματα έχει καλύτερη απόκριση (μπορεί να λέω και βλακείες).

Από την σχολή ξέρω οτι οι mosfet ενισχυτές βγάζουν το λιγότερο θόρυβο και είναι αυτοί που έστω και "κάμποσο" πλησιάζουν την λάμπα!
πιστεύω οτι ένας τέτοιος ενισχυτής σε συνδυασμό με μια λαμπάτη προενίσχυση με 3 για παράδειγμα κανάλια θα είναι άξια να αντεπεξέλθει στην δημιουργία ενός 80s hard rock ήχου(ο οποίος εμένα μου αρέσει...).

το χρηματικό θέμα είναι βέβαια κάτι που παίζει και αυτό το ρόλο του γιατί με τα χρήματα αυτά αγοράζεις λάμπα...

[άκυρο]
επίσης να ρωτήσω και κάτι άλλο...το crate powerblock είναι με mosfet?
Evangelos C. Brachos

Αποσυνδεδεμένος Giorgos K.

• Εδώ είναι το σπίτι μου
  • Προσωπικό κείμενο
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: 11/06/08, 15:03 »
Υπαρχει και ο υβριδικος Line6 Spider Valve η οπως τον λενε, που εχει προενισχυτη modeling και τελικο λαμπατο  :)
έναν που λέει designed by boquer
τον άκουσα και έπαθα πλάκα ;)
αν και δέν έχω ακούσει πολλούς :P
Υπογραφή

Αποσυνδεδεμένος GreekDudeCovers

• Εδώ είναι το σπίτι μου
    • Facebook profile
    • Προφίλ
    • GreekDudeCovers on YouTube
« Απάντηση #23 στις: 11/06/08, 15:04 »
έναν που λέει designed by boquer
τον άκουσα και έπαθα πλάκα ;)
αν και δέν έχω ακούσει πολλούς :P

Μήπως εννοείς by bogner? Τους έχω δεί αλλά δεν τους έχω ακούσει...  :-\

Αποσυνδεδεμένος Audiocostus

• Περαστικός
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: 11/06/08, 15:25 »
Η λάμπα στην προενίσχυση παίζει ρόλο. Τελεία.
Τώρα αν βρίσκεται σε μια τρισάθλια υλοποίηση αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Το ότι κάτι έχει λάμπα δεν το κάνει αυτόματα λαμπάτο. Οτι "λάμπει" δεν είναι λάμπα.
Εχω ακούσει ομορφιές με Mosfet ή LM3886 και λάμπα στην προενίσχυση που τύφλα να χουν κάτι full λαμπάτοι.

Διαφορά από την φουλ λάμπα έχει. Αλλίμονο κι αν δεν είχε.
Αλλά και όλα έχουν μεταξύ τους διαφορά.
Εδώ αλλάζεις πυκνωτές.........
Αλλά η λάμπα στον προ επηρεάζει.