Ευχαριστώ πολύ παιδιά..
Το θέμα είναι ότι είναι κάπως δύσκολο να δοκιμάσω συνδυασμούς προ-τελικού-καμπίνας...
Jimi πιστεύεις δηλαδή ότι με τον tranzistor τελικό δεν χάνεις και πολύ από τον.. λαμπάτο ήχο.?.
To θέμα είναι τι ήχο στοχεύεις.. Είσαι σίγουρος ότι έχεις κατασταλάξει ποιος ήχος σε ικανοποιεί; Δυστυχώς, απ'όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ενισχυτής (εκτός των sim) που να σου δίνει όλο το φάσμα των ήχων.. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα ποιος ήχος σε ικανοποιεί θα έλεγα να τσεκάρεις κάτι σε sim.. Μην τους υποτιμάς επειδή και καλά δεν είναι λαμπάτοι όπως κάνουν μερικοί.. Θα μου πεις, γιατί να πάρω ένα τσιπάτο, ενώ μπορώ να πάρω ένα λαμπάτο και αν θέλω διάφορους ήχους να του πετάξω και μια λαμπάτη πεταλιέρα.. Δεν είναι κακή ιδέα, απλά ένας πολύ καλός sim, σαν τον Vetta για παράδειγμα, έχει από μόνος του καλές προσομοιώσεις οπότε γιατί να δίνεις και χρήματα για πεταλιέρα και εν πάσει περιπτώση αν δεν παίζεις 50% bluez κατά την μελέτη σου, ποιος ο λόγος να αγοράσεις λαμπάτο; Θα μου πείς βέβαια και από την άλλη, αρκετά έπαιξα με τα τζιτζίκια.. Πιστεύω στην ανωτερότητα των λαμπάτων γι' αυτό ήρθε η ώρα να αγοράσω και εγώ έναν.. Κατά τη γνώμη μου, ένας λαμπάτος (από την εμπειρία που αποκόμισα) πρέπει να αγοραστεί μόνο αν έχει κάποιος αποφασίσει ότι αυτός είναι ο ήχος που θέλει.. Το να πειραματίζεσαι με διάφορους λαμπάτους είναι ότι χειρότερο κατά τη γνώμη μου.. Χρήμα, χρόνος και απογοήτευση.. Επειδή όμως υποψιάζομαι ότι έχεις κατασταλάξει στον ήχο που θες, περνάμε παρακάτω:
Αν επιλέξεις λαμπάτο, υπάρχουν 2 άκρα.. Ο μπάσος ήχος των Mesa και ο crunchαριστός μεσαίος ήχος των Marshall.. Στην προενίσχυση τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ίδια με κάποιες παραλλαγές της 12AX7, αλλά στο
τελικό θα έλεγα ότι υπάρχουν αυτές οι δυο σχολές..
1) Mπάσος ήχος Mesa Boogie.. Όγκος ο οποίος αναδεικνύεται στα riffs.. Επίσης έχει όμορφα καθαρά, αρκετά χρωματισμένα και είναι απίθανο να παίξεις ένα riff σε κάποιον ενισχυτή με τσιτωμένους 6L6 και να μην ακουστούν 2-3 pinched harmonics ακόμα και αν δεν το επιδίωξες

.. Για τα γούστα μου χάνει κάπου σε clarity, αλλά πραγματικά πρόκειται για το άκρο άωτο του gain.. Τα lead του είναι πορωτικά, αλλά λόγω της μονολιθικότητας του ήχου τους, κάποιος μπορεί να τα βαρεθεί γρήγορα.. Οι λυχνίες που αναδεικνύουν αυτόν τον ήχο είναι οι 6L6..
2) Crunch ήχος Marshall.. Διακρίνεται από τα πολλά μεσαία του, τα οποία δίνουν μια "μουσικότητα" στο παίξιμο.. Δεν έχει τόσο όγκο όσο η πρώτη κατηγορία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί mid-gain amp.. Τα καθαρά του είναι αξιόπιστα, αλλά στεγνά.. Πιστεύω ότι με έναν τέτοιου τύπου τελικό έχεις πιο πολλές επιλογές στον ήχο σου, "παίζοντας" με το tone και το volume της κιθάρας σου, την θέση του δεξιού χεριού σου, την επιλογή μαγνήτη κ.λ.π.. Τολμώ να πω ότι είναι ελαφρώς πιο all-around ήχο από τον πρώτο.. Τα lead του είναι σαφώς πιο πεσμένα από την πρώτη κατηγορία, αλλά μπορείς να παίξεις από overdriven leads, μέχρι και high-gained distorted leads, μια ποικιλία η οποία είναι λίγο δύσκολη να επιτευχθεί με τον πρώτο τελικό.. Οι λυχνίες που αναδεικνύουν αυτόν τον ήχο είναι οι EL34..
Επομένως, αν κάποιος από τους 2 ως άνω ήχους σε ικανοποιεί, κοιτάζεις ο εξοπλισμός σου (ο τελικός κατά βάση) να έχει τις συγκεκριμένες λυχνίες.. 6L6 για Mesa-style ή EL34 για Marshall-style.. Υπάρχουν και οι μικρές αδερφές αυτών των λυχνιών (6V6 και EL84) οι οποίες υποτίθεται ότι ζεσταίνονται πιο γρήγορα από τις άλλες και δεν απαιτούν μεγάλες εντάσεις για να παίξουν σωστά..
Αν όμως νιώθεις είτε ότι κανένας ήχος από αυτούς δεν σε ικανοποιεί, είτε θέλεις πολλούς ήχους στο οπλοστάσιο σου, τότε μπορείς να κοιτάξεις κατά sim μεριά.. Γνωρίζω ότι ο λαμπάτος είναι το όνειρο κάθε κιθαρίστα, αλλά για να τον καταλάβεις πρέπει να πάρεις και μια ωραία καμπίνα (ένας combo λαμπάτος που άκουσα δεν με ικανοποίησε με το 1Χ10'' ηχείο) και πρέπει να τον τσιτώσεις για να δεις την διαχείριση του clipping των λυχνιών.. Αν παίζεις death metal αποκλειστικά, ποιος ο λόγος αγοράς ενός λαμπάτου; Επίσης το response ενός λαμπάτου είναι πιο αργό, γεγονός που άλλους τους ενοχλεί, ενώ άλλους όχι.. Από την άλλη μεριά, ο λαμπάτος είναι μια καλή ευκαιρία, να αξιολογήσεις το παίξιμο σου.. Όσους γνωρίζω (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) όταν πέρασαν από το τρανζίστορ στη λάμπα, δεν πίστευαν το πόση βρώμα περιείχε το παίξιμο τους, η οποία δεν ακουγόταν με τον τσιπάτο, αλλά με τον λαμπάτο έβγαζε μάτι (ή καλύτερα αυτί).. Δυστυχώς ξεκινάς καινούργιες ασκήσεις για σωστό muting χορδών, τοποθέτησης χεριού στη ταστιέρα, κ.α., κάτι το οποίο το θεωρώ πολύ χρήσιμο..
Όπως και να έχει, το πρώτο στάδιο αγοράς είναι η επιλογή του ήχου που θέλεις να πάρεις από τον ενισχυτή σου.. Μετά κοιτάζεις specs, και στο τέλος τσεκάρεις στα καταστήματα, αν τα specs ακούγονται καλά στα αυτιά σου..