δεν εχω εισοδημα απο πουθενα...και φυσικα για κιθαρα δε μου δινει κανεις..
Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει,...εε...Αααα..ναι.., εμένα καποια εποχή στα νιάτα μου!...
Μην ανησυχείς, κάπου όλοι περνάμε από τέτοιες φάσεις, εδώ είμαστε όλοι να βοηθήσουμε, και πίστεψε με, το μηχάνημα που θα πάρεις τώρα, όποιο και να είναι, θα το ευχαριστηθείς 10 φορές περισσότερο από όταν, πρώτα ο Θεός στο μέλλον, θα έχεις άνετα να πληρώνεις για τον εξοπλισμό σου, χωρίς τόσο κόπο.
Αναφορικά με την ερώτηση σου για την διαφορά λαμπάτου - τρανζίστορ, με κάλυψε πολύ ωραία ο themos που είπε ότι:
Για να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ τρανζίστορ και λάμπας, πρέπει απλώς να την ακούσεις!
Θα επεκτείνω το σωστό σκεπτικό του για να σε βοηθήσω να δείς τι έχεις και τι χρειάζεσαι:
Φτιάξε στην πεταλιέρα σου ένα preset μόνο με distortion, το πιο αγαπημένο σου, χωρίς όμως κανένα άλλο εφε.
Πάρε μαζί την πεταλιέρα σου και πήγαινε σε ένα μαγαζί με ενισχυτές λαμπάτους, ή το σπίτι ενός φίλου με αντίστοιχο λαμπάτο ενισχυτή.
Εκεί, κάνε το εξής πείραμα:
Άκου το preset σου στο
καθαρό κανάλι του ενισχυτή.
Μετά βγάλε την πεταλιέρα και παίξε μόνο με την κιθάρα σου στο
βρώμικο κανάλι με ποσότητα παραμόρφωσης περίπου ίδια και σίγουρα
ίδια ένταση. Ίσως χρειαστή να το κάνεις κάμποσες φορές για να πετύχεις την ίδια έντσση.
Με αυτό, θα καταλάβεις αμέσως 2 πράγματα:
1. Τι είναι η φηψιακή παραμόρφωση, τι είναι η παραμόρφωση που βγαίνει από τις λάμπες και ποιά η διαφορά τους στην πράξη.
2. Πόσο σημαντικός είναι για σένα ο ήχος της λάμπας και πόσο αξίζει για σένα να επενδύσεις σε αυτόν.
Ανάλογα με το πόση διαφορά θα νοιώσεις και πόσο θα σου ανοίξει (εκραγεί) το μυαλό από την διαφορά, θα αποφασίσεις :
Α. Αν θα μείνεις με την παραμόρφωση της πεταλιέρας οπότε δεν χρειάζεται να δώσεις ένα σκασμό λεφτά για λαμπάτο, ένας καλός τρανζιστοράτος όπως αυτοί ποτ ανέφερα θα σε πάνε πολύ μακριά, ή
Β. Αν θα να πάρεις ένα καλό λαμπάτο για να τον χαίρεσαι θα σπρώξεις σιγά σιγά την πεταλιέρα, στην αρχή από την παραμόρφωση και μετά για πούλημα.
Εγώ πρίν από καιρό κάποια στιγμή στην πορεία αποφάσισα το Β και δεν λέω ότι δεν μου λείπουν οι ευκολίες της πεταλιέρας, αλλά πλέον ο λαμπάτος έχει γίνει μονόδρομος.